Fit Makyta: Proč hubnutí někdy nefunguje?
Znáte to. Snažíte se jíst podle Kalorických Tabulek, ale vysněný úbytek nepřichází. Nebo aspoň ne v takové míře, jak jste očekávali podle úspěchů ostatních.
Co s tím? O tom jsme si povídali s výživovou poradkyní, jež je na internetu viditelná pod přezdívkou Fit Makyta.
S Markétou Matyášovou, tak zní její pravé jméno, spolupracujeme už řadu let. Její články najdete na našem blogu, recepty a jídelníčky v knize Kalorické Tabulky a také je jako jeden z expertů aktivní ve skupině Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými tabulkami. Sama si před lety prošla úžasnou proměnou…
Markéto, vím, že jsi mě varovala, že toto téma je tak široké, že by vydalo na celou knihu. I tak tě poprosím, abys zkusila pro uživatele Kalorických Tabulek aspoň ve zkratce osvětlit příčiny nezdarů v hubnutí. A hlavně poradila, jak to změnit. Předpokládám, že pro začátek je nutné dát si reálný cíl …
To rozhodně. Každý máme nějaký typ postavy, který je třeba zohlednit. Důležité je také správně si stanovit, kolik kg zhubnout a za jakou dobu. Zdravé hubnutí je tak 2 kg měsíčně. Někdy to lidi zbytečně hrotí v tom, že chtějí zhubnout příliš mnoho kil tuku za krátkou dobu. A to není zdravé a ani dlouhodobě udržitelné. Stačí si pročíst pár příběhů lidí, kteří opravdu hodně zhubli (a svou váhu si pak udrželi), a uvidíte, že na sobě pracovali trpělivě a pomalu krok za krokem.
V naší skupině Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými tabulkami se mi také často podle příspěvků zdá, že lidé nejsou na změnu vlastně připraveni. Píšou například „chtěla bych zhubnout, ale nechce se mi zapisovat jídelníček“. Tady je asi každá rada drahá…
Ano. Je nutné, aby byl člověk na změnu uvnitř /sebe, své hlavy/ připraven a tím pádem ochoten pro to opravdu něco udělat, něco změnit. Chtít zhubnout může většina z nás, ale to samo o sobě nestačí. Klienti mi často říkají, že opravdu moc chtějí zhubnout, a už neví, jak to udělat, aby to fungovalo. A nechápou, co doteď dělali špatně. Častým důvodem, proč to nejde, bývá třeba jen pohodlnost, neochota vystoupit ze zaběhlých kolejí nebo si o problematice něco načíst – získat ty potřebné informace a pochopit, jak to celé funguje. Negativní roli nejen u hubnutí sehrává také nevědomost a s ní spojené podléhání dezinformacím.
- Samozřejmě hodně pomůže, když si člověk dá tu změnu životního stylu na první místo ve svém denním žebříčku hodnot.
Často totiž slyším, že se jim nechce dělat to či ono. Jenže začít si třeba vařit, odpočívat aspoň půl hodiny denně, dobře jíst a spát nebo se jít projít ven – to jsou právě ty věci, které jsou žádoucí a důležité. To je ta cílená změna návyků.
V tvých příspěvků jsem pochopila, že důležité může být i správné načasování, aby se člověk mohl na tu svou prioritu opravdu zaměřit.
Pokud někdo zrovna řeší významné rodinné záležitosti či má nějaké vážné zdravotní problémy, tak není dobré po tělu chtít, aby začalo ještě redukovat hmotnost. Často se lidé po určitých osobních tragédiích či pracovních neúspěších rozhodnou pro kompletní změnu, ale v tak náročném období se opravdu jen těžko zdravě hubne. Brání v tom psychické vypětí a celkové vyčerpání, které naopak ukládání tukových zásob podporují. Důležitá je samozřejmě pak také vlastní motivace k hubnutí. Když není dostatečná a jasně stanovena, může to být další zádrhel. Nejdůležitější je dělat to pro sebe. Ne proto, že nám to řekl lékař, přítel, manžel, soused, kamarád. Taková motivace bývá totiž velmi krátká, protože nevychází z nás, není v tom to potřebné „přepnutí v naší mysli“.
Vraťme se ještě k těm očekávaným výsledkům. Zkušenější členové výše jmenované skupiny často připomínají začátečníkům, že nemohou chtít rychlé výsledky, když tu svoji současnou váhu taky nabírali roky.
Zdravé hubnutí, zvlášť když jde skutečně o více kil, vyžaduje plán. A čas. Dávejte si dílčí cíle a užívejte každou část procesu přeměny. Každé shozené kilo tuku je úžasný počin. Pochvalte se. Nebičujte se, že je to „jen“ kilo. Spousta mých klientů je zbytečně zdeptaných, že zhubli „jen“ jedno kilo, a už nevidí třeba ten úbytek 3 až 5 cm v pase nebo přes břicho. Hubnutí není jen o kilech, ale hlavně o centimetrech. Navíc když budete měnit své návyky postupně, máte větší šanci na to, že se do vašeho životního stylu lépe zabudují. A díky tomu vytrváte.
- Ne nadarmo se říká: „Lehce nabyl, lehce pozbyl.“
Co ještě je podle tebe v tomto směru důležité? Naťukla jsi psychiku…
Ve své praxi vidím, že řada lidí, kterým se nedaří hubnout, mají strašně nízké sebevědomí a chybí jim tzv. sebeláska. A to je špatně. Oni za to mnohdy opravdu nemůžou – pramení to z toho, jaké základy jim byly předány v dětství, v jakém prostředí žili či stále žijí. Pracovat na sobě a pečovat o své zdraví je ta nejdůležitější věc v životě. Každý máme tu moc změnit vše, co změnit chceme. Je to jen na nás, zda to dovolíme, zda si to dovolíme. Uvědomte si svou nedocenitelnou hodnotu a to, že jen když vy budete v pohodě, dokážete se pak postarat o své okolí. Tohle často řeší maminky malých dětí nebo naopak ženy nad padesát, které se starají o staré rodiče, atd. Ale zažívat to může prakticky každý. Nežádoucí je také nezdravé srovnávání se s ostatními, kdy člověku uniká vlastní podstata a jedinečnost. Udělejte si čas na to, abyste si odpověděli na otázky, kdo jste, kam kráčíte, co od života chcete, kde je vám dobře a co můžete a dokážete změnit, abyste se mohli cítit lépe a mohli na sobě pracovat. Tohle vám skutečně hodně pomůže.
On ten čas je vůbec boj. Lidé jsou ve stresu, často úplně chybí jakákoliv kompenzace pracovního vytížení a starostí s chodem rodiny. Pak vlítnou na hubnutí, dělají pro to dle svého názoru strašně moc, ale ono to nejde.
To je smutná pravda. Jsme ve stresu a ten zase navíc často řešíme jídlem – pochutinami slanými či sladkými, alkoholem, energy nápoji apod. Na tohle se dost zapomíná. V takovém režimu tělo nebude obvykle hubnout. Naopak si bude ukládat ještě více tuku a převážně toho v okolí vnitřních orgánů, tj. viscerálního. Je třeba nejen dobře jíst, ale také odpočívat a spát. To se velmi často podceňuje. Navíc ve stresu se vytrácí radost ze života, schopnost se radovat z maličkostí, žít přítomným okamžikem a díky tomu se kolikrát osvobodit od tíhy minulosti. A to se pak také špatně hubne.
Proto všem svým klientům radím: Naučte se odpočívat! Máte času tolik, kolik si ho dovolíte mít. Naplánujte si svůj den tak, abyste vše zvládli. Selektujte úkoly na „nepočká“, „ mohu odložit“ a „nedůležité“. Tak zvládnete vše bez většího stresu. Taktéž je důležité, aby jídlo pro vás byla radost, palivo, ne náplast na bolístky, výplň volného času, který můžete trávit mnohem efektivněji, nebo stres a shon. I já se to před lety musela naučit a trvalo mi to roky. Vlastně se stále něčemu učím a učím se hlavně tomu, abych dokázala svůj život žít v rovnováze se vším, co mě obklopuje, a hlavně sama se sebou. O mé cestě se dočtete na blogu a také v knize Kalorických Tabulek. Snad to bude pro někoho inspirací, že i výživový poradce jednou začínal stejně jako oni, a dokázal se z té neradostné situace vymanit.
Ve tvých příspěvcích se objevují krásné fotky jídel, která jsou kolikrát úžasně jednoduchá. Přesto většina z nás v tom běhu všedních dní sáhne po nějakém polotovaru či pochutině, aby uspokojila své chutě. A pak přijdou výčitky, které nás házejí do bludného kruhu…
To máš pravdu, většina mých receptů mi přijde jednoduchá. A jsem ráda, že to zmiňuješ, protože mě často překvapuje, jak některým lidem se zdá „rychlovka“, hotová za 15 až 30 minut, zdlouhavá a těžká. Pokud si někdo neudělá čas na tak snadné jídlo, většinou od takového klienta ani neočekávám, že se někam posune. Nemá totiž tu chuť v sobě něco změnit, bohužel to tak je.
Všude venku na nás číhají “nástrahy” potravinářského průmyslu – rychlé občerstvení, laskominy, sladkosti i slané pochutiny, tučné i sladké apod. I doma jsme pod vlivem televizních reklam, které umějí velmi dobře zlákat. Nic z toho však obvykle nejsou potraviny s dostatkem kvalitních živin a mikroživin – i když nám to v reklamě tvrdí. Naopak, často našemu tělu škodí. A ještě na nich vzniká závislost!
- Proto je nutné naučit se připravit si vyvážený pokrm a užít si ho. Každému svému klientovi předávám spousty zajímavých a rychlých receptů, mají tedy z čeho tvořit. A to platí i pro ty, kteří nejsou zdatní v kuchyni.
Samozřejmě jde prioritně o zdroj energie, ale já učím své klienty, aby se nebáli brát kvalitní a chutný jídelníček jako slast, jako něco za odměnu – a uměli si ho vědomě užít, vědomě vychutnat. Ono totiž rozhoduje o stavu našeho mikrobiomu, zdraví a potažmo i hubnutí to, jak jíme – jestli dostatečně koušeme a umíme si jídlo vychutnat. Řada lidí nehubne, protože mají pocit, že jídlo je nutné zlo a že by bylo lepší, kdyby nejedli vůbec. To opravdu není zdravý vztah k jídlu. A tady je třeba už na sobě skutečně zapracovat, mnohdy s něčí pomocí. Někdy je potřeba zvážit i součinnost psychoterapeuta. Osobně se to nejprve snažím s klienty rozklíčovat sama – a leckdy se nám hezky daří.
Co bys tedy závěrem poradila těm, kterým se zdá, že to fakt nejde?
Pokud to někomu opravdu nejde a jen zbytečně tápe, požádejte o pomoc. Svěřte se do rukou věrohodného odborníka. Vyslechněte si možné formy řešení a nechte si poradit nebo jen sdělit jiný úhel pohledu. A pak se rozhodněte, jak dál. Někdy už nestačí jen spolupracovat s výživovým poradcem, ale je nutné dát do pořádku „duši“, vyléčit dávná poranění a změnit právě ta vnitřní nastavení. Velmi často pomáhám klientům i na poli zdraví, protože to velmi úzce souvisí. Jsou to propojené nádoby. Někdy jim nejde zhubnout proto, že nesprávně řeší, případně vůbec neřeší, protože ani netuší, své zdraví, stav mikrobiomu a celkovou disharmonii celého fungování organismu. Nepopírám, že to může být dlouhá cesta, ale stojí za to.
Pozor také na různé podvodníky, kteří vám naslibují pohodlné „zkratky“, jako různé zaručené prášky, koktejly. Doplňky stravy jsou v určitém směru velmi prospěšné, ale ne všem, kdo je nabízejí, můžete věřit. Navíc vždy musíme k tomu změnit i životní styl. Kdo vám tvrdí opak, ten vás chce podvést. Vždy si dobře prohlédněte stránky daného odborníka, pročtěte doporučení, ideálně získejte osobní reference. Přeji, ať se daří. A užijte si tu cestu.
Děkujeme za cenné rady.
Vizitka hosta
Markéta Matyášová – kvalifikovaná odborná výživová poradkyně a vášnivá kuchařka, jež miluje zdravější vaření i pečení a vytváření nových ojedinělých receptur. Autorka řady receptů a ukázkových jídelníčků v knize Kalorické Tabulky (Nakladatelství Jota, 2020). Kontaktovat ji můžete na Buď fit a hubni s Makytou na facebooku a www.fitmakyta.cz.
Ing. Macáková Marcela
Studium na VŠCHT ji inspirovalo k zájmu o výživu a zdravý životní styl. Po promoci psala na toto téma pro řadu časopisů – Vlasta, Fit styl, Longevity, Moje zdraví, aj. a také působila jako šéfredaktorka na několika webech, včetně vlastního úzce specializovaného projektu www.aerobic.cz. Vedle teorie se věnovala i praxi – vedla lekce cvičení a byla lektorkou ve STOBu.
Některé postřehy z oblasti fitness sepsala v roce 2001 do knihy Aerobik (Grada). Jako editorka se podílela také na knize Kalorické Tabulky – nejlepší recepty (Nakladatelství Jota). Od roku 2011 připravuje blog Kalorických Tabulek a je jedním ze správců týmu KT na Facebooku.
2.2.2022
Ing. Macáková Marcela
Články, Jak zhubnout