Poslední dobou je módní kritizovat facebook. Prý lidem ničí reálný život. Upřímně si myslím, že i zde platí: Jaké si to uděláš, takové to máš. Závislost na čemkoliv je špatná.
Ovšem na druhou stranu musím za sebe říct, že díky facebooku jsem poznala spousta úžasných lidí, které bych možná v „normálním“ životě potkala jen stěží.
Pamatuji si například, že před časem kdosi z mých přátel „lajknul“ příspěvek jisté Kuchařky ze Svatojánu a já tak rozklikla stránku plnou báječných receptů. Slovo dalo slovo a dva z nich se již objevily na blogu kaloricketabulky.cz. Šlo o polévku z červené řepy s křenovými knedlíčky a salát z hnědých fazolí.
Kuchařka ze Svatojánu
Eva Francová alias Kuchařka ze Svatojánu odpověděla vždy na každou moji zprávu a já jí držela opravdu moc palce, aby své recepty mohla jednou vydat jako knihu. Protože co je psáno (na papíře), to je dáno… A i když jsem velkou příznivkyní internetu, tak zastávám názor, že kniha je prostě kniha…
Je mi tedy velkou ctí, že vám nyní mohu nabídnout tři originální recepty z krásně voňavé kuchařky Kuchařka ze Svatojánu.
Domácí polévkové koření
3 kg různé zeleniny (cibule, česnek, celer, mrkev, petržel, kapusta, kedluben…)
zelená nať petržele, celeru a libečku
100 g mořské soli
5 lžic lahůdkového droždí
3 lžíce sušené dobromysli
3 lžíce drceného libečkového semena
Očistíme a nadrobno rozmixujeme 3 kg různé zeleniny, nezapomeneme na cibuli v dostatečném množství a také na česnek, potom něco aromatického – celer a petržel, pro barvu mrkev a doplníme kapustou, kedlubnou, pastinákem a podobně.
Je dobré, když máme i něco zeleného – petrželovou a celerovou nať, libeček. Nadrcenou zeleninu usušíme, zůstane nám z ní přibližně desetina váhy – to znamená asi 300 g.
Zeleninu smícháme se 100 g mořské soli. Můžeme přidat trochu lahůdkového sušeného droždí (koupíte ho v každé prodejně zdravé výživy), sušenou dobromysl nebo drcené libečkové semeno.
Uchováme v chladu a temnu. Tohle polévkové kořeni vám provoní cely dům.
Lehká pomazánka z červené čočky
100 g červené čočky
3 lžíce pohankových vloček
sůl
1 mrkev
1 cibule
1 lžíce citronové šťávy
slunečnicová semínka na posypani
Uvaříme 100 g čočky v 250 ml vody na kaši, přidáme tři lžíce pohankových vloček, zamícháme, osolíme a odstavíme. Do mísy najemno nastrouháme velkou mrkev, přidáme cibuli nakrájenou na malé kostičky, lžíci citronové šťávy a prochladlou čočku.
Na chlebu posypeme slunečnicovými semínky.
Příběh bramborového hrnce
1 kg brambor
1/2 květáku
3 mrkve
1/2 celeru
1 cibule
3 lžíce oleje,
100 g rajského protlaku
150 g zakysané smetany
Sůl
Petrželka
Potřebujeme asi kilo brambor, půlku květáku, tři velké mrkve, půlku celeru a velkou cibuli, taky dobrý olej a dobrý rajský protlak a kysanou smetánku.
Kořenovou zeleninu a košťál z květáku nastrouháme najemno, cibuli osmažíme na oleji, nakrájíme brambory a květák rozebereme na růžičky.
K cibuli přidáme strouhanou zeleninu a růžičky květáku, trochu osmažíme, přidáme brambory a rajský protlak, taky kysanou smetanu, osolíme, dobře promícháme a dáme dusit.
Uvaříme si čaj a než ho vypijeme, oběd je hotový. Můžeme se najíst.
Kdo je Kuchařka ze Svatojánu
Eva Francová žije se svou rodinou ve Svatojánském Újezdu nedaleko Jičína. Je výtvarnicí na volné noze a miluje vegetariánskou a veganskou stravu, kterou upravuje po vzoru našich babiček. Na jejích stránkách naleznete kromě nápaditých receptů také krásné popisné fotografie.
Její knihu vydalo v roce 2014 nakladatelství v roce 2014 Motto.
Studium na VŠCHT ji inspirovalo k zájmu o výživu a zdravý životní styl. Po promoci (1993) psala na toto téma pro řadu časopisů – Vlasta, Fit styl, Longevity, Moje zdraví, aj. Vedle blogu Kalorických tabulek, kde pracuje jako editorka a správce facebooku, provozuje již téměř dvacet let vlastní webík www.aerobic.cz. Tam si přijdou na své všichni, které baví jakékoliv skupinové cvičení (aerobik, jóga, pilates…)
Dobrý den,narazila jsem na tyto stránky a jsou super nemusim nikam chodit a vidim jak jim.Ale přece jen otázka jak zjistím kolik KJ denně musím sníst abych opravdu zhubla???Tady mi to vypočítalo přes 8000KJ a od výživové poradkyně mám jídelníček o 5600KJ ale to jsem byla fakt hladová…
2
Ing. Macáková Marcela
10.6.2015 08:30
pro Renata: Dobrý den, s konkrétními dotazy se prosím obracejte na naše odborníky na výživu: http://odpovedi.kaloricketabulky.cz/. Přejeme pěkný den.
3
Marcela Svobodová
15.6.2015 23:25
Paní Francová,
moc ráda se dívám na Vás a paní Simonu Tanzerovou v televizi v pořadu Bylinky. Je možné Vás vidět ještě někde?
Děkuji Marcela Svobodová
4
Eva Francová
16.6.2015 05:50
Dobrý den, Marcelo, myslím si, že mě už bylo až dost 🙂 Děkuji za přízeň! Eva
Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani provozovatele blogu.
V roce 2020 jsme vydali ve spolupráci s Nakladatelstvím Jota naši první kuchařku.
Naším cílem bylo představit aplikaci Kalorické Tabulky i lidem, kteří se třeba nepohybují na vlnách internetu s takovou samozřejmostí. Nebo prostě jen milují papír…
Ve skupině Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými tabulkami si užíváme jídlo každý den.
A to díky vynalézavým kuchařkám a kuchařům z řad uživatelů aplikace www.kaloricketabulky.cz. Klobouk dolů, jak dokážou doslova vykouzlit vyvážené pokrmy, jež skvěle chutnají a božsky vypadají.
Komentáře
Renata
21.10.2014 18:00
Dobrý den,narazila jsem na tyto stránky a jsou super nemusim nikam chodit a vidim jak jim.Ale přece jen otázka jak zjistím kolik KJ denně musím sníst abych opravdu zhubla???Tady mi to vypočítalo přes 8000KJ a od výživové poradkyně mám jídelníček o 5600KJ ale to jsem byla fakt hladová…
Ing. Macáková Marcela
10.6.2015 08:30
pro Renata: Dobrý den, s konkrétními dotazy se prosím obracejte na naše odborníky na výživu: http://odpovedi.kaloricketabulky.cz/. Přejeme pěkný den.
Marcela Svobodová
15.6.2015 23:25
Paní Francová,
moc ráda se dívám na Vás a paní Simonu Tanzerovou v televizi v pořadu Bylinky. Je možné Vás vidět ještě někde?
Děkuji Marcela Svobodová
Eva Francová
16.6.2015 05:50
Dobrý den, Marcelo, myslím si, že mě už bylo až dost 🙂 Děkuji za přízeň! Eva
Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani provozovatele blogu.