Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Kde vzít motivaci pro změnu k lepšímu? Odborníci radí ohledně zvládnutí nejen novoročních předsevzetí

Nedávno jsme si na blogu vysvětlili, jak se dají vánoční svátky využít pro zdraví a pohodu. Své tipy nám prozradili odborníci na výživu a zdravý životní styl.

A už tu máme konec roku a s ním oblíbená novoroční předsevzetí…


A tak jsme oslovili opět naše odborníky, kteří přispívají na blog.kaloricketabulky.cz, aby se podělili o své zkušenosti v tomto směru.

Zuzana Ryšavá

Pro mě není ani tak těžké odhodlat se k nějaké změně, jako spíš si ten nový postoj udržet. Nemám totiž zrovna nejsilnější vůli. Co mě motivuje k tomu, abych se udržela na stanovené cestě, je rekapitulace toho, co už jsem dokázala a co všechno se mi povedlo. Když si uvědomím, jak daleko už jsem došla a kolik úsilí už jsem svému cíli věnovala, nutí mě to pokračovat dál, protože by bylo škoda to všechno zahodit. To se vztahuje v podstatě ke všemu, co si kdy zamanu.

Zuzana Ryšavá

Zuzana Ryšavá

Co se týče cvičení, mám štěstí, že mám kolem sebe samé sportovce, jejichž nadšení mě strhává… Vlastně už si ani nedovedu představit, že bych nic nedělala. Ještě se snažím trochu zapracovat na stravě a v tom mi skvěle pomáhá internet. Nejen že je plný nápadů, ale já taky hrozně ráda sleduji různé youtube kanály a blogy, kde získávám tipy na zdravé svačinky nebo zdravější variace na nezdravá jídla. Vidět výsledky jiných je, myslím, taky docela dobrá motivace.

A protože jsem strašná puntičkářka, tak je pro mě jedním z důležitých zdrojů motivace i moje povaha. Stačí, když si napíšu seznam toho, co bych chtěla udělat nebo dokázat. Teď zrovna to určitě bude seznam novoročních předsevzetí. Čas od času se na ten seznam podívám a hodnotím, jak ho dodržuji. Když zjistím, že se mi to nedaří, rozčiluje mě to a o to víc se začínám snažit. Takže vlastně motivuji sama sebe. Pomalu je načase ten seznam začít sepisovat.

Doc. MUDr. Leoš Středa, Ph.D.

Mám rád novoroční předsevzetí. Bez ohledu na to, že jsou obvykle kritizována jako krátkodobá, nárazová a bez výsledků.  Líbí se mi, že je v nich prvek sebekázně a odhodlání něco změnit. Jen by to neměly být velké cíle, na ty je dobré si najít správný čas.

prof. MUDr. Rajko Doleček, DrSc. a Doc. MUDr. Leoš Středa, Ph.D. v roce 2014

prof. MUDr. Rajko Doleček, DrSc. a Doc. MUDr. Leoš Středa, Ph.D. v roce 2014

Třeba rozhodnutí hubnout je lépe cílit až na jaro, kde je motivace podpořena také okolnostmi. Jak říká MUDr. Kateřina Cajthamlová na webu nadvaha.cz: „Vyberte si na začátek změny raději jaro nebo léto – je větší předpoklad, že vás hezké počasí bude lákat k pohybu venku.“

Alena Palasová

Za nejdůležitější považuji motivaci, důvod ke změně životního stylu. Svou změnu si dopředu promyslete a stanovte si, čeho chcete dosáhnout. Začít hubnout jen proto, že je 1.ledna a vy máte novoroční předsevzetí, je nesmysl. Zvažte konzultaci s odborníkem, s někým, kdo by vám mohl pomoci změnu zvládnout.

Alena na ilustrační fotografii ke stylům BODY AND MIND

Alena na ilustrační fotografii ke stylům BODY AND MIND

Životní styl není týdenní dieta, je to způsob života. Neměli byste k zdravému životnímu stylu přistupovat jako k nutnému zlu a nutit se do něj. A proto je vhodné zvolit životní styl, který  vám bude vyhovovat, bude se vám líbit a bude vás hlavně bavit.

Každý jsme jiný, máme jiné chutě, jiné zájmy, jiné pracovní vytížení atd. Proto neexistuje univerzální návod na to, jak žít zdravě. I to je důvod, proč nefungují diety v časopisech.

Při změně jídelníčku vám musí nová strava chutnat. Jíst „polystyreny“ a snít o řízku, to dlouho nevydržíte…

Pokud jste se rozhodli začít se hýbat, vyberte si aktivitu, která vás bude bavit. Vašemu zdraví prospěje cokoliv –  procházky, salsa, joga, posilovna, volejbal.

www.ap-pilates.estranky.cz

Tomáš Bartoš

Všechny cíle si napište, používejte dlouhodobé i krátkodobé cíle, abyste si byli jistí, že jdete správným směrem ke splnění svého snu.

Tomáš Bartoš

Tomáš Bartoš

Diety a tréninky si vždy nastavujte tak, abyste byli schopni u daných věcí vydržet co nejdéle, ne pouze na krátkou chvilku, a snažte se za sebe udělat to nejlepší, ne se snažit být někým jiným a nechat se tím případně otrávit.

Věra Havlová

Patříte také k těm, co si dávají novoroční předsevzetí, že začnete od ledna pravidelně cvičit a nedaří se vám nikdy předsevzetí dodržet? Možná je to také proto, že si stanovíme plán, na který vaše tělo není připraveno. Někomu stačí cvičit 1x týdně, někdo si stanoví cíl cvičit 3x a víckrát týdně, ale po týdnu zjistí, že ho všechno bolí a že výsledky nejsou takové jak bychom si přál.

Aby se výsledky dostavily rychleji,  rozložte si cvičení do celého dne. Pracujete v kanceláři? Udělejte si například na židli několik úklonů, za hodinu třeba rotaci, vstaňte a protáhněte se, položte dlaně na stůl a zatlačte do stolu a posilujte břišní svaly.

Věra Havlová

Věra Havlová

Pokud sedíte v metru, tramvaji, autobuse zkuste se neopírat a budete možná překvapeni, jak najednou jsou aktivní vaše břišní svaly, pánevní dno, ale i zádové svaly. Tímto cvičením sice nezhubnete, ale zaktivujete svaly, které za normálních okolností lenoší. A i to je důležité. Mnohdy takové drobnosti dokážou tolik, co jedna hodina cvičení!

Já cvičím i při čekání na autobus – udělám si několik úklonů, protáhnu si lýtkové svaly na obrubníku, pokud sedím v autobuse či metru – neopírám se a tlačím chodidly do země a posiluji nejen svaly nohou, ale také břišní svaly – a nikdo nevidí, že cvičím (úsměv). A pro tělo to není takový nápor, jako kdybych cvičila 1x -2x týdně hodinu a přes den nic nedělala.

Tereza Semrádová

Jako motivaci pro získání těla svých snů doporučuji několik rad. Zkuste si najít kamarádku, nebo partnera, se kterým budete pravidelně na cvičení docházet. Jsou i internetové seznamky právě pro lidičky, kteří chtějí sportovat ve dvou. Doporučuji koupit si předplacené vstupy nebo časově omezenou permanentku na cvičení, u které vám bude líto nechat propadnout investované peníze, a tak je větší šance, že na ně budete chodit pravidelně.

ilustrační foto: Fitbalet®

ilustrační foto: Fitbalet®

Udělejte si radost a kupte si něco pěkného na sebe, v čem se vám bude příjemně cvičit a budete mít sami ze sebe při pohledu do zrcadla v tělocvičně radost. Zkuste si zařadit pevně do svého harmonogramu cvičení a v tuto hodinu a den si nic jiného neplánujte a striktně to dodržujte. Dejte si cíl takový, který je opravdu reálný, zbytečně nafouklá předsevzetí vás časem, pokud se nebudete blížit k úspěchu, odradí.

Bc. Žaneta Valentová

S novým rokem přijde  spousta předsevzetí jak být lepší, co vše dělat lépe, jak lépe žít, lépe vypadat… Na Nový rok přichází nový pocit  a touha být lepší – zvenku i uvnitř. Je to krásný a povznášející.  Akorát že většinou nevydrží celý nový rok… Spousta z nás je odhodlána  změnit svůj životní styl – zdravěji jíst, pravidelně cvičit, otužovat se, být pozitivnější a milejší na ostatní i na sebe, dodržovat sliby, více pomáhat ostatním.

Ale jak vydržet ?  Dost často si svá předsevzetí držíme prvních pár dní, možná i týdny po Novém roce, poctivě je naplňujeme, ale pak se stane, že nás semelou povinnosti všedních dní, nedostatek času, nečekané události.

Avšak třeba to letos  bude jiné… Méně shonu, více radosti a času na své koníčky. Je třeba JEN  pevná vůle a pravidelný spánek, abychom se cítili plni energie a odpočatí.

Bc. Žaneta Valentová se protahuje před výkonem

Bc. Žaneta Valentová se protahuje před výkonem

Přeji vám všem spousta optimismu, který v každé situaci pomůže. Radost do každého dne a chuť se učit nové a u svých předsevzetí vydržet a lehounce je naplnit, třeba díky chůzi v přírodě.

Tak ať se daří!

Z archivu aneb přečtěte si také:

Lucie Habalová: Přerušovaný půst aneb opravdu chcete „hladovět“?

Ing. Macáková Marcela

Studium na VŠCHT ji inspirovalo k zájmu o výživu a zdravý životní styl. Po promoci (1993) psala na toto téma pro řadu časopisů – Vlasta, Fit styl, Longevity, Moje zdraví, aj. Vedle blogu Kalorických tabulek, kde pracuje jako editorka a správce facebooku, provozuje již téměř dvacet let vlastní webík www.aerobic.cz. Tam si přijdou na své všichni, které baví jakékoliv skupinové cvičení (aerobik, jóga, pilates…)

29.12.2014 Články, Jak zhubnout

Související články

PhDr. Iva Málková: Jak být i při hubnutí labužníkem

PhDr. Iva Málková: Jak být i při hubnutí labužníkem

Dnes v rozhodování kolik, co, proč a jak jíst hrají roli kromě bohaté nabídky lákavých dobrot především emoce. Jak přesvědčit lidi, že je důležité, nejen co jedí, ale i proč jedí a jak jedí?

Důležité je naučit se nebrat jídlo jako pomůcku k řešení problémů, které s ním vůbec nesouvisejí.

Celý článek 10.3.2024

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Informovanost lidí ohledně výběru potravin se velmi zlepšuje. Nicméně někdy ne natolik, aby lidé přestali kupovat nekvalitní potraviny a výrobci takových produktů by to už neměli komu prodávat. Prostě by nebyla poptávka.

Tímto článkem bych chtěla znovu přispět k edukaci v oblasti výběru každodenních potravin.

Celý článek 3.3.2024