Valerie Peclová, instruktorka body and mind a matka čtyři dětí: Jak má vypadat nejlepší školní svačina
Školní rok začal před pár dny a mnohým z nás již dochází inspirace co se týká svačin, které připravujeme každý den svým dětem do školy. Pokud se navíc snažíme, aby naše děti jedly zdravě, máme před sebou den co den dost často zapeklitý úkol, zvlášť když naše výtvory musí obstát v boji s konkurencí lákavých lahůdek z prodejen rychlého občerstvení.
Že se stravou našich školáků není vše v pořádku, vyplývá i z průzkumu Fóra zdravé výživy a České kardiologické společnosti (2006) realizovaného na českých školách.
Ten totiž objevil, že více než polovina žáků sedmých tříd v České republice před odchodem do školy pravidelně nesnídá a 17 % nic nejí dokonce až do oběda. Asi nikoho nepřekvapí, že zeleninu svačí pouze 10 % školáků.
Před nepravidelností stravování a obzvláště před vynecháváním snídaně a svačiny přitom výrazně varují dětští lékaři, a to především proto, že v takovém případě není rovnoměrně pokryta energetická potřeba organizmu. Tělo strádá nedostatkem energie a následně přijatou energii si po období nedostatku ukládá do tukových zásob. Tak vzniká základ pro rozvoj nadváhy a obezity v dětském i v dospělém věku. „Svačina by měla zajistit plynulé doplnění živin a energie tak, aby dítě bez problémů zvládlo výuku do oběda. Ideálně by každé jídlo mělo obsahovat tzv. trojkombinaci všech základních živin – bílkovin, sacharidů a tuků,“ doporučuje MUDr. Alexandra Moravcová z Poradenského centra Výživa dětí.
Negativní vliv dopoledního hladovění na vznik nadváhy a obezity je už uvědomělým rodičům poměrně dobře znám. „Málokdy si ale uvědomují, že velmi často způsobuje také nesoustředěnost, zhoršenou schopnost vnímání výkladu a může tak přímo zhoršit školní výsledky“ upozorňuje nutriční terapeutka Hana Knížková z Poradenského centra Výživa dětí. Pokud se vám toto tvrzení zdá přehnané, vězte, že dětský organismus má velmi omezené možnosti vytvářet si zásoby energie, a proto se u nich její nedostatek projevuje téměř okamžitě. „Jsou podrážděné nebo naopak jakoby utlumené, nesoustředěné a často se přidává také bolest hlavy,“ dodává nutriční terapeutka.
Co z toho tedy plyne? Snídat! Svačit! A svačit!
Dovolit sladkosti?
Daleko vhodnější než striktní zakazování pamlsků, je naučit děti se sladkostmi správně zacházet, shodují se odborníci. Do zdravého dětského jídelníčku totiž sladkosti patří, ne však denně. Vhodné je zvolit například sušené ovoce, u větších dětí oříšky, cereální tyčinky či čokolády s vysokým podílem kakaa. Součástí zdravého dětského jídelníčku by měly být mléčné výrobky 2-3x denně, jak jsme si připomněli v článku o osteroporóze.
Jak je to s vlákninou
Už jsme si zvykli, že odborníci poslední dobou často upozorňují, že množství vlákniny v našem jídelníčku není dostačující a vyzývají k jejímu zvětšení.. U dětí je ale situace jiná a přílišné množství vlákniny jim může uškodit. O tom více ale zase až někdy příště.
Teď abychom nezůstali ohledně školních svačin jen u teorie, na radu jsem si přizvala odbornici na slovo vzatou. Nejen že je matkou čtyř dětí, ale také s manželem provozuje restauraci v Brně, jež je známá svou výtečnou kuchyní. A aby toho nebylo málo, vede lekce body and mind, což samozřejmě vypovídá o jejím vztahu k harmonickému plynutí života.
Nejlepší školní svačiny
„U nás doma kombinujeme vícezrnné pečivo (bulky, raženky) nebo pšenično-žitný chléb,“ začíná prozrazovat svoje tipy na chutné svačiny výše představená paní Valerie Peclová. „Takové pečivo pak mažeme lučinou, pomazánkovým máslem, nebo klidně i sýrem Smetanito pro lepší chuť. K tomu víceprocentní kvalitní šunku nebo tvrdý sýr typu gouda pro dodání bílkovin. Doplňujeme zeleninou, kterou ovšem musíme přizpůsobit dětským požadavkům. Tak například cherry rajčátka snadno vklouznou do pusy, špalík okurky zase děti mohou přikusovat, nebo papriku, mrkev,“ vysvětluje znalecky Valerie Pelcová a dodává, že další dobrou volbou je ovoce, které je opět vhodné upravit. Nějaký tip? Půlka jablka pokapaná citronem, aby nezhnědlo a nepůsobilo odpudivě, dále banán, nektarinka, pár bobulí hroznů.
„Sladkost, kterou děti uvítají, jsme vyřešili tím, že dostávají malý balený oplatek – ten, který dostanete v kavárně ke kávě,“ směje se Valerie chytré a praktické lsti ohledně množství sladkého. „Myslím si, že není potřeba sníst ke svačině ještě celou tatranku – a už vůbec ne čokoládovou tyčinku,“ odrazuje od častého zvyku uspěchaných rodičů zkušená maminka.
Problém zvaný zelenina
Zelenina má ze zdravotního hlediska nezastupitelný význam. Je zdrojem energie, vlákniny, minerálů a vitaminů. Hraje velmi důležitou roli především v prevenci nádorů a kardiovaskulárních onemocnění. Česká republika patří dlouhodobě k evropským zemím s nejnižším příjmem ovoce a zeleniny. Zvláště mezi chlapci je bohužel oblíbená „vtipná“ hláška, že nejlepší zelenina je maso.
„Respektuji to, co mají děti rády, aby svačinu skutečně snědly.Vzhledem k tomu, že dostávají od útlého dětského věku na talíř skutečně široký sortiment ovoce a zeleniny, a chtěli jsme, aby vše ochutnaly, nemají dnes problém si oblíbenou zeleninou či ovoce vybrat,“ prozrazuje tajemství správného stravování dětí Valerie.
Svačiny včera a dnes
S Valerií jsme si zavzpomínaly také na dobu našeho dětství. „Pokud srovnám dnešní svačiny s těmi, které jsme dostávali před třiceti lety do školy my, můžeme našim dětem jen závidět pestrou nabídku pečiva, sýrů a dostupnost ovoce a zeleniny,“ říká otevřeně sympatická žena, jež si dokáže svůj volný čas neuvěřitelně zorganizovat a přidává i zkušenost s estetickou složkou svačiny, která bývá v ranním spěchu někdy podceňována: „Vždy záleží také na tom, aby svačina k jídlu vůbec lákala, taková ta vizuální stránka v podobě pěkné krabičky a přiloženého ubrousku.“
Součástí svačiny by měl být také pitný režim v kvalitní čisté a netekoucí láhvi. „Naše děti dostávají vodu s přírodním ovocným sirupem,“ prozrazuje Valerie.
„Prozatím připravujeme našim dětem jen dvě svačiny, máme dva školáky a dvě děti ve školce, takže do budoucna budeme mít z přípravy školních svačin rituál se čtyřmi krabičkami,“ dodává Valerie a hned přiznává, že děti průběžně učí, aby si svačiny uměly připravit sami. S ochotou a precizností je už dnes dokáže připravit naše mladší školačka Valinka, pyšní se pohodová maminka. A aby byly funkce prý spravedlivě rozděleny, její starší bratr Jirka se zase stará o nádobí po snídani, než odejdou do školy. Nejmenší Rosinka s Viktorkou by se chtěly také přidat (příklady táhnou, chtějí se vyrovnat svým starším sourozencům), ale prozatím je chválíme za to, že si dokážou po sobě po jídle uklidit ze stolu a za jídlo poděkovat.
Jak vidíte, platí staré moudro, že všechno jde, když se chce…
„Naučit děti správně stolovat a chovat se u stolu je pro nás důležité a považujeme to za základ základního vzdělání,“ zdůrazňuje Valerie. Kladný a zdravý vztah k jídlu je v rodině více než znát. Ostatně manžel paní Valerie vlastní hojně navštěvovanou restauraci. „A čas od času ji také s dětmi navštívíme, proto chceme, aby si děti uměly objednat, poprosit o nápoj a poděkovat, když svoji dobrotu na stůl dostanou,“ uzavírá povídání žena, která se věnuje také cvičení s dětmi v mateřské školce a na základě svých bohatých zkušeností vede i lekce pro těhotné.
Až budete dnes/zítra nakupovat věci na svačinu, vzpomeňte si na zeleninu a hezký ubrousek. Přeji mnoho úspěchů a budu ráda, když napíšete do komentářů, jak vypadají svačiny u vás. Děkujeme.
Vizitka hosta:
Valerie Peclová
žije a pracuje v Brně
instruktorka body and mind se specializací na Stott pilates a power jógu
Studium na VŠCHT ji inspirovalo k zájmu o výživu a zdravý životní styl. Po promoci psala na toto téma pro řadu časopisů – Vlasta, Fit styl, Longevity, Moje zdraví, aj. a také působila jako šéfredaktorka na několika webech, včetně vlastního úzce specializovaného projektu www.aerobic.cz. Vedle teorie se věnovala i praxi – vedla lekce cvičení a byla lektorkou ve STOBu.
Vánoce jsou svátky radosti, pohody a – přiznejme si to – také jídla.
Jako výživová poradkyně si užívám všechny tradiční dobroty, ale s rozumem a vědomím, že klíč ke spokojenému tělu není schovaný ve striktních pravidlech, ale v celoročním balancu.
Neporušovat nově nastavený stravovací režim a nedělat v něm chyby, mít dostatek pohybu a zároveň zvládat hektické dny plné pracovních a rodinných povinností… To zní jako obrovská výzva.
Pravdou ale je, že ani v jídelníčku není potřeba docílit dokonalosti. Skutečným klíčem k úspěchu je totiž odhodlání, trpělivost a přijetí toho, že změna nepřijde přes noc.
Strava hraje důležitou roli při snižování hladiny cholesterolu a prevenci kardiovaskulárních onemocnění.
Zvýšená hladina cholesterolu, zejména LDL („špatného“ cholesterolu), může vést k tvorbě aterosklerotických plátů, které zvyšují riziko srdečních onemocnění. Správně zvolená strava může přispět k jeho snížení.
V období mrazivých měsíců je potřeba vzít zavděk mraženými či nakládanými potravinami, případně těmi, které dlouho vydrží, třeba kořenová zelenina, a jsou cenově přijatelné po celý rok.
Koneckonců je využívaly v zimě už naše babičky a prababičky…
Kdo mě zná díky článkům tady na blogu Kalorických Tabulek, tak asi ví, že se ve své nutriční poradně nejčastěji věnuji tématu redukce tělesné hmotnosti.
K tomu, aby člověk vhodným způsobem redukoval svoji tělesnou hmotnost, je žádoucí zařadit i pravidelný pohyb a nespoléhat tedy jen na úpravu stravování.