Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Nejlepší recepty Kuchařky ze Svatojánu

Poslední dobou je módní kritizovat facebook. Prý lidem ničí reálný život. Upřímně si myslím, že i zde platí: Jaké si to uděláš, takové to máš. Závislost na čemkoliv je špatná.

Ovšem na druhou stranu musím za sebe říct, že díky facebooku jsem poznala spousta úžasných lidí, které bych možná v „normálním“ životě potkala jen stěží.

Pamatuji si například, že před časem kdosi z mých přátel „lajknul“ příspěvek jisté Kuchařky ze Svatojánu a já tak rozklikla stránku plnou báječných receptů. Slovo dalo slovo a dva z nich se již objevily na blogu kaloricketabulky.cz. Šlo o polévku z červené řepy s křenovými knedlíčky a salát z hnědých fazolí.

Kuchařka ze Svatojánu

Kuchařka ze Svatojánu

Eva Francová alias Kuchařka ze Svatojánu odpověděla vždy na každou moji zprávu a já jí držela opravdu moc palce, aby své recepty mohla jednou vydat jako knihu. Protože co je psáno (na papíře), to je dáno… A i když jsem velkou příznivkyní internetu, tak zastávám názor, že kniha je prostě kniha…

Je mi tedy velkou ctí, že vám nyní mohu nabídnout tři originální recepty z krásně voňavé kuchařky Kuchařka ze Svatojánu.

Domácí polévkové koření

  • 3 kg různé zeleniny (cibule, česnek, celer, mrkev, petržel, kapusta, kedluben…)
  • zelená nať petržele, celeru a libečku
  • 100 g mořské soli
  • 5 lžic lahůdkového droždí
  • 3 lžíce sušené dobromysli
  • 3 lžíce drceného libečkového semena

Očistíme a nadrobno rozmixujeme 3 kg různé zeleniny, nezapomeneme na cibuli v dostatečném množství a také na česnek, potom něco aromatického – celer a petržel, pro barvu mrkev a doplníme kapustou, kedlubnou, pastinákem a podobně.

Kuchařka ze Svatojánu

Je dobré, když máme i něco zeleného – petrželovou a celerovou nať, libeček. Nadrcenou zeleninu usušíme, zůstane nám z ní přibližně desetina váhy – to znamená asi 300 g.

Zeleninu smícháme se 100 g mořské soli. Můžeme přidat trochu lahůdkového sušeného droždí (koupíte ho v každé prodejně zdravé výživy), sušenou dobromysl nebo drcené libečkové semeno.

Uchováme v chladu a temnu. Tohle polévkové kořeni vám provoní cely dům.

Lehká pomazánka z červené čočky

  • 100 g červené čočky
  • 3 lžíce pohankových vloček
  • sůl
  • 1 mrkev
  • 1 cibule
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • slunečnicová semínka na posypani

Kuchařka ze Svatojánu

Uvaříme 100 g čočky v 250 ml vody na kaši, přidáme tři lžíce pohankových vloček, zamícháme, osolíme a odstavíme. Do mísy najemno nastrouháme velkou mrkev, přidáme cibuli nakrájenou na malé kostičky, lžíci citronové šťávy a prochladlou čočku.
Na chlebu posypeme slunečnicovými semínky.

Příběh bramborového hrnce

  • 1 kg brambor
  • 1/2 květáku
  • 3 mrkve
  • 1/2 celeru
  • 1 cibule
  • 3 lžíce oleje,
  • 100 g rajského protlaku
  • 150 g zakysané smetany
  • Sůl
  • Petrželka

Potřebujeme asi kilo brambor, půlku květáku, tři velké mrkve, půlku celeru a velkou cibuli, taky dobrý olej a dobrý rajský protlak a kysanou smetánku.

Kuchařka ze Svatojánu

Kořenovou zeleninu a košťál z květáku nastrouháme najemno, cibuli osmažíme na oleji, nakrájíme brambory a květák rozebereme na růžičky.

K cibuli přidáme strouhanou zeleninu a růžičky květáku, trochu osmažíme, přidáme brambory a rajský protlak, taky kysanou smetanu, osolíme, dobře promícháme a dáme dusit.

Kuchařka ze Svatojánu

Uvaříme si čaj a než ho vypijeme, oběd je hotový. Můžeme se najíst.

Kdo je Kuchařka ze Svatojánu

Eva Francová žije se svou rodinou ve Svatojánském Újezdu nedaleko Jičína. Je výtvarnicí na volné noze a miluje vegetariánskou a veganskou stravu, kterou upravuje po vzoru našich babiček. Na jejích stránkách naleznete kromě nápaditých receptů také krásné popisné fotografie.

Kuchařka ze Svatojánu

Její knihu vydalo v roce 2014 nakladatelství v roce 2014 Motto.

Z archivu aneb přečtěte si také:

Vložte váš rodinný recept na bramborový salát s fotografií a získejte knihu od Cameron Diaz

Ing. Macáková Marcela

Studium na VŠCHT ji inspirovalo k zájmu o výživu a zdravý životní styl. Po promoci (1993) psala na toto téma pro řadu časopisů – Vlasta, Fit styl, Longevity, Moje zdraví, aj. Vedle blogu Kalorických tabulek, kde pracuje jako editorka a správce facebooku, provozuje již téměř dvacet let vlastní webík www.aerobic.cz. Tam si přijdou na své všichni, které baví jakékoliv skupinové cvičení (aerobik, jóga, pilates…)

20.10.2014 Články, Recepty a výživa

Související články

Základní složky stravy: sacharidy, bílkoviny a tuky

Základní složky stravy: sacharidy, bílkoviny a tuky

Mezi základní složky stravy patří sacharidy, bílkoviny (proteiny) a tuky (lipidy). Tyto organické látky nazýváme makroživiny nebo také makrosložky.

Výživu pak doplňují vitamíny, minerální látky a fytonutrienty – těmto látkám říkáme mikroživiny nebo také mikrosložky, protože tělu většinou neposkytují energii, ale hrají nepostradatelnou roli v našem metabolismu a na celkové množství jich potřebujeme významně méně.

Celý článek 17.3.2024

Polévka je grunt…

Polévka je grunt…

Říkaly nám to už naše babičky, ale je to pravda? Dokáže nás zasytit jenom polévka?

Na tu druhou otázku jsem nedávno dostal odpověď v pražském areálu SAPA, kam si občas se synem zajdeme koupit nějaké exotické pochoutky, koření a na oběd. Na jednom rohu je bistro, kde pán vaří jen a pouze kapří polévku. Nečekal jsem však, že dostaneme skoro litrový lavor, pardon velký talíř, plný rybího vývaru, nudlí, zeleniny a opečených kousků kapra. Měli jsme problém polévku dojíst a vlastně jsme pak dlouho, dlouho neměli hlad.

Celý článek 29.2.2024

Obiloviny v teplé kuchyni

Obiloviny v teplé kuchyni

Jíme ovesné vločky zalité studeným mlékem či rozmíchané v jogurtu, veškeré druhy pečiva jak běžného, tak celozrnného, které se z obilnin vyrábějí…

A to vše samozřejmě proto, že obiloviny jsou významným zdrojem vlákniny, bílkovin, vitamínů skupiny B včetně riboflavinu, minerálních látek, především železa, ale také zinku, jódu, mědi, manganu, vápníku, draslíku a hořčíku, a rovněž jsou zdrojem antioxidantů (selen, vitamín E).

Celý článek 25.1.2024