Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Cinda: Když jím dost bílkovin, tak mě sladkosti nechávají v klidu

Se svou váhou jsem žila v symbióze, dokud mě nezačala trápit patní ostruha. Brzy se přidala i na druhé noze a občas ještě bolest kolene. Hodně mě to omezovalo v pohybu.

Přibrala jsem 10 kg během jednoho roku.

Po Vánocích už jsem se ve svém kabátu cítila jako ve svěrací kazajce. Připadala jsem si jako jitrnice a při zavazování bot jako potápěč. Na váhu jsem se odvážila postavit až v práci. Hupla jsem na ni oblečená a ona ukázala přes 112 kg na mých 180 cm.

Cinda: Když jím dost bílkovin, tak mě sladkosti nechávají v klidu

Nevěděla jsem, jak začít. Stále jsem neměla ten správný motor. Ale pak to přišlo. S kamarádem jsme vymysleli dovolenou v USA. Rozhodli jsme se navštívit jiného kamaráda, který tam žije již dobrých 25 let. Byla jsem natěšená, hlavně mi odpadl strach, že se nedomluvím a netrefím. Ale bohužel nastal nový strach – že nedojdu.

Říkala jsem si, že dát dolů i jen 10 kg by bylo fajn. Když jsem v lednu slyšela kolegyňku, že jde k nějaké poradkyni ohledně výživy, zavolala jsem na ni, ať mě k ní také objedná.

  • Při prvním vážení jsem měla 108 kg (bylo znát, že už je skoro měsíc po Vánocích a že se tentokrát vážím správně bez oblečení).

Paní se mě zeptala, na čem ujíždím. No, upřímně – já jsem celý život, co se týká jídla, jako „kyselina“. To, jak jsem vypadala, to rozhodně nebylo z nepravidelné stravy. Jedla jsem jako kojenec každé 2 až 3 hoďky, jen to všechno vypadalo jako hlavní chod.

Odbornici jsem přiznala, že problémem budou nejspíš sladkosti. Zapomněla jsem říct, že u zmíněné paní se nic neplatilo, „jenom“ jsem si u ní nakoupila nějaké „zázračné potraviny a doplňky“ asi za 3 000 Kč na 14 dní. Byly to ovesné kaše a proteinové tyčinky.

Ke snídani kaše, svačina bílý jogurt nebo půl tvarohu, oběd a večeře 150 g masa a 200 g zeleniny. Mezi tím svačina ta tyčinka. Hooodně pít – 3,5 l vody a nepočítá se do toho prý zelený a černý čaj. Rovnou řekla, že to neupiju a musím si koupit ještě ochucovadlo do vody. Ale já nemám ráda umělá sladidla, tak to jsem odmítla.

Dotyčné jsem řekla, že nejsem před žádnou vážnou operaci, že nikam nespěchám a že mi v práci vaří, tak ať mi pomůže vybrat v mobilu obědy. Řekla, že budu oříšek, ale obědy mi nakonec pomohla vybrat.

Byla jsem ze všeho tak v šoku, že jsem vše dodržovala, ale držkovala, kudy chodila. Pak jsem naštěstí objevila Kalorické Tabulky – doporučila mi je kamarádka, když jsem jí vyprávěla svůj příběh. Ona je už používala asi rok.

Pomohla s nastavením a naučila mě, jak si vytvořit MOJE JÍDLO. Do nastavení se mi sice přece jen vloudila chyba a měsíc jsem hubla s denním příjmem 6500 kJ (ale po té hladovce, kterou mi „předepsala“ ta zvláštní „výživová poradkyně“, mi to tenkrát přišlo hodně).

Zásadní zvrat přišel, když jsem koukla do skupiny Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami a taky jsem se objednala na vážení někam jinam než před tím. Tam mi opravili příjem se slovy „nechoď pod 8000 kJ“ a „nepřelézej 9000 kJ“. Ke každému jídlu jsem měla jíst bílkoviny. Znělo to tak jednoduše, a ještě to fungovalo.

Do května jsem byla za vzorňáka – vážila, zapisovala do aplikace Kalorické Tabulky a dala dolů 15 kg.

Pak jsem už zapisování trochu lajdačila. Víkendy a dovolená ani čárka. Ale nepřejídám se – když si dám klasickou buchtu, tak jeden kousek, né dva řádky (smích). A vždy s tvarohem. Prostě ke každému jídlu bílkovinu.

Do Kalorickým Tabulek si zadávám nové potraviny a jídla. Když si myslím, že to přeháním, tak si ten den napíšu zpětně, abych zjistila, že klidně můžu. A když je oslava, vyhlásím „Vánoce“…

Nechci, aby to vypadalo, že už Kalorické Tabulky nepoužívám, ale zkrátka obvykle jen ve všední den do oběda a pak už improvizuji.

Co mě překvapilo, že když jím dost bílkovin, tak mě to sladký nechává v klidu. A tohle zjištění je fakt k nezaplacení. Takže když doma začnu klukům koukat večer po bábovce, jdu se nejdřív normálně najíst s tím, že sladké si dám až po jídle. A ona už pak není tak neodolatelná (smích).

  • Stále mi vyhovuje jist často, ten pocit, že něco nesmím, by mi nedělal dobře. Klidně si dám něco malého i v půl desáté večer.

Co se týká koleček, bílkoviny se snažím dodržet, sacharidy nepřelézt, ale tuky se mi červenají často. Ale ty jsem si tak nějak povolila. U vlákniny jsem ráda, když je za půlkou (více o vláknině v článku Kolečka v aplikaci Kalorické Tabulky: Kam zmizela vláknina? Jen žádnou paniku! – poznámka redakce).

Cítím se fajn a chtěla jsem se o to s vámi podělit. Ať se daří i vám!

Z archivu aneb přečtěte si také:

Jak se skutečně stravuje výživová poradkyně, máma od rodiny?

Jak se skutečně stravuje výživová poradkyně, máma od rodiny?

V představě většiny lidí je výživová poradkyně ztělesněním dokonale vyváženého zdravého života. Představujeme si ji, jak si připravuje podklady pro cvičení, zatímco si mixuje zelené smoothie.

Ale jaký je skutečný život výživové poradkyně, která je také matkou a zároveň podnikatelkou?

Celý článek 2.11.2023 0

redakce
www.kaloricketabulky.cz

7.11.2023 Články, Jak zhubnout

Související články

Markéta Nevěčná – fitness instruktorka: Rozhovor s klientkou, jež zhubla úpravou stravy a pohybem

Markéta Nevěčná – fitness instruktorka: Rozhovor s klientkou, jež zhubla úpravou stravy a pohybem

Když se v naší skupině někdy v únoru objevila úchvatná proměna mladé a sympatické Štěpánky (50 kg za rok!), bylo nám hned jasné, že její příběh může být obrovskou motivací pro ostatní.

Díky trenérce Markétě Nevěčné, s kterou dlouhodobě spolupracujeme a která vedla tuto maminku roztomilých dvojčátek na její cestě, se nyní můžete začíst do následujících řádků. Ať jsou vám k užitku.

Celý článek 28.4.2024