Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Zajeďte si na dovolenou do místní restaurace – tentokrát do indické, ukrajinské a bulharské

Spousta lidí jezdí za kulinářskými zážitky do zahraničí, přitom netuší, že svět už dávno přijel za nimi sem k nám do ČR.

Chcete se podívat, jak vypadají uličky vietnamské Hanoje? Stačí si v Praze zajít do areálu SAPA (pořádají i komentované prohlídky) nebo v Brně do tržnice Vinamo na Olomoucké.

Podobně najdete v různých městech naší republiky restaurace provozované (a příslušně vyzdobené, třeba řecká v Davli má u vstupu ikonstas) zahraničními kuchaři – řecké, chorvatské, srbské, ruské, slovenské, ukrajinské, arménské, gruzínské, filipínské, indické, bulharské… Snad jen polskou jsem zatím nenašel. A autentických čínských je rovněž málo, v Praze jen dvě.

samósa je těsto plněné masem nebo kořeněnou směsí zeleniny

Takže pojďme si zajít na „dovolenou“ do města u nás a dát si ne až tak známá, přesto stále pro danou zemi typická jídla. Všechny restaurace se nám samozřejmě do jednoho článku nevejdou, a tak dnes začneme prvními třemi – indickou, ukrajinskou a bulharskou.

Indie

Ti, kdo chodí na polední meníčka do indických restaurací, znají asi nejčastěji indické omáčky s různým masem, někdo třeba i dhál (čočkovou kaši) či cizrnu. A k tomu jako přílohu rýži nebo naan (chlebová placka). Skončit ale jen u těchto pokrmů je škoda.

Vyzkoušejte parátu (někdy psáno i paratha), což je placka z nekynutého těsta plněná buď masem (keema paratha), zeleninou (gobi paratha) nebo bramborami (aloo paratha) – tu bramborovou vřele doporučuji. Vypadá to trochu jako pizza a podobně se krájí na osminky. Zasytí dokonale.

indická kuchyně – co si objednat

Podobně samósa je těsto plněné masem nebo kořeněnou směsí zeleniny, ale taštička ve tvaru trojúhelníku se tentokrát smaží. Podobně pakora je předkrm z těsta a zeleniny, jakási obdoba smaženky. Nejčastěji cibule, ale také brambory či květák nebo špenát se obalí v těstíčku a osmaží. A musíme zde zmínit i dósu, což je jakási zeleninová palačinka, přičemž těsto se dělá z rýže a luštěnin.

Kdo má rád rýži, může vyzkoušet pikantní birjání, kdy se rýže vaří s masem nebo zeleninou, ale především s aromatickým kořením (hřebíček, máta, kardamom, skořice, koriandr, muškátový oříšek atd.). Podává se s vařeným vejcem. Nebo puláu (případně pulao, pokud bude restaurace kábulská), kdy se rýže jemně orestuje se zeleninou a přidá se koření a také oříšky, rozinky a mrkev.

Ukrajina

Ukrajinských restaurací se v posledních letech i kvůli politické situaci v samotné Ukrajině objevilo u nás docela hodně. Někdy bývá problém najít dobrou, protože ne všichni Ukrajinci, kteří restaurace provozují, mají kulinářské a obecně restaurační zkušenosti. Ale když budete mít štěstí, zkuste si objednat kromě nejznámějších vareniků či pelmeňů něco z následující nabídky.

kyjevský řízek

Třeba kyjevský řízek, který mně osobně velmi chutná. V mase se vytvoří kapsa, ta se naplní bylinkovým máslem, celé se to pak obalí v trojobalu a osmaží jako klasický řízek. Nebo zkuste golubce, zelené listy plněné masem či zeleninou, případně obojím. Přílohou je rýže a zakysaná smetana.

Máte-li rádi studené polévky, určitě si dejte okrošku, která se připravuje z kvasu, na drobno nakrájených vajec natvrdo, čerstvých okurek a ředkviček. Deruny jsou obdobou našich bramboráků, které se podávají opět buď se zakysanou smetanou, nebo s houbovou omáčkou. Zkusit můžete také nalysnyky, tenké palačinky buď plněné tvarohem a ovocem, nebo náplní z ryb, hub případně paštiky.

Bulharsko

Asi nejznámějšími balkánskými pokrmy u nás jsou džuveč (gjuveč), musaka nebo sarma (směs mletého masa a rýže dušená ve vinných listech).

nejznámějšími balkánskými pokrmy u nás jsou džuveč (gjuveč), musaka nebo sarma

Ale co zkusit třeba předkrm katino meze? Tedy na kousíčky nakrájené vepřové a telecí maso pečené s houbami a cibulí. Případně kalorickou bombu sirene po šopski, což je bílý lokální sýr zapečený s rajčaty, vejcem a výraznou směsí koření zvanou čubrica. Ostatně čubrica je přidávaná do všech bulharských jídel, především těch, která obsahují mleté maso, a musím říct, že od té doby, co jsem si ji koupil poprvé na rynku v Jičíně, si bez ní masitá jídla už nedovedu představit.

Bulharská verze dušeného masa se zeleninou, zapečená posléze v misce, se jmenuje kavarma. A jakási verze guláše, tedy dušeného masa se zeleninou a cibulí, ale nezapečená, se zase jmenuje jachnija. Pokud si dáte patatnik, jde o jakýsi bramborák se sýrem, cibulí a bylinkami. Podobně kačamak je kukuřičná kaše, ale s přidanými rozmačkanými bramborami a bílým sýrem. A kdo má rád smažené sýry, může si dát bulharskou obdobu – kaškaval pane.

ilustrační foto: cz.depositphotos.com


Chcete zhubnout? Mohlo by se vám hodit:

Jan Lipšanský

Absolvent scenáristiky, novinář, spisovatel, spolupracovník České televize, v současné době si užívající svých dvou synů a výletů s nimi.

25.8.2024 Jan Lipšanský Články, O kaloriích nevážně, Recepty a výživa

Z archivu

MUDr. Marie Skalská: Kdo je vděčný, ten je šťastnější. A může být i štíhlejší!

Co se vám dnes podařilo? Co hezkého jste dnes zažili? Čemu jste se dnes zasmáli? Co vám dnes udělalo radost?  Za co jste dnes vděční?

Dokážete opovědět na každou výše uvedenou otázku? Jestli ANO, moc vám gratuluji, pravděpodobně umíte být vděční.

Celý článek 22.8.2024

Související články

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS., o zajímavém paradoxu: Hubnutí díky navyšování objemu jídla nebo energetického příjmu

O tomto tématu chci napsat už dlouho, protože se se zmíněným jevem setkávám v mojí nutriční poradně velmi často.

Jde o to, že určitá skupina lidí opravdu potřebuje začít jíst více (a samozřejmě často ruku v ruce i kvalitněji), aby začala zdravě hubnout.

Celý článek 28.5.2025

Trenér Tomáš Bartoš: Domácí cvičení – výhody a nevýhody, sestavení tréninkového plánu a vhodné cvičební pomůcky

Cvičení doma se stává stále oblíbenějším způsobem, jak dosáhnout svých fitness cílů.

Ať už chcete zhubnout, nabrat svaly nebo si jednoduše udržet zdraví a cítit se dobře, správný přístup je klíčový.

Celý článek 25.5.2025

Víte, co všechno vám může v životě zlepšit zdravé (z)hubnutí? Možná vás to překvapí

Když se mluví o hubnutí, většina lidí si automaticky představí hezčí postavu a lepší zdravotní stav. A to je samozřejmě pravda.

Jenže tahle změna s sebou přináší mnohem víc – benefity, které si často ani neuvědomujeme, a přitom mají zásadní vliv na náš každodenní život.

Celý článek 22.5.2025

Nutriční specialista radí: Jídelníček pro zdravotníky

Co, kdy a kde jíst v práci řeší každý z nás. Pojďme se tentokrát zaměřit na stravování zdravotnických pracovníků.

Zdravotnictví je samozřejmě velmi široký obor. Možná pracujete na směny, v ambulanci nebo na urgentním příjmu v nemocnici.

Celý článek 19.5.2025

Helena Franclová: Moje cesta s Kalorickými Tabulkami aneb od nadváhy k pin-up girl

Aplikaci Kalorické Tabulky jsem si poprvé stáhla do svého mobilu v roce 2012, když můj přítel /nynější manžel odcestoval služebně do Švédska a já jsem se rozhodla pro trvalou změnu svého „tělesného já“.

Ale pojďme hezky od začátku.

Celý článek 17.5.2025

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner