Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Jak jsme s manželkou hledali zdravé mlsání

Před takovým čtvrt rokem nás s manželkou pochytil jistý druh mánie – zamilovali jsme se do arašídů. Jedno jestli solených, nebo nesolených. Nejprve jsme začali se stogramovými balíčky, přešli na 250 g, a posléze jsme dokonce nosili domů 500g balení.

Zkrátka jsme po večerech, kdy člověka honí mlsná, propadli tomuto zlozvyku.

Nemohli jsme se samozřejmě divit, že nám po měsíci šla váha pěkně nahoru. Není divu, když se podíváte do databáze potravin na Kaloricketabulky.cz, jen hrst arašídů (30 g) má 753 kJ. A takový balíček o 250 g pak dá 6 425 kJ, o které jsme se s manželkou často svorně podělili.

Zrádné mlsání u televize

Zrádné mlsání u televize

Když jsme tak smutně stávali na váze, která neomylně mířila stále vzhůru, rozhodli jsme se hledat nějakou zdravou a méně kalorickou alternativu. Nejsme žádní odborníci, takže následující řádky jsou pojaty z prostě laického pohledu. Z každodenní reality.

Protože, jak jsme brzy zjistili, všechny rady o zdravé výživě počítají s tím, že člověk je dokonalý a dodrží všechny předpisy. Jenže realita je jiná. A ostatně, už samo slovo „mlsání“ odkazuje k tomu, že děláme něco ve zdravé výživě nedovoleného.

Všechny internetové stránky, kde se věnují zdravému mlsání, doporučují takové ty různé klasiky – müsli, müsli tyčinky, okořeněný plátek šmakouna, racio chlebíčky, cornflaky, proteinové tyčinky, sušené maso.

  • Jenže znáte to – nám šlo spíše o takové to zobání.

Třeba takový pufovaný chlebíček vám nedá ani pocit, že něco jíte, manželka tomu říkala polystyren. Šmakoun se musí dochucovat, protože sám o sobě je zcela bez chuti.

Sušené maso se musí hodně dlouho cumlat, což asi příznivě ovlivňuje skutečnost, že ho sníme málo, ale k tomu zobání to má rovněž daleko. Müsli s ovesnými vločkami? Zkusili jste někdy zobat samostatné ovesné vločky? Je to takové nijaké, suché, bez chuti. Možnost zobat mořské řasy nebo lněné crackery jsme tak nějak podvědomě rovnou odmítli.

Našli jsme doporučení na pražené sojové boby. Jeden sáček o 30 g obsahuje prý pouze 600 kJ. Jak pouze? Stejné množství oříšků má jen o 153 kJ víc!

Praženým sojovým bobům se také říká alburetky nebo alaburky, ale jsou s nimi dva problémy. Za prvé nejsou skoro k sehnání, za druhé má 50 g hodnotu 900 kJ, takže by to bylo z bláta do louže. Z arašídů do bobů. Tedy vyšlo by to nastejno.

Stejně jako s praženou kukuřicí, která se sem tam dá koupit v některých supermarketech. Nemyslím teď popcorn, ale skutečně pražená semena kukuřice. Hrst, tedy 30 g, obsahuje 620 kJ, takže je to stále to samé v bleděžluté (když už mluvíme o kukuřici).

Také jsme našli tygří ořechy (tiger nuts neboli chufa). Mají o 900 kJ na 100 g méně než obyčejné ořechy. Ale když jsme se je jali shánět, poněkud nás překvapilo, že většinou nás internet odkazoval na rybářské potřeby. Tyto ořechy se skutečně dají sehnat nejčastěji jen jako návnada na ryby. Navíc cena je poněkud vyšší, minimálně dvakrát tolik, než obyčejné oříšky.

Zajímavější byla rada s dýňovými semínky. Hrst, asi těch 30 g, vydá pouze 505 kJ, a to už jde. I když nesmíme zapomenout na vysoký podíl tuku v nich. Jejich hořká chuť však arašídy nenahradí, z toho důvodu jich moc nesníte, což je na jednu stranu dobře, na druhou stranu je tím celý princip mlsného zobání degradován. Ale v nejhorším případě, proč ne?

Další radou byla skutečně kvalitní čokoláda. Má prý výraznou chuť, takže jí člověk moc nesní, dva čtverečky bohatě postačí a jejich kalorická hodnota je kolem 550 kJ. Ano, mluvíme o té těžké, hořké a neslazené čokoládě. Ano, stačí dva čtverečky. Ale ty zblajznete za půl minuty a je po zobání! Zkoušel jsem si ony dva čtverečky ještě napůlit, aby z toho byly alespoň čtyři kousky, ale pak jsem je na talířku nemohl najít, jak již byly malé.

Zdravé ale kalorické ořechy a sušené ovoce

Zdravé ale kalorické ořechy a sušené ovoce

Vyzkoušel jsem časem i sušené ovoce. Samozřejmě bez cukru a dochucovadel. Taková hrst rozinek dá jen 376 kJ, podobně je tomu se sušenými (a neslazenými) fíky, meruňkami, švestkami. Už jsem myslel, že jsme našli dobrou variantu, zobat se to dalo, moc jsme toho nesnědli, ale časem nám začalo vadit, jak zbytky sušeného ovoce zůstávají mezi zuby, lepí se, dostat ven zbytky bývá někdy při čištění zubů problematické.

  • V této fázi zkoušení jsme přišli na to, jak velkou roli hrají porce.

Zatímco u oříšků jsme hrsti nepočítali, protože nám prostě chutnaly, u hořkých semínek nebo lepících se sušených ovocných plodů jsme jich přece jenom tolik nesnědli. Což bylo hned znát.

Ale přece jenom to stále nebylo ono, nebylo to něco, co by nahradilo naši vášeň pro arašídy. Pomocí jedné rady se mi povedlo omezit i porce oříšků. Je to jednoduché – naložte je do medu. Díky tomu, nejenom že oříšků není tolik, ale ani jich tolik nesníte. Když si připravíte směs medu a oříšků do 250g skleničky (celkem to má zhruba 5 300 kJ), víc jak čtvrtinu na posezení nedáte, což je 1325 kJ.

Nakonec ale vše dopadlo zcela jinak, přes veškeré naše hledání. Některé výše uvedené mlsy vám třeba budou vyhovovat. U nás ale došlo k jinému obratu.

Já osobně jsem si vzpomněl na recept mého známého, staršího pána, o němž jsem po revoluci zjistil, že byl tajně vysvěcený kněz. Vzal ztvrdlé krajíce chleba (případně rohlíků), nakrájel je na kostičky, a dal je zapéct do předem rozpálené trouby, bez tuku, na asi pět minut. Kostičky je možné okořenit podle chuti, třeba česnekem.

Ze dvou krajíců máte následně plnou misku určenou pro podobné zobání, navíc celá miska má jen 1 020 kJ, což znamená, že při dvou lidech do sebe dostanete jen 510 kJ. Přitom kostičky chleba – příjemně křupavé (pokud jste je nepřipekli, těch pět minut skutečně stačí) – zaženou velmi rychle mlsné chutě, a mají specifickou, nebál bych se říci oříškovou chuť.

Takže já jsem na své mlsání již přišel. Manželka věc vyřešila svými chuťovými pohárky. Abych věc vysvětlil, dovolte mi malou okliku. Náš syn dostal před rokem k narozeninám malou, suchozemskou želvu. Přes jaro, léto a podzim jí velmi chutná jetel nebo listy pampelišky. Jenže v zimě jí musíme kupovat salát. Ledový, čínský nebo takový ten šišatý, co vypadá jak ragbyový míč, ale nikdy si nepamatuju název.

  • Manželka takhle jednou večer ze zoufalství okradla želvu o její příděl, nandala si do misky hned několik listů salátu (!), a najednou zjistila, že jí to velmi chutná a na večerní mlsání a zobání, respektive křupání, jí to bohatě stačí.

Ale jak říkám, každý si musí najít své vlastní náhrady zdravého mlsání, které mu budou chutnat a vyhovovat. Jen jsem se pokusil naznačit, jako obyčejný člověk asi při hledání zdravých náhrad postupuje, a že ne vše, co doporučí nutriční poradci, může také člověk vzít za své. Obyčejná a prostá realita je často mnohem jiná a jednodušší.

Přečtěte si také:

Tuky dobré i špatné: Jak je poznáme?

Z archivu aneb přečtěte si také:

Proměna Tomáše: Jaké byly hlavní změny v jídelníčku a jak vypadá jeho den zapsaný do aplikace Kaloricketabulky.cz?

Jan Lipšanský

Absolvent scenáristiky, novinář, spisovatel, spolupracovník České televize, v současné době si užívající svých dvou synů a výletů s nimi.

10.2.2014 Články, O kaloriích nevážně

Komentáře

1

Jajka

10.2.2014 09:30

Redkev, mrkev, rapikaty celer, okurka – vse nakrajejte na tenke tycinky. Udelejte si k tomu dip z bileho jogurtu (pridejte do jogurtu sul a koreni nejlepe cerstve bylinky). Zeleninove tycinky namacejte do dipu. K vecernimu mlsani je to idealni;-)

2

quip

10.2.2014 14:53

Domácí křížaly nebo v troubě pečené brambůrky mají kalorií nula prd a jsou taky výborné . )

3

katica

10.2.2014 23:00

mrkva,zeler,kaleráb,petržlenový koreň a iné koreňové zeleniny nakrájať na tenké plátky, jemne okoreniť bylinkovou soľou, na 200 st.C. v trúbe na 30-40 minút vysušiť – minimum kalórií. Žiadny jogurt ( veľa kalórií), len samotné chrumkať. Výborné!!! Nevýhoda, že sa nedajú pripraviť do zásoby, lebo zmäknú a budú ako podošva do topánok.:)

4

Hattori Hanzo

13.2.2014 18:25

Ja „mlsám“ bežnú stravu. Intermittent fasting mi dáva priestor na stratovacie okno len 8 hodín, takže pri bežnom jedle mám často pocit, že už nevládzem – to je dieta! 🙂 Je pravda, že netréningové dni je to ťažšie, no dá sa to hravo zvládnuť. Ako také mlsanie sa mi osvedčili olivy s kopcom nakrájanej surovej zeleniny – karfiol (kěták), brokolica, šalátová uhorka… v prípade potreby výraznejšej chuti pridám sušené mleté chilli a kvapku olivového oleja 😉

Dôležité je v čase „krízy“ nemať v dosahu na mlsanie koláče, nekvalitnú čokoládu, sacharidové bomby, nekvalitné tuky a podobné veci. Skôr sa treba naučiť na tú zeleninu. Čo sa týka tekvicových semiačok, pozor na ich vysoké množstvo omega-6, čo môže mať za následok zlý pomer omega-3 k omega-6. Tekvicový olej má pomer omega-3 k omega-6 až 1 : 120, pričom pre zdravie optimálny je 1 : 2 až 1 : 4. Lepšie z tohto hľadiska sú určite mandle alebo vlašské orechy, aj keď viac ako dve hrste je už celkom slušná kalorické nálož 🙂 …ale vždy lepšie kvalitný tuk ako sacharidy.

5

Peťa

15.2.2014 13:21

Já se teda večer snažím moc „nemlsat“ po cvíču protein a spát, ale jednou jsem zkusila hodit do trouby uvařenou cizrnu. Jak začne trošku lupkat, tak vytáhnout. Je křupavá jak oříšky, sice sachry má, ale víc bílkovin. No nejlepší je se ovládnout 😉

6

Vendula

15.2.2014 20:40

Extrudo vyrábí parádni hrachove krupky,nebo zitne.Je to skvele vecerni nizkokaloricke krupani 🙂

7

Katka

15.2.2014 22:22

Jsem hrozně ráda, že tenhle zlozvyk nemám. Možná je to proto, že nemáme televizi, takže když už si s mužem sedneme k nějakému filmu nebo seriálu, je to proto, že jsme si ho vedomě, aktivně vybrali a sehnali a že nás tedy zajímá. Soustředíme se pak na to, co se děje, a nemáme potřebu něco bezmyšlenkovitě tláskat.
Občas si tedy pustíme film už k večeři, když se na něj těšíme, aby nás to nehnalo ke zbytečnému hltání – přijde mi to rozumnější než naházet do sebe jídlo co nejdřív, ať už se můžeme jít dívat. Ale že bychom si chodili pro jídlo jen proto, že něco sledujeme… to mi přijde absurdní. Maximálně si dáme na chuť skleničku vína nebo si uvaříme konvičku čaje.

8

Markéta

16.2.2014 10:07

Myslím, že občas není dobré koukat na počet kalorií, pokud ovšem toho člověk nesní kýbl, ale na složení potravin. Přijde mi, že mnoho lidí neví o tom, jak jsou jednoduché sacharidy samy o sobě zákeřné a glykemický index jim taky nic neříká. Třeba taková kukuřice, to, že z ní není ještě popkorn, neznamená, že je zdravou superpotravinou. Vždyť je to samý škrob a o glykemii už vůbec nemluvím. Můžete i sami cítit, jak je příjemně slaďoučká.
Dále … myslíte si, že když si koupíte sušené ovoce bez přidaného cukru, že to je nějaká výhra? Takového ovoce sníte daleko více, než kdyby sušené nebylo a sušením se cukr v nich ještě maximálně nakoncentruje, a tím se samozřejmě opět zvyšuje glykemický index. Že brambory nemají skoro žádné kalorie?? Leda tak ty, co jsou vařené ve slupce a páře, ale už tím, že je vaříte bez slupky, pečete, smažíte (a tím maximálně snižujete jejich objem), tak si také hrajete s glykemickým indexem a kolísání hladiny cukru v krvi, které může za vaše neutuchající chutě a přivolání pomocníka inzulinu, aby vaši rozkolísanou hladinu cukru v krvi usměrnil, může za vaše přibírání!! Jednoduše ty vaše snězené nehodnotné sacharidy, co jsou „navíc“ uloží do tuků a je to. Dokonce i kalorické tabulky vám u některých potravin dávají možnost zjistit glykemický index dané potraviny. Rozhodně bych ale nedoporučovala se dívat jenom na GI – arašídy ho mají hodně malý, pak je třeba se v tomto případě podívat, kolik mají sacharidů. Zjistíte, že málo…juchuu a potom mrknete na kcal či kj a zhrozíte se, ale co to je?? Zdravé tuky a hodně bílkovin, které také mají svou kalorickou hodnotu. Jelikož ale bohužel mají vysokou hodnotu kalorií, tak všeho s mírou, ale na druhou stranu vidíte, že ty kalorie nejsou prázdné a zasytí vás na dlouhou dobu.
Souhlasím s „Hattori Hanzo“. Vzpamatujte se, tuky nejsou to, co nás zabíjí, ale cukry, jen se v nich vyznat a dobře jich volit. Možná vám to ze začátku zabere trochu víc času, ale časem se v tom budete lehce orientovat a usnadní vám to vaši snahu třeba při hubnutí nebo vyhnutí se některým civilizačním chorobám.
Pokud ale nutně potřebujete nějaké ty pamlsky a nemáte natolik silnou vůli si je jednoduše odpustit, tak zelenina je určitě nejlepší varianta, proti té nemám absolutně nic, jen bych o ní mohla psát další řádky chvály. A jogurt?? Taky skvělé! Takže trošku přemýšlejte svým jídlem, nic na tom není, děláte to přeci pro sebe a ne pro někoho jiného. 😉

9

Anna

16.2.2014 12:36

Popíjet čaj místo mlsání je dobrý nápad, ale někdy si prostě člověk nemůže pomoct a nemusí to být jen u televize. Prostě jak se říká „Honí ho mlsná“. Já jsem objevila chipsy z červené řepy nebo celeru. Kupované jsou hodně drahé, ale když si je upeču sama v troubě (+ trocha soli a malilinko olivového oleje ) je to velmi chutné a levné. Úplně jsme doma vypustili brambůrky a pozor, chutná to i mým dětem.

10

Hattori Hanzo

17.2.2014 11:17

Mlsanie je dôsledok nesprávne fungujúceho hormónu leptínu. Ten je zodpovedný sa signál nasýtenia a pri častom jedení sacharidov resp. pri vysokom percente podkožného tuku signál nasýtenia zo sacharidov NIKDY nepríde. Jednoducho je to boj ktorý sa nedá vyhrať, ak nezmeníte stravu. Viem, začarovaný kruh, ale kto skúsi sacharidy vyradiť, mlsná ho už „honiť“ nebude.

11

Jiřina

18.2.2014 08:43

Večer po cvičení také někdy hřeším ,mlsám 2 tabulky čokolády,ale minimálně 60% nebo mám ráda ovesnou kaši s medem a také si často dělám kus kus se zeleninou.nespravuji se.Ostatně kus kus vřele doporučuji,se zeleninou je to mňamka.Připravuje se dle návodu na krabičce,zvlašť se na másle mírně osmaží třeba mražená zelenina(cca 2min.),zamíchá s kuskusem a večeře je hotova.Nasytí a nenadýmá.

12

quip

23.2.2014 10:29

Re: Markéta & Hattori Hanzo – parádní posty. Problém v mlsání je vážně v tom, že je to mlsání. Pro nás, co se snažíme přibrat a cpeme do sebe 4000+ kalorií denně je mlsání způsobem, jak podpořit tradičně slabší chuť k jídlu (velká citlivost na inzulin – člověk se nají, inzulin vystřelí a na dlouho po chuti). Pro lidi se sklonem k přibírání je to právě naopak: nají se, inzulin trochu vzroste, sní ještě něco, inzulin zase vzroste a až potom chuť k jídlu přestává – takže je prostě jednodušší do sebe dostat víc kalorií, než by člověk chtěl. Do tohohle tedy vstupuje glykemický index (GI), důležitá informace v rámci zdraví (jak zmínila Markéta, sacharidy jsou zlo . ), ale nemá přímý vztah k chuti (studie tu: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19602827). Pro smrtelníka se tedy vyplatí zkombinovat s indexem nasycení (satiety index), který se týká přímo subjektivních pocitů absence hladu/chutě – tedy např. po snězení 200kcal chipsů má člověk větší chuť než když sní 200kcal brambor. Jde zde jednak o fyzické množství jídla (200kcal brambor je víc jídla než 200kcal brambůrek), tak o fyziologickou reakci na jeho složení (třeba na zpracování proteinu potřebuje tělo víc energie a času než na sacharidy). Původní studie tady: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7498104 Jednoduché informace třeba tu: http://nutritiondata.self.com/topics/fullness-factor

13

Kláří

25.1.2015 19:28

Já zobu slunečnicová semínka, samozřejmě nesolena a nepražená. Kalorie jsou také vysoké, ale pořád je to nesrovnatelně lepší než cpát se chipsy. Být na vašem místě, natural arašídy bych si neodepirala, jen bych se vrátila k malým balením a dávku na večer si prostě odvážila ;).

14

Jana

26.1.2016 06:49

Já jim ledový salát, taky křupe 🙂

15

Veronika

1.1.2017 20:45

Já si na zobání opražím cizrnu, kterou ochutím dle libosti. Někdy jí udělám pálivou, jindy jen bylinkovou. Také mi chutná opražená hlíva. Vypražím jí úplně do křupava na pálivo, nebo jen se solí a kmínem. Někdy to smíchám dohromady, hlívu+cizrnu. K televizi výborné a bez výčitek.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani provozovatele blogu.

Přidat komentář

Související články