Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Lea Vršecká: Jak přežít vánoční svátky a oslavy konce roku z pohledu výživové poradkyně

A zase je to tady: Vánoce a Silvestr! Pro někoho období klidu a pohody, pro jiného doslova noční můra.

Ptáte se proč? Zatímco po celý rok se většina příznivců zdravého životního stylu drží – pravidelně cvičí a hlídá si stravu, v průběhu vánočních svátků je veškerá celoroční snaha ta tam.

Začíná to už v prosinci v podobě firemních předvánočních večírků, pokračuje to pak přípravou a pojídáním vánočního cukroví. A ruku na srdce, bramborový salát se smaženým kaprem není také to pravé ořechové. Vše pak pokračuje návštěvami u příbuzných. Málokdo dokáže odmítnout nabízené pokrmy, aby neurazil a nekazil tak slavnostní atmosféru.

Lea Vršecká: Jak přežít vánoční svátky a oslavy konce roku z pohledu výživové poradkyně?

Člověk se pak pomalu ani nestihne vzpamatovat a je tu Silvestr. Nadměrná konzumace nepříliš zdravého jídla je často doprovázena i přemírou alkoholu. Ten kromě toho, že pomáhá zlepšit náladu, vede i tomu, že člověk toho sní mnohem více než ve střízlivém stavu.

Ještě na Nový rok či někdy počátkem nového roku se pak člověk nestačí divit. Kalhoty nejdou dopnout a váha najednou ukazuje úplně jiné hodnoty.

Pokud máte pocit, že to je i váš případ, tak věřte, že to jde i jinak. Aniž byste se trápili hlady nebo naopak řešili přírůstek váhy, můžete si konec roku opravdu užít. Je ale třeba se na to připravit předem. Teď je na to ten ideální čas. A jak na to?

Štědrovečerní večeře

Nejlepší je si předem připravit, co budete na svátky vařit vy. Chcete opět tradiční štědrovečerní večeři v podobě kapra se salátem? A nešel by třeba salát udělat v odlehčené verzi – např. s jogurtem namísto majolky a bez měkkého salámu? A co když kapra tentokrát nebudete smažit, ale upečete ho v troubě? Nebo můžete zkusit něco netradičního. Co takový losos s kuskusovým salátem? Záleží jen na vaší chuti a fantazii.

Ať tak či tak, předem si připravte nákupní seznam všech surovin, které budete potřebovat. A v obchodě nakupujte pouze to, co budete na recepty potřebovat. Vyhněte se různým lákadlům, akčním nabídkám a slevám.

Cukroví

Určitě není třeba se mu vyhýbat úplně. Sem tam si můžete dát i kousek klasického cukroví, ale určitě neuděláte chybu, když si připravíte zdravější verzi cukroví. Nekonzumujte kupované cukroví, raději si upečte svoje. A na co si dát při jeho přípravě pozor?

A. Místo bílého cukru zvolte raději třtinový: Energetickou hodnotu má sice podobnou, ale neobsahuje chemikálie nutné k bělení. Na rozdíl od bílého cukru má v sobě zachovány enzymy a minerální látky. Alternativou cukru může být i např. čekankový sirup nebo stévie. Vhodným přírodním sladidlem je také banán nebo fíky.

B. Bílou mouku nahraďte špaldovou, celozrnnou nebo např. pohankovou: Bílá mouka neobsahuje žádné živiny, jedná se v podstatě jen o prázdné kalorie. Celozrnná mouka oproti té bílé vzniká mletím celých zrn, takže v ní zůstanou ve větší míře zachovány některé enzymy, vitamíny skupiny B, vláknina, bílkoviny, polyfenoly a další látky.

C. Místo másla nebo ztužených pokrmových tuků zařaďte zdravější rostlinné tuky nebo oříšky či semínka: Při použití rostlinných olejů dejte ale pozor na to, abyste cukroví pekli jen krátce, jinak dojde ke znehodnocení těchto tuků. Vhodnou variantou je také cukroví nepečené.

D. Klasický kypřící prášek nahraďte kypřícím práškem bez fosfátů nebo jedlou sodou: Běžný prášek do pečiva obsahuje směs jedlé sody a kyselé složky (v podobě fosforečné soli) a dále mouku či škrob. Nadměrné množství fosfátů v těle může způsobit nerovnováhu vápníku a fosforu v organismu a následkem mohou být různá onemocnění z nedostatku vápníku. Z tohoto důvodu je vhodnější volit čistou sodu nebo bezfosfátové kypřící prášky.

Cukroví - místo bílého cukru zvolte raději třtinový

Silvestr

I silvestrovské oslavy si můžete užít. Stačí vytvořit obložené mísy, kde bude převažovat hezky naaranžovaná zelenina, kvalitní šunka a sýr s nižším obsahem tuku. Na místo bílého pečiva zvolte raději to celozrnné. Ale dejte si přitom pozor, aby daný produkt nesl označení celozrnný, nikoli cereální.

Popisek „cereální“ spotřebitele informuje pouze o tom, že daný produkt byl vyroben z obilí, ale již nic neříká o jeho kvalitě. Může se jednat pouze o karamelem obarvené bílé pečivo.

Na místo chipsů a slaných tyčinek zvolte raději oříšky nebo semínka.

Co se týká alkoholu, tak nejvhodnější variantou je vinný střik nebo suché víno. Sladké likéry nebo destiláty a jejich kombinace s limonádami a energetickými nápoji určitě není na místě.

Večírky a rodinné oslavy

Pokud máte obavy z rodinných oslav, tak co letos připravit nějakou svojí odlehčenou specialitu, kterou vezmete na návštěvu a nabídnete ji k ochutnání? Ostatní budou určitě rádi, když si budou moci dopřát něco méně kalorického, co tolik nezatíží jejich trávicí trakt. A pokud neuspějete a ostatní budou trvat na klasickém jídlu, nemějte obavy.

  • Pokud se celý rok hlídáte, jedno nezdravé jídlo vám rozhodně neublíží.

Na vánočních večírcích máte oproti rodinným oslavám tu výhodu, že občerstvení bývá podáváno formou bufetu a je tak na vás, co si vyberete. A je také na vás, v jakém množství. Nehrozí, že nad vámi bude stát babička a říkat, ať si ještě přidáte. S alkoholem je to v tomto případě stejné jako na samotného Silvestra. Snažte se nekombinovat jednotlivé druhy, nepít na prázdný žaludek a brát drink jako společenskou událost, nikoli jako způsob, jak se opít do němoty.

Lea Vršecká: Jak přežít vánoční svátky a oslavy konce roku z pohledu výživové poradkyně?

Pohyb

V neposlední řadě je třeba zaměřit pozornost na pohyb. Pokud jste v průběhu roku zvyklí pravidelně sportovat a najednou na posledních pár týdnů v roce tyto vaše pohybové aktivity omezíte na minimum a k tomu přidáte nadměrný energetický příjem, nesmíte se pak divit, když si na Nový rok stoupnete na váhu. A nikde není psáno, že vánoční svátky je třeba strávit vsedě u televize s miskou něčeho dobrého v ruce. Když už si chcete dopřát a moc se v jídle během svátků neomezovat, o to víc byste si pak měli naordinovat dostatek pohybu. A že je ve vašem sportovním centru přes svátky zavřeno? To nevadí.

  • Obujte si boty a vyrazte ven na procházku nebo na běžky, pokud je venku sníh.

Jestli nejste velkým příznivcem zimy, můžete si zacvičit i v teple domova. Že nemáte pomůcky? Stačí být trochu kreativní. Na místo zátěže lze použít i PET lahve naplněné vodou (cviky na biceps, triceps, ramena), stoličku nebo židli (výstupy na židli, tricepsové kliky), popř. knihy (baletní dřepy se zátěží, střídavé zvední ruky a nohy v kleče s knihou na zádech, podsazování pánve aj.).

Všeho s mírou – nic se nemá přehánět

Pamatujte na to, že období tzv. vánočních svátků tvoří jen přibližně 4% z celého roku. Není proto důvod panikařit. Vždyť jde o svátky klidu a pohody a jako takové by si je měl člověk užít a nebýt ze stresu z každého snědeného sousta navíc. Na druhou stranu tento sváteční čas není ani důvodem k tomu, aby se člověk jen od rána do večera přejídal. Snažte se proto použít zdravý selský rozum a stravovat se střídmě. Pak se nemusíte bát dopřát si občas i něco z toho, co jinak po zbytek roku nekonzumujete. Nemějte přitom výčitky a naučte se si každé takové sousto vychutnat.

Přeji krásné a pohodové prožití vánočních svátků.

Z archivu aneb přečtěte si také:

Lea Mgr. Vršecká
www.lea-vrsecka.cz

  • Trenér kulturistiky II. třídy (Fitness institut TONUS)
  • Výživová poradkyně (certifikát NUTRIS s mezinárodní platností)
  • Instruktor zdravotní tělesné výchovy (IQ pohyb)
  • DNS certifikovaný trenér (Rehabilitation Prague school)
  • TRX instruktor (3D Fitness)
  • Instruktor psychomotorického vývoje dětí dle metody E. Kiedroňové
  • Vicemistryně ČR v bodyfitness
  • Trenér roku 2015

12.12.2019 Články, Jak si udržet zdraví

Související články

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Informovanost lidí ohledně výběru potravin se velmi zlepšuje. Nicméně někdy ne natolik, aby lidé přestali kupovat nekvalitní potraviny a výrobci takových produktů by to už neměli komu prodávat. Prostě by nebyla poptávka.

Tímto článkem bych chtěla znovu přispět k edukaci v oblasti výběru každodenních potravin.

Celý článek 3.3.2024

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Dvě ze tří rodiček trápí vystouplé břicho, necitlivost – „odpojení“ středu těla nebo nevzhledný „převis“, a to i dlouhou dobu po porodu. A nejen je. Ženy podstupující hormonální léčbu, ženy s nadváhou či ženy procházející menopauzou se též potýkají s mnohými tělesnými výzvami.

Pokud se ve svém těle necítíte dobře, stydíte se nosit upnutá trička (natož plavky) a nevíte, kdy, jak a jestli vůbec se vám podaří břicho oploštit do uspokojivé podoby, tento článek je tu pro vás.

Celý článek 20.2.2024