Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Odbornice na výživu: Základní informace o sacharidech, které by měl vědět každý

Hned po tucích, o kterých jsme si řekli vše podstatné minule, jsou z mého pohledu nejdiskutovanější makroživinou sacharidy.

Nebo spíše nejčastěji vyřazovanou z jídelníčku.

V názoru, co teď budu prezentovat, se možná liším od řady svých kolegů, ale osobně zastávám názor, že pokud mám v jídelníčku dostatek bílkovin s kvalitními tuky, se sacharidy to nemusím přehánět. Sama je mám na talíři jako hodně pohyblivou složku. Nejčastěji jich dávám kolem 1/4 talíře.

Odbornice na výživu: Základní informace o sacharidech, které by vědět každý

Jsou ovšem období, např. těhotenství, doba, kdy opravdu tvrdě dřu v posilovně, roční období, kdy má člověk obecně vyšší potřebu sacharidů. Proto je nesmírně důležité naslouchat svému tělu. Když navýším přísun sacharidů, je vhodné ubrat v tucích.

Sacharidy dělíme podle velikosti. Nejjednodušší sacharidy označujeme jako monosacharidy. Monosacharidy jsou tvořeny jednou jednotkou (jak již název napovídá) a jedná se o glukózu a fruktózu. Disacharidy, které obsahují cukerné jednotky dvě, mají jako nejznámějšího zástupce sacharózu, víc ale řekne název cukr. Sem řadíme také laktózu.

Monosacharidy se nachází v cukrovinkách, dortech, slazených nápojích atd. a označují se také jako rychlé cukry. Jejich konzumaci je vhodné omezit. S delším řetízkem máme oligosacharidy. Ty najdeme především v luštěninách a určitě jste se s nimi setkali, když vás po čočce bolelo břicho. Způsobují totiž nadýmání. Proto je vhodné luštěniny dopředu namáčet a následně pak vařit v čisté vodě. Tímto způsobem podstatně snížíte množství oligosacharidů.

Odbornice na výživu: Základní informace o sacharidech, které by vědět každý

Polysacharidy mají nejsložitější strukturu, proto tělu trvá rozštěpení a trávení déle. Sem řadíme např. škrob či inulin. Najdeme je v celozrnném pečivu, bramborách, ovoci a zelenině.

Jak už jistě tušíte, pojí se s vlákninou. Vláknina je samo o sobě hodně obsáhlé téma, o kterém se píše na blogu Kalorických Tabulek celkem často, a proto velmi zjednodušeně. Důležité je vědět, že vláknina je vlastně rostlinný polysacharid, který tělo neumí za pomoci svých trávicích enzymů rozložit.

Dělíme ji na rozpustnou, která je střevními bakteriemi rozložená až v tlustém střevě, a nerozpustnou, kterou tělo nedokáže zpracovat vůbec, a proto ji vylučuje ve stolici, aniž by si z ní cokoliv vzalo. Nenechte se ale mýlit. Má obrovský význam v tom, že i když tělem jen prochází, zároveň střevo čistí, což je velmi důležitá věc v prevenci rakoviny tlustého střeva.

v čem je vláknina

Závěrem

Do našich jídelníčků zařazujme tedy nejlépe poly a oligosacharidy, naopak jednoduché cukry mějme pod kontrolou.

ilustrace: Johanka Ilčíková a cz.depositphotos.com

Ing. Dokoupilová Ladislava

Facebook profil

Vystudovaná technoložka potravin a odbornice na výživu. Zabývá se prevencí poruch příjmu potravy a vysvětlení základních věcí ve výživě široké veřejnosti. Zakladatelka projektu Jídlem k radosti, kde sdílí ověřené informace o výživě a vlastní zkušenosti. Při své práci s klienty klade také velký důraz na psychické zdraví.

25.9.2023 Ing. Dokoupilová Ladislava Články, Jak zhubnout, Recepty a výživa

Z archivu

MUDr. Kristina Skulínková: Glykemický index a jeho vliv na zdraví a hubnutí

O glykemickém indexu (GI) jistě všichni slyšeli. Povědomí o tom, co GI skutečně je a k čemu nám může být užitečný v praxi ale častokrát ve většinové populaci chybí.

Pojďme si tedy říct některé zásadní informace o GI, které nám pomohou stravovat se zdravěji.

Celý článek 1.9.2023

Související články

Zimní superpotraviny: Jaké potraviny vám dodají energii a podpoří zdraví

V období mrazivých měsíců je potřeba vzít zavděk mraženými či nakládanými potravinami, případně těmi, které dlouho vydrží, třeba kořenová zelenina, a jsou cenově přijatelné po celý rok.

Koneckonců je využívaly v zimě už naše babičky a prababičky…

Celý článek 19.11.2024

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Chůze jako nejvýhodnější celoroční pohybová aktivita

Kdo mě zná díky článkům tady na blogu Kalorických Tabulek, tak asi ví, že se ve své nutriční poradně nejčastěji věnuji tématu redukce tělesné hmotnosti.

K tomu, aby člověk vhodným způsobem redukoval svoji tělesnou hmotnost, je žádoucí zařadit i pravidelný pohyb a nespoléhat tedy jen na úpravu stravování.

Celý článek 17.11.2024

Co je světelná hygiena a proč je světlo klíčový hráč ve hře o kvalitní spánek?

Světlo. Co si představíte, když se řekne světlo? Někdo si vybaví křišťálový lustr, někdo žárovku, jiný Slunce.

Právě prožíváme období roku, kdy je nedostatek přirozeného světla. A přitom denní nebo chcete-li sluneční světlo je nepostradatelné pro udržení lidského zdraví, má antidepresivní účinky, ovlivňuje kognitivní i fyzický výkon a řídí cirkadiánní rytmus – tedy navozuje přirozené střídání aktivní bdělosti a spánku.

Celý článek 13.11.2024

Eliška: Minimalistický styl života ve Švédsku mi dal prostor soustředit se na to, co je podstatné

Dnes si povídáme s uživatelkou aplikace Kalorické Tabulky, která dlouhodobě žije ve Švédsku. Sympatická Eliška je součástí původní komunity Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami na Facebooku, jež se k naší radosti stále rozrůstá.

Jak se tedy žije a hlavně stravuje ve Švédsku?

Celý článek 10.11.2024

Kalorické Tabulky v praxi: Co znamená well-being a co pro to můžeme udělat?

V současné době se hodně lidí zajímá o své zdraví a o to, jakým způsobem cvičit a jak se správně stravovat.

Tento pozitivní trend napomáhá tomu, aby lidstvo tolik netrpělo nemocemi způsobenými obezitou a abychom také věděli, co jíme. Podporují jej mnohé knihy, internetové stránky a aplikace.

Celý článek 6.11.2024

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner