Vánoce, Vánoce přicházejí, zoufejme, přátelé – i tak bychom mohli upravit oblíbený vánoční popěvek. Ačkoliv Vánoce máme většinou rádi a těšíme se na ně jako na příjemnou sváteční dobu setkávání, mohou se stát pro mnohé z nás noční můrou, zvlášť když hledíme na to, co sníme.
O Vánocích je totiž těžké odolat. Všude to krásně voní, všemožné lahůdky na vás volají, abyste aspoň ochutnali. A to nemluvím o dobrosrdečných příbuzných, kterým je někdy těžké vysvětlit, že skutečně nemůžete snít vše, co vám nabízejí…
A protože Vánoce skutečně za pár týdnů zaklepou na dveře, požádala jsem svého dnešního hosta, MUDr. Zuzanu Stránskou, jež se specializuje na obezitologii a diabetologii, aby pro vás připravila pár užitečných tipů z praxe.
„O Vánocích je reálné nepřibrat,“ říká na začátku našeho povídání jasně paní doktorka, když se jí snažím vysvětlit, že v této záležitosti už jsem rezignovala. A hned mi také vysvětluje, že důležité je to slůvko NEPŘIBRAT: „Cíl NEPŘIBRAT by měli mít o Vánocích minimálně všichni, kteří jinak celý rok bojují s nadváhou či obezitou. Jsme-li v redukčním režimu, tj. již nějaký čas přijímáme taková opatření, která vedou ke snížení hmotnosti, je zcela jistě třeba považovat za úspěch, když se nám o Vánocích podaří hmotnost udržet.“
Přiznám se, že takto formulované vysvětlení považuji za velmi šťastné. Dušička má pokoj, že během svátku není svazována tím, že musí hubnout, ale zároveň to neznamená, že hodíme za hlavu vše, čeho jsme doposud dosáhli. Snažíme se prostě nepřibrat – nic víc a nic míň.
Jak nepřibrat o Vánocích?
„Toho je možné dosáhnout důrazem na nepřejídání se a selekci těch nejkaloričtějších potravin. Jde z principu o jídla tučná – a to včetně tučných sladkostí!“ opakuje zásady, které všichni známe, ale děláme, že jsem překvapeni, lékařka.
A mě hned napadá, jak trošku „zašvindlovat“ a pohrát si s matematikou, abychom netrpěli tím, že si musíme něco odříkat. Paní doktorka souhlasí: „Pokud například víme, že se na Štědrý den opravdu neobejdeme bez trošky vaječného koňaku, který je nejen sladký, ale i tučný, pak je optimální tento zvýšený příjem energie vykompenzovat někde jinde.“
Vánoční tahák pro hubnoucí:
Kapra nesmažit na oleji v trojobalu, ale upéct v alobalu s bylinkami.
Bramborový salát odlehčit jogurtem (místo tradiční majonézy).
Cukroví nepéct vůbec, nebo se alespoň omezit na jeden nejoblíbenější druh. A vyrobit jej těsně před vánočními svátky, aby nesvádělo k průběžnému odjídání.
Pozor na ovoce! Je zrádně kalorické, zejména o Vánocích oblíbené sušené ovoce či banány.
Nezapomínejte na pohyb! Hory jsou ideální, ale stačí aspoň procházky venku na čerstvém vzduchu.
Není od věci se i o svátcích převléknout do pohodlných kalhot a zimních botasek, vzít svoje trekingové hole a projít si romantická místa a zákoutí. Pohybová aktivita nejenže působí protistresově, ale je-li její intenzita nízká, tj. příjemná, pak se významně podílí na využití zásobního tuku jako energetického zdroje.
A ještě jedno důležité upozornění:
Cukroví ani ovoce by neměli jíst vůbec pacienti s nadváhou či obezitou, kteří se léčí s diabetem! A dovoluje-li to náš zdravotní stav, neměly by být Vánoce obdobím převažujícího vysedávání či ležení u televize.
Léky na hubnutí
O Vánocích nevysazujte léky na hubnutí! „V současné době je jediným dlouhodobě bezpečným antiobezitikem orlistat. Je dostupný buď ve snížené dávce 60 mg jako v lékárnách volně prodejný preparát distribuovaný již několika farmaceutickými firmami, nebo jako na recept vázaná 120 mg plná dávka. Orlistat blokuje enzym, který se nazývá střevní lipáza. V závislosti na dávce se pak 25 – 30 % zkonzumovaného tuku nevstřebá a prochází tak v nezměněné formě do dolních pasáží zažívacího traktu. Výsledkem je mastná stolice – a to tím více, čím více tuku v potravě jsme snědli. Pacienti si často v předzvěsti vánočních dietních prohřešků orlistat vysazují, aby se nepříjemným následkům vyhnuli. To je ovšem velká chyba, vedoucí prakticky vždy k hmotnostním přírůstkům,“ vysvětluje zradu lékařka.
A co když přece jen váha ukáže po Vánocích dvě až tři kila víc? „Nehroutit se z toho! To se o Vánocích stává. Pak je třeba pamatovat na to, abychom skutečně Vánoce jako období kumulace dietních chyb měli jenom a pouze jedenkrát za rok. Další dny (včetně Silvestra) by nám měly dát opět zapomenout na zvýšený příjem hyperkalorických potravin – včetně energeticky bohatých alkoholických nápojů. Když se po svátcích vrátíme ke zdravému životnímu stylu, resp. redukčnímu režimu – trpíme-li nadváhou a obezitou, jistě se v dalších týdnech podaří vánoční prohřešky smazat a postupně a trpělivě svoji hmotnost v novém roce dále snižovat,“ uzavírá dobrácky bolestné téma paní doktorka.
Tajemství dobře vychutnaného cukroví
„Když už se bez cukroví neobejdeme, tak vůbec nejlepší je dát si ho jako hlavní chod,“ radí paní doktorka Stránská. „Stačí malý talířek místo hlavního jídla, nikoliv jako dezert po obědě či po večeři,“ zdůrazňuje odbornice a dodává, že tímto si rovněž uvědomíme ty dva zásadní rozdíly, které nás k jídlu motivují: hlad a chuť. Mlsání po hlavním jídle je motivováno chutí. Nahrazení obvyklé večeře sladkým jídlem není prohřeškem tím spíše, když jsme k jídlu motivováni hladem. „Vyrovnat se poté s následky konzumace jídla s vysokým glykemickým indexem (brzký „falešný“ hlad po sladkém jídle) je otázkou vůle a informovanosti,“ zvedá varovný prst lékařka. „Glykemický index potravin snižuje přítomnost vlákniny. Vhodným typem cukroví jsou oproti tradičním recepturám našich babiček tedy například celozrnné perníčky,“ prozrazuje dobrý tip paní doktorka.
Studium na VŠCHT ji inspirovalo k zájmu o výživu a zdravý životní styl. Po promoci (1993) psala na toto téma pro řadu časopisů – Vlasta, Fit styl, Longevity, Moje zdraví, aj. Vedle blogu Kalorických tabulek, kde pracuje jako editorka a správce facebooku, provozuje již téměř dvacet let vlastní webík www.aerobic.cz. Tam si přijdou na své všichni, které baví jakékoliv skupinové cvičení (aerobik, jóga, pilates…)
Ať už je vaším cílem zhubnout, zlepšit krevní tlak, snížit hladinu cholesterolu, zvýšit svalovou hmotu, mít více energie nebo zkrátka jen jíst zdravěji, tak jedno je jisté – váš úspěch začíná už v obchodě, v kterém nakupujete potraviny.
Přesně tam začínáte rozhodovat, zda svých cílů dosáhnete nebo ne, protože to, co nakoupíte, se poté promítnete do vašeho jídelníčku.
Je odpoledne a já sedím v kavárně, ve které si dopřávám ledový čaj bez cukru. Mnozí z těch, jež mě znají, by se nad tím hned zarazili – bez cukru? Spousta z nich mě již léta neviděli, a tak nevědí, že jsem nedávno prošla nejen fyzickou proměnou.
Ale to už trochu předbíhám, vezmu to od začátku, i když příběh bude trochu delší.
Podle dostupných dat konzumuje dostatek zeleniny v České republice jen malá část populace. Údajně pouze asi 30 % dospělé populace zvládá doporučené množství, tj. 400 g denně.
Další studie ukazují, že mnoho lidí v ČR trpí nadváhou nebo dokonce obezitou, což je často spojováno s nevhodným stravováním. Náhoda? Nemyslím si.
Pokud jde o přílohy, často u jídel měníme jen klasicky brambory, rýži, špagety nebo kolínka a knedlíky. Případně chleba, pokud jde o lečo, chilli con carné či guláš.
Náš biorytmus neboli vnitřní hodiny jsou alfou a omegou našeho zdraví. Určuje, jak nakládáme s energií, ergo časuje její šetření i výdej.
Hlavní projev biorytmu představuje cyklus spánku a bdění, který trvá přibližně 24 hodin a který je primárně řízen naším mozkem. Kdybychom v mozku tuto funkci neměli, těžko bychom se jako lidstvo dožili tolik generací a dokázali se vyvinout až do dnešní moderní podoby.