V našich uzavřených skupinách na facebooku nalézáme nejen skvělé proměny uživatelů aplikace Kalorické Tabulky, které pak zveřejňujeme zde na blogu, ale také krásné inspirace na pokrmy.
Autorkou té dnešní je Dana Veselá. A my ji s jejím svolením zveřejňujeme i zde.
Poke bowl alias budha bowl (miska hojnosti) je údajně pokrmem havajských rybářů. Obsahuje vždy obilovinu, bílkovinu, zeleninu (čerstvou či tepelně upravenou) a kvalitní tuky.
Výběr kombinací je čistě na chuti a preferencích každého z nás. Lze připravit i vegetariánsky či vegansky. Já nejčastěji vařím rýži nebo směs rýže a quinoa, tady jsem použila dva zbytky z předešlých dnů a ochutila kořením, zázvorem, chilli a limetkovou šťávou.
Jak na to?
Do hlubší misky dám hromádku rýže, vedle salátek, případně dva druhy salátů či čerstvou zeleninu. Nahoru dnes gravlax z lososa, což je syrový losos na tenké plátky v oleji a kopru. Může být klidně opečená ryba nebo trhané krůtí (pokud nejíte syrové ryby), případně tuňák z konzervy poslouží také dobře.
K tomu vajíčko, ať je víc bílkovin, avokádo pro zdravé tuky a posypala jsem opraženou směsí kešu a semínek. Jako doplněk pár plátků cukety z grilu.
Je fajn to polít nějakou omáčkou, třeba Poke od Kikkoman nebo Teriyaki, ale nemusí být. Stačí pěkně naaranžovat na misku. Dobrou chuť.
Ingredience
Dvoubarevná limetková rýže
Gravlax z lososa
Avokado
Vejce
Cuketa chips
Mrkev
Paprika
Rucola salát s rajčaty
Pražené kešu a semínka
Celkem to hodilo asi 700 kcal a bříško si libuje. Dana
Ačkoliv to zní jako sebechvála, publikace Kalorické tabulky je svým způsobem skutečně jedinečná.
Kuchařek je na knižním trhu hromada. Kdejaká celebrita dnes sepíše svých pár receptů a jde s tím mezi čtenáře. Sám bych ostatně mohl vydat knihu 50 obědů pro děti doma v době koronaviru.
Etikety obsahují mnohé zajímavé informace, které vám pomohou i při zapisování jídelníčku do Kalorických Tabulek.
Každá etiketa potravin prodávaných v obchodě musí ze zákona a podle norem obsahovat určité typy informací, které vám pomohou jak při výběru, tak při přesném určení gramáže a kalorií.
V našich uzavřených skupinách na Facebooku sdílejí uživatelé aplikace Kalorické Tabulky vedle jídelníčků také své radosti a starosti.
Do těch radostí patří bezpochyby focení s profesionálním fotografem. O svou zkušenost se s námi podělila paní Vierka, kterou znáte z našeho blogu díky její proměně a báječným jídelníčkům, jež pravidelně sdílí na Facebooku.
Ačkoliv se asi všichni snažíme o zdravé vaření třeba v páře, smažení se stejně asi málokdo z nás vyhne.
V následujícím textu nabízíme porovnání tuků a olejů a jejich výhody i nevýhody s přihlédnutím k jejich složení nebo tzv. kouřovému bodu (nebo také bodu zakouření či tepelné stabilitě oleje).