Odbornice na výživu: Základní informace o sacharidech, které by měl vědět každý
Hned po tucích, o kterých jsme si řekli vše podstatné minule, jsou z mého pohledu nejdiskutovanější makroživinou sacharidy.
Nebo spíše nejčastěji vyřazovanou z jídelníčku.
V názoru, co teď budu prezentovat, se možná liším od řady svých kolegů, ale osobně zastávám názor, že pokud mám v jídelníčku dostatek bílkovin s kvalitními tuky, se sacharidy to nemusím přehánět. Sama je mám na talíři jako hodně pohyblivou složku. Nejčastěji jich dávám kolem 1/4 talíře.
Jsou ovšem období, např. těhotenství, doba, kdy opravdu tvrdě dřu v posilovně, roční období, kdy má člověk obecně vyšší potřebu sacharidů. Proto je nesmírně důležité naslouchat svému tělu. Když navýším přísun sacharidů, je vhodné ubrat v tucích.
Sacharidy dělíme podle velikosti. Nejjednodušší sacharidy označujeme jako monosacharidy. Monosacharidy jsou tvořeny jednou jednotkou (jak již název napovídá) a jedná se o glukózu a fruktózu. Disacharidy, které obsahují cukerné jednotky dvě, mají jako nejznámějšího zástupce sacharózu, víc ale řekne název cukr. Sem řadíme také laktózu.
Monosacharidy se nachází v cukrovinkách, dortech, slazených nápojích atd. a označují se také jako rychlé cukry. Jejich konzumaci je vhodné omezit. S delším řetízkem máme oligosacharidy. Ty najdeme především v luštěninách a určitě jste se s nimi setkali, když vás po čočce bolelo břicho. Způsobují totiž nadýmání. Proto je vhodné luštěniny dopředu namáčet a následně pak vařit v čisté vodě. Tímto způsobem podstatně snížíte množství oligosacharidů.
Polysacharidy mají nejsložitější strukturu, proto tělu trvá rozštěpení a trávení déle. Sem řadíme např. škrob či inulin. Najdeme je v celozrnném pečivu, bramborách, ovoci a zelenině.
Jak už jistě tušíte, pojí se s vlákninou. Vláknina je samo o sobě hodně obsáhlé téma, o kterém se píše na blogu Kalorických Tabulek celkem často, a proto velmi zjednodušeně. Důležité je vědět, že vláknina je vlastně rostlinný polysacharid, který tělo neumí za pomoci svých trávicích enzymů rozložit.
Dělíme ji na rozpustnou, která je střevními bakteriemi rozložená až v tlustém střevě, a nerozpustnou, kterou tělo nedokáže zpracovat vůbec, a proto ji vylučuje ve stolici, aniž by si z ní cokoliv vzalo. Nenechte se ale mýlit. Má obrovský význam v tom, že i když tělem jen prochází, zároveň střevo čistí, což je velmi důležitá věc v prevenci rakoviny tlustého střeva.
Závěrem
Do našich jídelníčků zařazujme tedy nejlépe poly a oligosacharidy, naopak jednoduché cukry mějme pod kontrolou.
ilustrace: Johanka Ilčíková a cz.depositphotos.com
Ing. Dokoupilová Ladislava
Vystudovaná technoložka potravin a odbornice na výživu. Zabývá se prevencí poruch příjmu potravy a vysvětlení základních věcí ve výživě široké veřejnosti. Zakladatelka projektu Jídlem k radosti, kde sdílí ověřené informace o výživě a vlastní zkušenosti. Při své práci s klienty klade také velký důraz na psychické zdraví.
25.9.2023
Ing. Dokoupilová Ladislava
Články, Jak zhubnout, Recepty a výživa