Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Odbornice na výživu: Základní informace o sacharidech, které by měl vědět každý

Hned po tucích, o kterých jsme si řekli vše podstatné minule, jsou z mého pohledu nejdiskutovanější makroživinou sacharidy.

Nebo spíše nejčastěji vyřazovanou z jídelníčku.

V názoru, co teď budu prezentovat, se možná liším od řady svých kolegů, ale osobně zastávám názor, že pokud mám v jídelníčku dostatek bílkovin s kvalitními tuky, se sacharidy to nemusím přehánět. Sama je mám na talíři jako hodně pohyblivou složku. Nejčastěji jich dávám kolem 1/4 talíře.

Odbornice na výživu: Základní informace o sacharidech, které by vědět každý

Jsou ovšem období, např. těhotenství, doba, kdy opravdu tvrdě dřu v posilovně, roční období, kdy má člověk obecně vyšší potřebu sacharidů. Proto je nesmírně důležité naslouchat svému tělu. Když navýším přísun sacharidů, je vhodné ubrat v tucích.

Sacharidy dělíme podle velikosti. Nejjednodušší sacharidy označujeme jako monosacharidy. Monosacharidy jsou tvořeny jednou jednotkou (jak již název napovídá) a jedná se o glukózu a fruktózu. Disacharidy, které obsahují cukerné jednotky dvě, mají jako nejznámějšího zástupce sacharózu, víc ale řekne název cukr. Sem řadíme také laktózu.

Monosacharidy se nachází v cukrovinkách, dortech, slazených nápojích atd. a označují se také jako rychlé cukry. Jejich konzumaci je vhodné omezit. S delším řetízkem máme oligosacharidy. Ty najdeme především v luštěninách a určitě jste se s nimi setkali, když vás po čočce bolelo břicho. Způsobují totiž nadýmání. Proto je vhodné luštěniny dopředu namáčet a následně pak vařit v čisté vodě. Tímto způsobem podstatně snížíte množství oligosacharidů.

Odbornice na výživu: Základní informace o sacharidech, které by vědět každý

Polysacharidy mají nejsložitější strukturu, proto tělu trvá rozštěpení a trávení déle. Sem řadíme např. škrob či inulin. Najdeme je v celozrnném pečivu, bramborách, ovoci a zelenině.

Jak už jistě tušíte, pojí se s vlákninou. Vláknina je samo o sobě hodně obsáhlé téma, o kterém se píše na blogu Kalorických Tabulek celkem často, a proto velmi zjednodušeně. Důležité je vědět, že vláknina je vlastně rostlinný polysacharid, který tělo neumí za pomoci svých trávicích enzymů rozložit.

Dělíme ji na rozpustnou, která je střevními bakteriemi rozložená až v tlustém střevě, a nerozpustnou, kterou tělo nedokáže zpracovat vůbec, a proto ji vylučuje ve stolici, aniž by si z ní cokoliv vzalo. Nenechte se ale mýlit. Má obrovský význam v tom, že i když tělem jen prochází, zároveň střevo čistí, což je velmi důležitá věc v prevenci rakoviny tlustého střeva.

v čem je vláknina

Závěrem

Do našich jídelníčků zařazujme tedy nejlépe poly a oligosacharidy, naopak jednoduché cukry mějme pod kontrolou.

ilustrace: Johanka Ilčíková a cz.depositphotos.com

Ing. Dokoupilová Ladislava

jidlemkradosti.webnode.cz

Vystudovaná technoložka potravin a odbornice na výživu. Zabývá se prevencí poruch příjmu potravy a vysvětlení základních věcí ve výživě široké veřejnosti. Zakladatelka projektu Jídlem k radosti, kde sdílí ověřené informace o výživě a vlastní zkušenosti. Při své práci s klienty klade také velký důraz na psychické zdraví.

25.9.2023 Ing. Dokoupilová Ladislava Články, Jak zhubnout, Recepty a výživa

Z archivu

MUDr. Kristina Skulínková: Glykemický index a jeho vliv na zdraví a hubnutí

O glykemickém indexu (GI) jistě všichni slyšeli. Povědomí o tom, co GI skutečně je a k čemu nám může být užitečný v praxi ale častokrát ve většinové populaci chybí.

Pojďme si tedy říct některé zásadní informace o GI, které nám pomohou stravovat se zdravěji.

Celý článek 1.9.2023

Související články

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS., o zajímavém paradoxu: Hubnutí díky navyšování objemu jídla nebo energetického příjmu

O tomto tématu chci napsat už dlouho, protože se se zmíněným jevem setkávám v mojí nutriční poradně velmi často.

Jde o to, že určitá skupina lidí opravdu potřebuje začít jíst více (a samozřejmě často ruku v ruce i kvalitněji), aby začala zdravě hubnout.

Celý článek 28.5.2025

Trenér Tomáš Bartoš: Domácí cvičení – výhody a nevýhody, sestavení tréninkového plánu a vhodné cvičební pomůcky

Cvičení doma se stává stále oblíbenějším způsobem, jak dosáhnout svých fitness cílů.

Ať už chcete zhubnout, nabrat svaly nebo si jednoduše udržet zdraví a cítit se dobře, správný přístup je klíčový.

Celý článek 25.5.2025

Víte, co všechno vám může v životě zlepšit zdravé (z)hubnutí? Možná vás to překvapí

Když se mluví o hubnutí, většina lidí si automaticky představí hezčí postavu a lepší zdravotní stav. A to je samozřejmě pravda.

Jenže tahle změna s sebou přináší mnohem víc – benefity, které si často ani neuvědomujeme, a přitom mají zásadní vliv na náš každodenní život.

Celý článek 22.5.2025

Nutriční specialista radí: Jídelníček pro zdravotníky

Co, kdy a kde jíst v práci řeší každý z nás. Pojďme se tentokrát zaměřit na stravování zdravotnických pracovníků.

Zdravotnictví je samozřejmě velmi široký obor. Možná pracujete na směny, v ambulanci nebo na urgentním příjmu v nemocnici.

Celý článek 19.5.2025

Helena Franclová: Moje cesta s Kalorickými Tabulkami aneb od nadváhy k pin-up girl

Aplikaci Kalorické Tabulky jsem si poprvé stáhla do svého mobilu v roce 2012, když můj přítel /nynější manžel odcestoval služebně do Švédska a já jsem se rozhodla pro trvalou změnu svého „tělesného já“.

Ale pojďme hezky od začátku.

Celý článek 17.5.2025

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner