Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Jak si užít dovolenou nejen pod stanem a nepřibrat?

Na dovolené často opouštíme náš běžný režim a máme tendenci vybočovat z našich pohybových i stravovacích zvyklostí.

Není výjimkou, že se z delší dovolené vracíme s pár kilogramy navíc, které nám po návratu kazí náladu a zastíní příjemné zážitky.

Letos tomu tak ale být nemusí! Ti z vás, kteří dávají přednost dovolené v kempu či na místech, kde je člověk zkrátka odkázán na provizorní přípravu jídla, mi dají jistě za pravdu, že stravování u tohoto typu dovolené je hodně složité. Obzvlášť když se chceme dobře najíst.

Jak řešit jídlo na cestách?

Stejně tak jako na dovolené neopouštíme své hygienické návyky (myjeme se a zuby si čistíme i na cestách), není důvod, proč hodit za hlavu, když jsme mimo domov, naše zdravé stravování.

Jak řešit jídlo na cestách?

Rozhodně je potřeba trochu toho plánování a následná příprava. Zásada zní: Být připraven na nejhorší a nespoléhat se, že si vše potřebné koupíte až na místě.  Může se stát, že tam na vás bude čekat nabídka, která vám vyrazí dech: smažený sýr, hranolky, langoše, bramboráky, klobása, párek v rohlíku… A to je tak vše.

Určitě tím nechci říct, že si takové jídlo nemůžete občas dopřát (pokud na něj budete mít obrovskou chuť), ale domnívám se, že celou dobu něm zůstat nechcete, zvlášť pokud cestujete s dětmi nebo jste nedávno shodil(a) pár vytoužených kilogramů. Přesně proto je fajn si připravit jídlo z vlastních zásob.

Jak si užít dovolenou (nejen) pod stanem a nepřibrat?
Výživová poradkyně Martina Jandová: Zabaleno na cesty

Snídaně

Pečivo a chléb jako základ: Doporučuji přibalit s sebou kvalitní kváskový chléb (vydrží čerstvý několik dní). Dále je dobré mít pro jistotu do zásoby suchary, knäckebroty a celozrnné tortilly.

My například pod stan vozíme i přenosnou ledničku, kterou máme stále připojenou v síti (bez dlouhého prodlužovacího kabelu už nikam nejezdíme), takže není problém ani s doplněním bílkovin, které jsou v těchto podmínkách největším oříškem. Pokud máte také tuhle možnost (nebo víte, že je na místě k dispozici lednička), není problém vzít si plátkové sýry (vydrží i dva dny bez ledničky), šunku, vajíčka (uvařit vejce natvrdo jde v každém kempu). Když dojdou tyto zásoby, tak mimo ledničku můžete skladovat i pomazánky z obchodů zdravé výživy (vypadají jako paštiky, ale jsou vyrobeny z luštěnin, pohanky, tofu), takže touto cestou můžete bílkoviny lehce doplnit.

  • Sladkou tečkou na pečivo může být klasická domácí marmeláda nebo med. Tyto varianty ocení zvláště děti.

Sladké snídaně: Na cesty vždy beru i domácí kaše (doma si do sáčků rovnou připravím porci ovesných vloček, sušeného ovoce a oříšků). Pak stačí přelít horkou vodou a kaše je na světě. Pokud se vám nechce si kaši chystat doma, můžete koupit i hotovou instantní kaši v sáčku (vybírejte ale tu s nejnižším podílem přidaného cukru). Na trhu už jsou i vhodné varianty, nejen cukerné nálože. Pokud se v kempu nachází obchůdek, můžete kaši obohatit o bílkovinu v podobě jogurtu nebo tvarohu.

Co na svačiny, když jsme na dovolené

S ovocem a zeleninou je to při kempování další potíž. Na místě většinou příliš velký výběr není. Na první dny si tedy můžeme přibalit papriky, mrkve, okurky, ředkvičky, jablka, banány. Takže z počátku je svačina jednoduchá, stačí nakombinovat ovoce s oříšky a výživná svačina je hned v batůžku. Také je možné sáhnout po celozrnných sušenkách (opět s minimálním množství přidaného cukru). Na výlety se hodí také vysokoproteinové tyčinky, které nám nezaberou místo v batohu.

Jak si užít dovolenou nejen pod stanem a nepřibrat?

Jak řešit na dovolené obědy a večeře

Pokud je na místě kvalitní restaurace, která nabízí i jiná lákadla než už zmiňované smažené pochoutky, tak máte vyhráno. Ale ne všude je ta možnost. Proto opět doporučuji si „nasyslit“ zásoby z domova.

Já s sebou vždy beru konzervu tuňáka ve vlastní šťávě, ke které přidám ještě jednu – již ochucený tuňákový salát. Jako rychlá příloha se nabízí celozrnný kuskus, který přelijete horkou vodou a jídlo máte za 2 minuty hotové. Dobrým pomocníkem jsou i sterilované luštěniny (cizrna, fazole), díky kterým zvýšíte v pokrmu rostlinné bílkoviny a komplexní sacharidy.

  • Kdo chce mít jídlo opravdu pod kontrolou, může si s sebou vzít sklenice se zavařeným jídlem z domova. A pak jej v ešusu nebo kastrůlku jen ohřát.
  • Ve farmářských prodejnách jsem objevila i hotová jídla v sáčku nebo mističce, která stačí jen ohřát a nemusíte je mít ani v ledničce. (U některých značek mě mile překvapilo složení a široká nabídka různých druhů a typů jídel).

Samozřejmě je tohle všechno nouzové řešení, ale stále lepší, než abychom byli celý týden odkázáni na jídlo, po kterém vám nebude dobře. I když se stane, že kvalita jídla nebude taková, jakou si představujete, rozhodně se tím nestresujte. Pokud trávíte dovolenou aktivně, pohyb by měl občasný prohřešek vykompenzovat.

Vrátíte-li se z dovolené a váha ukáže nějaké kilo navíc, nekažte si tím hezké vzpomínky z cest. Když se ihned navrátíte ke správným stravovacím i pohybovým návykům, kila se zase vrátí zpátky dolů.

Krásnou dovolenou vám všem!

Martina Jandová www.martina-jandova.cz

Výživová poradkyně, jež mimo jiné radí:

  • Zapomeňte na slovo dieta!
  • Naprogramujte se na nový životní styl, který nikdy neskončí!
  • Mějte se rádi a změnu dělejte pro sebe, ne pro nikoho jiného!

Najdete ji také na facebooku a Instagramu.

24.6.2019 Martina Jandová Články, Jak si udržet zdraví, Recepty a výživa

Z archivu

Marta: Nemoc vám ukáže, že jste dělali něco špatně

Pravidelně zde přinášíme proměny uživatelů Kalorických Tabulek, kteří s jejich pomocí zhubli. Dnešní příběh má tzv. přidanou hodnotu.

Máte se rádi? A vážíte si svého zdraví, nebo je považujete za samozřejmost?

Celý článek 1.6.2022

Související články

Salsa, dip, pesto, čatní, omáčky – jaké jsou mezi nimi rozdíly?

Ochucování jídel nekončí jen u koření a bylinek, o nichž jsme psali minule. Od pradávna si lidé jídlo také ochucovali různými směsmi ze zeleniny, bylinek, olejů, medů, lesních plodů, ovoce, mléka, ryb apod.

Z podobných směsí později vznikly omáčky tak, jak je známe dnes. A to nejenom křenová, svíčková, rajská, ale i ty teplé indické, o nichž jsme rovněž psali. Nebo italské jako ta boloňská.

Celý článek 22.7.2024

Marcela Szlauerová: Moje cesta k vaření a oblíbené recepty

V rámci volného cyklu pro blog Kalorických Tabulek „jak jsem se naučil/a mít ráda přípravu jídel“ vám představujeme další příběh.

S prosbou o sepsání osobnějších řádků jsme se obrátili jak na odborníky, kteří s námi spolupracují, tak na některé členy skupiny Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami.

Celý článek 19.7.2024

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Jak si připravovat kvalitní jídlo a zároveň nestrávit v kuchyni celý den

Milí čtenáři blogu aplikace Kalorické Tabulky, než se dostanu k tomu, abych vám předala moje tipy, jak nestrávit v kuchyni příliš času, ráda bych se s vámi krátce podělila o to, jak jsem k přípravě vyváženého jídla našla cestu já.

A jak jsem se naučila zacházet s časem, který je třeba tomu věnovat.

Celý článek 16.7.2024

Ovlivňuje stanovení cíle proces hubnutí?

Můžeme si to říct rovnou – ano, stanovování cílů je jedním z nejúčinnějších a zároveň nejlevnějších nástrojů, který můžeme využít při snaze o úpravu hmotnosti a udržení dlouhodobé motivace.

Ať už jste muž nebo žena, tento proces může zásadně ovlivnit (ne) úspěch ve snaze o zlepšení životního stylu.

Celý článek 14.7.2024

Jan Lipšanský o kaloriích nevážně: Buďme rádi za uzavírky

Jako každé léto, i letos jsou centra velkých měst rozkopaná. Asi aby to turisté měli zábavnější. Ale nejenom centra, i na okrajích měst se kutá, zavírají se silnice, chodníky…

Jde o nemilou věc, ale všechno zlé bývá k něčemu dobré. A pro nás, kteří se snažíme zhubnout, jde doslova o požehnání. Skutečně.

Celý článek 12.7.2024

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner