Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Proč si dopřát bílkoviny?

Sacharidy a tuky, dvě ze tří základních živin, už máme za sebou. Dnes nás čekají bílkoviny, stavební látky, o které nesmíme své tělo v žádném případě ošidit, neboť jsou pro náš život skutečně nepostradatelné.

Bílkoviny (proteiny) jsou totiž hlavní stavební jednotkou orgánů a svalstva, součástí řady hormonů, enzymů i protilátek. Ačkoliv to k tomu svádí, nechci vás příliš zatěžovat chemií, která je zde už poměrně náročnější na odborné výrazy i pochopení. Pojďme tedy rovnou k praktickým příkladům.

Bílkoviny se skládají z aminokyselin a asi už jste někde slyšeli, že některé z nich (esenciální), musíme tělu dodávat stravou, protože organismus si je nedokáže vytvořit.

  • Právě toto je ten varovný prst, který by vás měl odradit od různého experimentování se svým zdravím (nevyvážené diety).

Když se o bílkovinách řekne, že jsou to stavební látky, ve většině lidí to vyvolá představu mohutných svalů, což je zřejmě způsobeno i tím, že se laicky domníváme, že kulturisté mají své svalnaté postavy právě díky zvýšenému příjmu bílkovin…

Takže zde pozor. Bílkoviny potřebujeme i my, obyčejní lidé. Samozřejmě pro „stavbu“ svalových vláken (a nezapomeňte, že ve svalech se spaluje tuk, jak jsme si říkali v článku Opakování z chemie aneb víte, co jíte?), ale také pro zdravou a krásnou pokožku, vlasy a třeba i fungující imunitu.

Správně složený jídelníček pomocí aplikace kaloricketabulky.cz
Správně složený jídelníček pomocí aplikace kaloricketabulky.cz

I člověk, který se moc nehýbe a ani se nechce stát druhým Arnoldem Schwarzeneggerem v dobách jeho největší kulturistické slávy (smích), by měl mít minimální příjem bílkovin 0,8 – 1 g na kilo aktivní tělesné hmotnosti.

Už víme, že tuky jsou živočišné a rostlinné. A stejně tak i bílkoviny je možné přijímat ze dvou různých zdrojů – živočišných a rostlinných.

Máme jíst živočišné bílkoviny?

Živočišné bílkoviny se u nás hodně preferovaly – cca čtyřicet let nám vtloukaly do hlavy, že maso, mléko a vejce jsou pro tělo to nejlepší. Ano, v podstatě jsou, ale je potřeba u výběru zase trochu přemýšlet. Stejně tak jako o druhém extrému, který se začal prosazovat v devadesátých letech – a to, že rostlinné bílkoviny jsou lepší, resp. zdravější.

Učíme se jíst tedy netučnou drůbež (hodně se doporučuje krůta), králíka a pak hlavně ryby – sladkovodní i mořské, což je stále u nás – kvůli ceně – spíš v kategorii „delikatesa“ (losos a spol.). Pokud jste četli Tuky dobré i špatné: Jak je poznáme?, už víte, že není třeba se bát tučnějších ryb, protože rybí tuk má jiné vlastnosti než ostatní živočišné tuky.

  • Rybí tuk je naopak prospěšný a pro správné fungování těla velmi důležitý.

Dalšími možnými zdroji živočišných bílkovin jsou mléčné výrobky, nejlépe zakysané, vajíčka a dokonce libové červené maso! Pamatujete na zlatou hlášku mé profesorky chemie z VŠCHT? „Když budete jíst od každého jen trochu…“  (více v článku Tuky dobré i špatné: Jak je poznáme?)

Vejce je superpotravina
Vejce je superpotravina

Zdravé vejce

Vajíčka prožívají nyní svůj velký comeback. Zatímco byla x let zatracována pro vysoké množství cholesterolu, dnes se na ně pohlíží jako na „superpotravinu“. Vychvalují se právě jako skvělý zdroj kvalitní bílkoviny (velké množství esenciálním aminokyselin) a mimo jiné také vitaminu D, kterého máme prý skoro všichni nedostatek. Inu, naše prababičky by se divily, jak se někdy necháme zblbnout „vědou“ a pak to zase objevujeme jako Ameriku…

Mléčné výrobky: Jíst, či nejíst?

Podobná hysterie proběhla jeden čas také kolem mléčných výrobků. Když jsem v roce 2000 připravovala knihu Aerobik, v které byly kapitoly o výživě připraveny ve spolupráci s Ing. Petrem Havlíčkem, připadala jsem si někdy jako „revolucionář“ (smích). Určitě si i vy vybavujete aspoň jednu reklamu, která vychvaluje zdravé nízkotučné jogurty s 0,1 % tuku. A taky jste určitě někdy podobný „zázrak“ ochutnali. Výše jmenovaný specialista na výživu, který ještě tehdy nebyl tak mediálně známý, ale vypracovával jídelníčky vrcholovým sportovcům, se zcela logicky rozčiloval:  „Kolik sníte denně jogurtů? Většinou jeden, že… to je zhruba 150 ml. Počítáme-li plnotučné mléko (max 3,5%), odpovídá tato dávka normálního jogurtu tak malému množství tuku, že vás určitě nezabije!“ A měl pravdu.

  • A to nemluvím o tom, že sehnat dnes kvalitní jogurt, to je téměř zázrak, nemyslíte? Všude jsou kelímky vyrobené z trošky mléka, plné želatiny a sladidla. O živých bakteriích nemluvě…

Proč mléčné výrobky zakysané?

Pojďme se ještě možná na chvíli zastavit u těch mléčných produktů. Proč je tak důležitý druh? Zakysané mléko je totiž stravitelnější a navíc se uvádí jako plus zdravotní působení mléčných bakterií v trávicím traktu.

Normální mléko řada lidí poměrně špatně tráví (někdo ho nemůže kvůli alergii na laktózu vůbec) a je třeba brát v úvahu, že když vypijete litr mléka (1,5 %), takž už toho tuku do sebe dostanete poměrně hodně.

Nicméně i zde se opět vracíme k moudrosti našich babiček a hrdě tedy do světa opět hlásáme, že mléko je i jako zdroj vápníku velmi důležité a do zdravého jídelníčku patří. Sláva.

Mléko pro zdraví
Mléko pro zdraví

Sílu najdeš v sýru

Vzhledem k bohaté nabídce si můžeme sýry dnes dopřávat dle libosti a chuti. Odborníci na výživu jednoznačně doporučují některé italské sýry (např. riccotta) a sýry typu cottage. Dobře stravitelná je oblíbená lučina. Pozor na dochucené výrobky, mohou mít vyšší obsah soli.

Nevýhodou sýrů často je, že vlastně nikdo na některých obalech pořádně nevyčte, co obsahují. Ing. Havlíček se hodně rozpačitě staví například i k plísňovým sýrům: „Já osobně jsem proti nim – hlavně z hlediska skladování. Jak si mohu být jistý, že mi během těch dnů, co je máme v lednici, nezačne na nich růst i jiná kultura. Zároveň jsou to často i nejtučnější sýry.“

  • Výživové „požehnání“ má také klasický normální tvaroh (v alobalu), ale pro někoho i ten je hůře stravitelný.

Trochu matematiky: Jak si hlídat tuky v sýru

Údaj, že má sýr 30% tuku, neznamená, že 100 g daného sýru obsahuje 30 g tuku, ale že má 30% tuku v sušině (pro určení tuku v sýru je třeba znát i množství sušiny). Příklad: Když má sýr eidam 30 % tuku a 50 % sušiny, tak výpočet pro obsah tuku v sýru je 30 x 50. A to děleno stem. Což znamená, že 100 g tohoto eidamu obsahuje 15 g tuku.

Kde „rostou“ rostlinné bílkoviny

Zdrojem rostlinných bílkovin je sója (u tofu sýrů a sojových jogurtů už se jedná o tak upravenou sóju, že nepůsobí v podstatě žádné střevní problémy) a pak pochopitelně „klasické“ luštěniny našich babiček – fazole, čočka, hrách, ale také třeba pšeničné maso (obsahuje ale lepek).

  • Striktní vegetariáni a vegani musejí nad stravou více přemýšlet, protože rostlinná bílkovina nemá aminokyselinové spektrum tak dokonalé jako živočišná bílkovina.

Závěrem

  • Člověk potřebuje dostat všechny esenciální aminokyseliny (které si neumí sám vyrobit).
  • Největší výhodou rostlinných bílkovin je nízký obsah tuků a vysoký obsah vlákniny.
  • No a výhodou živočišných bílkovin je pak vyšší podíl esenciálních aminokyselin.

V každém případě tedy stále platí, že nestačí počítat kalorie, ale musíme se dívat také na zdroje přijaté energie!

Ať vám chutná…

Ing. Macáková Marcela

Studium na VŠCHT ji inspirovalo k zájmu o výživu a zdravý životní styl. Po promoci (1993) psala na toto téma pro řadu časopisů – Vlasta, Fit styl, Longevity, Moje zdraví, aj. Vedle blogu Kalorických tabulek, kde pracuje jako editorka a správce facebooku, provozuje již téměř dvacet let vlastní webík www.aerobic.cz. Tam si přijdou na své všichni, které baví jakékoliv skupinové cvičení (aerobik, jóga, pilates…)

15.4.2013 Ing. Macáková Marcela Články, Recepty a výživa

Z archivu

Lenka Filipová: Stravu považuji za jeden z nejdůležitějších motorů k našemu žití

Půvabná zpěvačka Lenka Filipová nám zpříjemňuje život svými milými písničkami již téměř neuvěřitelných čtyřicet let.

Letošní rok probíhá ještě převážně ve znamení jejího zatím posledního CD Oppidum, jež je plné kouzelných melodií s nádechem tajemné keltské kultury.

Celý článek 7.10.2019

Související články

Ing. Barbora Karásková: Tajemství úspěšné změny stravovacích návyků

Když se mě klienti ptají, kde začít se změnou stravovacích návyků, aby dosáhli štíhlé postavy a podpořili své zdraví, tak moje odpověď je vždy stejná: vyváženou stravou.

Často vidím, že lidé mají tendenci přeskočit základy a zabývat se složitostmi a detaily ve stravě. Tím jim uniká podstata a neuvědomují si zásadní chyby ve svém jídelníčku, což vede ke ztrátě času, vůle, energie i financí.

Celý článek 11.9.2024

Když to nesníš, nedostaneš sladkost aneb jak vzorce chování z dětství ovlivňují nejen vztah k jídlu v dospělosti

Vzorce chování, které si osvojíme v dětství, nás následně formují a ovlivňují po celý život.

Přemýšleli jste někdy nad tím, jaké stopy v nás zanechávají fráze, které jsme slýchávali jako děti?

Celý článek 9.9.2024

Průvodce vhodnými sporty pro pacienty s křečovými žílami

Křečové žíly jsou často spojeny s nepříjemnými pocity, které se souhrnně označují jako žilní bolest. U pacientů s chronickým žilním onemocněním patří fyzická aktivita obecně mezi doporučovaná režimová opatření.

Některé druhy cvičení a sportování jsou z hlediska žil pro pacienty prospěšnější, některé méně, jiná se dokonce vůbec nedoporučují.

Celý článek 6.9.2024

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Vliv spánku na proces hubnutí

Spánek je přirozená a základní lidská potřeba, přičemž potřeba délky a kvality spánku se individuálně liší.

Jsou lidé, kteří bez svých osmi hodin spánku „nezačnou den“, a pak jsou tací, kterým stačí spát pět hodin na to, aby přes den běžně fungovali.

Celý článek 2.9.2024

Saša Fraisová: Vše, co potřebujete vědět o pitném režimu

Téma pitného režimu je opředeno poměrně dost mýty. Je tedy logické, že každý věří něčemu a že se občas úporně drží při životě i tvrzení, která nejsou tak úplně podložená.

Kolik tekutin skutečně potřebujeme?

Celý článek 29.8.2024

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner