Nejtěžší není se změnou stravování začít, ale vytrvat
Začátek roku je pro mnoho lidí ve znamení změn…
… a asi všichni známe větu: „od ledna začínám hubnout/cvičit/zdravěji jíst“ či jiná podobná předsevzetí.
Pamatujete na dobu naší školní docházky? Polévky v jídelně jsme jako děti moc nemuseli, že? Časy se ovšem mění a dnes dokonce vznikají restaurace, které se na polévky přímo specializují. A to je dobře. Polévka je totiž – jak známo – grunt.
Ve studených dnech příjemně zahřeje a pohladí žaludek. Navíc díky specifickému složení, které vede rychle k pocitu sytosti, může dokonce přispívat k redukci hmotnosti. Zelenina v ní obsažená je také cenným zdrojem vlákniny, jež pomáhá zlepšovat činnost střev a usnadňuje trávení.
Polévky jsou kouzelnou součástí našich jídelníčků. Zcela přirozeně dodají tekutiny a často i řadu zdravých komponent, které bychom jinak měli – přiznejme si to – problém přijmout. Mám teď na mysli zeleninu (odborníci tvrdí, že tepelně upravená zelenina je v podstatě pro tělo nejlépe zpracovatelná), luštěniny (Češi jich prý nejí dost) a obiloviny (např. tolik zdraví prospěšná a ne příliš chuťově lákavá pohanka se stává ovšem v polévce skutečnou delikatesou).
Až na výjimky představuje polévka většinou nízkokalorické jídlo, které může obsahovat v ideálním poměru všechny základní živiny (bílkoviny, sacharidy a tuky). Je-li vydatnější, je vhodné dát si ji jako hlavní chod. Lehčí verze pak promyšleně zajistí „předehru“ k hlavnímu jídlu, protože vyprovokuje žaludeční sliznici k trávení a mírným podrážděním zvýší sekreci žaludečních šťáv, což dobře věděly už naše babičky, když nám chtěly podstrojovat při návštěvě.
Pozitivní vliv polévek na hmotnost potvrdila i nedávná studie ve Francii, která sledovala vliv stravovacích zvyklostí u více než pět tisíc osob. Bylo zjištěno, že lidé, kteří konzumují polévku 5-6x týdně, mají ve srovnání s těmi, kteří polévky tak často nejedí, například nižší hladinu cholesterolu, větší příjem vitaminů a obecně lepší stravovací návyky.
Jednou z nejžádanějších polévek je klasický vývar. Ten se připravuje dlouhým vařením zeleniny nebo masa, kdy se suroviny na počátku vkládájí do studené vody, aby se dobře vylouhovaly všechny extraktivní látky. Díky tomu polévka pak krásně voní a její konzumace nás doslova postaví na nohy, jak říkaly naše babičky.
Vývar má však tu nevýhodu, že jeho příprava tradiční cestou je velice zdlouhavá. Pokud tedy někdy švindlujete a sáhnete po polévce v sáčku, mrkněte aspoň na popis na obale. Kvalitní polévka by měla obsahovat výhradně sušené přírodní suroviny, žádná nepřirozená „éčka“ či glutamát.
V létě jsme zde v rámci článku Zdravý talíř musí obsahovat zeleninu: Nejlepší recepty na hubnutí během léta zveřejnili recept na salát od Kuchařky ze Svatojánu. A protože mám její chutné nápady opravdu ráda (z facebookových stránek vím, že mnozí z vás také), je mi velkou ctí, že mi poskytla i recept do sychravých dní. Snad nám dodá sílu.
Tahle polévka je doopravdy skvělá! Na lžíci oleje orestujeme jednu cibuli, přidáme jednu středně velkou červenou řepu a dvě větší brambory nastrouhané na jemném struhadle (trochu strouhané červené řepy si dáme stranou), zalijeme 1 l zeleninového vývaru a 5 minut vaříme. Polévku rozmixujeme ponorným mixérem, vmícháme 100 ml kysané smetany, prohřejeme a už nevaříme. Odstavíme, případně dosolíme, vmícháme syrovou červenou řepu, kterou jsme si dali stranou, sekanou petrželku a knedlíčky. Ty připravíme z 250 g tvarohu, jedné lžíce strouhaného křenu, 100 g krupice, soli a jednoho vejce. Tvarujeme malé knedlíčky, které vhazujeme do vroucí slané vody a vaříme do vyplavání.
Hutná valašská polévka z kysaného zelí se dřív snídávala, aby chlapi měli dost síly na práci v lese; jeden talíř je tak vydatný, že stačí místo oběda. Nemluvě o tom, že voňavá kyselica je to nejlepší na ukonejšení těla mučeného kocovinou uhnanou na silvestra nebo při tancovačce po mikulášském jarmeku ve Valašských Kloboukách, píše se v nové knize plné zajímavých receptů. Na opačné, slovenské straně Bílých Karpat se dělá její příbuzná, kapustnica. Rozeznáte je na první pohled: kyselica je bílá, kapustnica má načervenalý odstín díky přidané paprice.
(rozpis na 4 porce)
Do většího hrnce dáme vařit zelí i s nálevem a hrnkem vody, ve druhém, s osolenou vodou a kmínem, na kostičky pokrájené brambory. Do hrnce se zelím přidáme ještě několik bobkových listů a pár kuliček nového koření. Když jsou brambory skoro měkké, přidáme je i s vodou do většího hrnce k zelí.
Orestujeme na kostičky nakrájenou slaninu, cibuli a na kolečka nakrájenou klobásu. V troše mléka rozkvedláme lžíci mouky, vlijeme do hrnce a důkladně rozmícháme. Pak přidáme osmaženou cibulku, klobásu a slaninu. Za občasného míchání necháme probublávat asi čtvrt hodiny. Nakonec odstavíme z plotýnky a dochutíme zakysanou smetanou, případně solí a pepřem.
A ptáte se, co já? Ráda dělám dýňovou polévku. Recept na ni najdete v článku o chutných tipech Olgy Šípkové. Chtěla jsem se zde s vámi podělit také ještě o svůj rychlý recept na mrkvovou polévku – tak rychlou, že jí říkám „pro úplné lenochy“, ale tak nějak se ji k těmto kulinářských skvostům bojím přidávat. Tak ji někdy hodím na facebook kalorických tabulek.
Začátek roku je pro mnoho lidí ve znamení změn…
… a asi všichni známe větu: „od ledna začínám hubnout/cvičit/zdravěji jíst“ či jiná podobná předsevzetí.
Celý článek 8.1.2021
Vánoce jsou svátky radosti, pohody a – přiznejme si to – také jídla.
Jako výživová poradkyně si užívám všechny tradiční dobroty, ale s rozumem a vědomím, že klíč ke spokojenému tělu není schovaný ve striktních pravidlech, ale v celoročním balancu.
Celý článek 2.12.2024
Neporušovat nově nastavený stravovací režim a nedělat v něm chyby, mít dostatek pohybu a zároveň zvládat hektické dny plné pracovních a rodinných povinností… To zní jako obrovská výzva.
Pravdou ale je, že ani v jídelníčku není potřeba docílit dokonalosti. Skutečným klíčem k úspěchu je totiž odhodlání, trpělivost a přijetí toho, že změna nepřijde přes noc.
Celý článek 29.11.2024
Strava hraje důležitou roli při snižování hladiny cholesterolu a prevenci kardiovaskulárních onemocnění.
Zvýšená hladina cholesterolu, zejména LDL („špatného“ cholesterolu), může vést k tvorbě aterosklerotických plátů, které zvyšují riziko srdečních onemocnění. Správně zvolená strava může přispět k jeho snížení.
Celý článek 23.11.2024
V období mrazivých měsíců je potřeba vzít zavděk mraženými či nakládanými potravinami, případně těmi, které dlouho vydrží, třeba kořenová zelenina, a jsou cenově přijatelné po celý rok.
Koneckonců je využívaly v zimě už naše babičky a prababičky…
Celý článek 19.11.2024
Kdo mě zná díky článkům tady na blogu Kalorických Tabulek, tak asi ví, že se ve své nutriční poradně nejčastěji věnuji tématu redukce tělesné hmotnosti.
K tomu, aby člověk vhodným způsobem redukoval svoji tělesnou hmotnost, je žádoucí zařadit i pravidelný pohyb a nespoléhat tedy jen na úpravu stravování.
Celý článek 17.11.2024