Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Pole dance, Spirals, Body form, HIIT, BOKWA® – novinky a zajímavosti ve fitness, které vám pomohou zhubnout a cítit se fit

Asi jste si všimli, že fitcentra nás každou chvíli lákají na nové trendy ve cvičení, které obvykle mají zaručeně přispět k lepšímu hubnutí. Aspoň tak to hlásá většina reklamních sloganů.

O zdraví už se tolik nemluví, ale jsou i takové – osvícené – metody, např. pilates, které slibují mimo jiné odstranění bolavých zad a správné fungování svalů celého těla. Pojďme se dnes s mými hosty podívat na to, co nabízí součastná fitness scéna. A zda skutečně platí, že co je nové, je lepší, nebo prostě stačí dělat jen pohyb, který vás baví.


Za sebe mohu říct, že novinkám v našich fitcentrech věnuji díky svým stránkám o fitness světě  www.aerobic.cz opravdu velkou pozornost. A jako „tělocvičnový“  pamětník (smích) prožívám často jisté déjà vu.

Občas stačí jen přidat nové specifické oblečení, jinou hudbu – protřepat – a máme tu nový směr. Ne, nechci to odsuzovat, zastávám názor, že účel světí prostředky – a pokud cokoliv přispěje k tomu, aby se lidé více hýbali (a nepoškodili si u toho zdraví), tak sem s tím!

  • Jen mě tak občas napadá, že toho skutečně nového už asi moc vymyslet nejde. Stejně jako v té módě. Proužky tu byly mnohokrát a vrátí se zase… Nebo se mýlím?

Již dvacet let působím jako cvičitelka,“ říká sympatická blondýna Jana Šťastná, na které je vidět, že její láska k pohybu sahá až do dětství. „Začínala jsem jazzgymnastikou a první moje boty na cvičení byly ty zlínské (tedy vlastně gottwaldovské) prestige. Za ta léta jsem také vyzkoušela spoustu různých cvičebních stylů. Některé mi vyhovovaly více, jiné méně. Nebylo ani tak důležité, jak se jmenovaly, nebo jaká je doprovázela hudba, ale podstatné bylo to, že jsem díky nim měla chuť jít do tělocvičny a užít si pořádnou dávku endorfinů,“ popisuje svůj zdravý přístup k vývoji trendů Jana, jež momentálně jako instruktorka propadla stále ještě relativní novince Piloxingu, o které jsme zde již také psali.

Pole dance – cvičení u tyče

Jako cvičenka se ovšem nyní nadchla pro cvičení s názvem Pole fitness (nebo Pole dance). „Jeho historie u nás je poměrně krátká a já jsem měla to štěstí, že jsem napoprvé natrefila na studio, které vede bývalá atletka a velmi zapálená instruktorka právě tohoto nevšedního cvičení,“ líčí svou cestu k novince Jana. „Její studio Vertigo Fitness navštěvuji od února, kdy jsem poukaz na první kurz dostala jako dárek. Časově zvládám jen jednu lekci týdně, ale i tak mě okouzlil  fakt, že se na každé lekci naučí člověk něco nového,“ vypráví nadšeně Jana a dodává: „Kdyby mi někdo řekl, že ve svých téměř čtyřiceti letech budu tanečnicí na tyči, smála bych se.“

Pole dance - tvrdá práce, ohromující výsledky

Pole dance – tvrdá práce, ohromující výsledky

Pokud čekáte nějaké laciné kroucení u tyče, jste na omylu. Cvičení je pěkná makačka. „Ze začátku si ovšem budete muset zvyknout na modřiny,“ upozorňuje Jana, „ale ten pocit, kdy zvládnete prvek, který vám na první pohled přišel naprosto nezvládnutelný, ten stojí za to!

  • Třešničkou na dortu tohoto hodně netradičního cvičení jsou krásně tvarované ruce a kila dole.

Spirals

Jednou z lekcí, které bych vám z novinek u nás doporučovala, je bezpochyby Spirals. Bohužel se ještě necvičí na mnoha místech. Na druhou stranu když už ji objevíte, můžete se těšit na skutečně dokonalé procvičení těla, které přispěje nemalou měrou k vylepšení vaší fyzické kondice.

Spirals - cesta k radosti

Spirals – cesta k radosti

Program vznikl na základě inspirace spirálami vyskytujícími se napříč přírodním světem, a to vše perfektně sladěno s dechem. „Lekce spirálních pohybů se zaměřují na mobilitu a flexibilitu, aby pomohly klientům udržet si zdravé a koordinované tělo,“ říká Michael King, spoluzakladatel Spirals (zdroj www.iqpohyb.cz)

  • Kdo je Michael King? Od konce sedmdesátých let, kdy pracoval jako tanečník, se věnuje pilates, je zakladatelem Pilates Institute v Londýně.

Podstatným prvkem Spirals je speciálně namixovaná hudba. Tvůrci programu si byli velmi dobře vědomi důležitosti hudby jakožto silné motivační síly, a proto jejímu výběru věnují velkou pozornost. Já sama jsem po návštěvě lekce Spirals byla doprovázející hudbou jednoznačně unesena.

Choreografie. Na první pohled perfektně sladěné pohyby vám dají ze začátku docela zabrat z pohledu koordinace a stability, ale jakmile pochopíte princip „spirály“, budete si její účinky užívat.

Pro koho je Spirals vhodné? Odpovídá Daniel Muller z Centra funkčního pohybu: „Spirals nadchne všechny, kteří chtějí chodit cvičit, ale nemají rádi těžké choreografie za doprovodu šíleného duc duc tempa. Nezvládají to, necítí se při tom dobře. Jejich hlavním cílem je cvičit, aby je nebolela záda, aby protáhli správně tělo. A to splňuje Spirals díky promyšlené jednoduché choreografii, která se několikrát za sebou opakuje. Stačí jen pár lekcí a hned je vidět zlepšení.“

Když je v názvu lekce Body

V rozvrzích fitness center určitě narazíte na názvy lekcí jako body form (body forming), body styling, total body workout (TBW) nebo třeba perfect body. „Všechny tyto lekce jsou jak spalovací, tak posilovací,“ říká Zuzana Ryšavá z Fitness Blue Gym v Brně. „Stavba hodiny záleží spíše na instruktorovi, proto se neděste různých názvů a vyzkoušejte, která vám bude nejvíce vyhovovat,“ vysvětluje občasný zmatek v rozličných pojmenováních zkušená lektorka.

  • Výhodou je, že tento druh cvičení je vhodný i pro začátečníky.

Sice vás bude čekat krátká cardio (zahřívací) část, která je složená z několika aerobikových prvků, ale rozhodně nečekejte žádnou složitou choreografii,“ uklidňuje všechny, kteří se obávají složitých kroků, Zuzana a dodává, že jde o pouhé rozehřátí organismu a přípravu svalů na posilování.

I tato první část lekce však může už obsahovat i posilovací prvky. Samotný obsah posilování pak záleží na fantazii instruktora a možnostech fitness centra. „Můžete posilovat s váhou vlastního těla (výpady, kliky, posilování břicha), nebo s různými pomůckami,“ vysvětluje instruktorka, která se věnuje také tanečním formám.

Činky jako cvičební pomůcka nestárnou

Činky jako cvičební pomůcka nestárnou

Zde je třeba zmínit i vývoj pomůcek. Dříve patřily mezi klasiku činky, později se přidaly gumičky. A jak to vypadá dnes? „Pomůcky, které najdete téměř v každém fitku, jsou jednoruční činky a posilovací gumy, ale můžete se setkat i s nakládacími tyčemi, over bally (malé nafukovací míčky), zátěžovými míčky, flexi bary (kmitací tyče), klouzavými podložkami flow tonic a mnohými dalšími,“ vyjmenovává dnešní pomocníky při cestě za zpevněnou postavou lektorka.

Možná vás napadne otázka: Mohu si to dovolit? „Zátěž při posilování byste si měli mít možnost vybrat sami,“ odpovídá hned Zuzana. K výběru je rozdílná váha činek, pevnost gumiček apod. „Případně můžete zvolit cvičení úplně bez zátěže,“ uklidňuje cvičitelka oblíbeného fitcentra. A co vám ještě vzkazuje? „Hlavně nezapomínejte, že cvičíte sami pro sebe. Každé tělo je jiné, a proto se s nikým nesrovnávejte a cvičte pro radost!“

HIIT (high intenzive interval training)

Metoda Interval Routine (interval training) představuje cvičení v intervalech vyšší i nižší intenzity zátěže s velmi krátkými pauzami mezi jednotlivými cviky. „Pauza v podstatě představuje přípravu a přechod na další cvik,“ vysvětluje Radka Vandasová, Nike fitness instruktor. Tím, že střídáme zapojení různých svalových partií, zvládneme v relativně krátkém čase prokrvit celé tělo a tím vzbudit metabolismus. „Během intervalu cvičení dochází ke zvýšení tepové a dechové frekvence, hovoříme o intervalu zatížení. V průběhu několika následujících vteřin se snažíme vydýchat a připravit na další cvik, hovoříme o intervalu odpočinku,“ objasňuje princip tohoto cvičení známá lektorka.

Intervalový trénink teď frčí

Intervalový trénink teď frčí

Pokud do určitého časového úseku spojíme několik takových intervalů střední a vyšší intenzity s intervaly nízké nebo téměř nulové intenzity, můžeme hovořit o intervalovém tréninku.

  • Obecně lze tvrdit,  že intervalový trénink vede ke zvýšené činnosti metabolismu!

Výsledky mnoha odborných studií ukazují, že při intervalovém tréninku se spaluje větší množství kalorií než při klasickém aerobním tréninku stejné délky, přičemž intervalovou metodou dokážeme zrychlit metabolismus i v době po tréninku.

Bokwa

Nedávno jsme zde psali o Zumbě. Právě na ni svým způsobem navazuje další revoluční styl. Je na první pohled podobný  svou nestoupanou energií a muzikou plnou vášně.

Pokud chcete okusit něco nového a fitness světem neotřelého, vyzkoušejte určitě nový módní výstřelek s názvem Bokwa, jenž přišel až z Jihoafrické republiky – a finální podobu dostal v Hollywoodu,“ říká instruktor skupinových lekcí David Danceman Juřina.

Bokwa je unikátním spojením BO – boxu a KWA – tance KWAIDO, jak už název napovídá. „A je to pořádná divočina, kde z vás endrofiny budou stříkat plným proudem už po první lekci,“ ujišťuje lektor, který Bokwu objevil na jedné hodině u kolegy.

Bokwa® - žádná choreografie, jen zábava

Bokwa® – žádná choreografie, jen zábava

Kroky vycházejí z písmen a čísel a naučit se je prý hračka. „Kdo by si nechtěl zatancovat jako na pravé diskotéce na hitovky z rádia a ještě k tomu spálit až prověřených 1200 kalorií“, ptá se sugestivně bývalý tanečník, který dodává, že Bokwa má možnost oslovit mnoho lidí a vrátit tak další euforickou vlnu do tělocvičen, kde to podle jeho slovo poslední dobou trochu nudně skomíralo.

Na závěr bych dala opět slovo Janě Šťastné, pod jejíž slova se mohu podepsat: „Jsem si jistá, že mě osloví ještě řada nových trendů. Některé kolem mě jen tak proletí, u některých se na chvilku zastavím. Je to tak naprosto v pořádku, cvičení má být pestré, tak jako je pestrý život. Pohyb k životu neodmyslitelně patří a je fajn, když si každý najdeme to, co nám vyhovuje. A je úplně jedno, jestli je to běh v lese, plavání, nebo nějaká novinka ve fitness centru, jejíž název nám nejde napoprvé ani vyslovit.

Z archivu aneb přečtěte si také:

Jak využít na 100 % skupinu Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami

Ing. Macáková Marcela

Studium na VŠCHT ji inspirovalo k zájmu o výživu a zdravý životní styl. Po promoci (1993) psala na toto téma pro řadu časopisů – Vlasta, Fit styl, Longevity, Moje zdraví, aj. Vedle blogu Kalorických tabulek, kde pracuje jako editorka a správce facebooku, provozuje již téměř dvacet let vlastní webík www.aerobic.cz. Tam si přijdou na své všichni, které baví jakékoliv skupinové cvičení (aerobik, jóga, pilates…)

14.10.2013 Články, Fitness a wellness

Související články

Saša Rohlíková: Jak hubne ta, co učí hubnout druhé

Saša Rohlíková: Jak hubne ta, co učí hubnout druhé

Cvičím a sportuju celý život. Sport je i součástí mé práce, neboť aktivně vedu jako trenérka lekce pohybu.

Přesto jsem byla poslední roky s vlastním tělem nespokojená. Z mnoha zdravotních, osobních i celosvětových důvodů šla poctivá péče o mne stranou. Byla jsem zvyklá být ve formě, ale ta najednou „zmizela“.

Celý článek 12.2.2024

Kryoterapie: Mráz dokáže léčit tělo i duši

Kryoterapie: Mráz dokáže léčit tělo i duši

Extrémní horko, nebo nepředstavitelný mráz? Saunu už většina z nás zkusila. Pokud se v ní cítíme dobře, přináší nám řadu benefitů.

A stejně tak pár minut v nepředstavitelném mrazu dokáže s naším tělem zázraky….

Celý článek 16.12.2023