Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Saša Rohlíková: Vánoce a dieta

Asi to většina tuší, ale pro jistotu připomínám: Nedržte na Štědrý den „dietu“, když nemusíte ze zdravotních důvodů.

Budete akorát naštvaní.

Dejte si normálně večeři s ostatními, klidně i něco navíc. Ten jeden den (koneckonců ani všechny tři sváteční) vám vaše úsilí fakt nezničí.

Není důležité to, co jíme od Štědrého dne do Nového roku, ale to, co jíme od Nového roku do Štědrého dne.

Jak říká jeden můj kamarád (a s ním spousta dalších lidí): Není důležité to, co jíme od Štědrého dne do Nového roku, ale to, co jíme od Nového roku do Štědrého dne.

Pokud máte vyloženě výčitky, tak řízek udělejte v troubě, v horkovzduchu, odsajte tuk. Těch tipů se například ve skupině Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami, kde také často radím, objevují mraky.

Co mohu udělat dál?

  • Omáčku na svíčkovou (pokud patří do vašeho repertoáru) zahustěte zeleninou.
  • Polívku (pokud děláte zahuštěnou luštěninovou nebo i rybí) můžete zase zahustit zeleninou, anebo se podívejte, kolik té mouky a másla na jíšku fakt potřebujete.
  • Knedlík k huse/krůtě/svíčkové/kachně si dejte v malé porci.
  • Ono je ostatně vůbec ideální dát si na talíř normální porci, není povinností najíst se tak, že do Nového roku nemůžeme jídlo ani vidět.
  • Na každý talíř přidejte nějakou bílkovinu.
  • Na každý talíř přidejte zeleninu nebo ovoce.

Nic si nevyčítejme, neodvažujme poslední kuličku hrášku, prostě máme pár dní volněji. Svět ani Kalorické Tabulky se nezboří.

Sladkosti

Ostatně, ani cukroví nemusí být „zdravé“. Může být docela obyčejně klasické. Jde jen zase o to, KOLIK ho sníme. Dejme si ho na talířek, přidejme nějakou bílkovinu a berme to jako svačinu.

Není důležité to, co jíme od Štědrého dne do Nového roku, ale to, co jíme od Nového roku do Štědrého dne.

Pozor

Salát s jogurtem se zkazí rychleji než s majonézou. Bavme se zase spíš o tom, KOLIK si ho dáme, a zbytečně nevymýšlejme, co nám nesedí.

Pohyb

Pohádky, návštěvy, obědy, svačiny, večeře – to jsou obvykle naše svátky, jak je tráví většina z nás. Ale zkusme mezitím vyjít i ven. Nemusíme jít vysloveně trénovat, sportovat, ale procházka svižným tempem bude rozhodně fajn.

Pití

Alkohol – dobrá, ale přednostně suché víno. Když tvrdý alkohol, tak něco čirého a nemíchaného s džusy a dalšími náležitostmi. Jedno pivo po kachně se snese, když si ho nedáváme každý den. Zase jde jen o to, KOLIK toho bylo.

Saša Rohlíková: Vánoce a dieta

Užijte si to všichni ve zdraví, na „diety“ je času dost během roku. A teď to nejdůležitější:  Buďme na sebe hodní!

foto: cz.depositphotos.com

Chcete konečně zhubnout? Klikněte na…

Z archivu aneb přečtěte si také:

Potřebujeme čerstvou zeleninu a ovoce?

Potřebujeme čerstvou zeleninu a ovoce?

Jako výživová poradkyně často řeším dotaz klientů, zda potřebujeme opravdu jíst ovoce a zeleninu.

A pokud ano, zda by měly být v syrovém stavu. A jestli platí vždycky čím víc, tím líp.

Celý článek 25.5.2022 0

Saša Rohlíková
https://www.rohlikovka.cz

Výživová poradkyně, osobní trenérka a trenérka tanečních sportů, která se specializuje na práci s klienty s obezitou a nadváhou. Napsala na toto téma i úspěšnou knihu CHCI KONEČNĚ ZHUBNOUT, nedávno přidala další s názvem JÍST, ČI NEJÍST. Potkat ji můžete například ve skupině Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými tabulkami nebo samozřejmě na jejích stránkách a také na jejích lekcích tance a sportu v Centru tance Praha.

23.12.2022 Články, Jak si udržet zdraví, Jak zhubnout

Související články

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Informovanost lidí ohledně výběru potravin se velmi zlepšuje. Nicméně někdy ne natolik, aby lidé přestali kupovat nekvalitní potraviny a výrobci takových produktů by to už neměli komu prodávat. Prostě by nebyla poptávka.

Tímto článkem bych chtěla znovu přispět k edukaci v oblasti výběru každodenních potravin.

Celý článek 3.3.2024

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Dvě ze tří rodiček trápí vystouplé břicho, necitlivost – „odpojení“ středu těla nebo nevzhledný „převis“, a to i dlouhou dobu po porodu. A nejen je. Ženy podstupující hormonální léčbu, ženy s nadváhou či ženy procházející menopauzou se též potýkají s mnohými tělesnými výzvami.

Pokud se ve svém těle necítíte dobře, stydíte se nosit upnutá trička (natož plavky) a nevíte, kdy, jak a jestli vůbec se vám podaří břicho oploštit do uspokojivé podoby, tento článek je tu pro vás.

Celý článek 20.2.2024