Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Jak si užít dovolenou nejen pod stanem a nepřibrat?

Na dovolené často opouštíme náš běžný režim a máme tendenci vybočovat z našich pohybových i stravovacích zvyklostí.

Není výjimkou, že se z delší dovolené vracíme s pár kilogramy navíc, které nám po návratu kazí náladu a zastíní příjemné zážitky.

Letos tomu tak ale být nemusí! Ti z vás, kteří dávají přednost dovolené v kempu či na místech, kde je člověk zkrátka odkázán na provizorní přípravu jídla, mi dají jistě za pravdu, že stravování u tohoto typu dovolené je hodně složité. Obzvlášť když se chceme dobře najíst.

Jak řešit jídlo na cestách?

Stejně tak jako na dovolené neopouštíme své hygienické návyky (myjeme se a zuby si čistíme i na cestách), není důvod, proč hodit za hlavu, když jsme mimo domov, naše zdravé stravování.

Jak řešit jídlo na cestách?

Rozhodně je potřeba trochu toho plánování a následná příprava. Zásada zní: Být připraven na nejhorší a nespoléhat se, že si vše potřebné koupíte až na místě.  Může se stát, že tam na vás bude čekat nabídka, která vám vyrazí dech: smažený sýr, hranolky, langoše, bramboráky, klobása, párek v rohlíku… A to je tak vše.

Určitě tím nechci říct, že si takové jídlo nemůžete občas dopřát (pokud na něj budete mít obrovskou chuť), ale domnívám se, že celou dobu něm zůstat nechcete, zvlášť pokud cestujete s dětmi nebo jste nedávno shodil(a) pár vytoužených kilogramů. Přesně proto je fajn si připravit jídlo z vlastních zásob.

Jak si užít dovolenou (nejen) pod stanem a nepřibrat?

Výživová poradkyně Martina Jandová: Zabaleno na cesty

Snídaně

Pečivo a chléb jako základ: Doporučuji přibalit s sebou kvalitní kváskový chléb (vydrží čerstvý několik dní). Dále je dobré mít pro jistotu do zásoby suchary, knäckebroty a celozrnné tortilly.

My například pod stan vozíme i přenosnou ledničku, kterou máme stále připojenou v síti (bez dlouhého prodlužovacího kabelu už nikam nejezdíme), takže není problém ani s doplněním bílkovin, které jsou v těchto podmínkách největším oříškem. Pokud máte také tuhle možnost (nebo víte, že je na místě k dispozici lednička), není problém vzít si plátkové sýry (vydrží i dva dny bez ledničky), šunku, vajíčka (uvařit vejce natvrdo jde v každém kempu). Když dojdou tyto zásoby, tak mimo ledničku můžete skladovat i pomazánky z obchodů zdravé výživy (vypadají jako paštiky, ale jsou vyrobeny z luštěnin, pohanky, tofu), takže touto cestou můžete bílkoviny lehce doplnit.

  • Sladkou tečkou na pečivo může být klasická domácí marmeláda nebo med. Tyto varianty ocení zvláště děti.

Sladké snídaně: Na cesty vždy beru i domácí kaše (doma si do sáčků rovnou připravím porci ovesných vloček, sušeného ovoce a oříšků). Pak stačí přelít horkou vodou a kaše je na světě. Pokud se vám nechce si kaši chystat doma, můžete koupit i hotovou instantní kaši v sáčku (vybírejte ale tu s nejnižším podílem přidaného cukru). Na trhu už jsou i vhodné varianty, nejen cukerné nálože. Pokud se v kempu nachází obchůdek, můžete kaši obohatit o bílkovinu v podobě jogurtu nebo tvarohu.

Co na svačiny, když jsme na dovolené

S ovocem a zeleninou je to při kempování další potíž. Na místě většinou příliš velký výběr není. Na první dny si tedy můžeme přibalit papriky, mrkve, okurky, ředkvičky, jablka, banány. Takže z počátku je svačina jednoduchá, stačí nakombinovat ovoce s oříšky a výživná svačina je hned v batůžku. Také je možné sáhnout po celozrnných sušenkách (opět s minimálním množství přidaného cukru). Na výlety se hodí také vysokoproteinové tyčinky, které nám nezaberou místo v batohu.

Jak si užít dovolenou nejen pod stanem a nepřibrat?

Jak řešit na dovolené obědy a večeře

Pokud je na místě kvalitní restaurace, která nabízí i jiná lákadla než už zmiňované smažené pochoutky, tak máte vyhráno. Ale ne všude je ta možnost. Proto opět doporučuji si „nasyslit“ zásoby z domova.

Já s sebou vždy beru konzervu tuňáka ve vlastní šťávě, ke které přidám ještě jednu – již ochucený tuňákový salát. Jako rychlá příloha se nabízí celozrnný kuskus, který přelijete horkou vodou a jídlo máte za 2 minuty hotové. Dobrým pomocníkem jsou i sterilované luštěniny (cizrna, fazole), díky kterým zvýšíte v pokrmu rostlinné bílkoviny a komplexní sacharidy.

  • Kdo chce mít jídlo opravdu pod kontrolou, může si s sebou vzít sklenice se zavařeným jídlem z domova. A pak jej v ešusu nebo kastrůlku jen ohřát.
  • Ve farmářských prodejnách jsem objevila i hotová jídla v sáčku nebo mističce, která stačí jen ohřát a nemusíte je mít ani v ledničce. (U některých značek mě mile překvapilo složení a široká nabídka různých druhů a typů jídel).

Samozřejmě je tohle všechno nouzové řešení, ale stále lepší, než abychom byli celý týden odkázáni na jídlo, po kterém vám nebude dobře. I když se stane, že kvalita jídla nebude taková, jakou si představujete, rozhodně se tím nestresujte. Pokud trávíte dovolenou aktivně, pohyb by měl občasný prohřešek vykompenzovat.

Vrátíte-li se z dovolené a váha ukáže nějaké kilo navíc, nekažte si tím hezké vzpomínky z cest. Když se ihned navrátíte ke správným stravovacím i pohybovým návykům, kila se zase vrátí zpátky dolů.

Krásnou dovolenou vám všem!

Z archivu aneb přečtěte si také:

Body mass index – vzoreček všech vzorečků? Podívejte se, jak vypadá fitness trenér, jenž je podle BMI obézní!

Martina Jandová
www.martina-jandova.cz

Výživová poradkyně, jež mimo jiné radí:

  • Zapomeňte na slovo dieta!
  • Naprogramujte se na nový životní styl, který nikdy neskončí!
  • Mějte se rádi a změnu dělejte pro sebe, ne pro nikoho jiného!

Najdete ji také na facebooku a Instagramu.

24.6.2019 Články, Jak si udržet zdraví, Recepty a výživa

Související články

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Informovanost lidí ohledně výběru potravin se velmi zlepšuje. Nicméně někdy ne natolik, aby lidé přestali kupovat nekvalitní potraviny a výrobci takových produktů by to už neměli komu prodávat. Prostě by nebyla poptávka.

Tímto článkem bych chtěla znovu přispět k edukaci v oblasti výběru každodenních potravin.

Celý článek 3.3.2024

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Dvě ze tří rodiček trápí vystouplé břicho, necitlivost – „odpojení“ středu těla nebo nevzhledný „převis“, a to i dlouhou dobu po porodu. A nejen je. Ženy podstupující hormonální léčbu, ženy s nadváhou či ženy procházející menopauzou se též potýkají s mnohými tělesnými výzvami.

Pokud se ve svém těle necítíte dobře, stydíte se nosit upnutá trička (natož plavky) a nevíte, kdy, jak a jestli vůbec se vám podaří břicho oploštit do uspokojivé podoby, tento článek je tu pro vás.

Celý článek 20.2.2024