Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Jak na pákové espresso

Dalším možným tipem pro vánoční dárek je stroj na přípravu kávy.

Různé možnosti přípravy kávy v různých zařízeních jsme si již představili v nedávném článku.

Dnes se zaměříme na pár rad, jak vybrat nejčastěji používaný přístroj na kávu – pákové espresso –, a jak s ním zacházet a pracovat.

Proč pákové espreso?

Proč pákové espreso?

Tedy – nejčastěji. Nejčastěji si lidé podle mne dělají turka, ale tam potřebujete kávu od žida, tedy dnes z vietnamské večerky či z německého supermarkeru, buclák a lžičku. O tom by se sice článek dal také napsat, ale vyzněl by značně chudičce.

Nebo článek o tom, jak si udělat instantní kávu, což je asi druhý nejčastější způsob přípravy kávy v našich zemích, ten by také mnoha informacemi ohledně vánočního nákupu neoplýval, snad kromě toho, jak a z čeho se ta instantní káva připravuje a o co všechno cestou složité přípravy přijde.

Mnozí využívají doma nebo ve firmě překapávač. Ten je, pravda, složitější, tam už je potřeba nalít do nádoby vody a do trychtýře dát papírový filtr. Ale přece jen jde o už tak rozšířený přístroj, že o něm asi rovněž není moc co dalšího prozrazovat, o čem byste nevěděli. Tak tedy pákové espresso.

Profesionální, nebo domácí?

Důležité opět (stejně jako u minulého článku o výběru domácího výčepu) je si předem říct, zda chcete mít doma „dělo“, tedy profesionální italskou mašinu jako v dobré kavárně, nebo zda vám stačí přístroj na doma. Který sice nenabídne takovou škálu chutí, ale pro takové to domácí popíjení bohatě stačí.

Páková „děla“ stojí zhruba jako nový automobil, některé i kolem půl milionu. Hodí se do domácností s vyššími příjmy, nejlépe do moderních, několikapatrových a několikapokojových vil s moderními kuchyněmi, velkým prostorem (taková profesionální mašina zabere i metr na délku a přes půl metru na výšku a hloubku), s ostrovem uprostřed místnosti a s dalšími moderními vymoženostmi a stroji, případně s internetem věcí.

Tyto vymazlené přístroje dělají v podstatě všechno samy – samy namelou kávu, samy určí poměry, dobu extrakce, teplotu vody ohlídají až na 0,1 °C, samy se vyčistí, nabídnou digitální a samozřejmě barevný displej… Stačí jen správně naťukat na displeji svou volbu.

Podle čeho vybírat?

Pro ty ostatní, kteří třeba bydlí v paneláku, jsou určeny kompaktnější varianty. Podle toho, zda chcete mít pákové espresso rovněž z větší části automatické, nebo jestli raději volíte manuální přípravu, se pohybuje i cena – od 15 tisíc po 2 tisíce.

  • Pod dva tisíce koupíte pouze kapslová espressa, ale tam si připlatíte za kapsle, u nichž navíc netušíte, jakou přesně kávu obsahují a jak dlouho v té kapsli už namletá je. Ale ke kávě se ještě vrátíme.

Ani u jednoho z pákových espress obou různých cenových hladin se nemusíte bát nějakého ošolíchání. Všechna mají na páce tlak 9 – 15 barů, což je to nejpodstatnější, co vás kromě ceny může u těchto přístrojů zajímat.

Samozřejmě se lze dívat i po tom, zda jsou různé namáhané součásti z odolných materiálů, nebo z plastu, ale v současné době jsou i „plastové“ přístroje vyráběny z tvrzeného plastu. Mně osobně u pákového espressa za 1 800 korun jako první odešla kovová součást.

Takže záleží jen na tom, jestli si věci rádi řídíte sami – v tomto případě že si sami určíte gramáž, sami si kávu namelete (a sami si vyberete mlýnek a hrubost mletí, viz níže), sami si mléko napěníte pomocí páry z trysky – nebo necháte tuto přípravu na samotném stroji, který má automatický mlýnek, automaticky gramáž naměří a ohlídá za vás prostě vše potřebné. Takže na vás bude jen položit šálek či šálky na určené místo (místa), to za vás přístroj zatím ještě sám neudělá.

Proč pákové espreso?

Jakou kávu koupit?

Samozřejmě takovou, jaká vám chutná. Někdo dává přednost Jihlavance, jiný fair trade jednodruhové arabice třeba z Hondurasu. Můžete si koupit mletou, nebo zrnkovou.

U mleté je ale ten problém, že po namletí káva poměrně rychle „vyčichne“. A postupně (pomaleji) vyčichá i ve vzduchoprázdných obalech. Pražená zrna nelze také skladovat moc dlouho, tak půl roku od doby pražení maximálně, ale výdrž mají nepoměrně větší. Takže vyjde lépe a zdravěji si zrnkovou kávu sami namlít.

Mlýnek

U automatických přístrojů stačí nasypat zrnkovou kávu do příslušné nádobky a ten se o vše sám postará, včetně dávkování. U manuálních pákových strojů si kupte mlýnek ruční. Pro espressa se káva mele co nejjemněji. Každý ruční mlýnek má u mlecího kamenu šroubek, kterým jemnost či hrubost mletí nastavujete. Otočením doprava se nastavuje nejjemnější mletí.

Doporučuji mlít kávu jen pro aktuální potřebu. Ruční mletí vyžaduje překvapivě jistou sílu a kupodivu z něj mohou bolet svaly. Nebo můžete chytit kávový loket, jako se stalo tuhle mně. Takže je lepší mlít kávu na jeden dva šálky, ale ne půl kilogramu do zásoby.

Příslušenství

Ke každému pákovému espressu budete potřebovat příslušenství. Minimálně tamper, což je onen pěchovač kávy v samotné páce (misce). Při koupi přístroje samotné balení většinou tamper obsahuje, ale plastový (a ohebný, což nepotřebujete) a často ne zrovna přesného rozměru jako miska páky. Tampery koupíte od 300 do 800 Kč.

Do misky (sítka) páky přijde 7–8 gramů namleté kávy. Když ji sem vysypete ze zásobníku mlýnku, udělá vám na misce takový kopeček. Můžete jej vyrovnat nejprve dlaní, a potom upěchovat oním tamperem. Určitě najdete na internetu mnohá videa, jak na to. Pamatujte jen, že miska nesmí být vrchovatě plná. Většinou je ale na vnitřní straně kovového sítka zobrazena maximální „hladina“ kávy.

Také se hodí tzv. knockbox, odklepávač, kam budete vyklepávat „koláč“, tedy lógr po dokončení přípravy kávy. Ten stojí kolem osmi set a musí být pevný, s pevným odklepávacím kolíkem.

A pokud budete chtít svou koupenou kávu udržet co nejdéle v kondici, může se hodit i vzduchotěsná (vakuová) a neprůhledná dóza. Jedna s objemem 250 gramů vyjde na zhruba 300 Kč.

Chcete zhubnout? Mohlo by se vám hodit:

Z archivu aneb přečtěte si také:

Jan Lipšanský

Absolvent scenáristiky, novinář, spisovatel, spolupracovník České televize, v současné době si užívající svých dvou synů a výletů s nimi.

12.12.2021 Články, O kaloriích nevážně

Související články

Velikonoce – nejlepší recepty

Velikonoce – nejlepší recepty

Jídlo je radost, ne starost.

A to samozřejmě platí i během svátků. Připomeňme si, jak si užít velikonoční čas – a to včetně tradičních i nových pochoutek. A nezbytných vajec.

Celý článek 28.3.2024

Masála: Směsi indického koření a jak se v nich vyznat

Masála: Směsi indického koření a jak se v nich vyznat

S rostoucí popularitou indických restaurací začínáme i víc používat indické názvy jídel.

Asi není problém zapamatovat si, že slovo „aloo“ znamená brambory, „palak“ špenát, „chana“ že je cizrna, „dhál“ čočka, „rajma“ fazole, „mattar“ hrášek, „paneer“ je sýr, „raita“ jogurt, „gobhi“ květák „malai kofta“ opečené noky z bramborového těsta.

Celý článek 24.3.2024

Vejce stokrát jinak

Vejce stokrát jinak

Vždycky, když opakují film Jak básníkům chutná život, zaujme mne příprava hostiny podle knihy Připravujeme vejce.

Šimon Šafránek v podání Pavla Kříže čeká dámskou návštěvu Píšťalky v podání Evy Vejmělkové, a tak právě podle knihy Připravujeme vejce chystá vaječný raut. Jenž mu překazí, jak jinak, jeho kamarád Kendy se dvěma dívkami z televizního štábu.

Celý článek 14.3.2024