Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Jak najít cestu k vlastnímu úspěchu

Úbytek hmotnosti nezačíná na břiše nebo na stehnech, ale v naší hlavě. Podobné je to ohledně svalů – také nerostou po vypití proteinu, ale díky cvičení.

Inu, ne nadarmo se říká, že všechno jde, když se chce. A něco se pro to udělá…

Nechat se inspirovat úspěchem druhých, hledat motivaci u ostatních je velmi přínosné a možná i potřebné. Ale pouze z psychologického hlediska. Abych svého snu dosáhl, abych došel do vysněného cíle, musím to opravdu chtít a něco pro to udělat hlavně já sám.

ilustrační foto: Vaříme zdravě s Léňou a Hellčou

Při sledování internetových stránek či brouzdání v hubnoucích skupinách, jako je třeba i Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami, nás obvykle nadchnou tzv. proměny, kdy na porovnávacích fotkách vidíme, jak jistá slečna krásně zhubla nebo muž obdivuhodně vyrýsoval postavu.

  • A je vlastně jedno, zda je to veřejně známá osobnost, nebo naprosto neznámý člověk. Pokaždé mnoho lidí napadne stejná otázka: “Jak to dokázal/a?”

Pokud je pod takovým příspěvkem položen výše uvedený dotaz, dotyčný (pokud to uzná za vhodné a má na takové věci vůbec čas) zřejmě napíše, že se stravoval podle aplikace Kalorické Tabulky, nebo že nejedl nic sladkého, že vynechal pití limonád, že začal chodit do fitnesscentra nebo něco v tom duchu.

A lidé se pak tu jeho odpověď, ať je jakákoliv, snaží praktikovat sami na sebe. Mají totiž pocit, že tím získali zaručený recept, díky němuž to konečně půjde. Jenže takhle to prostě nefunguje. Někomu stačí, aby přestal jíst čokoládu a zhubne. Někdo přidá do svého života pohyb a hubne. Ale každý jsme jiný. Každý z nás je originál. Existují samozřejmě základní principy fungování lidského těla, ale to, jak hubneme, je velmi individuální.

Na základě faktorů, jako jsou věk, váha, výška a momentální fyzická aktivita jedince, se dá vypočítat bazální metabolismus a následně stanovit výše denního kalorického příjmu tak, aby byl dotyčný v kalorickém deficitu (pro redukci) či nadbytku (pro svaly). A už zde si můžeme všimnout, že v tomto směru nebude nikdo jako já.

ilustrační foto: Vaříme zdravě s Léňou a Hellčou

Příklad z praxe?

Dejme tomu, že členka skupiny Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami, říkejme jí třeba Gábina, dokázala zhubnout především díky aplikaci Kalorické Tabulky, jak už název skupiny napovídá. Kalkulačka na stejnojmenném webu jí pomohla vypočítat takový denní příjem, že byla v kalorickém deficitu, a pak už jen pravidelně zapisovala a jedla tolik, kolik měla. Tímto postupem si můžeme být jistí ještě dřív, než položíme otázku „jak to vlastně zvládla“. Je to prosté. A fakt to funguje.

Ovšem kdyby byla její odpověď, že obden běhala a jedla jen drůbeží maso a k večeři měla těstovinový salát, není to vůbec k ničemu. Zkrátka, co funguje na Gábinu (kromě kalorického deficitu), nebude pravděpodobně fungovat na někoho jiného.

Ty nejsi Gábina, ty jsi prostě ty – originál. Každý jsme z jiného “těsta”, máme jiné koníčky, návyky, vztah k pohybu, jídlu. Jediné, co zaručeně funguje na každého, je kalorický deficit (nebo nadbytek). Žádná jiná odpověď na „jak jsi to dokázal“ není pro nás vhodná ani přínosná.

Co si z článku odnést?

Neplýtvej svým časem. Věř své vidině cíle. Nech se motivovat příběhy, protože vidět úspěchy jiných je důležité! Díky tomu člověk uvěří, že to jde zvládnout. Jen víc naslouchej svému já. Nesnaž se nikoho slepě napodobit. Úspěch závisí samozřejmě na motivaci, ale také na tom, zda je naše strava vyvážená a nutričně bohatá. A zda jsme v kalorickém deficitu (pro hubnutí).

Ať se vám daří.

ilustrační foto: Vaříme zdravě s Léňou a Hellčou

Chcete zhubnout? Mohlo by se vám hodit:

Z archivu aneb přečtěte si také:

Hellča Vávrová
https://cobuduzasvarit.cz

  • Certifikovaný poradce pro výživu a suplementaci.
  • Pomůže vám, jak zhubnout nebo nabrat svaly zdravě a udržitelně.
  • Ukáže, jak se stravovat vyváženě a jednoduše.
  • Ráda vás nasměruje na cestu svého lepšího já a povede po ní.
  • Recepty vkládá na Vaříme zdravě s Léňou a Hellčou
  • Kontakt: vavrovahelena7@gmail.com

3.12.2022 Články, Jak zhubnout

Související články

Lenka: Mojí největší motivací k hubnutí byla moje dcera, chtěla jsem jí stačit, a nezadýchávat se jako bych běžela maraton

Lenka: Mojí největší motivací k hubnutí byla moje dcera, chtěla jsem jí stačit, a nezadýchávat se jako bych běžela maraton

Věděla jsem, že je něco špatně, že takhle se žít dlouhodobě nedá a vlastně ani nechci.

Kvůli tomu, jak jsem ve svých pětadvaceti letech vypadala, jsem se bála jít i k doktorce na preventivní prohlídku. Měla jsem jednoduše strach z toho, že mě postaví na váhu a já se hanbou propadnu za to, kam až jsem se dostala.

Celý článek 22.4.2024