Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Datum spotřeby, datum trvanlivosti a skladování potravin

Informací na obalech potravin začíná být stále víc. A nejenom ty o energetických hodnotách a kilojoulech.

Jak se v tom všem vyznat?

Když jsem ještě byl žákem základní školy, šli jsme se třídou povinně do kina na sovětský film Tajemství horské jeskyně, kde parta dětí uvízne po otřesech půdy v jeskyni a najdou v ní nejen nacistický sklad zbraní a dokumentů, ale také staré konzervy z doby nacismu. Po tehdy pro mne nervy drásajících scénách tak od té doby vím, že ve starých konzervách je jedovatý botulin, který je smrtelný. Na druhou stranu sto let stará vína se nabízejí na trhu za těžké peníze (třeba ta z potopeného Titanku) a ochutnávají se na pěkně drahých degustacích. A pak se v tom vyznejte.

Datum spotřeby, datum trvanlivosti a skladování

Přitom mně, jako obyčejnému člověku, který si chodí pro levné stáčené víno do obskurního pražského sklípku, by úplně stačilo vědět, jak dlouho po době spotřeby nebo trvanlivosti se může jíst obyčejný jogurt, jestli se to vůbec může a co vůbec ty dva termíny odlišuje.

Skladování potravin

Důležitým prvkem v dodržení data spotřeby a minimální trvanlivosti je správné skladování. V článku věnovaném uspořádání potravin v ledničce jsme naznačili, že ne všechno je nutné do ní dávat. Třeba ovoce se v chladničce zkazí daleko rychleji, než ponechané venku v misce na stole. A nepatří tam ani brambory, česnek, cibule nebo kořenová zelenina, a také hořčici, okurky a mnohé konzervy můžete ponechat venku. Další podrobnosti najdete i v článku Jak skladovat zeleninu v bytě.

Stačí si povšimnout, že třeba na obalu hořčice je napsána možnost skladovaní až do 25 °C, tedy klidně ve spíži. Podobně je tomu s okurkami do chvíle, než je otevřete. Je to tím, že v obou případech funguje jako konzervátor kvasný lihový ocet. Kvasný ocet totiž zabraňuje množení plísní – ostatně se používá jako lék i na plísňová onemocnění nohou.

  • Schválně – pokud tak již dávno nečiníte – se zajděte podívat na obal kečupu, jak ten se může skladovat. Než tedy bezduše šoupnete cokoliv do ledničky, podívejte se na obal, jak se má daný výrobek správně skladovat.

Pokud se vám nechce z jakéhokoliv důvodu tyto podrobnosti na obalech potravin číst, existuje jednoduchý způsob, jak určit správný způsob skladování. Podívejte se v supermarketu, co mají venku v regálech mimo chladicí boxy – to samé nemusíte do ledničky dávat ani vy.

Datum spotřeby vs. datum minimální trvanlivosti

Jednoduchá poučka na úvod. Po datu spotřeby potravinu nekonzumujte. Po datu minimální trvanlivosti se potravina dá za určitých podmínek jíst. Podrobněji se budeme jednotlivým termínům věnovat níže.

Datum spotřeby

Datum spotřeby se nazývá také datum použitelnosti a označuje maximální dobu, po kterou si potravina při dodržení výrobcem uvedených skladovacích podmínek zachová své vlastnosti a bude zdravotně nezávadná.

Označení data spotřeby je určeno pro potraviny, které podléhají rychlé zkáze a které se musí spotřebovat co nejdříve, tedy mléčné výrobky včetně jogurtů, čerstvé ryby, čerstvé mleté maso, chlazenou drůbež apod. Výrobce však musí s datem spotřeby současně uvést údaje o podmínkách uchovávání, a ty musí být také dodrženy.

Na obale datum spotřeby většinou označuje formulka „spotřebujte do“ a následuje uvedení dne a měsíce. Pokud chybí česká formulace, třeba když jste na dovolené v zahraničí, anglicky se to řekne „use by date“, francouzsky „à consommer jusqu’au“, italsky „da consumare entro“ nebo polsky „należy spożyć do“.

S nutností dodržet podmínky uchovávání se však dostáváme tak trochu na tenký led, protože samozřejmě jako konečný spotřebitel nemůžete tušit, kde a jak danou potravinu skladoval výrobce, kde a jak přepravce, za jakých podmínek probíhala přeprava, a ostatně nakonec ani nevíte, jak skladoval prodávající obchod. Někdy prodejce datum spotřeby dokonce přelepí cenovkou, což rovněž není správně.

  • Pokud vás zajímá právní znění, tak potraviny s prošlou dobou použitelnosti se nepovažují za bezpečné v souladu s čl. 14, odst. 2 – 5 nařízení ES č. 178/2002 a po uplynutí data spotřeby se výrobky nesmějí dále prodávat ani bezplatně nabízet.

Datum minimální trvanlivosti

Jestliže na obale výrobku najdete formulaci „minimální trvanlivost do“, tak jej můžete bezpečně jíst i po uvedeném datu, ale s vědomím, že výrobce specifické vlastnosti a kvalitu potraviny deklaroval jen do dané doby. Samozřejmě opět za předpokladu, že byly dodrženy správné skladovací podmínky.

Datum minimální trvanlivosti se uvádí v nekódovaném tvaru v pořadí den, měsíc a rok, někdy stačí uvést pouze rok. Označují se jím potraviny, které se rychle nekazí, jako třeba konzervy, rýže, rostlinný olej, sušenky, obilniny, čokoláda, nápoje, sardinky, těstoviny, cukr, sůl, brambory, houby, žvýkačky, ocet atd.

Podle vyhlášky není potřeba toto datum na některých potravinářských výrobcích uvádět, např. lihovinách, vínech, čerstvém ovoci, zelenině a čerstvém pečivu.

Po uplynutí data minimální spotřeby mohou obchody zboží dále nabízet, ale odděleně od čerstvých potravin a se zřetelným označením této skutečnosti. Opět zde platí, že musí být výrobky po celou dobu správně skladovány a nesmí mít poškozený obal.

U tohoto typu zboží je pak také dobré dát si pozor na další na obale uvedenou informaci, a to „po otevření spotřebujte do“, protože otevřením obalu se potravina začne kazit.

foto: @ginasanders/cz.depositphotos.com

Tip redakce: Chcete také zhubnout? Mohlo by se vám hodit:

Jan Lipšanský

Absolvent scenáristiky, novinář, spisovatel, spolupracovník České televize, v současné době si užívající svých dvou synů a výletů s nimi.

2.5.2021 Jan Lipšanský Články, O kaloriích nevážně

Z archivu

Alkohol a sportovní výkonnost plus rady jak pít, když už chcete pít, aby tělo tolik netrpělo

Je až pozoruhodné, jak velká je světová popularita alkoholu – a to i přes všechny informace a studie, které k němu v současné době máme.

Alkohol je návykový, po alkoholu se tloustne, alkohol nás zabíjí. Slyšíme to ze všech stran, pijeme jej však vesele dál…

Celý článek 27.6.2019

Související články

Trenér Tomáš Bartoš: Domácí cvičení – výhody a nevýhody, sestavení tréninkového plánu a vhodné cvičební pomůcky

Cvičení doma se stává stále oblíbenějším způsobem, jak dosáhnout svých fitness cílů.

Ať už chcete zhubnout, nabrat svaly nebo si jednoduše udržet zdraví a cítit se dobře, správný přístup je klíčový.

Celý článek 25.5.2025

Víte, co všechno vám může v životě zlepšit zdravé (z)hubnutí? Možná vás to překvapí

Když se mluví o hubnutí, většina lidí si automaticky představí hezčí postavu a lepší zdravotní stav. A to je samozřejmě pravda.

Jenže tahle změna s sebou přináší mnohem víc – benefity, které si často ani neuvědomujeme, a přitom mají zásadní vliv na náš každodenní život.

Celý článek 22.5.2025

Nutriční specialista radí: Jídelníček pro zdravotníky

Co, kdy a kde jíst v práci řeší každý z nás. Pojďme se tentokrát zaměřit na stravování zdravotnických pracovníků.

Zdravotnictví je samozřejmě velmi široký obor. Možná pracujete na směny, v ambulanci nebo na urgentním příjmu v nemocnici.

Celý článek 19.5.2025

Helena Franclová: Moje cesta s Kalorickými Tabulkami aneb od nadváhy k pin-up girl

Aplikaci Kalorické Tabulky jsem si poprvé stáhla do svého mobilu v roce 2012, když můj přítel /nynější manžel odcestoval služebně do Švédska a já jsem se rozhodla pro trvalou změnu svého „tělesného já“.

Ale pojďme hezky od začátku.

Celý článek 17.5.2025

Hubnutí, zdravý životní styl a motivace (5. díl): Proč raději hubnout pomalu, ale udržitelně. Příběh (nejen) mé hlavy

Jasně, každý z nás by nejraději viděl výsledky hned. Ale je potřeba si uvědomit, že na svou aktuální váhu jsme se taky nedostali přes noc. Takže rychle to dolů také nejde.

Vlastně… ani by nemělo.

Celý článek 15.5.2025

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner