Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Chcete letos u cvičení vydržet a zhubnout? Pak si vyberte takové, které odpovídá vašim potřebám a bude vás i bavit!

Všichni víme, že pohyb neoddělitelně patří k zdravému hubnutí. Ano, můžete dávat pozor na skladbu jídelníčku, vyhýbat se tučným a jinak nevhodným pokrmům, ale když do svého režimu nepřidáte pohybovou aktivitu, ve výsledku se stejně nebudete cítit dobře.

A to nemluvím o tom, že zhubnout jen pouhou úpravou jídelníčku je mnohem těžší, než když si přidáte sem tam nějaký cílený výdej energie v podobě zábavného pohybu.

Problémem je, že většina z nás je – přiznejme si to – od přírody dost pohodlná. Sice víme, že pohyb je lék na mnoho neduhů a že by nám prospěl, možná nás i baví, když se k němu konečně odhodláme, ale často v nás zvítězí ta pohodlnost. Znáte to?

  • Cvičit půjdu zítra/pozítří/koncem týdne, prostě kdykoliv jen ne teď.

Z letargie nás obvykle vytrhne začátek roku. Nejen že po svátečních dnech cítíme, že se nás nějak chytla nadbytečná kila, ale spousta z nás podléhá ještě bláhové iluzi, že s novým rokem je z nás nový – samozřejmě lepší člověk, který bude kromě jiného i bez problémů pravidelně cvičit.

Cvičení by nás mělo bavit

Cvičení by nás mělo bavit

Nedávno mi emailem přišel kreslený vtip. Na obrázku nahoře byla úplně plná posilovna, vypadalo to tam spíš jako v boxerském ringu, protože lidi se prali o jednotlivá stanoviště a posilovací stroje. Na tím vším byl titulek „Leden“. Na druhém obrázku byla ta stejná posilovna téměř prázdná a popisek vysvětloval, že jde o zbytek roku. Člověk se zasměje, ale on to vlastně není vtip, ale smutná realita. Majitelé fitcenter by mohli vyprávět…

Ale abych jen nestřílela do vlastních řad, přicházím se zásadní obhajobou. Člověk nemůže dělat něco pravidelně, pokud ho to vyloženě netěší. A bohužel si občas vybereme pohybovou aktivitu, která nám prostě nesedne. Jak je to možné? Zřejmě je to tím, že o tom moc nepřemýšlíme a podléháme různým vlivům. Píše se v časopisech hodně o Zumba fitness? Zkusíme to! Chodí kolegyně na power jógu? Přidáme se! Mám blízko bydliště dobře vybavenou posilovnu? Je rozhodnuto! Ale takto to bohužel nefunguje. Každý člověk je originál a každému vyhovuje něco jiného.

Ono je to se cvičením totiž podobné jako s výběrem povolání. Silný introvert se asi nestane nikdy dobrým komikem, kterého by práce naplňovala. A žena, která se kolikrát stydí vstát od počítače a projít chodbou svého pracoviště, protože tam může potkat jiné kolegy a musela by s nimi prohodit pár slov, si asi neužije hodinu plnou tance a výskotu.

Pojďme se podívat na několik cvičebních lekcí, které jsem pro vás vybrala s profesionální instruktorkou Mili Pilátovou, jež dlouho působila i v zahraničí a má velké zkušenosti se svými klienty.

Skupinové lekce jsou tím nejlepším způsobem jak začít, vydržet a zároveň dosáhnout výsledku,“ míní Mili Pilátová, která po svém návratu z Anglie vede lekce v pražském centru FITNESS STATION. „Ještě před dvaceti lety byly ovšem doménou jen žen a tomu nasvědčovala i jejich nabídka,“ připomíná lektorka a zdůrazňuje, že dnes je tomu jinak. „Ve většině fitness center najdete širokou nabídku aerobních, posilovacích či relaxačních lekcí, ze které si vybere snad každý, včetně mužů.

Instruktorka Mili ví, jak motivovat

Instruktorka Mili ví, jak motivovat

Jak si nejlépe vybrat cvičení, které by vás bavilo

Při výběru se v prvé řadě řiďte tím, v jakém stavu se vaše tělo právě nachází, tj. jaká je vaše  fyzička, ale zohledněte i dlouhodobé indispozice, případně následky zranění,“ začíná se základními radami sympatická blondýnka, která v Anglii působila ve známém řetězci YMCA.

Pak si stanovte, co od cvičení očekáváte. Ne všichni chtějí zhubnout a já osobně doporučuji se zaměřit na něco jiného, přestože hubnutí může být vaším primárním cílem. Někdo bude hledat aktivní odpočinek jako kompenzaci duševní práce, jiný třeba spíše zábavu a společnost stejně naladěných lidí,“ vysvětluje Mili.

A třetí bod? „Buďte realisty a stanovte si, kolik času můžete do vašeho úsilí investovat,“ radí fitness odbornice.

  • A za sebe přidávám zkušenost, že když člověk dobíhá na lekce s vypětím sil a na úkor základních potřeb (často je to vynechání jídla apod.), žádnou radost vám taková aktivita nepřinese.

Jste začátečníci? Bolí vás záda?

Největší chybou začátečníků je, že si na svá bedra naloží až příliš mnoho,“ zdůrazňuje klasickou chybu svých nových klientů lektorka. „Po první lekci se dostaví svalová horečka, v horším případě úraz.“

Zvolte raději jednoduché cvičení posilovacího typu, při kterém nemusíte přemýšlet, jestli máte jít pravou nebo levou nohou, což se u lekcí s náročnými choreografiemi ze začátku často stává. „Všem začátečníkům, ale i lidem se sedavým zaměstnáním bych doporučila začít s CORE cvičením,“ navrhuje Mili, která je novopečenou maminkou a přesto se snaží udržet ve svých fyzických aktivitách.

CORE cvičení není pouhé cvičení na břicho! Součástí „CORE“ jsou svaly podél páteře, pánevní dno a bránice, tzn. že při pravidelném cvičení vám zajistí správné postavení, zmírní nebo úplně odstraní bolesti zad.

Je vhodné pro cvičence všech věkových kategorií. Asi nejznámějším cvičením tohoto typu je Pilates, o kterém jsme již psali. „Ale pokud jste mu nepřišli na chuť, tak jsou tu i jiné varianty,“ říká Mili a dodává, že nejvhodnější je poptat se v konkrétním zařízení, které je pro vás dobře dostupné. Určitě padnou názvy jako TRX a Bosu, které pro vás nepředstavují rovněž žádné nové pojmy.

TRX – pro připomenutí

Cvičení původně určené pro mariňáky se během pěti let ve světě fitness dobře zabydlelo a stalo se skutečným hitem. Jde o závěsný systém, tedy dva popruhy, do kterých se zavěsíte a využíváte přirozené gravitace a vlastní váhy,“ opakuje základní informace o TRX můj dnešní host.

Program zahrnuje cvičení na sílu, stabilitu a ohebnost. „Výhodou je, že záleží jen na vás, jak moc si chcete naložit, stačí změnit jen úhel náklonu,“ vysvětluje Mili. Pokud si TRX oblíbíte a naučíte se s ním pod dohledem cvičit, můžete si jej pořídit i domů. Je skladný a dá se použít v podstatě kdekoliv – doma i venku. Stačí najít pouze stabilní bod, ke kterém se TRX uváže. Ušetříte čas i peníze!

BOSU

O Bosu, které patří mezi oblíbené styly Mili, jsme zde již psali.  Připomeňme si, zlepšuje stabilizaci pohybového aparátu a posílení již zmiňovaného CORE. Hodí se pro cvičence všech věkových kategorií a využívá se i při rehabilitaci.

Máte sedavé zaměstnání?

Pro většinu lidí, kteří mají sedavé zaměstnání, je jakýkoliv pohyb požehnáním. Hodí se pro ně výše uvedené typy cvičení nebo funkční trénink.

Funkční trénink není nic nového, tímto způsobem se cvičí již řádu let a lze jej definovat jako pohyb či cvičení, které nám umožňuje plnit úkoly výkonněji či účinněji,“ vysvětluje Mili pojem, který jsme nakousli před časem již také. „Naše tělo bylo stvořeno tak, aby se ohýbalo, otáčelo a zvedalo různé předměty a přesně to je i náplní dobrého funkčního tréninku,“ dodává. V rámci tréninku se používají zábavné funkční pomůcky jako činky kettlebells, provazové žebříky, překážky, medicimbaly, již zmíněné TRX, bulharské pytle, atd.

  • Pokud bych to měla shrnout za sebe, funkční trénink nám navrací schopnost, kterou jsme ztratili tím, že jsme omezili ve svých životech přirozenou fyzickou aktivitu. Pak stačí, abychom klopýtli na schodech a spadneme tak nešťastně, že nás čeká pár týdnů v sádře.  I to je důsledek moderního způsobu života…

Stojíte celý den v práci?

Pokud ano, tak pro vás by bylo cvičení ve stoje jen dalším přetěžováním nohou a kloubního aparátu. Zkuste opět lekce core, pilates, jógu, zkrátka něco z body and mind.

Jste soutěživý typ a žádný začátečník?

Někteří z nás opravdu nad sebou potřebují bič, nebo ve cvičení hledají výzvu a chtějí si hrábnout až na dno svých sil,“ vyjmenovává další typ klientů Mili, která vede hodiny cvičení již od roku 1996. Pojďme se podívat, co by vás mohlo bavit, pokud patříte do této skupiny.

CrossFit

Oblíbené cvičení, které jeho příznivci milují právě pro jeho soutěživost a atmosféru týmové práce,“ říká o programu, kde si mohou zájemci změřit své síly v rámci závodů Reebok CrossFit Fitness Championship.

Trénink jako takový zahrnuje kombinaci vzpírání, plyometrické poskoky a „staromódní“ cviky, jako například shyby.

  • Asi není nutné zmiňovat, že právě proto je cvičení tolik oblíbené u mužů. Ale podlehly mu i ženy.

Při každém tréninku zacvičíte co největší počet opakování určitých cviků v předem daném čase,“ objasňuje princip Mili, která má motto Buď sám sebou, jenž naprosto přesně vystihuje i obsah dnešního článku.

Trenér vás může vyzvat ke cvikům z gymnastiky, sprintu nebo zvedání pytlů s pískem. Každý se může přidat. Mili varuje jen před vysokou intenzitou, která může při přecenění sil vést až k zvracení. Už chápete, proč bychom měli o výběru lekcí skutečně přemýšlet?

CrossFit: týmový duch, zábava, soutěživost, posunování vlastních výkonů

CrossFit: týmový duch, zábava, soutěživost, posunování vlastních výkonů

Tabata

Nejžhavější novinkou ve světě finess je Tabata,“ začíná povídání o posledním stylu z dnešní nabídky zkušená trenérka, která během své letité praxe už zažila opravdu hodně trendů. „Nejde ani tak o nové cvičení jako stavbu hodiny,“ upřesňuje. „Během čtyř minut střídáte dvacet vteřin intenzivního úsilí s deseti vteřinami odpočinku. Nápad přišel od japonského vědce Izumi Tabata, který objevil tuto metodu při spolupráci s olympijskými rychlobruslaři. Všiml si jejich náročných tréninků a hlavně výsledků – svalové hmoty, zlepšení aerobní i anaerobní kapacity,“ dává nahlédnout pod pokličku neobvyklého stylu Mili.

Bylo prokázáno, že při čtyřminutovém Tabata-stylu cvičení, kdy provádíte dřepy s výskokem, spálíte mezi 240-360 kal a zároveň si stavíte svalovou hmotu, která (jak víme) spaluje ještě více,“ uzavírá povídání o novince instruktorka, která v současnosti vede lekce Zumba fitness, již zmíněného TRX a Bosu.

Introvert versus extrovert

A nyní se dostáváme k tomu, co jsme již zmiňovali v úvodu. A co je velmi důležité při výberu lekce.

Pokud máte extrovertní sklony a i cvičení je pro vás určitým druhem společenského vyžití, bude se vám zřejmě líbit spojení hudby a tance – přesně to, co nabízí Zumba fitness, do jisté míry i Port De Bras, Funky. „Všechny tyto lekce vyžadují také větší koordinaci, aspoň minimální hudební sluch a chuť se tak trochu předvést,“ vysvětluje Mili a dodává, že muže na těch lekcích potkáte jen výjimečně.

„Jste-li pravý opak a stydíte se, případně máte nadváhu, nebo jiný problém, tak doporučuji aqua aerobik, nebo lekce, kde si můžete zvolit vlastní intenzitu cvičení – indoor cycling a H.E.A.T. Program aj.,“ vyjmenovává lektorka rozličné aktivity.

Máte pocit, že ani po přečtení tohoto článku si nejste jisti, co by vyhovovalo právě vám? Pak se před návštěvou jakékoliv lekce poraďte s profesionály. Na začátku se vyplatí také trochu experimentovat a hlavně se nevzdávat.„Jsem si jistá, že pokud si najdete to, co vás bude opravdu bavit a zároveň si vytvoříte kolem sebe prima partu, nebudete se muset do cvičení nutit a výsledek na sebe nenechá dlouho čekat,“ uzavírá své povídání můj dnešní host.

Vizitka hosta

Mili Pilátová
Aerobik, Step, Aqua, Kick Box Aerobik, Dětský Aerobik, Body Attack, RPM, Mel B Training, Strictly FIT, Supple Strength, TRX, Yogalates, Bosu instruktor
www.fitness-station.cz

Z archivu aneb přečtěte si také:

Cottage, jak ho možná neznáte: Snadné recepty, díky kterým přijmete do těla kvalitní bílkoviny s minimem tuku

Ing. Macáková Marcela

Studium na VŠCHT ji inspirovalo k zájmu o výživu a zdravý životní styl. Po promoci (1993) psala na toto téma pro řadu časopisů – Vlasta, Fit styl, Longevity, Moje zdraví, aj. Vedle blogu Kalorických tabulek, kde pracuje jako editorka a správce facebooku, provozuje již téměř dvacet let vlastní webík www.aerobic.cz. Tam si přijdou na své všichni, které baví jakékoliv skupinové cvičení (aerobik, jóga, pilates…)

6.1.2014 Články, Fitness a wellness, Jak zhubnout

Související články

Saša Rohlíková: Jak hubne ta, co učí hubnout druhé

Saša Rohlíková: Jak hubne ta, co učí hubnout druhé

Cvičím a sportuju celý život. Sport je i součástí mé práce, neboť aktivně vedu jako trenérka lekce pohybu.

Přesto jsem byla poslední roky s vlastním tělem nespokojená. Z mnoha zdravotních, osobních i celosvětových důvodů šla poctivá péče o mne stranou. Byla jsem zvyklá být ve formě, ale ta najednou „zmizela“.

Celý článek 12.2.2024

Kryoterapie: Mráz dokáže léčit tělo i duši

Kryoterapie: Mráz dokáže léčit tělo i duši

Extrémní horko, nebo nepředstavitelný mráz? Saunu už většina z nás zkusila. Pokud se v ní cítíme dobře, přináší nám řadu benefitů.

A stejně tak pár minut v nepředstavitelném mrazu dokáže s naším tělem zázraky….

Celý článek 16.12.2023