Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Jak prožít léto, jak má být: Praktické a bezbolestné rady na hubnutí a tipy na chutná a zdravá jídla

Byla jsi mým zdrojem kalorií, zpíval Karel Zich ve známé pohodové písničce Léto, jak má být…

A my si dnes prostřednictvím letních článků na blogu připomeneme, jak si ty kalorie na dovolené nepřipouštět moc k tělu, ale naopak jich co nejvíc vyhnat nenásilným způsobem ven.

A protože jsme toto téma probírali v průběhu minulých let s našimi odborníky, tady je výběr zajímavostí, které vám možná unikly.

Sport o dovolené

Jak nepřibrat o dovolené, ale vychutnat si ji se vším všudy, včetně zmrzliny a sklenky vína

Také chodíte v představách o své dovolené každé ráno běhat, jíte jen zdravé pokrmy a báječně relaxujete? A stejně jako my víte, že asi pak v reálu bude všechno trochu jinak?

Pokud se na dovolenou připravíte a naplánujete si jednoduché úkoly a potraviny, s kterými „budete kamarádit“, možná se letos zaradujete ze svého úspěchu.

Nízkokalorické léto budiž pochváleno, ale pozor na umělá sladidla!

Hlídáme si kalorie jídel, ale často pijeme bez rozmyslu. Přitom je tak snadné se propít k tloušťce,“ varuje naše spolupracovnice Renata, nutriční terapeut, výživový poradce a sportovní dietolog.

Článek obsahuje hrátky s kaloriemi – oblíbené letní nápoje jsou porovnány s kalorickou hodnotou některých jídel a výdejem nutným ke spálení přijaté energie. Zároveň varuje před umělými sladidly a vysvětluje proč.

Co můžeš udělat v létě, neodkládej na zimu: Pohybové aktivity pro vaši dovolenou

Zatímco jsme se ve většině letních příspěvků na blogu věnovali spíš tomu, jak o dovolené nepřibrat, nabízíme vám i odvážnější variantu. Přečtěte si,  jak dny zaslouženého volna využít ve svůj prospěch, změnit některé špatnosti v zaběhlém režimu a zkusit opravdu i trochu zhubnout.

Naše spolupracovnice MUDr. Marie Skalská, jež má za sebou mnohaletou praxi s úpravou životního stylu svých klientů, připravila pěkný přehled doporučených návyků a pohybových aktivit, které by měly bez větší „bolesti“ pomoci snížit tukové zásoby v těle. A co víc – určitě pak přispět k dobré náladě a prima pocitu, což je ve finále kolikrát důležitější než postava snů.

Dovolená

Zdravý talíř musí obsahovat zeleninu: Nejlepší recepty na hubnutí během léta

Pro tento článek jsem vyloudila dva skvělé recepty a vyhledala i několik důležitých rad ohledně přípravy zeleniny.

Tak zkuste třeba salát z hnědých fazolí od oblíbené Kuchařky ze Svatojánu, nebo pravý bulharský šopský salát, který by nám mohl dělat dobrého společníka klidně celé léto…

Nejlepší recepty na grilování od mistra světa

Grilovačka patří k létu a není to ani tak moc na škodu snad. Když se dodržují pravidla správného grilování, můžeme si nejen pochutnat, ale odvážila bych si říct zdravě pochutnat. Nejen proto, že maso budeme upravovat velmi přirozeně, ale protože u takového jídla bývá pohoda, jak má být, což je v očích řady odborníků ten zásadní faktor, jenž ovlivňuje, jak nám potrava prospěje.

Zkrátka jídlo – i když ne třeba z dietetického hlediska bez chybičky, připravené s láskou a snědené bez stresu, prospěje tělu více než s odporem zkonzumovaný výživový skvost.

Jak zhubnout podle Luny

O dovolené by mělo být trochu víc času na sledování kalendáře bez stresu z nějakého nepříjemného termínu. A tak si možná všimnete, že v řadě z nich jsou namalovány „tajemné“  symboly, které představují fáze Měsíce.

Pokud máte náladu poodhalit výhody, které z jednotlivých fází Měsíce plynou, přečtěte si článek, jenž jsem pro vás připravila s charismatickou Markétou Vostrou, kde se dovíte nejen jak nám Měsíc pomáhá s hubnutím, ale také důvody, proč to hubnutí někdy tak nejde.

O nenásilném a přirozeném hubnutí více zde.

Přejeme vám příjemné a zábavné léto.

Z archivu aneb přečtěte si také:

Oblečení a výbava na cvičení: Co si vzít na sebe do fitcentra?

Ing. Macáková Marcela

Studium na VŠCHT ji inspirovalo k zájmu o výživu a zdravý životní styl. Po promoci (1993) psala na toto téma pro řadu časopisů – Vlasta, Fit styl, Longevity, Moje zdraví, aj. Vedle blogu Kalorických tabulek, kde pracuje jako editorka a správce facebooku, provozuje již téměř dvacet let vlastní webík www.aerobic.cz. Tam si přijdou na své všichni, které baví jakékoliv skupinové cvičení (aerobik, jóga, pilates…)

15.6.2015 Články, Jak si udržet zdraví

Související články

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Informovanost lidí ohledně výběru potravin se velmi zlepšuje. Nicméně někdy ne natolik, aby lidé přestali kupovat nekvalitní potraviny a výrobci takových produktů by to už neměli komu prodávat. Prostě by nebyla poptávka.

Tímto článkem bych chtěla znovu přispět k edukaci v oblasti výběru každodenních potravin.

Celý článek 3.3.2024

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Dvě ze tří rodiček trápí vystouplé břicho, necitlivost – „odpojení“ středu těla nebo nevzhledný „převis“, a to i dlouhou dobu po porodu. A nejen je. Ženy podstupující hormonální léčbu, ženy s nadváhou či ženy procházející menopauzou se též potýkají s mnohými tělesnými výzvami.

Pokud se ve svém těle necítíte dobře, stydíte se nosit upnutá trička (natož plavky) a nevíte, kdy, jak a jestli vůbec se vám podaří břicho oploštit do uspokojivé podoby, tento článek je tu pro vás.

Celý článek 20.2.2024