Valerie Peclová, instruktorka body and mind a matka čtyři dětí: Jak má vypadat nejlepší školní svačina

Školní rok začal před pár dny a mnohým z nás již dochází inspirace co se týká svačin, které připravujeme každý den svým dětem do školy. Pokud se navíc snažíme, aby naše děti jedly zdravě, máme před sebou den co den dost často zapeklitý úkol, zvlášť když naše výtvory musí obstát v boji s konkurencí lákavých lahůdek z prodejen rychlého občerstvení.

Že se stravou našich školáků není vše v pořádku, vyplývá i z průzkumu Fóra zdravé výživy a České kardiologické společnosti (2006) realizovaného na českých školách.

Ten totiž objevil, že více než polovina žáků sedmých tříd v České republice před odchodem do školy pravidelně nesnídá a 17 % nic nejí dokonce až do oběda. Asi nikoho nepřekvapí, že zeleninu svačí pouze 10 % školáků.

Školní svačina musí chutnat

Školní svačina musí chutnat

Před nepravidelností stravování a obzvláště před vynecháváním snídaně a svačiny přitom výrazně varují dětští lékaři, a to především proto, že v takovém případě není rovnoměrně pokryta energetická potřeba organizmu. Tělo strádá nedostatkem energie a následně přijatou energii si po období nedostatku ukládá do tukových zásob. Tak vzniká základ pro rozvoj nadváhy a obezity v dětském i v dospělém věku. „Svačina by měla zajistit plynulé doplnění živin a energie tak, aby dítě bez problémů zvládlo výuku do oběda. Ideálně by každé jídlo mělo obsahovat tzv. trojkombinaci všech základních živin – bílkovin, sacharidů a tuků,“ doporučuje MUDr. Alexandra Moravcová z Poradenského centra Výživa dětí.

Negativní vliv dopoledního hladovění na vznik nadváhy a obezity je už uvědomělým rodičům poměrně dobře znám. „Málokdy si ale uvědomují, že velmi často způsobuje také nesoustředěnost, zhoršenou schopnost vnímání výkladu a může tak přímo zhoršit školní výsledky“ upozorňuje nutriční terapeutka Hana Knížková z Poradenského centra Výživa dětí. Pokud se vám toto tvrzení zdá přehnané, vězte, že dětský organismus má velmi omezené možnosti vytvářet si zásoby energie, a proto se u nich její nedostatek projevuje téměř okamžitě.Jsou podrážděné nebo naopak jakoby utlumené, nesoustředěné a často se přidává také bolest hlavy,“ dodává nutriční terapeutka.

  • Co z toho tedy plyne? Snídat! Svačit! A svačit!
Ideální školní svačina - lákavá na pohled a zdravá zároveň

Ideální školní svačina – lákavá na pohled a zdravá zároveň

Dovolit sladkosti?

Daleko vhodnější než striktní zakazování pamlsků, je naučit děti se sladkostmi správně zacházet, shodují se odborníci. Do zdravého dětského jídelníčku totiž sladkosti patří, ne však denně. Vhodné je zvolit například sušené ovoce, u větších dětí oříšky, cereální tyčinky či čokolády s vysokým podílem kakaa. Součástí zdravého dětského jídelníčku by měly být mléčné výrobky 2-3x denně, jak jsme si připomněli v článku o osteroporóze.

Jak je to s vlákninou

Už jsme si zvykli, že odborníci poslední dobou často upozorňují, že množství vlákniny v našem jídelníčku není dostačující a vyzývají k jejímu zvětšení.. U dětí je ale situace jiná a přílišné množství vlákniny jim může uškodit. O tom více ale zase až někdy příště.

Teď abychom nezůstali ohledně školních svačin jen u teorie, na radu jsem si přizvala odbornici na slovo vzatou. Nejen že je matkou čtyř dětí, ale také s manželem provozuje restauraci v Brně, jež je známá svou výtečnou kuchyní. A aby toho nebylo málo, vede lekce body and mind, což samozřejmě vypovídá o jejím vztahu k harmonickému plynutí života.

Valerie Peclová má k zdravému životnímu stylu blízko

Valerie Peclová má k zdravému životnímu stylu blízko

Nejlepší školní svačiny

U nás doma kombinujeme vícezrnné pečivo (bulky, raženky) nebo pšenično-žitný chléb,“ začíná prozrazovat svoje tipy na chutné svačiny výše představená paní Valerie Peclová. „Takové pečivo pak mažeme lučinou, pomazánkovým máslem, nebo klidně i sýrem Smetanito pro lepší chuť. K tomu  víceprocentní kvalitní šunku nebo tvrdý sýr typu gouda pro dodání bílkovin. Doplňujeme zeleninou, kterou ovšem musíme přizpůsobit dětským požadavkům. Tak například cherry rajčátka snadno vklouznou do pusy, špalík okurky zase děti mohou přikusovat, nebo papriku, mrkev,“ vysvětluje znalecky Valerie Pelcová a dodává, že další dobrou volbou je ovoce, které je opět vhodné upravit. Nějaký tip? Půlka jablka pokapaná citronem, aby nezhnědlo a nepůsobilo odpudivě, dále banán, nektarinka, pár bobulí hroznů.

Sladkost, kterou děti uvítají, jsme vyřešili tím, že dostávají malý balený oplatek – ten, který dostanete v kavárně ke kávě,“ směje se Valerie chytré a praktické lsti ohledně množství sladkého. „Myslím si, že není potřeba sníst ke svačině ještě celou tatranku – a už vůbec ne čokoládovou tyčinku,“ odrazuje od častého zvyku uspěchaných rodičů zkušená maminka.

Problém zvaný zelenina

Zelenina má ze zdravotního hlediska nezastupitelný význam. Je zdrojem energie, vlákniny, minerálů a vitaminů. Hraje velmi důležitou roli především v prevenci nádorů a kardiovaskulárních onemocnění. Česká republika patří dlouhodobě k evropským zemím s nejnižším příjmem ovoce a zeleniny. Zvláště mezi chlapci je bohužel oblíbená „vtipná“ hláška, že nejlepší zelenina je maso.

Respektuji to, co mají děti rády, aby svačinu skutečně snědly.Vzhledem k tomu, že dostávají od útlého dětského věku na talíř skutečně široký sortiment ovoce a zeleniny, a chtěli jsme, aby vše ochutnaly, nemají dnes problém si oblíbenou zeleninou či ovoce vybrat,“ prozrazuje tajemství správného stravování dětí Valerie.

Strávníci Valerie Peclové

Strávníci Valerie Peclové

Svačiny včera a dnes

S Valerií jsme si zavzpomínaly také na dobu našeho dětství. „Pokud srovnám dnešní svačiny s těmi, které jsme dostávali před třiceti lety do školy my, můžeme našim dětem jen závidět pestrou nabídku pečiva, sýrů a dostupnost ovoce a zeleniny,“ říká otevřeně sympatická žena, jež si dokáže svůj volný čas neuvěřitelně zorganizovat a přidává i zkušenost s estetickou složkou svačiny, která bývá v ranním spěchu někdy podceňována: „Vždy záleží také na tom, aby svačina k jídlu vůbec lákala, taková ta vizuální stránka v podobě pěkné krabičky a přiloženého ubrousku.“

  • Součástí svačiny by měl být také pitný režim v kvalitní čisté a netekoucí láhvi. „Naše děti dostávají vodu s přírodním ovocným sirupem,“ prozrazuje Valerie.

Prozatím připravujeme našim dětem jen dvě svačiny, máme dva školáky a dvě děti ve školce, takže do budoucna budeme mít z přípravy školních svačin rituál se čtyřmi krabičkami,“ dodává Valerie a hned přiznává, že děti průběžně učí, aby si svačiny uměly připravit sami. S ochotou a precizností je už dnes dokáže připravit naše mladší školačka Valinka, pyšní se pohodová maminka.  A aby byly funkce prý spravedlivě rozděleny, její starší bratr Jirka se zase stará o nádobí po snídani, než odejdou do školy. Nejmenší Rosinka s Viktorkou by se chtěly také přidat (příklady táhnou, chtějí se vyrovnat svým starším sourozencům), ale prozatím je chválíme za to, že si dokážou po sobě po jídle uklidit ze stolu a za jídlo poděkovat.

  • Jak vidíte, platí staré moudro, že všechno jde, když se chce…

Naučit děti správně stolovat a chovat se u stolu je pro nás důležité a považujeme to za základ základního vzdělání,“ zdůrazňuje Valerie. Kladný a zdravý vztah k jídlu je v rodině více než znát. Ostatně manžel paní Valerie vlastní hojně navštěvovanou restauraci. „A čas od času ji také s dětmi navštívíme, proto chceme, aby si děti uměly objednat, poprosit o nápoj a poděkovat, když svoji dobrotu na stůl dostanou,“ uzavírá povídání žena, která se věnuje také cvičení s dětmi v mateřské školce a na základě svých bohatých zkušeností vede i lekce pro těhotné.

  • Až budete dnes/zítra nakupovat věci na svačinu, vzpomeňte si na zeleninu a hezký ubrousek. Přeji mnoho úspěchů a budu ráda, když napíšete do komentářů, jak vypadají svačiny u vás. Děkujeme.

Vizitka hosta:

Valerie Peclová

  • žije a pracuje v Brně
  • instruktorka body and mind se specializací na Stott pilates a power jógu
  • provozuje vlastní Fitclub Valerie a pracuje také pro MY FIT
  • často ji můžete vídat v její restauraci Na Švábce

 

Ing. Macáková Marcela

Studium na VŠCHT ji inspirovalo k zájmu o výživu a zdravý životní styl. Po promoci (1993) psala na toto téma pro řadu časopisů – Vlasta, Fit styl, Longevity, Moje zdraví, aj. Vedle blogu Kalorických tabulek, kde pracuje jako editorka a správce facebooku, provozuje již téměř dvacet let vlastní webík www.aerobic.cz. Tam si přijdou na své všichni, které baví jakékoliv skupinové cvičení (aerobik, jóga, pilates…)

Komentáře

1

Hannele
16.9.2013 8.56

Už vidím jak bude kluk nadšenej, až mu dám do školy xzrnej chleba……
U nás vede chleba se sýrem a k tomu paprika, nebo okurka.
A já, když jsem chodila do školy, jsem milovala chleba s uvařeným vajíčkem. To byl smrádek 😀

2

Veronika
20.9.2013 12.07

U nás syn jedl všechnu zeleninu i ovoce než nastoupil do školky.. pak to je samé fuj mrkev, brokolici tu já nejim atd atd… už nejí ani ovoce v ovocných knedlíkách.I když ve školce vaří zdravě tomu, že tam jeden něco plácne, že nejí se nevyhnete a pak se vezou všichni…

3

Iveta
25.9.2013 9.45

U nás naštěstí zeleninu i ovoce jíme rádi všichni.Do školy většinou dětem připravuji chléb se sýrem ( mazací, plátkový , babybell ) nebo šunku, debrecínku kuřecí popř.paštiku.Vždycky kousek ovoce či zeleniny, ale občas se stane, že “ nestíhají“ a ovoce či zeleninu nedojedí – to pak supluji čerstvou zeleninou k svačince. Téměř každý večer po večeři dostávají tzv.ovocný talířek ( kousky jablíčka, banánu, vína, kiwi…) snědí u TV nebo u knihy ani nevědí jak 😀

4

Markéta
25.9.2013 12.47

doma tedy děti nemám, ale chlapa ano na něj zabírá tortilla s mixem salátů a do toho kuřecí maso,schwarzwaldskou šunku nebo jiný jeho oblíbený salám. Možná by to zabralo i na děti-vypadá to jak z KFC jen alobal není potištěnej značkou 🙂

5

Alena
25.9.2013 12.54

Nesouhlasím s taveným sýrem pro děti. Pravděpodobně jde o překlep v tisku.
Bylo by dobré i napsat, co to je vícezrnné pečivo x celozrnné pečivo.

6

Renata
25.9.2013 13.51

Tak bohuzel… 🙁 od malinka svych dvou ulicniku jsem se snazila zarazovat i zeleninu a ovoce….starsi syn je postizeny(Down.s.+ silny autismus) je mu 12 a zeleninu prakticky neveme do pusy….v polivce nebo jinak tepelne upravenou ji obcas veme,ale cerstvou bohuzel ne…z ovoce jen banan,kiwi,jahody a obcas broskev….jinak vse odmita….zato ma rad vse slane-tycinky,chipsy,krupky,ap.To ale hlidam,takze ma jen malou nadvahu,coz je u lidi s DS normalni….
Mladsi syn zeleninu taky odmita od mala,jedinou mrkev schroupa,kdyz ji vidi a z ovoce ma rad banan,jablka,hroznove vino,svestky a primo zboznuje sladke….on ale s vahou problem nema a taky to omezuji…svaciny u starsiho jsou porad stejne,protoze nic jineho neveme….celozrnny chleb bud s pastikou a syrem,nebo se sunkou a syrem a kiwi….a mladsi si nosi vetsinou banan,nebo jine ovoce….
Nechapu to,protoze zeleniny je u nas vzdy dost,ja se bez ni neobejdu….denne ji potrebuji….
a jinak mame neustale dost mlecnych vyrobku….jogurty,tvaroh,zakys,kysku,podmasli,ap….vetsinou ciste a ja pak pridavam ovoce a musli,nebo jine cerealie(fitness,ap)No a oproti jinym lidem mame tak 3-4x v tydnu ryby….bud ve skole,nebo doma….ta zelenina mne mrzi,ale uz jsem zkousla vse mozne….bohuzel bez vysledku….

7

Hanka
25.9.2013 14.01

Já dávám doma upečený slunečnicový chléb, nejčastěji s máslem a šunkou( někdy se sýrem), trochu ovoce( o zeleninu nestojí), malý jogurtík a něco sladkého na zub.Máslo mi bylo doporučeno jako nejlepší prostředek proti potravinové alergii( uvnitř promaže střeva), rozhodně bych nepoužila žádné rostlinné máslo, ani pomazánkové, to raději mazací sýr. Jak psala paní Iveta, tak u nás po večeři ovocný talířek, nebo úplně nejraději samotné jablíčko. Mám také 4 děti jako paní Peclová, ale o zeleninu jako malé až na jednoho nestály. Nucením se ničeho nedocílí, jen se jim zvýší odpor. Některé z nich v dospělosti začali zeleninu jíst, jiné ne.

8

Monika Karasová
25.9.2013 14.05

Dobrý den. Mám problém jako asi většina maminek, syn chodí do 1. třídy a téměř pravidelně probíhá ten samý koloběh. Ráno dříve vstanu, abych připravila zdravou svačinu (vícezrnné pečivo, zeleninu nebo ovoce, někdy večer předem napeču naslano či nasladko), snažím se dodržovat pravidla vyvážené svačiny – odpoledne však někdy více jak půlku svačiny vyhazuji. I přes to, že syn jí to co mu přichystám běžně doma, ve škole nemá čas a svačinu prostě nesní. Výjimku pak tvoří palačinky a koblihy, které občas synovi pro zpestření udělám. Co by jste radila? Nepomáhá vysvětlování o tom, jak ho bude bolet hlavička když málo pije, nejí, jak mu to nebude myslet, atd.., nepomáhá ani zlobení se, ani zákazy. Děkuji za rady. Monika

9

Katka
25.9.2013 14.25

Mam syna v 1.tride a nastesti mu chutna skoro vsechno. Uz ve skolce jim varili zdrave obedy, podavali svacinky, ovoce i zeleninu. Pijeme vodu, obcas stavu, dzus…nerozumim maminkam, ktere davaji detem do skoly ci na treninky colu nebo energicke napoje. (a ze jich je dost) jako priklad pro inspiraci uvadim nasi svacinu: jogurt, hroznove vino, oblozena houska, mysli tycinka (z Billy za 3.90).
Sladkosti ci bramburky jsou u nas jen vyjimecne 🙂

10

Renata
25.9.2013 14.37

Tím, že zelenina a ovoce je součástí jídelníčku i nás rodičů, naše děti s tím nikdy neměly problémy. Naopak milují zeleninové saláty a ovocné misky. Také jim přijde naprosto přirozené, že každý den dostávají doma připravenou svačinu v krabičce (pečivo+ovoce či zeleninu). A pro paní Hannele – věřte, že můj 15letý syn je rád za xzrnné pečivo

11

Marcela Macáková
25.9.2013 14.53

Pro Markétu: Ano, máte pravdu – tortilla je výborné řešení, které funguje 🙂

12

Danča
25.9.2013 19.59

Já nosím do školy jablko nebo krabičku se zeleninou (okurka, mrkev, paprika, rajče…) oproti mému bráchovi, který svačí koblihy, bagety nebo nic 🙂

13

Líba
17.8.2014 21.29

Mám dvě dcery 16 a12. První jsem kojila 27 měsíců a druhou14.Vaříme doma velmi rozmanitě, zdravě a někdy i nezdravě, ale snažíme se dodržovat -jíst málo a často.Každý den vařím domácí stravu, žádné polotovary a děvčata i když chodí na obědy do ŠJ, po příchodu ze školy mají doma odpoledne chutné teplé jídlo a nevymetají lednici.
Školní svačiny dělám dcerám já nebo si je dělají sami.Vícezrné nebo celozrné pečivo, máslo, sýr, šunka a vždy zelenina. Nebo Jogurt a ovoce, ořechy, sušené křížaly…. Obě rekreačně běhají, v létě plavou, jezdí na bruslích a jezdí na kole do školy, v zimě běžkují a lyžují, nebo trsají v pokoji …
Ani jedna nemá absolutně problém s váhou, i když občas upečeme nějakou sladkost. Pijí i hodně plnotučného mléka ale ráno, které kupujeme přímo od farmáře. Jsou naučené hlídat si přes den pitný režim- většinou kohoutkovou vodu. A hlavně jdeme jim s manželem příkladem. Protože co u dětí opravdu nefunguje-kázat vodu a pít víno.
Obě jsou nadstandartně zdravé v obdobích chřipek a angín a mají zuby bez kazů. Neděláme žádné zázraky a je to jen o tom myslet na to, aby se dodržela pravidelnost, pestrost a hlavně množství a trochu toho pohybu.:)

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani provozovatele blogu.

Přidat komentář

Související články