Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Sváteční recepty a tipy na poslední chvíli

Máte pocit, že vám něco v těch vánočních dobrotách, které už pár týdnů připravujete, stále chybí? Nebo jste si naopak užívali adventní dny v uvolněném duchu a teď na poslední chvíli ladíte, co nabídnete hostům?

Ať už je to jakkoliv, máme pro vás rychlé a chutné tipy!

Pokud teprve doděláváte vánoční cukroví nebo naopak jste je měli hotové tak brzo, že se již většina snědla (a neměli byste návštěvám co nabídnout), zkuste jednoduchý recept na báječné pusinky. Takové malé sváteční „zahřešení“ …

  • Stačí vám jen vejce, cukr, máslo a lískové ořechy, tj. ingredience, které bývají většinou v každé domácnosti v zásobě po celý rok.

Recept na tyhle výborné pusinky nám zaslala Češka, která se odstěhovala do Korutan. Již několik let tam na Vánoce peče pro rodinu a známé typické české cukroví, které si pamatuje z domova ze svého dětství. Její vánoční výtvory se tam prý těší velké oblibě. Nedivíme se…

Pusinky

  • 4 bílky
  • 210 g pískového cukru
  • 140 g upražených a namletých lískových ořechů

Z bílků a cukru vyšlehat pevný sníh, přidat oříšky a pomocí dvou kávových lžiček tvořit na pečící papír malé hromádky (nebo to dát do trezírovacího sáčku a stříkat). Péct cca hodinu na 100°C a nechat v troubě až do vychlazení. Následně slepovat hmotou ze 100 g cukru, 100 g másla a trošky kakaa.

Okolo Vánoc dostává naše zažívání obvykle pěkně zabrat. Každý si dovolí podle svého, nicméně jen málokdo odolá nějakému tomu cukroví, kaprovi a hlavně bramborovému salátu. Navíc všechny ty sváteční návštěvy se obvykle neobejdou bez jídla. A je těžké odmítnout… Obdobné je to samozřejmě i obráceně. Sváteční hosty je potřeba něčím pohostit.

Velmi nápaditý a chutný tip pro vánoční dny nám poskytla Valerie Peclová.

Jako instruktorka pilates a jogy vyhledává lehce stravitelnou a výživově odpovídající stravu. V čase vánočního setkávání se s námi podělila o zdravé , chutné a dobře vypadající pohoštění, které u nich připravují pro vítané návštěvy. „Naše čtyři děti takovýto oběd zbožňují, a také rády při jeho přípravě pomáhají. Vše vkládáme na velkou mísu a z ní si každý bere sám. Jde o pohoštění vizuálně krásné, chuťově velice podnětné a zdravé. My obyčejně servírujeme bez dalších příloh či pečiva. Krůtí nudličky i grilovaný sýr lze konzumovat na větších listech ledového salátu. Vložíte si kousky do listu a zakusujete, jako krajíc chleba,“ popisuje Valerie, kterou znáte z našich stránek díky článku o svačinách.

Lehké pohoštění

Příprava je jednoduchá:

  • Orestujeme krůtí maso (pokrájené na nudličky), které je marinované v červeném kari, kurkumě a ústřicové omáčce.
  • Žlutý meloun balíme do parmské šunky.
  • Camembert marinujeme v tomatovém pestu (ze sušených rajčat) a poté grilujeme.
  • Salátové listy trháme, zašplíchneme rýžovým octem a doplníme bylinkovým pestem.

Tak dobrou chuť a můžete si třeba zkusit, pokud tak ještě nečiníte, zapisovat do naší aplikace www.kaloricketabulky.cz.

Ing. Macáková Marcela

Studium na VŠCHT ji inspirovalo k zájmu o výživu a zdravý životní styl. Po promoci (1993) psala na toto téma pro řadu časopisů – Vlasta, Fit styl, Longevity, Moje zdraví, aj. Vedle blogu Kalorických tabulek, kde pracuje jako editorka a správce facebooku, provozuje již téměř dvacet let vlastní webík www.aerobic.cz. Tam si přijdou na své všichni, které baví jakékoliv skupinové cvičení (aerobik, jóga, pilates…)

23.12.2017 Ing. Macáková Marcela Články, Recepty a výživa

Z archivu

Jarka Matoušková: Pomoc! Co mám dělat, když hubnutí stávkuje?

Hlavní zásadou je NEPANIKAŘIT a stát se stávkokazem. Jak?

O tom je dnešní článek…

Celý článek 7.3.2016

Související články

Salsa, dip, pesto, čatní, omáčky – jaké jsou mezi nimi rozdíly?

Ochucování jídel nekončí jen u koření a bylinek, o nichž jsme psali minule. Od pradávna si lidé jídlo také ochucovali různými směsmi ze zeleniny, bylinek, olejů, medů, lesních plodů, ovoce, mléka, ryb apod.

Z podobných směsí později vznikly omáčky tak, jak je známe dnes. A to nejenom křenová, svíčková, rajská, ale i ty teplé indické, o nichž jsme rovněž psali. Nebo italské jako ta boloňská.

Celý článek 22.7.2024

Marcela Szlauerová: Moje cesta k vaření a oblíbené recepty

V rámci volného cyklu pro blog Kalorických Tabulek „jak jsem se naučil/a mít ráda přípravu jídel“ vám představujeme další příběh.

S prosbou o sepsání osobnějších řádků jsme se obrátili jak na odborníky, kteří s námi spolupracují, tak na některé členy skupiny Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami.

Celý článek 19.7.2024

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Jak si připravovat kvalitní jídlo a zároveň nestrávit v kuchyni celý den

Milí čtenáři blogu aplikace Kalorické Tabulky, než se dostanu k tomu, abych vám předala moje tipy, jak nestrávit v kuchyni příliš času, ráda bych se s vámi krátce podělila o to, jak jsem k přípravě vyváženého jídla našla cestu já.

A jak jsem se naučila zacházet s časem, který je třeba tomu věnovat.

Celý článek 16.7.2024

Ovlivňuje stanovení cíle proces hubnutí?

Můžeme si to říct rovnou – ano, stanovování cílů je jedním z nejúčinnějších a zároveň nejlevnějších nástrojů, který můžeme využít při snaze o úpravu hmotnosti a udržení dlouhodobé motivace.

Ať už jste muž nebo žena, tento proces může zásadně ovlivnit (ne) úspěch ve snaze o zlepšení životního stylu.

Celý článek 14.7.2024

Jan Lipšanský o kaloriích nevážně: Buďme rádi za uzavírky

Jako každé léto, i letos jsou centra velkých měst rozkopaná. Asi aby to turisté měli zábavnější. Ale nejenom centra, i na okrajích měst se kutá, zavírají se silnice, chodníky…

Jde o nemilou věc, ale všechno zlé bývá k něčemu dobré. A pro nás, kteří se snažíme zhubnout, jde doslova o požehnání. Skutečně.

Celý článek 12.7.2024

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner