Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Hygiena nejen při vaření a nejen v období epidemie

„Kašli, kýchej, smrkej do kapesníku.“ Tento plakát kdysi visel v podstatě v každé čekárně u doktora.

Dříve se považovalo za běžné dodržovat jakési hygienické a společenské návyky. Žel, s novou dobou si mnozí vykládají svobodu jako možnost dělat si, co chtějí, bez ohledu na ostatní.

Stačí, když jedete městskou hromadnou dopravou. Kolik lidí si kýchne nebo zakašle, a nepoužije kapesník ani v tu chvíli, ani následně. Podle jednoho průzkumu (polikliniky na Národní) tak činí až tři čtvrtiny cestujících! Jak je v současné době vidět, podobný sobecký postoj se může těžce nevyplatit, když nám hrozí riziko nákazy novým virem, u něhož nevíme, co a jak umí a jak se bude chovat. Více o tom v závěru článku.

Hygiena nejen při vaření a nejen v období epidemie

Správnou hygienou přitom zabráníte šíření bakterií, které mohou způsobit onemocnění. A základní pravidla jsou skutečně jednoduchá a nevyžadují velké úsilí ani námahy.

Doma

Po příchodu z venku, po použití WC a před jídlem se myjí ruce. Dělali to lidé už před třemi tisíci lety a není důvod, abychom to v civilizované společnosti nedělali i my. Dokonce se dá říci, že staří Římané a Řekové na tom byli s úrovní hygieny daleko výš, než my dnes.

Na YouTube po zadání hesla „jak si mýt ruce“ najdete několik videí se správným postupem mytí rukou. Doporučuje se ruce navlhčit, poté pořádně namydlit, nejen dlaně, ale i hřbety dlaní, palce a mezery mezi prsty a následně důkladně omýt. Na utírání by měl mít každý svůj ručník.

Jako dítě jsem si ruce nemyl a skončil jsem se žloutenkou v nemocnici, kde jsem strávil dlouhou a nudnou dobu, ale navíc jsem přišel i o hračky a oblíbeného plyšáka Pepajze – vysokého, modrého králíka s červenými botkami –, protože je museli spálit. Co já tehdy prolil slz!

Nezapomínejte ani na klávesnice počítače a především mobilní telefony a tablety, na které nejčastěji saháte rukama – buď je samotné často čistit, nebo si po jejich použití rovněž mýt ruce.

Samozřejmostí by mělo být každodenní čištění zubů, protože i v ústech se tvoří bakterie. O pravidelném stříhání nehtů, za nimiž se může jinak usazovat špína, nebo mytí vlasů ani nemluvě. Další doporučení se týkají intimní hygieny. Ženy během menstruace asi vědí, jak správně zacházet s vložkami. Umývání intimních partií každý den večer by mělo rovněž patřit k obecným pravidlům. Také spodní prádlo bychom si měli brát každý den čisté. A pravidelně měnit i povlečení.

Každý den alespoň pět minut bychom měli nechat byt provětrat otevřenými okny, což je možné opakovat klidně každou hodinu.

Při vaření

Spousta lidí zapomíná omýt ovoce a zeleninu. U masa se pak omývání nedoporučuje, aby se případné bakterie z něho nedostaly do dřezu a na pracovní desku. Tepelnou úpravou se pak bakterie zničí.

  • Na krájení masa bychom měli mít jiné prkénko, než jaké máme na krájení ostatních potravin (sýrů, chleba, zeleniny) a samozřejmě bychom obě prkýnka měli po použití důkladně umýt ve vařící vodě.

Nůž, kterým krájíme maso (nebo kterým jme rozklepli syrové vejce), bychom měli před dalším použitím opět umýt ve vařící vodě. Po práci s masem (nebo syrovými vejci) je rovněž potřeba si umýt ruce.

Pokud vám upadne při krájení nebo vaření něco na zem – kousek masa, cibule – vyhoďte to. Další samozřejmostí by taktéž mělo být i mytí nádobí.

V ledničce by každá přihrádka měla být vyhrazena různým druhům potravin – v jedné budou masné výrobky, ve zcela jiné sýrové produkty a na zeleninu by se měl používat spodní šuplík. O rozložení potravin v ledničce jsme podrobněji už psali.

  • Nepoužíváme potraviny po datu minimální trvanlivosti, tedy ani zavánějící šunku, která je v ledničce už pět dní. Mražené výrobky je nutno použít do dvou hodin od úplného rozmrznutí.

Hotové jídlo, které dáme do ledničky, se má zakrýt potravinovou fólií, případně je alespoň fajn je zabalit do igelitového pytlíku. Je potřeba hotové jídlo z ledničky nejpozději druhý den sníst.

V práci, MHD, ve společnosti obecně

Ne každý z nás sice může toto doporučení dodržet, ale neměli bychom při náznacích chřipky, angíny, rýmy, kašle apod. jezdit MHD, chodit do práce a vůbec mezi lidi, ale zůstat doma. Třeba jen rýma dokáže během prvních tří dnů nakazit mnoho lidí ve vašem okolí.

Když na nás „něco leze“ a musíte ven, je dobré se při nutné cestě ven vybavit kapesníky a používat je. Kapénky dovedou urazit cestu až 1,5 metru vzduchem. Naprosto nesmyslné je kýchat či kašlat do ruky – cestou ji nebudete mít kde umýt a sáhnete s ní pak minimálně na držadlo nebo na tlačítko pro výstup u dveří. Když už není kapesník rychle po ruce, použijte alespoň předloktí paže a kýchněte do bundy, košile či svetru.

V některých restauracích a fast foodech (a v nemocnicích zcela běžně) se setkáme s dávkovači dezinfekčních gelů. Aktuálně se nacházejí i na některých vlakových nádražích nebo ve vozech MHD. Ruce se podobným gelem natírají podobně jako při mytí rukou – tedy nejen hřbet a dlaně, ale i palce… viz výše.

Prodávají se i přenosné antibakteriální gely v lahvičkách, jež můžete mít s sebou a v případě potřeby je použít. Hodí se i mokré ubrousky, jež seženete v drogerii a které využijete k otření špinavého místa nejčastěji ve vlacích nejen v kupé, ale především na WC.

Když jsme u záchodků, jak ty veřejné, tak ty v restauracích rovněž nemusejí být vzorem čistoty (byť za ně zaplatíte), takže i tam je dobré dávat si pozor a nepoužívat mýdlo, které leží v louži špinavé vody na umyvadle, nebo látkový ručník, do kterého se utíralo kdoví kolik lidí před vámi. Je-li to možné, použijte papírové jednorázové ručníky.

Pokud vám podají nápoj ve špinavé skleničce, nejlépe s otiskem rtěnky nějaké ženy, která z ní pila před vámi, máte právo na čistou sklenici, takže se nebojte si o ni říct. A příště do podobné špeluňky raději nechoďte. Sice je dnes moderní dělat kočičí kavárny nebo pouštět do restaurací i psy, ale vězte, že z hlediska hygieny je to ošajstlich, i když to žádná vyhláška nezakazuje. Ano, je to moderní trend, ano, opět jsme u té svobody jednotlivce, ale i ostatní mají právo na to, aby se jim kolem nohou během oběda nemotal pejsek, nebo jim na stole při konzumaci neseděla kočka. Záleží na vás, zda chcete být trendy hipsteři, nebo raději neriskovat zdraví.

Karanténa

Během mimořádných událostí, jakou je pandemie doposud neznámého viru, může vláda na základě krizového zákona č. 240/2000 Sb. omezit práva vyplývající z Listiny základních práv a svobod.

  • V době psaní tohoto článku je to celorepubliková karanténa, která má lidi – většinou ty lehkomyslné, kteří své právo na pohyb a své koníčky staví nad zdraví ostatních – přinutit nezúčastňovat se hromadnějších akcí a neshlukovat se, pokud to není nezbytně nutné.

Čím menší jsou v podobné kritické situaci kontakty mezi lidmi, tím vyšší možnost, že se podaří pandemii dostat co nejdříve pod kontrolu. Jednoduchá úměra.

Přesto stále hodně lidí možná rizika podceňuje a opatření nedodržuje, čímž vystavují nebezpečí sebe i ostatní kolem sebe. Jsou jako ty tři čtvrtiny lidí v tramvaji, kteří nedovedou nebo nechtějí použít kapesník při kýchání. Nebo spíše jako nezbedné děti, kterým zakážete hrát si se sirkami ve stohu.

K těmto opatřením patří i ony roušky, které asijské národy používají běžně už léta při obyčejné rýmě, natož chřipce. Koneckonců v Asii se ze zdravotních důvodů nezdraví pozdravením ruky, ale úklonou. Podáním ruky se totiž přenáší nejvíce bacilů.

Rouška slouží především nemocným, aby dál nešířili nemoc kapénkami, zdravé nemusí rouška až tak efektivně ochránit, a proto se doporučují respirátory třídy ffp3 s filtrem, který zachytí viry, aerosoly a bakterie.

Skutečně nejlepší ochranou je zůstat doma, nezdržovat se v místech s vyšší koncentrací lidí a dodržovat ona výše zmíněná základní hygienická pravidla, především mytí rukou.

Poznámka redakce:

Rouška je, jak se ukazuje, o dost lepší než nic. To hlavní ale je, že když bude nosit roušky na ulicích hodně lidí, tak si na to zvykneme a mnohem ochotněji je začnou nosit i nemocní, což je zcela zásadní. I proto jsem rád, že teď ta móda vznikla,“ říká mimo jiné k tématu MUDr. Jiří Štefánek. Jeho aktuality ohledně epidemie můžete sledovat na facebooku..

Z archivu aneb přečtěte si také:

Jan Lipšanský

Absolvent scenáristiky, novinář, spisovatel, spolupracovník České televize, v současné době si užívající svých dvou synů a výletů s nimi.

17.3.2020 Články, O kaloriích nevážně

Související články

Velikonoce – nejlepší recepty

Velikonoce – nejlepší recepty

Jídlo je radost, ne starost.

A to samozřejmě platí i během svátků. Připomeňme si, jak si užít velikonoční čas – a to včetně tradičních i nových pochoutek. A nezbytných vajec.

Celý článek 28.3.2024

Masála: Směsi indického koření a jak se v nich vyznat

Masála: Směsi indického koření a jak se v nich vyznat

S rostoucí popularitou indických restaurací začínáme i víc používat indické názvy jídel.

Asi není problém zapamatovat si, že slovo „aloo“ znamená brambory, „palak“ špenát, „chana“ že je cizrna, „dhál“ čočka, „rajma“ fazole, „mattar“ hrášek, „paneer“ je sýr, „raita“ jogurt, „gobhi“ květák „malai kofta“ opečené noky z bramborového těsta.

Celý článek 24.3.2024

Vejce stokrát jinak

Vejce stokrát jinak

Vždycky, když opakují film Jak básníkům chutná život, zaujme mne příprava hostiny podle knihy Připravujeme vejce.

Šimon Šafránek v podání Pavla Kříže čeká dámskou návštěvu Píšťalky v podání Evy Vejmělkové, a tak právě podle knihy Připravujeme vejce chystá vaječný raut. Jenž mu překazí, jak jinak, jeho kamarád Kendy se dvěma dívkami z televizního štábu.

Celý článek 14.3.2024