Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Jan Lipšanský: Jak si usnadnit práci s aplikací Kalorické Tabulky

Už před deseti lety jsme se pokusili nabídnout pár tipů, jak si zjednodušit práci s aplikací Kalorické Tabulky. Od té doby vyšla spousta dalších článků na podobná témata.

Zkusím nabídnout pár tipů a triků, které v současné době využívám já.

Jak pracovat s Kalorickými Tabulkami?

Skener kódů

Překvapivě ne každý uživatel Kalorických Tabulek tuší, že při zapisování nemusí některé v obchodě nakoupené potraviny vážit nebo pracně hledat přes vyhledávač. Pokud mají čárový kód, stačí v mobilní aplikaci klinout na ikonku QR skeneru vpravo nahoře, načíst kód a pokud už je potravina v databázi, veškeré potřebné údaje se samy načtou a usnadní vám zápis. A pokud potravina v databázi ještě není, můžete ji sami zadat. Zabere to asi tři minuty, ale děláte to pro sebe, protože při příštím zápisu čas zase ušetříte.

Hromadný přepis

Přes den občas luštím sudoku nebo křížovky. Hned vysvětlím, jak to souvisí s Kalorickými Tabulkami. Třeba si ráno odvážím kus buchty od babičky, kterou si dám ke snídani, ale než mi naběhne mobil (a že někdy nabíhá pěkně dlouho), uteklo by hodně času, které chci věnovat třeba přípravě kávy z pákového espressa. A tak si údaj poznamenám na okraj časopisu, ve kterém sudoku či křížovka jsou. A večer – omlouvám se teď všem citlivým osobám – si pak na záchodě v klidu během chvilky tyhle údaje přepíšu naráz do aplikace. Zabere to skutečně jen chvilku.

Slučování jídel

Každé ráno si dělám kávu, dám si hrnek vody a jednou si dám ke snídani rohlík, jindy krajíc chleba. Už mě nebavilo zapisovat to pokaždé znovu a znovu po jedné položce za sebou. Sice v aplikaci zavedený a dobře myšlený našeptávač přidání určitých jídel v tomto ohledu občas věc zjednoduší, ale častěji pojme vše, co jste kdy ke snídani měli, do jednoho bloku, takže se použít nedá. Takže jsem po přidání vody, kávy a rohlíku klikl u snídaně na tři tečky, vybral položku Uložit jídlo a uložil jsem tuto trojkombinaci jako Snídaně-rohlík. Nemusím tak teď zadávat všechny tři položky jednotlivě, načtou se rovnou, když takto uložené jídlo vyberu a zadám.

Jan Lipšanský: Jak si usnadnit práci s aplikací Kalorické Tabulky

Přednastavení aktivit

Protože si často doma vařím sám, dělám kávu – mám manuální pákové espreso a ruční mlýnek – a rovněž se snažím po sobě umýt a utřít nádobí, tak jsem si změřil, kolik času mi která činnost zabere a zadal jsem je jako každodenní činnost i s daným počtem minut. Někdo jiný třeba zase pravidelně seká dříví nebo zahradu. A pokud jde o pravidelnou činnost, je skutečně možné ji zadat rovnou – přes tři čárky vlevo nahoře, v menu kliknout na Můj profil a na třetím řádku se nacházejí právě Pravidelné aktivity. Můžete je zadat i podle různých dní v týdnu. Každý den pak stačí už jen zkorigovat čas, případně aktivitu smazat, jestliže máte změnu v každodenním programu.

Vyhledávání

Existuje spousta jídel na světě včetně těch z jiných zemí. Pokud se vám je nechce zadávat, dají se při vyhledávání použít jiná, podobná jídla. Například jsem si nedávno koupil rybí hranolky ze sumečka afrického, jenže smaženého sumečka afrického v tabulkách nenajdete. Ale najdete tu třeba kapří hranolky nebo smažené filé, a když kouknete na kalorické hodnoty a nutriční složení a porovnáte třeba s uzeným sumečkem africkým, zjistíte, že jsou si údaje podobné, takže je v podstatě jedno, že nezadáte přesně onoho sumečka. Nebo mám rád občas jako digestiv likéry anýzovky. Patří sem kontušovka, sambuca, pastis… – ale ty v databázi nenajdete. Ale najdete zde ouzo, což je v podstatě to samé. Obdobně jsou u destilátů to samé gin, jalovcová nebo borovička, jde o jedno a to samé.

Grafy

Nejste si jisti, jestli nějak postupujete ve svých snahách? Nebo jestli se vám daří omezovat sacharidy v jídlech? Od toho jsou zde grafy, které v mobilní aplikaci najdete, když kliknete na tři čárky vlevo nahoře, v menu, jež se nově objeví po levé straně, vyberete Statistiky, a zde už se můžete podívat na svůj progres, pokud jde o vydanou a spotřebovanou energii, hmotnost, pitný režim nebo si můžete v Analýze jídelníčku zadat právě ony sacharidy.

Google Fit

Každý Android mobil má v sobě přednastavené Google aplikace. Jednou z nich je Google Fit. Měří váš pohyb, i když máte vypnuté sledování polohy, a spočítá za vás počet kroků. Překvapivě docela přesně, někdy přesněji, než drahé chytré hodinky. Aplikaci Kalorické Tabulky lze s Google Fit propojit (menu Můj profil a úplně dole Připojené aplikace), takže pak není potřeba zadávat počet kroků toho dne, doplní se samy. A když mobil zapomenete, tak vězte, že rychlou chůzí (rychlá chůze = zadýcháte se při ní) ujdete tak zhruba 5 kilometrů za hodinu. Kliknutím na Přidat aktivitu tak můžete sami doplnit počet minut chůze a v jakém terénu jste šli.

foto: cz.depositphotos.com a archiv

Chcete také zhubnout? Mohlo by se vám hodit:

Z archivu aneb přečtěte si také:

Jan Lipšanský

Absolvent scenáristiky, novinář, spisovatel, spolupracovník České televize, v současné době si užívající svých dvou synů a výletů s nimi.

10.12.2023 Články, Jak zhubnout

Související články

Markéta Nevěčná – fitness instruktorka: Rozhovor s klientkou, jež zhubla úpravou stravy a pohybem

Markéta Nevěčná – fitness instruktorka: Rozhovor s klientkou, jež zhubla úpravou stravy a pohybem

Když se v naší skupině někdy v únoru objevila úchvatná proměna mladé a sympatické Štěpánky (50 kg za rok!), bylo nám hned jasné, že její příběh může být obrovskou motivací pro ostatní.

Díky trenérce Markétě Nevěčné, s kterou dlouhodobě spolupracujeme a která vedla tuto maminku roztomilých dvojčátek na její cestě, se nyní můžete začíst do následujících řádků. Ať jsou vám k užitku.

Celý článek 28.4.2024