Potřebujeme čerstvou zeleninu a ovoce?
Jako výživová poradkyně často řeším dotaz klientů, zda potřebujeme opravdu jíst ovoce a zeleninu.
A pokud ano, zda by měly být v syrovém stavu. A jestli platí vždycky čím víc, tím líp.
Asi to většina tuší, ale pro jistotu připomínám: Nedržte na Štědrý den „dietu“, když nemusíte ze zdravotních důvodů.
Budete akorát naštvaní.
Dejte si normálně večeři s ostatními, klidně i něco navíc. Ten jeden den (koneckonců ani všechny tři sváteční) vám vaše úsilí fakt nezničí.
Jak říká jeden můj kamarád (a s ním spousta dalších lidí): Není důležité to, co jíme od Štědrého dne do Nového roku, ale to, co jíme od Nového roku do Štědrého dne.
Pokud máte vyloženě výčitky, tak řízek udělejte v troubě, v horkovzduchu, odsajte tuk. Těch tipů se například ve skupině Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami, kde také často radím, objevují mraky.
Nic si nevyčítejme, neodvažujme poslední kuličku hrášku, prostě máme pár dní volněji. Svět ani Kalorické Tabulky se nezboří.
Ostatně, ani cukroví nemusí být „zdravé“. Může být docela obyčejně klasické. Jde jen zase o to, KOLIK ho sníme. Dejme si ho na talířek, přidejme nějakou bílkovinu a berme to jako svačinu.
Salát s jogurtem se zkazí rychleji než s majonézou. Bavme se zase spíš o tom, KOLIK si ho dáme, a zbytečně nevymýšlejme, co nám nesedí.
Pohádky, návštěvy, obědy, svačiny, večeře – to jsou obvykle naše svátky, jak je tráví většina z nás. Ale zkusme mezitím vyjít i ven. Nemusíme jít vysloveně trénovat, sportovat, ale procházka svižným tempem bude rozhodně fajn.
Alkohol – dobrá, ale přednostně suché víno. Když tvrdý alkohol, tak něco čirého a nemíchaného s džusy a dalšími náležitostmi. Jedno pivo po kachně se snese, když si ho nedáváme každý den. Zase jde jen o to, KOLIK toho bylo.
Užijte si to všichni ve zdraví, na „diety“ je času dost během roku. A teď to nejdůležitější: Buďme na sebe hodní!
foto: cz.depositphotos.com
Jako výživová poradkyně často řeším dotaz klientů, zda potřebujeme opravdu jíst ovoce a zeleninu.
A pokud ano, zda by měly být v syrovém stavu. A jestli platí vždycky čím víc, tím líp.
Celý článek 25.5.2022
Ochucování jídel nekončí jen u koření a bylinek, o nichž jsme psali minule. Od pradávna si lidé jídlo také ochucovali různými směsmi ze zeleniny, bylinek, olejů, medů, lesních plodů, ovoce, mléka, ryb apod.
Z podobných směsí později vznikly omáčky tak, jak je známe dnes. A to nejenom křenová, svíčková, rajská, ale i ty teplé indické, o nichž jsme rovněž psali. Nebo italské jako ta boloňská.
Celý článek 22.7.2024
V rámci volného cyklu pro blog Kalorických Tabulek „jak jsem se naučil/a mít ráda přípravu jídel“ vám představujeme další příběh.
S prosbou o sepsání osobnějších řádků jsme se obrátili jak na odborníky, kteří s námi spolupracují, tak na některé členy skupiny Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami.
Celý článek 19.7.2024
Milí čtenáři blogu aplikace Kalorické Tabulky, než se dostanu k tomu, abych vám předala moje tipy, jak nestrávit v kuchyni příliš času, ráda bych se s vámi krátce podělila o to, jak jsem k přípravě vyváženého jídla našla cestu já.
A jak jsem se naučila zacházet s časem, který je třeba tomu věnovat.
Celý článek 16.7.2024
Můžeme si to říct rovnou – ano, stanovování cílů je jedním z nejúčinnějších a zároveň nejlevnějších nástrojů, který můžeme využít při snaze o úpravu hmotnosti a udržení dlouhodobé motivace.
Ať už jste muž nebo žena, tento proces může zásadně ovlivnit (ne) úspěch ve snaze o zlepšení životního stylu.
Celý článek 14.7.2024
Jako každé léto, i letos jsou centra velkých měst rozkopaná. Asi aby to turisté měli zábavnější. Ale nejenom centra, i na okrajích měst se kutá, zavírají se silnice, chodníky…
Jde o nemilou věc, ale všechno zlé bývá k něčemu dobré. A pro nás, kteří se snažíme zhubnout, jde doslova o požehnání. Skutečně.
Celý článek 12.7.2024