Před pár lety začala aplikace www.kaloricketabulky provozovat pro své uživatele skupinu Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými tabulkami.
Co vám přinese a jak se v ní chovat, abyste z ní pro sebe vytěžili maximum?
Skupinu Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými tabulkami jsme na facebooku založili, aby si měli naši uživatelé kde sdílet své příspěvky (recepty, jídelníčky, proměny). A mohli si vzájemně poradit a podpořit se. Tehdy jsme vůbec netušili, kolik radosti nám všem tento počin přinese. Že vás skupina baví, je pro nás tou nejlepší odměnou za naši práci. A samozřejmě děkujeme všem, kteří se podílejí na udržování příjemné a přátelské atmosféry. Bez vás bychom to nezvládli.
Ačkoliv jde o uzavřenou skupinu (tj. nikdo, kdo v ní není, nevidí, co do ní vkládáte – ani vaši přátelé ne), jde samozřejmě stále o internet, kde hrozí různé nepravosti.
Jak se chovat, když vstoupím jako nováček do skupiny?
Po přijetí do skupiny si, prosím, pročtěte aspoň pár příspěvků od ostatních – tak velmi snadno pochopíte, jak to u nás funguje.
Pro vyhledávání témat, která vás zajímají, lze použít LUPU. Je velká pravděpodobnost, že tak najdete obratem odpověď na nejednu otázku. Nejčastěji se ptáte na vložení „Moje jídlo“ – pro všechny sestavil náš expert ve skupině Karel Švejda instruktážní video.
Co se týká odpovědí, pročítejte je pečlivě. Ve skupině máme tzv. experty (označení najdete u jejich jména), kteří mají bohaté zkušenosti s používáním aplikace. A jsou mezi nimi i výživoví poradci. Nicméně dobře umí odpovědět i řada ostatních členů.
Princip kontrolovaných odpovědí
Nenechte si nikdy radit do soukromé zprávy (viz dále). Tím, že lidé odpovídají do komentářů pod příspěvek, je ošetřena vaše bezpečnost – případnou nesrovnalost uvede na pravou míru někdo jiný. A ještě tak aspoň trochu ochromujeme podvodné obchodníky, kteří velmi rádi prostřednictvím soukromých zpráv nabízejí zejména novým členům „zázraky na hubnutí“.
Neradi vidíme komentáře typu „píšu sz, máte sz“, atd. Důvod je prostý. Jak už bylo řeečeno, skupina funguje na vzájemném sdílení rad do komentářů, kde více hlav více ví. A hlavně kde nedochází k nějakým tajným příslibům rad či zázračných produktů, které obvykle podvodní prodejci nabízejí právě přes sz. Něco ve smyslu „co je šeptem, to je čertem“, kde sz (soukromou zprávu) můžeme přirovnat k tomu šeptání. Zvlášť důvěřiví nováčci se dají občas snadno nachytat.
Asi nám dáte zapravdu, že není nutné, aby všichni vaši známí věděli, že se pokoušíte zhubnout. S trochou nadsázky lze říct, že by to mělo v uzavřené skupině fungovat jako v jistím americkém městě: Co se stane ve Vegas, zůstane ve Vegas. Nevkládejte tedy, prosím, fotografie ostatních členů ze skupiny na jiné stránky, respektujte jejich soukromí.
Karel Švejda se o svůj příběh podělil i na blogu Kalorických TabulekBuď fit a hubni s Makytou
Fotografie a vtipy
Do skupiny, prosím, vkládejte jen vlastní fotografie jídel, nikoli stažená z cizích stránek. Totéž platí o vtipech a podobných věcech. Pokud vám přijde příspěvek pro ostatní přínosný (a nejde o nějakou reklamu), je možné jej z původních stránek do skupiny sdílet. Samozřejmě se všichni rádi zasmějeme jednou za čas tématickému vtipu, ale praktikujme to jako solení: Stačí špetka, nepřesolovat.
foto: Helena Mikešová, Fit Makyta Matyášová a Jiřinka Pidová
Co dělat, když mě někdo ve skupině obtěžuje?
I u nás se samozřejmě může stát, že dojde k slovní přestřelce – ať už v komentářích nebo právě přes zmíněné sz. Nenechte se zatáhnout do hádky. Říká se, že moudrý ustoupí, ale my si myslíme, že moudrý se stáhne a upozorní správce skupiny na obtěžování (např. přes nahlášení nebo zprávu na fanouškovské stránce Kalorické Tabulky).
Na viděnou v naší uzavřené skupině
Věříme, že každodenní dávka tipů, receptů, jídelníčků a proměn úspěšných uživatelů vás bude motivovat k vlastní cestě za vysněnou postavou. Kdysi jeden člen ve skupině nadnesl, že by si členové mohli tykat. Nikoho do toho nenutíme, ale zmiňujeme to, abyte byli v obraze, kdybyste na to narazili. Ať je nám tam spolu dobře!
P.S: Konkrétní technické dotazy na aplikaci (nelze se přihlásit atd.), prosím, směřujte na support@dine4fit.com. Děkujeme.
Ochucování jídel nekončí jen u koření a bylinek, o nichž jsme psali minule. Od pradávna si lidé jídlo také ochucovali různými směsmi ze zeleniny, bylinek, olejů, medů, lesních plodů, ovoce, mléka, ryb apod.
Z podobných směsí později vznikly omáčky tak, jak je známe dnes. A to nejenom křenová, svíčková, rajská, ale i ty teplé indické, o nichž jsme rovněž psali. Nebo italské jako ta boloňská.
Milí čtenáři blogu aplikace Kalorické Tabulky, než se dostanu k tomu, abych vám předala moje tipy, jak nestrávit v kuchyni příliš času, ráda bych se s vámi krátce podělila o to, jak jsem k přípravě vyváženého jídla našla cestu já.
A jak jsem se naučila zacházet s časem, který je třeba tomu věnovat.
Můžeme si to říct rovnou – ano, stanovování cílů je jedním z nejúčinnějších a zároveň nejlevnějších nástrojů, který můžeme využít při snaze o úpravu hmotnosti a udržení dlouhodobé motivace.
Ať už jste muž nebo žena, tento proces může zásadně ovlivnit (ne) úspěch ve snaze o zlepšení životního stylu.
Jako každé léto, i letos jsou centra velkých měst rozkopaná. Asi aby to turisté měli zábavnější. Ale nejenom centra, i na okrajích měst se kutá, zavírají se silnice, chodníky…
Jde o nemilou věc, ale všechno zlé bývá k něčemu dobré. A pro nás, kteří se snažíme zhubnout, jde doslova o požehnání. Skutečně.