Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Nejsou dnes jídla chudých spíše pro bohaté?

Některé potraviny kdysi měly přízvisko „jídlo chudých“. Znamenalo to, že o takové pokrmy výše postavení pánové a dámy neměli zájem, neb takových bylo hodně a za lacino. Dokonce z toho vycházela a vychází i postní tradice.

Platí to i dnes?

Jak si ukážeme níže, u mnoha druhů potravin už dávno o levná či dokonce postní jídla nejde. Přesto naštěstí stále existují „jídla chudých“, která si můžete dát levně i dnes – luštěniny, sardinky, kaše, lečo apod.

Naposledy se povedlo ulovit lososa v Labi v roce 1948.

Ryby

Ještě před ještě nějakými sto lety se proháněla řekami hejna ryb. Ve Vltavě, Labi, Ohři, Orlici či Vltavě byste našli hromady lososů. Až do roku 1936, kdy byl v českých zemích vyhuben. Naposledy se povedlo ulovit lososa v Labi v roce 1948. Přitom úplně poprvé se o chytání lososů v Čechách dočteme v záznamech ze 14. století. V Riegerově slovníku naučném z 19. století se pak píše, že za Karla IV. bývalo u nás lososů tolik, až si služebnictvo v Praze vymínilo, aby jim byl losos podáván k obědu maximálně dvakrát týdně. Prostě i na hradech a zámcích byli lososů přejedeni, na rozdíl od toho, co tvrdí jedna reklama o císařském dvoře. A to nemluvíme o grundlích, kdy kuchaři z pražského Podskalí stačilo vyjít se síťkou k řece a malé rybky odtud rovnou nabrat a v kuchyni hodit na pánev.

V dnešní době jsou paradoxně ryby jednou z nejdražších potravin, takže se již o žádné jídlo chudých nejedná. Právě zde by postní tradice měla doznat asi největších změn. Ta katolická doporučuje ryby jako postní jídlo právě z historických tradic a pozic, ta pravoslavná jako postní jídlo navrhuje dokonce mořské plody či chobotnice!

Fast foody

Už ve 20. letech 20. století se s rozvojem automobilismu začaly poprvé objevovat stánky s rychlým občerstvením, a to jak v Británii a Německu, tak v USA. K většímu rozvoji překvapivě došlo ve 30. letech v době velké hospodářské krize, kdy mohly fast foody nabízet levná a rychlá jídla. Sloppy Joe, BLT sendvič, mac and cheese (makaróny se sýrem), hot dogy, fish and chips, pastrami, Jucy Lucy, po‘ boy, Reuben sendvič, curry wurst – to jsou jen některé z nabízených produktů, které se z pouličních stánků brzy přesunuly do bister. Ta měla odbyt především v době a místech v USA, kde se tehdy stavěly další a další mrakodrapy, protože dělníci na stavbách nebyli moc dobře placení.

Ještě v době, kdy k nám pronikly první fast foodové řetězce v 90. letech, šlo o docela levné jídlo, kdy se dal koupit cheesburger kolem dvaceti korun. V současné době však už rovnice fast food = levné jídlo neplatí, a některé řetězce se dokonce snaží o status jakési regulérní luxusní restaurace. Čemuž odpovídají i ceny kolem 200 Kč za jedno jídlo.

Ohledně sběru hub nemáme moc historických záznamů

Houby

Ohledně sběru hub nemáme moc historických záznamů, protože dějepiscům přišlo nejspíše zbytečné se o podobné činnosti rozepisovat. Stejně jako třeba nepsali o historii sběru a zpracování kopřiv. Pouze v životopisu sv. Vojtěcha se dá dočíst, že dotyčný svatý sbíral houby. Během válečných let na obdělávání polí a políček nebylo kdy, vojsko navíc ta pole zničilo a ještě ke všemu zabavilo lidem veškerý dobytek a drůbež nebo odlovilo zvířata v lesích. A tak lidem nezbylo, než se živit plody přírody, včetně hub. Některé mají i desítky lidových a místních názvů, což je doklad toho, jak hojně se sbíraly.

Dnes jsme svědky toho, že si lesy nebo části lesů skupují soukromé osoby a les poté ohradí a na plot přibijí cedulky s nápisem, že na soukromý pozemek je zakázáno vstupovat. Dokonce se přemýšlí nad zákazem volného pohybu občanů v lesích obecně a nad zpoplatněním sběru hub. Ale zase můžeme koupit houby v supermarketech, zhruba 50 – 60 Kč za 300 gramovou vaničku.

Tmavé pečivo

Ve válečných dobách také býval nedostatek kvalitní mouky. A tak lidé pekli z mouky nekvalitní, tmavé, v níž se nacházely plevy. Komisárek dostávali vojáci na frontě, každý den 750g bochník tohoto chleba. Všechno to byl ten nejlevnější druh chleba, který nikdo moc nemusel, chutnal nakysle, ani mazlavá konzistence nic moc. A ostatně ani ty plevy nedělaly a nedělají lidem dobře, protože mohou narušit stěnu střeva a způsobit zánět.

V dnešní době je však význam plev v mouce oceňován z nutričního hlediska (tmavá mouka má vyšší obsah vlákny, bílkovin minerálů, navíc má nižší glykemický index). A tak je i pečivo z tmavé (celozrnné) mouky dražší, stejně jako samotná mouka. Kilovka tmavé mouky stojí 35 Kč, zatímco bílé zhruba 20 Kč.

Nejsou dnes jídla chudých spíše pro bohaté?

Pokud jde o chléb obecně, v dnešní době se opět objevují řemeslné pekárny, často s honosnými italskými a anglickými názvy. Některé dokonce pečou chleba z třikrát vzejitého kvásku, jak se dělával chléb kdysi dávno. Ale odpovídá tomu cena – za takový chléb nedáte třicet korun, ale může stát klidně stovku, jako je tomu třeba u nás na trzích.

Žaludy a bukvice

Podobně se mouka mlela z bukvic a žaludů. Ze kterých se dělala nejen mouka, ale také pražené oříšky či náhražka kávy. Mělo to samozřejmě jisté nevýhody – taková mouka má přece jen jinou chuť, kávovina ze žaludu je poněkud hořká, ale když je hlad, po chuti se moc neptáte. Na druhou stranu, žaludová mouka má nutričně větší množství živin než obiloviny. Více než žaludy se zpracovávaly bukvice, protože obsahují 40 – 50 % tuku, takže se z nich navíc lisoval olej.

Pokud by se vám nechtělo do lesa, můžete si koupit kávu žaludovku 200 g za 80 Kč nebo žaludovou mouku 500 g za 90 – 100 Kč. Pro srovnání, čekanka (cikorka) mletá 100 g pak stojí mezi 50 – 100 Kč.

Brambory

Poté, co přivezly první výpravy z Ameriky do Evropy i brambory (a po počátečních nedorozuměních, co z nich se vlastně jí), začaly se pěstovat ve velkém – až se staly také poživatinou chudých. Nejčastěji se jedly brambory samotné, pak s tvarohem a kysaným mlékem, nebo se dělaly bramborové placky neboli lokše na plotně, bez oleje. Nedávno jsem našel dvě restaurace v Praze, kde lokše překvapivě dělají, ale nabízejí je jako exkluzivní pochoutku třeba s trhaným kachním masem za zhruba 200 – 300 korun.

Pivo

Ne nadarmo se tomuto nápoji říká tekutý chléb. Středověké pivo připomínalo konzistencí spíše polévku, chmel se tehdy nepoužíval. Služebnictvo mělo dokonce vyměřené příděly – zhruba 4 bochníky chleba a cca 4 – 8 litrů (2 – 4 mázů) piva týdně (lišilo se podle ročního období a místa a koneckonců i štědrosti pána). Nu, a povídat si, jak rostou ceny piva dnes, to je myslím nošením sov do Atén.

Koňské maso

Kdysi, když mívali koně na každém statku a šlo o nejlepší „pohon“ pro dopravu, se považovalo i koňské maso za to nejlevnější a nejobyčejnější. V dnešní době jde o exkluzivní produkt.

Protože bylo máslo za války drahé, vymyslel francouzský chemik Hippolyte Mège-Mouriése margarín.

Máslo a margarín

Protože bylo máslo za války drahé (koneckonců se i dnes ceny másla šplhají někam k 60 korunám i výše) a ne vždy dostupné, vymyslel francouzský chemik Hippolyte Mège-Mouriése margarín. Který se v 19. století vyráběl z hovězího loje, mléka a vody. Současné margaríny se chemickou metodou tzv. násady vyrábějí z rostlinných olejů a jejich cena je často srovnatelná s cenou másla, takže moc neušetříte. Jen pro zajímavost, v Neapoli se zase vyrábělo o postních dnech „falešné máslo“ (butiro contrafata), a to z mletých mandlí a růžové vody s přídavkem škrobu.

ilustrační foto: cz.depositphotos.com


Chcete zhubnout? Mohlo by se vám hodit:

Jan Lipšanský

Absolvent scenáristiky, novinář, spisovatel, spolupracovník České televize, v současné době si užívající svých dvou synů a výletů s nimi.

16.6.2024 Jan Lipšanský Články, Recepty a výživa

Z archivu

Jak správně skladovat a používat koření?

Další dávka tipů do kuchyně nejen pro uživatele naší aplikace Kalorické Tabulky.

Jak tedy nakládat s kořením? A nejenom s kořením, ale třeba i s čajem a kávou…

Celý článek 15.5.2024

Související články

Jan Lipšanský: Výhody pití studené vody aneb Někdo to rád studené

V ledničce mám plastovou láhev s vodou. Vždy mi totiž víc pomáhalo pít přes den studenou vodu, překvapivě i při nachlazení. Ale všude na internetu se dočtete, že je to nezdravé a voda by se měla pít teplá.

Jak to tedy je?

Celý článek 28.9.2024

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Co dělat, když vám číslo na váze pravidelně kazí náladu

V mojí nutriční poradně se s klienty nejčastěji věnuji tématu hubnutí – redukci hmotnosti.

Na některých vidím, jak je to pro ně začarované téma – hubnou a přibírají pořád dokola. A s každým dalším pokusem je jejich fixace na výsledek větší a větší, sebedůvěra nalomená a urputnost značná.

Celý článek 25.9.2024

Mgr. Tereza Rogalewiczová: Analýza tělesného složení

Přístroje, jež slouží k analýze tělesného složení, se dnes stávají běžnou součástí ordinací, výživových poraden nebo sportovních center.

Kromě informací o tělesné skladbě, tedy o množství svalů, tuku, vody atp., umožňují posoudit výživový stav člověka. Dávají také přesnější představu o stupni nadváhy nebo obezity, stejně tak ale o případné podvýživě. Je to zajímavý doplněk, díky kterému lze sledovat některé parametry zdraví.

Celý článek 22.9.2024

Deset důvodů, proč nehubnete podle svých představ

Snažíte se dodržovat kalorický deficit, ale stejně se v určitou chvíli zastaví váha na jedné jediné hodnotě a nejde dál? V čem může být problém?

Tomuto tématu jsme se už několikrát věnovali, ale pojďme si pár bodů jen tak v krátkosti shrnout. Ostatně, opakování je matka moudrosti, jak se říká.

Celý článek 17.9.2024

Ing. Barbora Karásková: Tajemství úspěšné změny stravovacích návyků

Když se mě klienti ptají, kde začít se změnou stravovacích návyků, aby dosáhli štíhlé postavy a podpořili své zdraví, tak moje odpověď je vždy stejná: vyváženou stravou.

Často vidím, že lidé mají tendenci přeskočit základy a zabývat se složitostmi a detaily ve stravě. Tím jim uniká podstata a neuvědomují si zásadní chyby ve svém jídelníčku, což vede ke ztrátě času, vůle, energie i financí.

Celý článek 11.9.2024

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner