Vláknina – kde ji vzít, a nekrást
Vláknina je jedno z koleček, které se v aplikaci Kalorické Tabulky plní horko těžko, dokud se v tom člověk nenaučí trochu “chodit”.
Pojďme si připomenout, jak na to…
Je tak nějak obecně známo, že vláknina je prospěšná a že bychom měli v dostatečném množství konzumovat potraviny, jež ji obsahují. Vše má ale samozřejmě své hranice a není dobré hodnoty, které vám aplikace KalorickéTabulky.cz stanoví, překračovat. Vyšší denní příjem než 35 g (pro dospělého člověka) může způsobit plynatost, nadýmání, křeče a průjem nebo dokonce vyplavení vitaminů a minerálních látek z těla.
Pokud s Kalorickými Tabulkami teprve začínáte a doteď jste si příjem vlákniny nehlídali, buďte úplně v pohodě, pokud není kolečko zelené. Vlákninu je dobré přidávat postupně, aby si trávicí trakt na její přísun zvykl. Myslete také na to, aby se zároveň s přibývajícím množstvím vlákniny zvyšoval přísun tekutin, které na sebe vláknina váže.
Všichni už od školních let asi tušíme, že dobrým zdrojem vlákniny jsou:
- ovoce (maliny, ostružiny, hrušky, švestky, jablka…)
- zelenina (hrášek, brokolice, celer, zelí, mrkev…)
- celozrnné potraviny (těstoviny, pečivo…)
- luštěniny (fazole, cizrna, hrách, čočka…)
- obiloviny (žito, pohanka, špalda, oves, quinoa, amarant, bulgur, jáhly)
- ořechy a semínka (chia semínka, dýňová semínka, mandle, sezam, lískové ořechy, arašídy, slunečnice…)
Mělo by stačit, pokud budete výše uvedené potraviny baštit v dostatečném množství. Pokud tomu tak není, máme eso v rukávu. Vlastně hned několik, ale všeho s mírou.
- PSYLLIUM (dá se vypít samostatně nebo přimíchat do jogurtu nebo kaše)
- INULIN (známe hlavně z čekankového sirupu)
A máme tu i další překvapivé zdroje vlákniny – viz body níže, přes které se kliknutím dostanete na recepty, kde jsou tyhle zdroje vlákniny využity (IG autorky články – poznámka redakce KT).
Pár zásad pro zdravou konzumaci vlákniny
1. Vláknina v každém jídle
Tahle rada má hned dvě pozitiva. První – lépe se pak splní denní cíl, druhé – nebude problém s jejím strávením.
Jak toho dosáhnout? Úplně jednoduše. Každé jídlo by mělo obsahovat porci ovoce nebo zeleniny, a tím je zajištěna určitá dávka vlákniny.
2. Vybírat celozrnné výrobky
Pokud máme na výběr, je dobré si zvolit celozrnnou nebo neloupanou variantu – celozrnné těstoviny, celozrnný chléb, rohlíky, toustový chléb, tortilly, knackebroty, rýži natural a mnoho dalších.
3. Neodšťavňovat a neokrajovat
Nejvíce vlákniny se skrývá ve slupkách, v dužině už méně. Proto je hloupost vymačkat si pomeranč a připravit se tak o pořádnou dávku vlákniny. Stejně tak se ochudíme, pokud si jablíčko nebo okurku okrájíme.
4. Ke každému mléčnému výrobku zařadit zdroj vlákniny
Ořechy, celozrnné obiloviny, ovoce nebo i čekankový sirup. Mléčné výrobky žádnou vlákninu neobsahují, proto je dobré k nim vždycky něco přidat. Určitě bude i chutnat mnohem lépe.
5. Vyhýbat se zpracovaným potravinám
Zpracované potraviny a polotovary jsou zpravidla ochuzeny o vlákninu. Jednak proto, aby vás na dlouho nezasytily a vy si dali brzy další dávku, a jednak proto, že celozrnné varianty jsou dražší. Místo balené bílé bagety si kupte celozrnné pečivo, šunku a salát. Kalorickým Tabulkám i bříšku to udělá rozhodně větší radost.
6. Dostatek tekutin
Už tady bylo zmíněno, že vláknina na sebe váže vodu, proto je důležité dávat pozor na dostatek tekutin.
Markéta Nevěčná
Trenérka a výživová poradkyně, která nepíše jídelníček na papír, protože takový končí nejčastěji na dně šuplíku nebo v koši, ale snaží se pomocí Kalorických Tabulek své klienty vést k pochopení jídla, vytvoření povědomí o nutričních hodnotách potravin a zjednodušení cesty za jejich vysněnou postavou.
3.6.2023
Markéta Nevěčná
Články, Recepty a výživa