Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Sváteční recepty a tipy na poslední chvíli

Máte pocit, že vám něco v těch vánočních dobrotách, které už pár týdnů připravujete, stále chybí? Nebo jste si naopak užívali adventní dny v uvolněném duchu a teď na poslední chvíli ladíte, co nabídnete hostům?

Ať už je to jakkoliv, máme pro vás rychlé a chutné tipy!

Pokud teprve doděláváte vánoční cukroví nebo naopak jste je měli hotové tak brzo, že se již většina snědla (a neměli byste návštěvám co nabídnout), zkuste jednoduchý recept na báječné pusinky. Takové malé sváteční „zahřešení“ …

  • Stačí vám jen vejce, cukr, máslo a lískové ořechy, tj. ingredience, které bývají většinou v každé domácnosti v zásobě po celý rok.

Recept na tyhle výborné pusinky nám zaslala Češka, která se odstěhovala do Korutan. Již několik let tam na Vánoce peče pro rodinu a známé typické české cukroví, které si pamatuje z domova ze svého dětství. Její vánoční výtvory se tam prý těší velké oblibě. Nedivíme se…

Pusinky

  • 4 bílky
  • 210 g pískového cukru
  • 140 g upražených a namletých lískových ořechů

Z bílků a cukru vyšlehat pevný sníh, přidat oříšky a pomocí dvou kávových lžiček tvořit na pečící papír malé hromádky (nebo to dát do trezírovacího sáčku a stříkat). Péct cca hodinu na 100°C a nechat v troubě až do vychlazení. Následně slepovat hmotou ze 100 g cukru, 100 g másla a trošky kakaa.

Okolo Vánoc dostává naše zažívání obvykle pěkně zabrat. Každý si dovolí podle svého, nicméně jen málokdo odolá nějakému tomu cukroví, kaprovi a hlavně bramborovému salátu. Navíc všechny ty sváteční návštěvy se obvykle neobejdou bez jídla. A je těžké odmítnout… Obdobné je to samozřejmě i obráceně. Sváteční hosty je potřeba něčím pohostit.

Velmi nápaditý a chutný tip pro vánoční dny nám poskytla Valerie Peclová.

Jako instruktorka pilates a jogy vyhledává lehce stravitelnou a výživově odpovídající stravu. V čase vánočního setkávání se s námi podělila o zdravé , chutné a dobře vypadající pohoštění, které u nich připravují pro vítané návštěvy. „Naše čtyři děti takovýto oběd zbožňují, a také rády při jeho přípravě pomáhají. Vše vkládáme na velkou mísu a z ní si každý bere sám. Jde o pohoštění vizuálně krásné, chuťově velice podnětné a zdravé. My obyčejně servírujeme bez dalších příloh či pečiva. Krůtí nudličky i grilovaný sýr lze konzumovat na větších listech ledového salátu. Vložíte si kousky do listu a zakusujete, jako krajíc chleba,“ popisuje Valerie, kterou znáte z našich stránek díky článku o svačinách.

Lehké pohoštění

Příprava je jednoduchá:

  • Orestujeme krůtí maso (pokrájené na nudličky), které je marinované v červeném kari, kurkumě a ústřicové omáčce.
  • Žlutý meloun balíme do parmské šunky.
  • Camembert marinujeme v tomatovém pestu (ze sušených rajčat) a poté grilujeme.
  • Salátové listy trháme, zašplíchneme rýžovým octem a doplníme bylinkovým pestem.

Tak dobrou chuť a můžete si třeba zkusit, pokud tak ještě nečiníte, zapisovat do naší aplikace www.kaloricketabulky.cz.

Z archivu aneb přečtěte si také:

Jak pracovat s Kalorickými Tabulkami?

Ing. Macáková Marcela

Studium na VŠCHT ji inspirovalo k zájmu o výživu a zdravý životní styl. Po promoci (1993) psala na toto téma pro řadu časopisů – Vlasta, Fit styl, Longevity, Moje zdraví, aj. Vedle blogu Kalorických tabulek, kde pracuje jako editorka a správce facebooku, provozuje již téměř dvacet let vlastní webík www.aerobic.cz. Tam si přijdou na své všichni, které baví jakékoliv skupinové cvičení (aerobik, jóga, pilates…)

23.12.2017 Články, Recepty a výživa

Související články