Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Chcete zhubnout a nedaří se? Martina prozradí, jak to dokázala – úspěchem je prý správná motivace!

Martina, uživatelka aplikace www.kaloricketabulky.cz, má za sebou úžasnou změnu životního stylu. Svým příběhem by ráda motivovala ostatní čtenáře, kteří se třeba ještě neodhodlali šlápnout do toho naplno.

Jak sama říká: Když se chce, tak to jde. Jen je zapotřebí vytrvat. A k tomu nejlépe prý pomůže správně zvolená motivace.
Na počátku dnešního příběhu byla jen „běžná“ nadváha, kterou řada lidí vůbec neřeší. Samozřejmě za ní stály špatné stravovací návyky a téměř nulová pohybová aktivita, také zcela běžný jev v naší populaci. Nicméně pro nás není žádným překvapením fakt, že z nevinně vyhlížejících kilogramů navíc vyrostly velmi závažné zdravotní problémy, včetně hrozby infarktu. A to navzdory poměrně mladému věku.

A právě to bylo tím impulzem k rázné změně. „Řekla jsem si, že přece nechci tak mladá mít infarkt a že je tedy potřeba pro to něco udělat,“ vzpomíná dnes s úsměvem sportovně vyhlížející mladá žena, která prý nikdy před tím moc  neřešila, jak vypadá a co jí. „Prostě jsem to nechala plynout a v podstatě jedla to, co se naskytlo. Pohyb mě obtěžoval asi jako každého s nadváhou,“ dodává.

Martina

Jak vypadal jídelníček před změnou? Martina jej popisuje takto:

Pytlík špaget a lunchmeat na posezení, celé koleno nebo třeba tři hermelíny a pět rohlíků. Na snídani tři pudinky, takové ty levné – vanilkové – a pár deliss k tomu. Jedla jsem jedno, maximálně  dvě jídla denně – ale zato obrovské porce, navíc vše dost tučné a dnes už vím, že velmi nezdravé.

Jednou její tělo řeklo dost. „Zvracela jsem co třetí den a veškeré  jídlo zapíjela žaludečními kapkami. Občas se mi stávalo, že mě pálilo na hrudi a brněla levá ruka. Vrcholem byl pocit, že se o mě pokouší infarkt. Kardiolog byl zděšen, krevní testy a cholesterol byly neskutečně špatné,“ líčí svůj životní mezník velmi sugestivně Martina. A přidává svou zkušenost, že ona se k hubnutí musela zkrátka projíst.

Změna jídelníčku nebyla jednoduchá. Zvyk je železná košile a člověk je od přírody pohodlný tvor. Martina však měla obrovskou motivaci: Chtěla být zdravá a žít.  

Všem, kteří chtějí zhubnout, doporučuji zamyslet se, stanovit si cíle, nastoupit do toho vlaku a zavřít za sebou dveře,“ říká žena, z které se dnes stala v podstatě odbornice na výživu a dokáže poradit i ostatním. Zdůrazňuje, že opravdu stěžejní je výběr vlastní motivace: „Když si řeknete, že chcete zhubnout do plavek, je to sice super, ale hrozí, že po létu a odložení plavek zase přiberete. To není žádoucí, zdravě žít je třeba po celý život. A mít pro důvod.“

  • Podle Martiny je nejlepší zhubnout a kvůli svému zdraví vydržet. A nám nezbývá než souhlasit.

Jak Martina postupovala?

Jak sama říká, nepatří k lidem, kteří snadno hubnou. Ze všeho nejdřív zredukovala ve svém jídelníčku cukry, tuky, sůl a bílou mouku. Přidala zeleninu, ovoce, nízkotučné a zakysané výrobky, polysacharidy, ryby, ořechy atd. Pak zavítala do fitka, kde se upsala ke cvičení břišního pekáče jednou týdně.

Dlouho se ale nic nedělo až do doby, kdy objevila zde již jednou zmiňovanou Jillian Michaels. „Tato trenérka mě natolik nadchla, že jsem začala cvičit její startovací program 30 Day Shred. První cvičební den, 20. 3. 2013, tedy považuji za své druhé narozeniny. Začala jsem se také zajímat o stravu a vše si zapisovala na stránkách www.kaloricketabulky.cz,“ shrnuje to nejdůležitější ze své nové životní etapy Martina, která si prý v té době připadala jako Alenka v říši divů.

S cvičením podle Jillian a správnou stravou se mi podařilo zhubnout cca 20 kg v období od 20. 3. 2013 do 20. 10. 2013. Od té doby si váhu víceméně držím. Nyní již necvičím denně, ale spíše dle nálady. Přešla jsem z Jillian na Shauna T, kterého také všem velmi doporučuji,“ vypráví o další fázi žena, která své znalosti zhodnotila v podobě výživového poradenství a spolupráce na internetovém obchodě se sportovními suplementy a zdravou výživou.

Martina

Motivace podle Martiny

  • Nikdo by se neměl do cvičení a nějaké změny životního stylu nutit. Pokud se bude člověk nutit, dělat něco nerad, nebude to mít efekt. Kolikrát jsem zkoušela diety, cvičení a nikam to nikdy nevedlo.
  • Jak se říká, všechno chce svůj čas. Asi na tom něco bude, protože najedou jsem už neměla ty výmluvy jako na počátku, kdy nic nešlo, nebyl čas, nestíhala jsem, byla jsem unavená, nebylo kdy vařit, nebyl čas jíst a nic nešlo.
  • Je třeba si říkat: Zvládnu to. Chci to. Udělám to. A jít si někdy tvrdě za svým. Nejsme všichni jako přes kopírák a musíme brát v potaz vlastní tělo a metabolismus a nesrovnávat se s někým, komu to jde třeba rychleji.
  • Neohlížet se a hlavně nečekat výsledky za TÝDEN nebo MĚSÍC. Tahle nereálná očekávání mají hlavně ženy. Dámy, to fakt ne. Každý hubne jinak rychle, vychází z jiné pozice, a aby bylo hubnutí účinné a hlavně dlouhodobě udržitelné, je potřeba vytrvat, nelekat se, neděsit se, a jak já říkám, neházet flintu do žita. Žito koupit a jíst a flintou střílet lidi, kteří vás budou podkopávat.
  • Ona nakonec celá ta skládačka do sebe zapadne. Motivace – odhodlání – zdravý jídelníček – cvičení – proces změny – zdraví – udržitelný pokrok.

Kontakt na Martinu: marrifit.blogspot.cz

Ing. Macáková Marcela

Studium na VŠCHT ji inspirovalo k zájmu o výživu a zdravý životní styl. Po promoci (1993) psala na toto téma pro řadu časopisů – Vlasta, Fit styl, Longevity, Moje zdraví, aj. Vedle blogu Kalorických tabulek, kde pracuje jako editorka a správce facebooku, provozuje již téměř dvacet let vlastní webík www.aerobic.cz. Tam si přijdou na své všichni, které baví jakékoliv skupinové cvičení (aerobik, jóga, pilates…)

13.4.2015 Ing. Macáková Marcela Články, Jak zhubnout

Z archivu

Tomáš Bartoš: Opravdu musíme všichni snídat, když chceme zhubnout?

Cílem tohoto článku není přesvědčit vás, abyste přestali  snídat. Chci jen ukázat, že to, co se dlouhodobě traduje a bere jako ověřený fakt, nemusí být vždy pravda, a hlavně, že to nemusí vyhovovat všem.

Vždy se najde jiné řešení, vždy k cíli vede i jiná cesta.

Celý článek 2.10.2014

Související články

Salsa, dip, pesto, čatní, omáčky – jaké jsou mezi nimi rozdíly?

Ochucování jídel nekončí jen u koření a bylinek, o nichž jsme psali minule. Od pradávna si lidé jídlo také ochucovali různými směsmi ze zeleniny, bylinek, olejů, medů, lesních plodů, ovoce, mléka, ryb apod.

Z podobných směsí později vznikly omáčky tak, jak je známe dnes. A to nejenom křenová, svíčková, rajská, ale i ty teplé indické, o nichž jsme rovněž psali. Nebo italské jako ta boloňská.

Celý článek 22.7.2024

Marcela Szlauerová: Moje cesta k vaření a oblíbené recepty

V rámci volného cyklu pro blog Kalorických Tabulek „jak jsem se naučil/a mít ráda přípravu jídel“ vám představujeme další příběh.

S prosbou o sepsání osobnějších řádků jsme se obrátili jak na odborníky, kteří s námi spolupracují, tak na některé členy skupiny Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami.

Celý článek 19.7.2024

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Jak si připravovat kvalitní jídlo a zároveň nestrávit v kuchyni celý den

Milí čtenáři blogu aplikace Kalorické Tabulky, než se dostanu k tomu, abych vám předala moje tipy, jak nestrávit v kuchyni příliš času, ráda bych se s vámi krátce podělila o to, jak jsem k přípravě vyváženého jídla našla cestu já.

A jak jsem se naučila zacházet s časem, který je třeba tomu věnovat.

Celý článek 16.7.2024

Ovlivňuje stanovení cíle proces hubnutí?

Můžeme si to říct rovnou – ano, stanovování cílů je jedním z nejúčinnějších a zároveň nejlevnějších nástrojů, který můžeme využít při snaze o úpravu hmotnosti a udržení dlouhodobé motivace.

Ať už jste muž nebo žena, tento proces může zásadně ovlivnit (ne) úspěch ve snaze o zlepšení životního stylu.

Celý článek 14.7.2024

Jan Lipšanský o kaloriích nevážně: Buďme rádi za uzavírky

Jako každé léto, i letos jsou centra velkých měst rozkopaná. Asi aby to turisté měli zábavnější. Ale nejenom centra, i na okrajích měst se kutá, zavírají se silnice, chodníky…

Jde o nemilou věc, ale všechno zlé bývá k něčemu dobré. A pro nás, kteří se snažíme zhubnout, jde doslova o požehnání. Skutečně.

Celý článek 12.7.2024

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner