Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Jak tráví vánoční svátky autoři blogu Kalorické Tabulky (2. část)

Poslední týden před Vánoci si obsah na našem blogu zpestřujeme povídáním s našimi odborníky, kteří pro vás napsali články v roce, který pomalu končí.  

Věříme, že na vás dýchne sváteční atmosféra, a také víra, že s Kalorickými Tabulkami můžete změnit své zdraví k lepšímu.

Blog Kalorických Tabulek pro vás připravujeme už deset let. Od začátku jsme vsadili na solidní obsah, kde nemají místo žádné bulvární výkřiky a senzace. Jsme proto rádi, když nám (většinou přes naše sociální sítě) dáváte vědět, jak vám aplikace a blog pomohly. A posíláte důkazy v podobě fotek, kterým říkáme proměny, protože obvykle se na nás dívají dvě rozdílné osoby se stejným jménem. Děkujeme, že má naše práce díky vám smysl.

Jak tráví vánoční svátky autoři blogu Kalorické Tabulky

Vítejte u druhé části volného cyklu, jenž vznikl díky ochotě našich spolupracovníků podělit se o část svého soukromí. Příjemné počtení.

Všem jsme položili následující tři otázky:

  1. Jak trávíte obvykle čas mezi svátky?
  2. Jaký „stravovací hřích“ si o Vánocích vždy dopřejete?
  3. Co byste přáli a radili těm, kteří chtějí v příštím roce změnit svůj životní styl (a zhubnout)?

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.

Vyhledávaná nutriční terapeutka, kterou tato záslužná práce dle vlastních slov stále velmi baví a naplňuje. Celý její život se prý točí kolem jídla, výživy a zdraví člověka. Vystudovala Hotelovou školu v Mariánských Lázních, poté bakalářský obor Výchova ke zdraví na Pedagogické fakultě ZČU v Plzni a také obor Diplomovaný nutriční terapeut na VOŠ zdravotnické v Plzni. Poskytuje individuální jídelníčky na míru, stravovací programy i on-line jídelníčky. Působila mimo jiné jako výživová poradkyně pro finalistky České Miss. Pravidelně přispívá na blog Kalorických Tabulek (příběhy z praxe a tipy na nutričně vyvážené recepty z naší databáze) a poskytla také několik chutných receptů do naší knihy.

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.

1. Každoročně si mezi svátky „ordinuji“ dovolenou, takže se opravdu snažím vypnout a užívat si přítomnost rodiny, rodinných návštěv a také pohybu v přírodě. Je to vždy takové flow, čas i aktivity si užívám tak, jak přichází, což často v „běžné“ pracovní dny nejde, ale tady si to opravdu dovolím.

2. Musím se přiznat, že čím víc vědomě pracuji na mojí celkové životní spokojenosti (prací na sobě ve všech životních oblastech), tím méně hledám uspokojení v jídle. Vážně! Čím více se snažím, abych byla spokojená v každé oblasti života, tím méně a méně se mi projektuje potenciální nespokojenost do kompenzace jídlem. Takže poslední léta mám čím dál menší potřebu v jídle „hřešit“, většinou mi postačí si kousnout – a jedno jediné sousto mi stačí k uspokojení možné potřeby něco ochutnat. Ale mám jeden tip na recept, který mám o Vánocích ráda, jsou to žitné rohlíčky podle receptu mé kamarádky.

Vanilkové rohlíčky z žitné mouky

280 g žitné mouky
200 g másla
120 g mletých vlašských ořechů
50 g třtinového cukru
2 lžíce mléka
špetka soli
mouka na vál
vanilkový cukr na obalení rohlíčků (nemusí být)

V míse smícháme mouku s ořechy, cukrem a špetkou soli. Přidáme změklé máslo a mléko. Vypracujeme těsto, které necháme nejlépe několik hodin uležet. Poté z těsta tvoříme rohlíčky, které pečeme na pečícím papíře v předehřáté troubě na 160°C asi 8 minut. Po upečení případně rohlíčky obalíme v cukru (směs moučkového + vanilkového).

3. Přeji všem lidem, kteří se tak rozhodnou, aby se nebáli vystoupit ze své komfortní zóny, nebáli si říct o pomoc, nebáli se dělat kroky a změny. A aby dokázali vytrvat a prostě začít postupnými kroky na změnách pracovat. Nemám „instantní“ návody a řešení, protože ty dle mého nejsou dlouhodobě udržitelné. A právě až dlouhodobost opatření přináší kýžené výsledky, které pak přežijí případné možné slabé chvilky to vzdát.

MUDr. Dagmar Bartášková

Vystudovala 3. lékařskou fakultu University Karlovy v Praze, kde absolvovala v roce 1993. První atestaci z vnitřního lékařství složila v roce 1996, atestaci z diabetologie v roce 2002. Zkušenosti získala na Interní klinice FN Motol, nejprve na jednotce intenzivní metabolické péče, poté v diabetologické ambulanci, kde se zajímala o léčbu inzulínem, inzulínovými pumpami a dalšími technologiemi, vedla ambulanci pro léčbu těhotných diabetiček. Od roku 2007 pracuje v diabetologické ambulanci v Praze 4 a v Příbrami. Pravidelně se účastní odborných konferencí a pokračuje ve vzdělávání, aby pacientům umožnila léčbu podle nejnovějších doporučení. K tomu má dvě dospívající děti, sportuje (kolo, tenis, chůze po horách), tančí a pracuje na zahradě. Spolu s kolegyní MUDr. Vladimírou Nekvindovou natáčejí pro diabetiky krátká videa, která učí pacienty jak zvládat cukrovku. Najdete je na www.dobrycukr.cz. Pro náš blog napsala několik zajímavých článků na základě zkušeností ze své ordinace.

MUDr. Vladimíra Nekvindová a MUDr. Dagmar Bartášková

MUDr. Vladimíra Nekvindová a MUDr. Dagmar Bartášková (vpravo)

1. Vánoční svátky mám moc ráda, protože odpočívám od své obvyklé práce. To znamená, že se alespoň týden nepodívám na počítač. Volný čas věnuji tomu, co mě nabije a vytváří pocit spokojenosti: Určitě pohyb každý den. Ráno začínám krátkým cvičením doma a následnou studenou sprchou. Pak to bude dlouhá procházka se psem, běžky nebo jiný sport podle počasí. Setkávání s rodinou, s přáteli. Společně se svými skoro dospělými dětmi se smějeme u oblíbených vánočních filmů a pohádek. A také si najdu čas na posezení v křesle s knížkou a nějakým vánočním mlsáním. Asi tak po týdnu jsem nabita a mám chuť do své obvyklé počítačové práce. Zapínám tedy svůj pracovní nástroj-počítač a vymýšlím, co bychom mohli vylepšit. Napíšu článek na svůj web www.ocukrovce.cz, promýšlím strategii chodu naší diabetologické a endokrinologické ambulance či spolupráci s kolegy. Vánoční volno uběhne jako vždy velmi rychle, ale posílená se těším do práce.

2. V jídle obvykle moc nehřeším, protože mi chutná zdravá, racionální strava, sladkosti si dopřávám spíše výjimečně. Vždy na Vánoce si ale dopřávám jeden druh cukroví – a to jsou marokánky podle receptu mojí babičky.

Marokánky

250 ml mléka
20 g tuku
80 g třtinového cukru
30 g hladké mouky
150 g kandovaného ovoce (brusinky, třešně, směs kandovaného ovoce, papája)
50 g dýňových semínek či jiných semínek
100 g oříšků a mandlí nahrubo nasekaných

Z mléka, másla a hladké mouky připravíme bešamelovou omáčku. Metličkou po celou dobu mícháme tak, aby byla omáčka vláčná a bez hrudek. Do připravené omáčky konzistence hustého krému přisypeme ostatní suché přísady. Promícháme. Již nevaříme. Malou lžičkou pak na pečící papír na plech sázím a vyrábím malé placičky velikosti cca 5-7 cm. Peču v horkovzdušné troubě 140 – 150 °C , dokud nejsou zlatavé a trochu křupavé (trvá to cca 25-30 minut). Po vyndání z trouby nechám zchladnout a teprve potom je dávám na talíř, jinak se k sobě přilepí. Hotové marokánky již nezdobím, vláčné bez čokolády chutnají skvěle a nejsou přeci jen tak kaloricky vydatné.

3. Všem těm, kteří chtějí zhubnout, radím, aby se zamysleli nad tím, co chtějí a stanovili si několik jednoduchých pravidel. Nemám totiž ráda žádné extrémy typu ketodieta či dieta podle krevních skupin, protože po navrácení se do předchozího životního stylu se obvykle dostavuje jojo efekt.

Šest jednoduchých pravidel, která aplikuji celoživotně:

  1. Budu se pravidelně hýbat, tedy alespoň 3x týdně po dobu 60 minut (chůze, kolo, pomalý běh).
  2. Snažím se pohyb zařazovat kam to jen jde, např. půjdu pěšky stanici metra, tramvaje, chůze do schodů.
  3. Alkohol požívám jen výjimečně.
  4. Nakupuji tak, abych mohla připravovat zdravou stravu, to znamená, že ty nevhodné potraviny doma nejsou. Snažím se na internetu hledat nové zajímavé recepty na různé větší saláty. Ke každém jídlu pak přidávám zeleninový salát, vybírám zdravé přílohy (pohanka, cizrna, bulgur, kuskus, čočka, quinoa). Potraviny nevážím, ale množství si hlídám.
  5. Když kila nejdou dolů, přitvrdím a začnu si počítat příjem energie. Osobně dávám přednost Kalorickým Tabulkám. Stanovím si, kolik energie potřebuji denně přijmout, abych zhubla, což je u mě kolem 6000 – 7000 kJ. Vždy, když chci zhubnout, píšu si týden všechno, co dávám do úst, a hned vidím, kde dělám chybu.
  6. Pokud v dietě zahřeším, nic si nevyčítám. Snažím se hřešit maximálně 1x týdně.

Přeji Vám, aby Vás proces hubnutí či svého nového zdravého životního stylu bavil. Pokud Vám nejsou všechna pravidla po chuti, zkuste změnit alespoň něco. Uvidíte, že se budete cítit lépe a že kila pojedou dolů.

foto: cz.depositphotos.com a archiv autorů

Pokračování ještě tento týden…

Přečtěte si také:

Jak tráví vánoční svátky autoři blogu Kalorické Tabulky (1. část)

Chcete také zhubnout? Mohlo by se vám hodit:

Z archivu aneb přečtěte si také:

Ing. Macáková Marcela

Studium na VŠCHT ji inspirovalo k zájmu o výživu a zdravý životní styl. Po promoci (1993) psala na toto téma pro řadu časopisů – Vlasta, Fit styl, Longevity, Moje zdraví, aj. Vedle blogu Kalorických tabulek, kde pracuje jako editorka a správce facebooku, provozuje již téměř dvacet let vlastní webík www.aerobic.cz. Tam si přijdou na své všichni, které baví jakékoliv skupinové cvičení (aerobik, jóga, pilates…)

22.12.2021 Články, Jak zhubnout, O kaloriích nevážně, Recepty a výživa

Související články

Bravo! Jíťa vážila 170 kg a nevěděla o zdravém jídle vůbec nic, nyní má 71 kg a bude si dělat kurz fitness trenéra

Bravo! Jíťa vážila 170 kg a nevěděla o zdravém jídle vůbec nic, nyní má 71 kg a bude si dělat kurz fitness trenéra

Když jsme na naší facebookové stránce Kalorické Tabulky zveřejnili proměnu paní Bohunky, která se objevila i v médiích jako Blesk či Aha!, začali se v komentářích ozývat uživatelé naší aplikace, jež dosáhli také vysněné postavy.

Mezi nimi byla i sympatická Jíťa, která na naši žádost sepsala pár slov o své cestě. Tady jsou…

Celý článek 18.4.2024

Jak nastavit aplikaci Kalorické Tabulky?

Jak nastavit aplikaci Kalorické Tabulky?

Jeden z nejčastějších dotazů, s kterými se setkáváme na technické podpoře a v našich uzavřených skupinách na Facebooku, je více než logický: Jak nastavit aplikaci Kalorické Tabulky?

Shromáždili jsme pro vás na jedno místo několik návodných článků, díky kterým to půjde jako po másle.

Celý článek 16.4.2024