Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

V každém věku lze zhubnout

Jak je známo, na vývoj naší postavy má vliv nesčetně faktorů – od stravování, pohybu, psychického rozpoložení, stresu, léků, onemocnění, hormonálních vlivů, společenského přesvědčení, vrozených dispozic až po náš věk.

Ale nic z toho by nemělo sloužit jako výmluva, proč to nejde…

Je naprosto přirozené, že s přibývajícími roky může naše tělesná hmotnost pozvolna narůstat, může se měnit proporčnost naší postavy, poměr svalové a tukové hmoty, stejně tak místa s tendencí k ukládání tuku. Je také reálné, že během života se nám začíná ukládat více tuku do oblasti břicha, než tomu bylo v naší osobní minulosti.

V každém věku lze zhubnout

Hubnout a zhubnout se dá ovšem v každém věku a osobně jsem přesvědčena, žee například hubnutí po čtyřicítce či padesátce může mít i jisté výhody oproti hubnutí v „mládí“, jak ostatně uvidíte na příběhu paní Adély, která právě zmíněných výhod využila…

Jak zhubla paní Adéla?

Sympatická Adéla si za svůj život nastřádala kilogramy tuku navíc, které ji již činily nejen estetické, ale i zdravotní problémy v podobě zvýšeného krevního tlaku a zhoršeného dýchání při pohybu. Když oslavila 49. narozeniny, rozhodla se, že se do své „padesátky“ zbaví dvanácti kilogramů tuku, jež se jí postupem let začaly usazovat v oblasti břicha (což dříve neznala).

  • V mladším věku měla totiž spíše postavu „přesýpacích hodin“, kdy se jí tuk usazoval hlavně do hýždí, boků a stehen, avšak pas měla štíhlý a nikdy nepocítila problém, že by jí tuk v břiše překážel například při ohýbání se či vycházení schodů.

Paní Adéla pracovala jako administrativní pracovnice. Celou pracovní dobu strávila v sedavé pozici, její jídelníček byl „klasicky český“. Ke snídani bílý rohlík či plátek chleba s máslem, medem, marmeládou či kakaem; svačiny vynechávala a na oběd si zašla do firemní kantýny, kde se vařila tradiční česká jídla. Nejednou se stalo, že na oběd úplně zapomněla kvůli zabrání se do práce. Večeře vyřešila „studenou formou“ – opět pečivem s máslem, vejcem, sýrem či nějakou uzeninou.

V sobotu vždy napekla nějakou buchtu, dort nebo koláče, kdy ono „sladké“ zasuplovalo víkendové snídaně. A někdy ještě zbylo i na  snídani v pondělí ráno. Jídelníček tak byl velmi jednostranný, fádní, plný tuku, zato s nedostatkem vlákniny, ovoce, zeleniny, hodnotnější formy obilovin (celozrnného pečiva, vloček, celozrnných obilnin, cereálií a příloh) a zdravých tuků (ve formě oříšků, rostlinných olejů či mořských ryb).

  • Další příčinnou jejího pozvolného přibírání byla i v absenci pohybu, kdy jí krom práce v domácnosti a na zahrádce chyběl záměrnější kondiční pohyb.

Jelikož se o stravu nikdy moc nezajímala, nechala si navrhnout jídelníček na míru a také plán pohybové aktivity. Vyměnila bílé pečivo za celozrnné a žitné, marmelády, džemy a medy za šunku, sýry, jogurty, tvarohy; přidala na ovoci, zelenině, rybách, luštěninách, libovém mase, celozrnných přílohách a omezila omáčky, knedlíky a smažené pokrmy.

Představila jsem jí i několik receptů na fit dezerty a moučníky, které si s mírou dopřála i o víkendu namísto klasického pečení. Jak jistě víte, obvyklé recepty na domácí buchty a moučníky jsou téměř vždy postavené na bázi pšeničné mouky, másla nebo margarínu, vajec a bílého cukru. Právě tato kombinace je při pravidelném pojídání pro vývoj nadváhy naprosto stěžejní (mimo jiných aspektů).

  • Obědy si paní Adéla vařila doma a nosila do práce v krabičce. Jelikož její porce byly i odvážené, nikdy se nestalo, že by toho snědla více, než její tělo potřebovalo a spotřebovalo.

Co se navíc ukázalo jako velká výhra, bylo i to, že rozhodla změnit svůj zažitý letitý stereotyp, který spočíval v tom, že chodila z práce domů, kde se starala o domácnost, rodinu, zahrádku a večery strávila u televize (děti už byly velké, tak si to mohla dovolit).

Krom toho využila i nabídky na pravidelné lymfatické masáže, které rozproudily její lymfatický oběh, což mělo příznivý vliv na otoky nohou a celulitidu. Paní Adéla přímo rozkvetla. A nebylo to jen z důvodu, že hubnutí se jí skutečně dařilo. Důležité bylo i to, že začala směřovat pozornost směrem k sobě v podobě péče o své tělo i ducha. Najednou viděla, že pečovat o rodinu, děti, domácnost a zahrádku je málo, že pozornost musí věnovat i sobě. A to nejen tím, že se večer koukne na seriál.

  • Ano, cvičení a masáže jí sice stály nějaké finanční výdaje, ale pocit spokojenosti sama se sebou, sociální kontakt a variabilní využití volného času tyto finanční náklady zcela vykompenzovaly.

Ani rodina neměla pocit, že je maminka zanedbává. Naopak, byli spokojení, že z ní čiší klid a spokojenost. A o to více pak proaktivně využívali společně strávený rodinný čas.

Uvědomění na závěr:

I přesto, že s přibývajícími léty se lidem nemusí hubnout tak lehce jako ve dvaceti, neznamená to, že je to nereálné. Problém spíše bývá v tom, že v určitém věku už mají lidé zafixované své zvyky a návyky. A mnohdy je za neschopností zhubnout spíše pohodlnost tyto zvyky měnit. Ne každý má odhodlání, vůli a výdrž na to, aby změnil po tolika letech žití svou stravu, začal cvičit a věnoval čas a finance nejen rodině, ale i sobě. Inu, svádět tloušťku na věk a nemoci je tisíckrát jednodušší, než jít a začít pro sebe skutečně něco dělat, změnit zajeté koleje. Jen vytrvalost, konání a radost z pohybu a stravování ale mohou přinést kýžené výsledky a přání.

Tip redakce Kalorické Tabulky

Aktuálně jsou fitcentra a podobná zařízení zavřená, vy však můžete využít cvičební programy na internetu. Přečtěte si pozorně naše články na toto téma ,ať nesáhnete vedle:

foto: cz.depositphotos.com

Z archivu aneb přečtěte si také:

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.
www.martinakorejckova.cz

  • Nutriční terapeutka a výživová poradkyně
  • Poskytuje individuální jídelníčky na míru, stravovací programy, on-line jídelníčky a celkové poradenství v oblasti životního stylu
  • S radostí píše články na svůj blog i webové portály
  • Působila i jako výživová poradkyně pro finalistky České Miss
  • Stravování s radostí na Facebooku

16.2.2021 Články, Jak si udržet zdraví, Jak zhubnout

Související články

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Informovanost lidí ohledně výběru potravin se velmi zlepšuje. Nicméně někdy ne natolik, aby lidé přestali kupovat nekvalitní potraviny a výrobci takových produktů by to už neměli komu prodávat. Prostě by nebyla poptávka.

Tímto článkem bych chtěla znovu přispět k edukaci v oblasti výběru každodenních potravin.

Celý článek 3.3.2024

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Dvě ze tří rodiček trápí vystouplé břicho, necitlivost – „odpojení“ středu těla nebo nevzhledný „převis“, a to i dlouhou dobu po porodu. A nejen je. Ženy podstupující hormonální léčbu, ženy s nadváhou či ženy procházející menopauzou se též potýkají s mnohými tělesnými výzvami.

Pokud se ve svém těle necítíte dobře, stydíte se nosit upnutá trička (natož plavky) a nevíte, kdy, jak a jestli vůbec se vám podaří břicho oploštit do uspokojivé podoby, tento článek je tu pro vás.

Celý článek 20.2.2024