Jak tráví vánoční svátky autoři blogu Kalorické Tabulky (3. část)
Celý předvánoční týden se vyptáváme odborníků, kteří letos napsali články na blog Kalorických Tabulek, na to, jak obvykle tráví svátky a čím v tento magický čas zahřeší ve svém jídelníčku.
A samozřejmě vzhledem k tomu, že se blíží tradiční novoroční předsevzetí, kam změna životního stylu a hubnutí neodmyslitelně patří, snažíme se od nich získat co nejvíce rad i na toto téma.
Vítejte u třetí části volného cyklu, jenž vznikl díky ochotě našich spolupracovníků podělit se o část svého soukromí. Příjemné počtení.
Všem jsme položili následující tři otázky:
Jak trávíte obvykle čas mezi svátky?
Jaký „stravovací hřích“ si o Vánocích vždy dopřejete?
Co byste přáli a radili těm, kteří chtějí v příštím roce změnit svůj životní styl (a zhubnout)?
1. Mezi svátky si užívám odpočinek u pohádek, nesmí chybět salvy smíchu u Sám doma či Pelíšků. Čas trávím v klidu s rodinou, jak doma, tak při návštěvách. Ale neodolám ani možnosti odběhnout si odcvičit trénink v posilovně nebo zaplavat na bazén.
2. Odmala jsem se těšil na vynikající krémové cukroví, které dělá mamka na jedničku, a tak dle jejího receptu každoročně tvořím Pařížské ořechové rohlíčky s krémem, ty nesmí na stole chybět.
Pařížské ořechové rohlíčky s krémem
Na rohlíčky (cca 80 – 90 kusů):
250 g mletých vlašských ořechů 1 vejce 1 bílek 170 g cukru moučka hrst až dvě najemno nastrouhaných piškotů
Na krém:
250 ml mléka 30 g cukru krystal 40 g erytritolu 30 g kukuřičný škrob (maizena) 200 g másla
Na dozdobení:
cca 70 g hořké čokolády (já použil moji oblíbenou Finest dark 74% z Lidlu) půl lžíce kokosového oleje
Z ořechů, celého vejce, bílku a cukru zpracujeme těsto, kdy vše smícháme dohromady. Do těsta strouháme piškoty, aby méně lepilo. Plechy vyklademe pečícím papírem, předehřejeme troubu na 160 °C. Z těsta tvarujeme rohlíčky přímo na plech nebo použijeme formičky. Pečeme cca 7-10 minut (nutné hlídat, aby se nespálily). Necháme zcela vychladnout, aby ztuhly.
Krém dělám až druhý den následovně – v 1/3 studeného mléka rozmícháme kukuřičný škrob. Zbylé 2/3 mléka dáme vařit a vmícháme cukr s erytritolem. Toto mléko přivedeme za stálého míchání k varu, odstavíme a za stálého míchání vmícháme zbylou 1/3 mléka s rozmíchaným kukuřičným škrobem. Vymícháme konzistenci pudingu. Necháme důkladně vychladnout. Vyšleháme máslo a do něj vmícháme vychladlý „puding“ (případně lze vmíchat i dle chuti trochu kakaa). Krém dáme do plnícího sáčku a nanášíme na rohlíčky. Následně rozpustíme v mikrovlnné troubě (nebo ve vodní lázni) opatrně hořkou čokoládu s kokosovým olejem. Touto směsí rohlíčky poléváme. Necháme ztuhnout. Dobrou chuť a braňte rohlíčky vlastním tělem před nájezdníky, aby vydržely alespoň do Štědrého dne.
3. Přeji všem, kdo se snaží o změnu postavy či životního stylu, aby měli pevnou vůli a zbytečně se nestresovali, nepouštěli se do neudržitelných diet, a užívali si života i jídla. Zkuste zařazovat změny pozvolně, kdy i malá změna k lepšímu je úspěch. Nevzdávejte se při prvním klopýtnutí, cesta k cíli není vždy přímočará, je často plná překážek. Když sejdete z cesty, vrátíte se, opět z ní sejdete, a vrátíte se… Neznamená to selhání a důvod k výčitkám, jen je důležité se na tu cestu vždy opět vrátit a pokračovat dál. Nezapomínejte na péči o zdraví. Budeme-li zdraví my sami, můžeme tu pak být plnohodnotně i pro své blízké. Nechť je pro vás rok 2022 plný zdraví, lásky, štěstí a úspěchu.
Kvalifikovaný výživový poradce – profesní kvalifikace zakončená státní zkouškou, členka Aliance výživových poradců ČR. Zabývá se sestavováním individuálních výživových plánů a on-line poradenstvím. Originální články i recepty vkládá na svou stránku Fit s chutí. Tvrdí, že jídlo nás provádí po celý život, a tak jej nelze vyřadit ze života jako jakoukoliv jinou závislost. Motto její práce je „Žádný jídelníček vás nenaučí správně jíst. Jídlo je třeba pochopit a milovat“. Je aktivní v naší skupině Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými tabulkami a píše také na náš blog.
1. Čas mezi svátky trávím částečně s rodinou a částečně i v práci. Ve dny, kdy jsem doma, se více hýbu, protože mi ubude běžný pohyb. Tak abychom se jen neváleli doma, každý den vyrážíme na dvě vycházky v přírodě a doma cvičíme podle videa (cvičí se mnou i moje děti 7 a 9 let)
2. Sýrové tvary. Jako dítě nám je dělával táta během roku, byl to vždycky zážitek „vařit s tátou“. Jak šel čas, tak jsem na recept úplně zapomněla (táta celkem brzy zemřel), ale po mnoha letech jsem si na sýrové tyčinky vzpomněla. Stálo mě to několik pokusů-omylů, než jsem přišla na ten nejlepší poměr surovin a chuti. Pečeme je nyní každý rok, děti je milují. Ale i zde je třeba připomenout pravidlo, že i když to není sladké, nemůžeme toho sníst půl kila – přece jen sýr a máslo mají nějakou energii!
Recept na sýrové sušenky
250 g másla 250 g sýru čedar (nebo jiného podobně aromatického sýru) 350 g mouky (dávám 150 g jemné špaldové celozrnné a 200 g pšeničné hladké) 1 žloutek 1 KL kypřícího prášku do pečiva bez fosfátů
Sýr nastrouhat na jemném struhadle, vše smíchat a těsto nechat v lednici odpočinout. Možná se vám bude zdát, že těsto nechce držet, ale vydržte, až ingredience zahřejete rukama, začne se krásně spojovat (doporučuji dělat spíš na vále než v míse). Na pomoučeném vále vyválíme dotenka, na plech můžete skládat těsně vedle sebe, nebudou se zvětšovat. Před pečením potřít rozšlehaným vejcem a posypat kmínem.
3. Moje rada pro budoucí hubnoucí vychází z vlastních zkušeností – jednak osobních, ale i jako výživové poradkyně: URČIT SI STRATEGII a té se držet: nepřeskakovat po týdnu nezdaru k jinému směru/dietě VYBRAT SI DLOUHODOBĚ UDRŽITELNOU strategii: vyvarovat se zbrklostí – rychle shodil/rychle nabral. NEPŘEPÍNAT SE a pohyb volit takový, u kterého vydržíte a bude vás aspoň chvilku bavit. MEDITOVAT a NECHTÍT VŠE ZA TÝDEN: tohle říká každý výživový poradce, ale ono to tak je. A jednu zásadní věc, která mě hodně ve skupině Kalorických Tabulek, kde se také vyskytuji, „dráždí“: POKUD NEVÍM, JAK SPRÁVNĚ NASTAVIT KT, tak to nechat na základním nastavení samotné aplikace, a neuchylovat se k neprověřeným kalkulačkám na internetu. A až kdyby se třeba měsíc nic nedělo, zkusit se ve skupině zeptat, zda by to nešlo nějak individuálně poupravit. Pokud budu každý týden přepočítávat příjem podle jiné kalkulačky a měnit to, tak nikdy nezhubnu. Všem uživatelům, ale i tvůrcům Kalorických Tabulek přeji do nového roku, aby byl méně hektický a negativní. Abychom se uměli uklidnit a soustředit se na důležité věci. A především, abychom na sebe byli hodní.
Výživová poradkyně, osobní trenérka a trenérka tanečních sportů, která se specializuje na práci s klienty s obezitou a nadváhou. Po letech působení v mezinárodních obezitologických uskupeních při EASO pracuje opět s českými klienty. Potkat ji můžete například v naší skupině Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými tabulkami, kde občas odpovídá na dotazy, a také na našem blogu, kam mimo jiné napsali články o tom, jak si snadno nastavit aplikaci Kalorické Tabulky. V letošním roce vydala knihu Chci konečně zhubnout, o které jsme si povídaly ve velkém rozhovoru.
1. Každý rok se snažím dopřát si pár dní volna bez práce. Navštívíme rodiny, pustíme si filmy, které jsme viděli nejméně dvacetkrát, a taky pravidelně skládáme doma velké puzzle. Ale pohybu se nevzdávám, dost často toho odcvičím a odběhám ještě víc než v běžném týdnu. Je to pro mě relax. Letos se budu ovšem hýbat i pracovně, protože na 28. a 29. prosince chystám speciální povánoční taneční hodiny pro veřejnost v Centru tance, kam všechny srdečně zvu, abychom spálili nějakou energii z cukroví, řízku i bramborového salátu.
2. Jako správná Rohlíkovka musím chystat rohlíčky. Úplně klasické vanilkové, poctivé, plné másla i cukru. Takový ten tradiční recept, na kterém neměním naprosto nic. Každý asi máme nějaký rodinný recept, na který si nedáme sáhnout. A samozřejmě zrovna ty naše jsou vždycky ty nejlepší. A ještě jednu tradici držím bez výhrad: Na Štědrý den mám k snídani vánočku s máslem.
3. Nevrhejte se do hubnutí bezhlavě a nehledejte zázračné diety, výrobky a postupy, při kterých hubne leda tak peněženka. Takový zázrak, který by skutečně fungoval, totiž ještě nikdo nevymyslel. Když chceme být fit, štíhlejší a zdravější, je třeba najít si cestu, kterou udržíme do konce života. Volit si kvalitní potraviny, skládat si je do rozumného jídelníčku, který nám chutná a který stíháme připravovat. Aspoň trochu se během dne hýbat, i když nemusíme nutně hned cvičit. A především si musíme říct, proč to chceme a co nás drží, abychom si ten jídelníček jinak skládat chtěli. Přeji nám všem, abychom to svoje „proč“ našli a aby to, co si na talíře poskládáme, přineslo všem pevnější zdraví a energii nejen v příštím roce, ale už napořád.
1. Mezi svátky obvykle jezdíme po návštěvách, snažíme se samozřejmě každý den o nějaký pohyb – procházky, kluziště nebo pokud je nálada, zajedeme na otočku na hory na lyže a snowboard.
2. Nevím, zda můžu oblíbené jídlo nazvat hříchem – jde o to, jak se připraví – ale miluji fazolový salát s křenem k štědrovečernímu kaprovi. Recept mám od svého tatínka a pokud salát nedostanu přímo od něho, tak připravuji sama ve zdravější variantě. No a samozřejmě nesmí chybět ani vánočka (ze špaldové mouky a třtinového cukru, s menším množstvím másla), cukroví – sladké a sýrové, které dělám prakticky všechno z hladké špaldové mouky a z různých alternativ cukrů – kokosový, třtinový – a z másla. Hera a podobné náhražky v naší kuchyni nemají místo.
Recept na fazolový salát
2 plechovky bílých fazolí (mám ráda menší fazole) nebo můžete použít i nekonzervované, počítejte však s namočením přes noc a delší dobou vaření druhý den cca 200 g kořenové zeleniny cibule šunkový salám na kostičky (množství dle preferencí – lze úplně vynechat) smetanový křen (ve skleničce) nebo křen čerstvý nastrouhaný majonéza (ve zdravější variantě lze nahradit cca lžící plnotučné hořčice, čtyřmi lžícemi řeckého jogurt, čtyřmi lžícemi zakysané smetany) sůl, případně trochu cukru
Kořenovou zeleninu cca 12 minut povaříme, necháme vychladnout, nakrájíme na kostičky, stejně tak pokrájíme cibulku a šunkový salám. Nakonec přidáme fazole, křen, sůl, případně cukr dle svých chuťových preferencí. Vše smícháme a necháme vychladit.
3. Všem uživatelům Kalorických tabulek přeji do nového roku samozřejmě zdraví a ať jde hubnutí či udržování hmotnosti k jejich spokojenosti! Ohledně změny životního stylu doporučuji začínat pozvolna – nic nepřepálit – ale přidat na pohybu, kontrolovat si svůj jídelníček (nehladovět, stravovat se správně s ohledem na potřeby svého těla) a hlavně dělat vše tak, aby chutnalo a bylo dlouhodobě udržitelné. Stačí přidat do svého pravidelného denního režimu procházku nebo vyměnit výtah a kratší cesty autem či MHD za chůzi. Pokud by vám procházky zabraly moc času nebo to nebylo to pravé „ořechové“, pak doporučuji zařadit pravidelné cvičení – opět stačí 3x týdně zhruba hodinka nebo častěji 20 – 30 minut a přidávat postupně.
Studium na VŠCHT ji inspirovalo k zájmu o výživu a zdravý životní styl. Po promoci (1993) psala na toto téma pro řadu časopisů – Vlasta, Fit styl, Longevity, Moje zdraví, aj. Vedle blogu Kalorických tabulek, kde pracuje jako editorka a správce facebooku, provozuje již téměř dvacet let vlastní webík www.aerobic.cz. Tam si přijdou na své všichni, které baví jakékoliv skupinové cvičení (aerobik, jóga, pilates…)
Sumky jsou podobni pulcům – v mládí plují oceánem, dokud si nenajdou podmořský útes s výhledem, na němž se usadí, a už se do konce života nehnou.
Nepohyb způsobí, že se z nich stanou jakési hrudky bez mozku se dvěma trubicemi – jednou trubicí nasávají vodu a druhou ji vypouštějí ven. Investice energie do nervového systému a mozku se nevyplatí, když je sumka bez pohybu.
Neuběhne ani den v nutriční ambulanci, abych se nesetkala s někým, kdo si myslí, že mezi ním a vysněnou postavou stojí sacharidy.
V době, kdy na nás ze všech stran útočí reklamy na nízkosacharidové a keto diety, asi ani není divu. Jsou ale vážně právě sacharidy tím nejobávanějším nepřítelem štíhlé linie? Dočtěte až do konce a možná se dozvíte něco, co jste nečekali.
V ledničce mám plastovou láhev s vodou. Vždy mi totiž víc pomáhalo pít přes den studenou vodu, překvapivě i při nachlazení. Ale všude na internetu se dočtete, že je to nezdravé a voda by se měla pít teplá.
V mojí nutriční poradně se s klienty nejčastěji věnuji tématu hubnutí – redukci hmotnosti.
Na některých vidím, jak je to pro ně začarované téma – hubnou a přibírají pořád dokola. A s každým dalším pokusem je jejich fixace na výsledek větší a větší, sebedůvěra nalomená a urputnost značná.
Přístroje, jež slouží k analýze tělesného složení, se dnes stávají běžnou součástí ordinací, výživových poraden nebo sportovních center.
Kromě informací o tělesné skladbě, tedy o množství svalů, tuku, vody atp., umožňují posoudit výživový stav člověka. Dávají také přesnější představu o stupni nadváhy nebo obezity, stejně tak ale o případné podvýživě. Je to zajímavý doplněk, díky kterému lze sledovat některé parametry zdraví.