Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

MUDr. Zuzana Stránská: Jak odolat nástrahám Vánoc

Vánoce, Vánoce přicházejí, zoufejme, přátelé – i tak bychom mohli upravit oblíbený vánoční popěvek. Ačkoliv Vánoce máme většinou rádi a těšíme se na ně jako na příjemnou sváteční dobu setkávání, mohou se stát pro mnohé z nás noční můrou, zvlášť když hledíme na to, co sníme.

O Vánocích je totiž těžké odolat. Všude to krásně voní, všemožné lahůdky na vás volají, abyste aspoň ochutnali. A to nemluvím o dobrosrdečných příbuzných, kterým je někdy těžké vysvětlit, že skutečně nemůžete snít vše, co vám nabízejí…

A protože Vánoce skutečně za pár týdnů zaklepou na dveře, požádala jsem svého dnešního hosta, MUDr. Zuzanu Stránskou, jež se specializuje na obezitologii a diabetologii, aby pro vás připravila pár užitečných tipů z praxe.

Užívejte Vánoce všemi smysly

Užívejte Vánoce všemi smysly

O Vánocích je reálné nepřibrat,“ říká na začátku našeho povídání jasně paní doktorka, když se jí snažím vysvětlit, že v této záležitosti už jsem rezignovala. A hned mi také vysvětluje, že důležité je to slůvko NEPŘIBRAT: „Cíl NEPŘIBRAT by měli mít o Vánocích minimálně všichni, kteří jinak celý rok bojují s nadváhou či obezitou. Jsme-li v redukčním režimu, tj. již nějaký čas přijímáme taková opatření, která vedou ke snížení hmotnosti, je zcela jistě třeba považovat za úspěch, když se nám o Vánocích podaří hmotnost udržet.

Přiznám se, že takto formulované vysvětlení považuji za velmi šťastné. Dušička má pokoj, že během svátku není svazována tím, že musí hubnout, ale zároveň to neznamená, že hodíme za hlavu vše, čeho jsme doposud dosáhli. Snažíme se prostě nepřibrat – nic víc a nic míň.

Jak nepřibrat o Vánocích?

Toho je možné dosáhnout důrazem na nepřejídání se a selekci těch nejkaloričtějších potravin. Jde z principu o jídla tučná – a to včetně tučných sladkostí!“ opakuje zásady, které všichni známe, ale děláme, že jsem překvapeni, lékařka.

A mě hned napadá, jak trošku „zašvindlovat“ a pohrát si s matematikou, abychom netrpěli tím, že si musíme něco odříkat. Paní doktorka souhlasí: „Pokud například víme, že se na Štědrý den opravdu neobejdeme bez trošky vaječného koňaku, který je nejen sladký, ale i tučný, pak je optimální tento zvýšený příjem energie vykompenzovat někde jinde.

Sváteční nordic walking

Sváteční nordic walking

Vánoční tahák pro hubnoucí:

  1. Kapra nesmažit na oleji v trojobalu, ale upéct v alobalu s bylinkami.
  2. Bramborový salát odlehčit jogurtem (místo tradiční majonézy).
  3. Cukroví nepéct vůbec, nebo se alespoň omezit na jeden nejoblíbenější druh. A vyrobit jej těsně před vánočními svátky, aby nesvádělo k průběžnému odjídání.
  4. Pozor na ovoce! Je zrádně kalorické, zejména o Vánocích oblíbené sušené ovoce či banány.
  5. Nezapomínejte na pohyb! Hory jsou ideální, ale stačí aspoň procházky venku na čerstvém vzduchu.

Není od věci se i o svátcích převléknout do pohodlných kalhot a zimních botasek, vzít svoje trekingové hole a projít si romantická místa a zákoutí. Pohybová aktivita nejenže působí protistresově, ale je-li její intenzita nízká, tj. příjemná, pak se významně podílí na využití zásobního tuku jako energetického zdroje.

A ještě jedno důležité upozornění:

  • Cukroví ani ovoce by neměli jíst vůbec pacienti s nadváhou či obezitou, kteří se léčí s diabetem! A dovoluje-li to náš zdravotní stav, neměly by být Vánoce obdobím převažujícího vysedávání či ležení u televize.

Léky na hubnutí

O Vánocích nevysazujte léky na hubnutí! „V současné době je jediným dlouhodobě bezpečným antiobezitikem orlistat. Je dostupný buď ve snížené dávce 60 mg jako v lékárnách volně prodejný preparát distribuovaný již několika farmaceutickými firmami, nebo jako na recept vázaná 120 mg plná dávka. Orlistat blokuje enzym, který se nazývá střevní lipáza. V závislosti na dávce se pak 25 – 30 % zkonzumovaného tuku nevstřebá a prochází tak v nezměněné formě do dolních pasáží zažívacího traktu. Výsledkem je mastná stolice – a to tím více, čím více tuku v potravě jsme snědli. Pacienti si často v předzvěsti vánočních dietních prohřešků orlistat vysazují, aby se nepříjemným následkům vyhnuli. To je ovšem velká chyba, vedoucí prakticky vždy k hmotnostním přírůstkům,“ vysvětluje zradu lékařka.

Cukroví s rozumem ano

Cukroví s rozumem ano

A co když přece jen váha ukáže po Vánocích dvě až tři kila víc? „Nehroutit se z toho! To se o Vánocích stává. Pak je třeba pamatovat na to, abychom skutečně Vánoce jako období kumulace dietních chyb měli jenom a pouze jedenkrát za rok. Další dny (včetně Silvestra) by nám měly dát opět zapomenout na zvýšený příjem hyperkalorických potravin – včetně energeticky bohatých alkoholických nápojů. Když se po svátcích vrátíme ke zdravému životnímu stylu, resp. redukčnímu režimu – trpíme-li nadváhou a obezitou, jistě se v dalších týdnech podaří vánoční prohřešky smazat a postupně a trpělivě svoji hmotnost v novém roce dále snižovat,“ uzavírá dobrácky bolestné téma paní doktorka.

Tajemství dobře vychutnaného cukroví

Když už se bez cukroví neobejdeme, tak vůbec nejlepší je dát si ho jako hlavní chod,“ radí paní doktorka Stránská. „Stačí malý talířek místo hlavního jídla, nikoliv jako dezert po obědě či po večeři,“ zdůrazňuje odbornice a dodává, že tímto si rovněž uvědomíme ty dva zásadní rozdíly, které nás k jídlu motivují: hlad a chuť. Mlsání po hlavním jídle je motivováno chutí. Nahrazení obvyklé večeře sladkým jídlem není prohřeškem tím spíše, když jsme k jídlu motivováni hladem. „Vyrovnat se poté s následky konzumace jídla s vysokým glykemickým indexem (brzký „falešný“ hlad po sladkém jídle) je otázkou vůle a informovanosti,“ zvedá varovný prst lékařka. „Glykemický index potravin snižuje přítomnost vlákniny. Vhodným typem cukroví jsou oproti tradičním recepturám našich babiček tedy například  celozrnné perníčky,“ prozrazuje dobrý tip paní doktorka.

Přečtěte si také:

Z archivu aneb přečtěte si také:

Domácí vs. kupované instantní kaše

Ing. Macáková Marcela

Studium na VŠCHT ji inspirovalo k zájmu o výživu a zdravý životní styl. Po promoci (1993) psala na toto téma pro řadu časopisů – Vlasta, Fit styl, Longevity, Moje zdraví, aj. Vedle blogu Kalorických tabulek, kde pracuje jako editorka a správce facebooku, provozuje již téměř dvacet let vlastní webík www.aerobic.cz. Tam si přijdou na své všichni, které baví jakékoliv skupinové cvičení (aerobik, jóga, pilates…)

18.11.2013 Články, Jak zhubnout

Související články

Bravo! Jíťa vážila 170 kg a nevěděla o zdravém jídle vůbec nic, nyní má 71 kg a bude si dělat kurz fitness trenéra

Bravo! Jíťa vážila 170 kg a nevěděla o zdravém jídle vůbec nic, nyní má 71 kg a bude si dělat kurz fitness trenéra

Když jsme na naší facebookové stránce Kalorické Tabulky zveřejnili proměnu paní Bohunky, která se objevila i v médiích jako Blesk či Aha!, začali se v komentářích ozývat uživatelé naší aplikace, jež dosáhli také vysněné postavy.

Mezi nimi byla i sympatická Jíťa, která na naši žádost sepsala pár slov o své cestě. Tady jsou…

Celý článek 18.4.2024

Jak nastavit aplikaci Kalorické Tabulky?

Jak nastavit aplikaci Kalorické Tabulky?

Jeden z nejčastějších dotazů, s kterými se setkáváme na technické podpoře a v našich uzavřených skupinách na Facebooku, je více než logický: Jak nastavit aplikaci Kalorické Tabulky?

Shromáždili jsme pro vás na jedno místo několik návodných článků, díky kterým to půjde jako po másle.

Celý článek 16.4.2024