Zdravé podzimní dobroty a osvědčená pravidla stravování a života
To, co bylo ve výživě TOP před pár lety, je třeba již dneska vyvráceno.
Já jsem si vzala informace z každého šuplíčku a udělala si svou kostku vhodnosti a nevhodnosti potravin dnešní doby.
Začala jsem u sebe (můj příběh na blogu aplikace KalorickeTabulky.cz) a teď to učím ostatní…
Jak se stravuji? Pestře. Snažím se intuitivně vybírat potraviny. Lidem doporučuji používat tzv. „selský rozum“. Nicméně před tím je vhodné si samostudiem načíst co nejvíce informací z různých zdrojů a udělat si úsudek o tom, co je, a co není správné.
- Beru v potaz všechno, co může ovlivnit člověka v jeho životě – prostředí, v jakém žije, jeho somatotyp, krevní skupina, zásady ajurvédy, čínská medicína, ale samozřejmě i klasické zdravotnictví.
- Beru člověka takového, jaký je – se vším, co k němu patří. A zohledňuji i rodinné zázemí, pracovní náplň, kvalitu spánku, stresovou zátěž i genetické zatížení v rodině.
Faktorů, které nás ovlivňují, je mnohem více a na každého působí navíc zcela individuálně to, jak potravu kouše, jakou kombinaci potravin v jednom jídle zvolí, neboť každý máme mikrobiom jinačí. Jeho kvalitu si vytváříme sami.
Všichni jistě víme, že náš mikrobiom tvoří neviditelní společníci v podobě virů, bakterií, kvasinek a roztočů, kteří osidlují naši nosní sliznici, ústní dutinu, pokožku, trávicí a močový a pohlavní trakt. Každý z nás má svůj unikátní mikrobiom. Dále záleží na věku, pohlaví, vlivech pracovního prostředí, užívání léků a doplňků výživy. Pokud se naruší rovnováha tohoto citlivého systému, mohou vzejít navenek zdravotní potíže a onemocnění.
Dva recepty pro inspiraci
Další najdete na mých stránkách (viz vizitka dole) a také v uzavřené skupině Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými tabulkami.
Pomazánka na chutné chlebíčky
100 g kuřecího pečeného masa (vychlazené a najemno nakrájené)
3 okurky kyselé najemno nakrájené
2 PL kečupu (domácího ideálně)
1 PL hořčice plnotučné
200 ml riccoty
Vše smícháme a mažeme na pečivo. Zdobíme ředkvičkou, granátovým jablkem a pistáciemi.
Polévka pro zahřátí a pohodu
malá dýně hokaido (nakrájet i se slupkou na kousky a dát vařit asi 15 minutek do litru a půl vody)
půl lžičky mořské soli nebo růžové himálajské soli
¼ lžičky koření garam masala
špetka mletého kmínu
půl ČL kurkumy
150 ml kokosového mléka z plechovky (husté)
1 PL lahůdkového droždí
Uvaříme a rozmixujeme. Mléko nakonec. Zdobíme kvítky nebo drcenými ořechy dle chuti, můžeme i semínka, např. dýňová. Do polévky jsem přidala i strouhaný sýr Grand Moravia (může být i jiný). Příloha žitné krutonky (na pánvi osmahneme na sucho, na kostičky na žitný chléb) nebo pohankové krekry s kořením garam masala.
Nezapomeňte
Každý z nás je opravdu unikátní a jedinečný. Naučte se všímat si vlastních potřeb a vyslyšet všechny signály, které nám naše tělo vysílá. Stravujte se s radostí. Nepodceňujte příznaky únavy a stresového zatížení. Vaše štěstí je ve vašich rukou. Krásné podzimní dny.
Markéta Matyášová
-
Kvalifikovaná odborná výživová poradkyně a vášnivá kuchařka, jež miluje zdravější vaření i pečení a vytváření nových ojedinělých receptur. Autorka řady receptů a ukázkových jídelníčků v knize Kalorické Tabulky (Nakladatelství Jota, 2020).
-
Vzdělání: profesní kvalifikace v oboru výživy s vykonanou zkouškou, autorizovaný orgán Ministerstvo zdravotnictví.
-
Životní krédo: Zdravě jít a žít, fit a šťastní být. Své životní krédo chce předávat i svým klientům a pomáhat jim na jejich cestě za zdravím a štěstím. Naučit je, že zhubnout se dá s dostatkem jídla a z běžně dostupných potravin. A že svou váhu a spokojenost si mohou trvale udržet.
- Instagram
- Buď fit a hubni s Makytou na facebooku
31.10.2018
Markéta Matyášová
Články, Jak si udržet zdraví, Recepty a výživa