Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Nejlepší recepty Kuchařky ze Svatojánu

Poslední dobou je módní kritizovat facebook. Prý lidem ničí reálný život. Upřímně si myslím, že i zde platí: Jaké si to uděláš, takové to máš. Závislost na čemkoliv je špatná.

Ovšem na druhou stranu musím za sebe říct, že díky facebooku jsem poznala spousta úžasných lidí, které bych možná v „normálním“ životě potkala jen stěží.

Pamatuji si například, že před časem kdosi z mých přátel „lajknul“ příspěvek jisté Kuchařky ze Svatojánu a já tak rozklikla stránku plnou báječných receptů. Slovo dalo slovo a dva z nich se již objevily na blogu kaloricketabulky.cz. Šlo o polévku z červené řepy s křenovými knedlíčky a salát z hnědých fazolí.

Kuchařka ze Svatojánu
Kuchařka ze Svatojánu

Eva Francová alias Kuchařka ze Svatojánu odpověděla vždy na každou moji zprávu a já jí držela opravdu moc palce, aby své recepty mohla jednou vydat jako knihu. Protože co je psáno (na papíře), to je dáno… A i když jsem velkou příznivkyní internetu, tak zastávám názor, že kniha je prostě kniha…

Je mi tedy velkou ctí, že vám nyní mohu nabídnout tři originální recepty z krásně voňavé kuchařky Kuchařka ze Svatojánu.

Domácí polévkové koření

  • 3 kg různé zeleniny (cibule, česnek, celer, mrkev, petržel, kapusta, kedluben…)
  • zelená nať petržele, celeru a libečku
  • 100 g mořské soli
  • 5 lžic lahůdkového droždí
  • 3 lžíce sušené dobromysli
  • 3 lžíce drceného libečkového semena

Očistíme a nadrobno rozmixujeme 3 kg různé zeleniny, nezapomeneme na cibuli v dostatečném množství a také na česnek, potom něco aromatického – celer a petržel, pro barvu mrkev a doplníme kapustou, kedlubnou, pastinákem a podobně.

Kuchařka ze Svatojánu

Je dobré, když máme i něco zeleného – petrželovou a celerovou nať, libeček. Nadrcenou zeleninu usušíme, zůstane nám z ní přibližně desetina váhy – to znamená asi 300 g.

Zeleninu smícháme se 100 g mořské soli. Můžeme přidat trochu lahůdkového sušeného droždí (koupíte ho v každé prodejně zdravé výživy), sušenou dobromysl nebo drcené libečkové semeno.

Uchováme v chladu a temnu. Tohle polévkové kořeni vám provoní cely dům.

Lehká pomazánka z červené čočky

  • 100 g červené čočky
  • 3 lžíce pohankových vloček
  • sůl
  • 1 mrkev
  • 1 cibule
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • slunečnicová semínka na posypani

Kuchařka ze Svatojánu

Uvaříme 100 g čočky v 250 ml vody na kaši, přidáme tři lžíce pohankových vloček, zamícháme, osolíme a odstavíme. Do mísy najemno nastrouháme velkou mrkev, přidáme cibuli nakrájenou na malé kostičky, lžíci citronové šťávy a prochladlou čočku.
Na chlebu posypeme slunečnicovými semínky.

Příběh bramborového hrnce

  • 1 kg brambor
  • 1/2 květáku
  • 3 mrkve
  • 1/2 celeru
  • 1 cibule
  • 3 lžíce oleje,
  • 100 g rajského protlaku
  • 150 g zakysané smetany
  • Sůl
  • Petrželka

Potřebujeme asi kilo brambor, půlku květáku, tři velké mrkve, půlku celeru a velkou cibuli, taky dobrý olej a dobrý rajský protlak a kysanou smetánku.

Kuchařka ze Svatojánu

Kořenovou zeleninu a košťál z květáku nastrouháme najemno, cibuli osmažíme na oleji, nakrájíme brambory a květák rozebereme na růžičky.

K cibuli přidáme strouhanou zeleninu a růžičky květáku, trochu osmažíme, přidáme brambory a rajský protlak, taky kysanou smetanu, osolíme, dobře promícháme a dáme dusit.

Kuchařka ze Svatojánu

Uvaříme si čaj a než ho vypijeme, oběd je hotový. Můžeme se najíst.

Kdo je Kuchařka ze Svatojánu

Eva Francová žije se svou rodinou ve Svatojánském Újezdu nedaleko Jičína. Je výtvarnicí na volné noze a miluje vegetariánskou a veganskou stravu, kterou upravuje po vzoru našich babiček. Na jejích stránkách naleznete kromě nápaditých receptů také krásné popisné fotografie.

Kuchařka ze Svatojánu

Její knihu vydalo v roce 2014 nakladatelství v roce 2014 Motto.

Ing. Macáková Marcela

Studium na VŠCHT ji inspirovalo k zájmu o výživu a zdravý životní styl. Po promoci (1993) psala na toto téma pro řadu časopisů – Vlasta, Fit styl, Longevity, Moje zdraví, aj. Vedle blogu Kalorických tabulek, kde pracuje jako editorka a správce facebooku, provozuje již téměř dvacet let vlastní webík www.aerobic.cz. Tam si přijdou na své všichni, které baví jakékoliv skupinové cvičení (aerobik, jóga, pilates…)

20.10.2014 Ing. Macáková Marcela Články, Recepty a výživa

Z archivu

Ester Geislerová: Těším se, až si zase pořádně zatancuji

Půvabná herečka, kterou máme v paměti například z laskavé komedie LOVEní, dává poslední dobou hodně energie do projektu Terapie sdílením, který má nově i podobu audioseriálu.

Díl s názvem Bodyshaming vs. Bodyshaping se týká šikany a kritiky vůči tělesnému vzhledu na sociálních sítích.

Celý článek 4.2.2021

Související články

Přílohy k jídlům mohou být pestré a kaloricky i výživově velmi rozdílné

Pokud jde o přílohy, často u jídel měníme jen klasicky brambory, rýži, špagety nebo kolínka a knedlíky. Případně chleba, pokud jde o lečo, chilli con carné či guláš.

Přitom existuje daleko více možností příloh.

Celý článek 14.10.2024

RNDr. Ing. Eva Andrlíková, Ph.D.: Jak nastavit biorytmus a být fit?

Náš biorytmus neboli vnitřní hodiny jsou alfou a omegou našeho zdraví. Určuje, jak nakládáme s energií, ergo časuje její šetření i výdej.

Hlavní projev biorytmu představuje cyklus spánku a bdění, který trvá přibližně 24 hodin a který je primárně řízen naším mozkem. Kdybychom v mozku tuto funkci neměli, těžko bychom se jako lidstvo dožili tolik generací a dokázali se vyvinout až do dnešní moderní podoby.

Celý článek 12.10.2024

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Jak si najít čas na sebe, když potřebujete zhubnout

K sepsání tohoto článku mě dovedly opět zkušenosti z mojí nutriční poradny.

Díky rozhovorům s řadou klientů totiž vím, že hodně lidí by si přálo zdravě hubnout, lépe jíst a více se hýbat a dobře spát, ale prostě a jednoduše jim na to prý nezbývá čas.

Celý článek 9.10.2024

PhDr. Olga Běhounková, Ph.D.: Pohyb jako klíč ke zdraví aneb jak nebýt sumkou

Sumky jsou podobné pulcům – v mládí plují oceánem, dokud si nenajdou podmořský útes s výhledem, na němž se usadí, a už se do konce života nehnou.

Nepohyb způsobí, že se z nich stanou jakési hrudky bez mozku se dvěma trubicemi – jednou trubicí nasávají vodu a druhou ji vypouštějí ven. Investice energie do nervového systému a mozku se nevyplatí, když je sumka bez pohybu.

Celý článek 4.10.2024

Mgr. Radka Šmídová: Sacharidy v jídelníčku – ano nebo ne? A případně kolik?

Neuběhne ani den v nutriční ambulanci, abych se nesetkala s někým, kdo si myslí, že mezi ním a vysněnou postavou stojí sacharidy.

V době, kdy na nás ze všech stran útočí reklamy na nízkosacharidové a keto diety, asi ani není divu. Jsou ale vážně právě sacharidy tím nejobávanějším nepřítelem štíhlé linie? Dočtěte až do konce a možná se dozvíte něco, co jste nečekali.

Celý článek 30.9.2024

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner