Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Jarní bylinky pro naše zdraví

Příroda je moudrá ženská – tak jako většina žen. Po zimě, kdy jsme byli nuceni spolehnout se na zásoby z loňských sklizní, nám nabízí plnou náruč jarních bylinek a rostlinek pro naše zdraví, vitalitu a obnovení sil.

Některé bylinky, včetně povídání o kopřivách a pampeliškách, jsme si představili již ve článku Jarní jídla našich předků, takže je dnes opomineme, pokud se nebudete zlobit.

Léčivé bylinky se sbíraly a používaly již před 6 000 lety v Egyptě nebo Číně, z té doby dokonce máme první bylináře. Velký rozkvět zažily bylinky ve středověku, kdy vznikaly převážně v klášterech mnohé knihy tématem se zabývající.

Rostliny se daly použít mnoha způsoby – některé běžně na jídlo, nejčastěji do salátů a polévek, jiné jako odvar nebo nálev (čaj), studený výluh, alkoholický výluh, jako prášek, sirup, šťáva, mast, kloktadlo, obklad a často i jako uklidňující koupel.

Zcela první lékárna, nabízející právě léčivé byliny, vznikla v roce 830 v Bagdádu jako takový doplněk místní lékařské fakulty. A protože je bylinek skutečně hodně a na všechny se stejně nedostane (prosím tedy příznivce z fan klubů neuvedených bylin, aby mne hned nelynčovali), pojďme rovnou na jejich představování.

Sedmikráska

Objevuje se většinou po deštích nebo na vlhkých místech. Sbírají se málo rozkvetlé květní úbory, jež se nesmí pomačkat. Suší se ve vrstvě do 2 cm. Květy obsahují hořčiny, sliz, silici a saponiny a pomáhají při látkové výměně v játrech, žlučníku a slezině, jsou proti horečce a chřipce, vnějškově se používají květy na záněty a otoky. Z květů se dělají sirupy proti kašli nebo odvary na léčbu dýchacích cest. Listy i květy sedmikrásky se používají do polévek, salátů nebo, představte si, jen tak na chleba.

Prvosenka jarní

neboli petrklíč má léčivé jak kořeny, tak květy. Kořeny se však u nás sbírat nesmějí. Obsahují glykosidy, saponin a stopy silice, a pomáhají při odkašlávání, bronchitidě, revmatismu, dně, zánětech močového měchýře. Květy pak pomáhají proti migréně a melancholii.

Jmelí bílé

Kdo četl Asterixe, je mu jasné, že mág Panoramix ze jmelí dělal nápoj pro nadlidskou sílu. Protože se však tento galský recept nedochoval, ani ho pánové Uderzo a Goscinny neprozradili, musíme se smířit s vědeckými poznatky. Větvičky a listy jmelí obsahují alkaloidy, saponiny, třísloviny a používají se proti křečím, na snížení krevního tlaku a proti kornatění tepen a skleróze.

Česnek medvědí

Rovněž medvědí česnek najdeme spíše na vlhkých místech. Obsahuje vitamíny, minerální látky a silice, hodně jódu a další látky, a také poněkud kontroverzní alicin. Ten totiž na jednu stranu léčí aterosklerózu, snižuje ukládání tuků v cévních stěnách, snižuje krevní tlak, má antioxidační účinky a působí proti zánětům. Na druhou stranu může u citlivých osob způsobit alergické reakce nebo hrozí riziko poškození střevních buněk. Dále pak medvědí česnek čistí ledviny, pomáhá při léčbě mykóz a plísní, má být dobrý proti nespavosti a úzkosti, podporuje chuť k jídlu a upravuje zažívání. Hodí se samozřejmě i do kuchyně jako koření, do salátů, na pomazánky či do polévek.

Plicník lékařský

Většinou roste ve stinných místech v kypré půdě v lužních lesích. Obsahuje kyselinu křemičitou, slizové látky, saponiny, vitamín C, třísloviny, cukry, minerální látky (vápenaté soli), flavonoidy nebo organické kyseliny. Sbírá se kvetoucí nať či spodní listy. Jak název napovídá, používá se na léčbu plicních nemocí, léčí záněty průdušek, regeneruje sliznice dýchacích cest, zvyšuje krevní srážlivost. Neměl by se však používat dlouhodobě. V kuchyni se hodí do salátů a do polévek.

Podběl obecný

Najdeme jej na hlinitých a jílovitých půdách, v příkopech a podél potoků a cest – myšleno cest pro pěší, podél dálnice bych na sběr asi nechodil. Sbírají se mladé květy a listy bez řapíků. Obsahují slizy, hořčiny, třísloviny a minerální soli (vida!) a pomáhají při odkašlávání, proti zánětům, proti astmatu. Vně se pak listy přikládají na spáleniny a vředy.

Olše lepkavá

Typický strom kolem potoků, řek, rybníků i močálů. Listy se používají proti průjmům, proti nachlazení, horečkám, rozmačkané listy proti vředům, bolavým nohám, ale mají i hojit rozpraskané prsní bradavky kojících matek.

Popenec obecný

Roste na okrajích lesů nebo na stráních hor. Obsahuje třísloviny, silici, draselné soli, cholin, saponiny, hořčiny, čerstvá nať pak i provitamín A či vitamín C. Podporuje chuť k jídlu, působí proti průjmům. Při vaření jej lze použít do masa, polévek, na ochucení omelet, pomazánek apod.

Mokrýš střídavolistý

Vlhkomilná rostlina, jejíž lidový název zní sleziník. A skutečně je jednou z mála rostlin, podporujících správnou výměnu látek ve slezině, čistí játra, ledviny, podporuje imunitní systém a zevně pomáhá proti vyrážkám a kožním problémům.

Borovice lesní

Sběr čerstvých výhonků je povolen jen se souhlasem lesní správy, spíše se však sbírají jen pupeny. Borovice obsahuje kromě pryskyřice, používané už v dávných dobách jako balzám také silice, třísloviny, hořčiny, glykosidy, organické kyseliny, vitamín C. Různé tinktury a odvary pomáhají při kašli, zánětu průdušek, bronchitidě, proti revmatismu.

Trnka obecná

Babička mi z plodů trnky na podzim dělávala povidla na bramborové placky, využití plodů je všestrannější, ale kupodivu se na jaře dají využít i květy. Ty totiž působí proti průjmům, při problémech s trávením nebo diureticky.

Pitulník žlutý

Najdeme jej na krajích lesů nebo podél cest, ve vlhké půdě a ve stínu. Obsahuje podobné léčivé látky jako hluchavka bílá, a tak se využívá proti vnitřním zánětům, problémům s dýcháním nebo trávením, na křečové žíly nebo pro koupel při gynekologických potížích.

Česnáček lékařský

Obsahuje např. glykosidy, éterický olej, pektin, beta karoten, vitamín C či kyselinu askorbovou. Izotiokyanáty mají působit proti rakovině. Jinak má česnáček antiseptické a hojivé účinky, listy se používají na záněty v ústní dutině a proti parodontóze.

Violka trojbarevná

je známá jako fialka nebo maceška a nechtělo se mi tomu věřit, ale sbírá se rovněž k léčivým účelům – a to pouze kvetoucí nať bez kořenů a plodů. Snadno se zapařuje. Kvetoucí nať violky obsahuje glykosid violami, saponiny, třísloviny, alkaloid violin, slizy, cukry, a dokonce vápník a hořčík! Pročišťuje krev, pomáhá rovněž odkašlávání (asi ta příroda ví, jak jsme po zimě náchylní k nachlazením), čistí pleť, je proti oparům a prý i zpomaluje padání vlasů.

Bříza bradavičnatá

Sbírají se mladé a lepkavé listy a pupeny, mízu byste mohli jímat jen s povolením lesní správy, i když zrovna ta míza se hojně využívá v kosmetice. Ale i samotné listy nabízejí silici, saponiny, třísloviny, glykosidy, pryskyřice, vitamín C či minerální látky, což vám bude stačit na pročištění krve, léčbu svrabu, obnovení kůže, na záněty močových cest či proti vypadávání vlasů. A kulinářští fajnšmekři dovedou připravit i březové víno.

Kuklík městský

Poněkud pozapomenutá léčivka, jejíž natě a kořeny se používaly proti průjmu, krvácení, křečím a na snížení teploty, mají antivirový účinek a posilují slinivku. V oddenku najdeme třísloviny, fenolové glykosidy, oleje, hořčiny a další látky. Pokud dáte na magii, sušený kuklík ve škapulíři na krku zaháněl zlé duchy.

Borůvka brusnice

V tomto období je na plody brzy, ale i mladé listy nabídnou třebas třísloviny, glykosidy, organické kyseliny, cukry a vitamíny. A ty pak působí proti střevní kolice, proti cukrovce, a zevně rovněž jako dezinfekce, při zánětech dásní či ke koupelím při kožních onemocněních.

Bez černý

Před heřmánkem smekni, před bezem klekni – tak praví staré české přísloví. Posuďte sami. Květ před úplným rozvinutím obsahuje silici, slizy, třísloviny, glykosidy, organické kyseliny (jablečnou, octovou), vitamín C, a listy pak pryskyřici, glykosidy a hlavně velké množství vápníku. Chápejte, jestli nechcete, už nemusíte pít mléko, dejte si list bezu! Rýma, kašel, žaludeční nevolnost, zácpa, plynatost, vysoký tlak, nemoci ledviny, nic pak nemá nad vámi moc. Jen pozor, horký nálev má projímavý účinek.

Heřmánek pravý

Kdysi jsme byli heřmánkovou velmocí a vyváželi jej do Německa a Itálie, a odtud do USA a Kanady. Bývávalo, dnes máme na polích řepku. U heřmánku se sbírá květ, jenž obsahuje silici, hořčiny a organické kyseliny. Působí proti nadýmání, dělá se z něj dětský čaj, je protizánětlivý, léčí i oční záněty a ječné zrno, čistí pleť. Proto se přidává často do dámské kosmetiky.

Hluchavka bílá

Také u hluchavky se sbírají květy, jež obsahují slizy, třísloviny, saponiny, glykosidy a cukry. Ostatně jste jistě také jako děti květy hluchavky dávali do pusy, aby vám kousek sladkého nektaru vytekl na jazyk. Působí protizánětlivě, čistí krev, odvar se pije při menstruačních obtížích, zánětu močových cest, nespavosti nebo chudokrevnosti. Rovněž rozpouští hleny a usnadňuje vykašlávání. Zevně léčí rány, otoky či křečové žíly.

Kontryhel obecný

Sbírají se kvetoucí lodyhy i s přízemními listy. Ty samovolně vylučují kapku vody, a nejspíše proto věřili dávní alchymisté, že pomocí kontryhelu objeví kámen mudrců. Podle vědeckých rozborů obsahuje tato rostlina třísloviny, hořčiny, organické kyseliny, lecitin a další látky. Působí tím na žaludeční a střevní katary, proti průjmům, vodnatelnosti, revmatismu či cukrovce. U žen upravuje menstruaci. Kontryhel také pomáhá proti nespavosti, odstraňuje bolesti hlavy a pročišťuje krev.

Mochna nátržník

je spíše známá jako mochna husí. Sbírá se oddenek bez kořínků a obsahuje především třísloviny. Tím má svíravé vlastnosti a prášek z kořene či tinktura působí antisepticky a hojí krvácející rány. Uvolňuje i křeče. Mladé výhonky mochny se dají přidat do salátu, nadrobno nasekané listy smíšené s otrubami byly kdysi krmivem pro husy.

Zdá se, že matka příroda skutečně myslela na všechno a snaží se nám svými bylinkami – nejen na jaře – pomoci. Záleží jen na nás, zda tuto nabídku využijeme, nebo ji necháme nevšímavě být.

Z archivu aneb přečtěte si také:

Pět tipů proti rozvoji obezity u dítěte aneb Obézní se dítě nerodí, obézní se stává

Jan Lipšanský

Absolvent scenáristiky, novinář, spisovatel, spolupracovník České televize, v současné době si užívající svých dvou synů a výletů s nimi.

17.4.2017 Články, O kaloriích nevážně

Související články

Velikonoce – nejlepší recepty

Velikonoce – nejlepší recepty

Jídlo je radost, ne starost.

A to samozřejmě platí i během svátků. Připomeňme si, jak si užít velikonoční čas – a to včetně tradičních i nových pochoutek. A nezbytných vajec.

Celý článek 28.3.2024

Masála: Směsi indického koření a jak se v nich vyznat

Masála: Směsi indického koření a jak se v nich vyznat

S rostoucí popularitou indických restaurací začínáme i víc používat indické názvy jídel.

Asi není problém zapamatovat si, že slovo „aloo“ znamená brambory, „palak“ špenát, „chana“ že je cizrna, „dhál“ čočka, „rajma“ fazole, „mattar“ hrášek, „paneer“ je sýr, „raita“ jogurt, „gobhi“ květák „malai kofta“ opečené noky z bramborového těsta.

Celý článek 24.3.2024

Vejce stokrát jinak

Vejce stokrát jinak

Vždycky, když opakují film Jak básníkům chutná život, zaujme mne příprava hostiny podle knihy Připravujeme vejce.

Šimon Šafránek v podání Pavla Kříže čeká dámskou návštěvu Píšťalky v podání Evy Vejmělkové, a tak právě podle knihy Připravujeme vejce chystá vaječný raut. Jenž mu překazí, jak jinak, jeho kamarád Kendy se dvěma dívkami z televizního štábu.

Celý článek 14.3.2024