Vychutnejte si podzimní recepty z aplikace KalorickéTabulky.cz
Nutriční terapeutka Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS., s kterou dlouhodobě a rádi spolupracujeme, přichází opět se zajímavou inspirací do vašich jídelníčků.
Tipy na podzimní jídla vybrala z databáze Kalorických Tabulek, abyste hned viděli, jak si daný pokrm z hlediska nutričních hodnot stojí.
„Když se řekne podzim, osobně si vybavím krémové zeleninové polévky, sezónní druhy zeleniny – dýně, červenou řepu, mrkev, brambory, zelí, sezónní ovoce – jablka, hrušky, švestky. Ale podzim v jídelníčku je pro mě i ve znamení využívání zahřívacích surovin – kari, skořice, kurkumy, zázvoru. S podzimním časem se mi pojí i jídla hutnější konzistence a teplé snídaně. Intuitivně v těchto dnech pro mě nastává také ten pravý čas pro zařazení více luštěnin,“ říká k svému aktuálnímu výběru Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS. A my jen dodáváme, že pokud potřebujete na vaší cestě hubnutí pomocnou ruku, vřele doporučujeme právě její služby. Na stránkách Stravování s radostí najdete ceník služeb a popis stylu práce s klienty.
Pokud jste se již od nás nechali inspirovat tipy na snídaně a obědy, pojďte se tentokrát podívat na večerní jídla.
Z databáze receptů Kalorických tabulek udělala svůj výběr opět nutriční terapeutka Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS., s kterou dlouhodobě a rádi spolupracujeme. Níže uvedené recepty splňují kritéria na nápaditost i nutriční aspekty.
Ať už je vaším cílem zhubnout, zlepšit krevní tlak, snížit hladinu cholesterolu, zvýšit svalovou hmotu, mít více energie nebo zkrátka jen jíst zdravěji, tak jedno je jisté – váš úspěch začíná už v obchodě, v kterém nakupujete potraviny.
Přesně tam začínáte rozhodovat, zda svých cílů dosáhnete nebo ne, protože to, co nakoupíte, se poté promítnete do vašeho jídelníčku.
Je odpoledne a já sedím v kavárně, ve které si dopřávám ledový čaj bez cukru. Mnozí z těch, jež mě znají, by se nad tím hned zarazili – bez cukru? Spousta z nich mě již léta neviděli, a tak nevědí, že jsem nedávno prošla nejen fyzickou proměnou.
Ale to už trochu předbíhám, vezmu to od začátku, i když příběh bude trochu delší.
Podle dostupných dat konzumuje dostatek zeleniny v České republice jen malá část populace. Údajně pouze asi 30 % dospělé populace zvládá doporučené množství, tj. 400 g denně.
Další studie ukazují, že mnoho lidí v ČR trpí nadváhou nebo dokonce obezitou, což je často spojováno s nevhodným stravováním. Náhoda? Nemyslím si.
Pokud jde o přílohy, často u jídel měníme jen klasicky brambory, rýži, špagety nebo kolínka a knedlíky. Případně chleba, pokud jde o lečo, chilli con carné či guláš.
Náš biorytmus neboli vnitřní hodiny jsou alfou a omegou našeho zdraví. Určuje, jak nakládáme s energií, ergo časuje její šetření i výdej.
Hlavní projev biorytmu představuje cyklus spánku a bdění, který trvá přibližně 24 hodin a který je primárně řízen naším mozkem. Kdybychom v mozku tuto funkci neměli, těžko bychom se jako lidstvo dožili tolik generací a dokázali se vyvinout až do dnešní moderní podoby.