Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Velikonoce – nejlepší recepty

Jídlo je radost, ne starost.

A to samozřejmě platí i během svátků. Připomeňme si, jak si užít velikonoční čas – a to včetně tradičních i nových pochoutek. A nezbytných vajec.

Velikonoce - nejlepší recepty a tipy

Vše, co byste měli vědět o velikonočních dobrotách a zvycích

Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami - vejce

Malé velikonoční opakování na téma vejce

  • Úpravou vajec výrazně ovlivňujeme jejich stravitelnost – nejlépe stravitelná jsou vejce naměkko, nejhůře ta, která jsou upravená na tuku.
  • Vejce dostatečně provařené a skladované při 5 až 10 °C je bez problémů použitelné zhruba deset dní (nikoliv při pokojové teplotě!).
  • Hrachová kaše a vejce natvrdo je velmi dobře vyvážený pokrm z pohledu zastoupení rostlinných a živočišných bílkovin (viz aplikace Kalorické Tabulky), ale rozhodně nejde o lehce stravitelnou záležitost.
  • Vaječný bílek je nejhodnotnější bílkovinou ze všech zdrojů, protože má optimální složení aminokyselin.
  • Barva skořápky nemá na výživovou hodnotu vliv.

Recepty z databáze aplikace Kalorické Tabulky včetně nutričních hodnot

Velikonoční nádivka se šmakounem

foto: cz.depositphotos.com a archiv KT

Chcete zhubnout? Mohlo by se vám hodit:

Z archivu aneb přečtěte si také:

Základní složky stravy: sacharidy, bílkoviny a tuky

Základní složky stravy: sacharidy, bílkoviny a tuky

Mezi základní složky stravy patří sacharidy, bílkoviny (proteiny) a tuky (lipidy). Tyto organické látky nazýváme makroživiny nebo také makrosložky.

Výživu pak doplňují vitamíny, minerální látky a fytonutrienty – těmto látkám říkáme mikroživiny nebo také mikrosložky, protože tělu většinou neposkytují energii, ale hrají nepostradatelnou roli v našem metabolismu a na celkové množství jich potřebujeme významně méně.

Celý článek 17.3.2024 0

redakce
www.kaloricketabulky.cz

28.3.2024 Články, O kaloriích nevážně, Recepty a výživa

Související články

Masála: Směsi indického koření a jak se v nich vyznat

Masála: Směsi indického koření a jak se v nich vyznat

S rostoucí popularitou indických restaurací začínáme i víc používat indické názvy jídel.

Asi není problém zapamatovat si, že slovo „aloo“ znamená brambory, „palak“ špenát, „chana“ že je cizrna, „dhál“ čočka, „rajma“ fazole, „mattar“ hrášek, „paneer“ je sýr, „raita“ jogurt, „gobhi“ květák „malai kofta“ opečené noky z bramborového těsta.

Celý článek 24.3.2024

Vejce stokrát jinak

Vejce stokrát jinak

Vždycky, když opakují film Jak básníkům chutná život, zaujme mne příprava hostiny podle knihy Připravujeme vejce.

Šimon Šafránek v podání Pavla Kříže čeká dámskou návštěvu Píšťalky v podání Evy Vejmělkové, a tak právě podle knihy Připravujeme vejce chystá vaječný raut. Jenž mu překazí, jak jinak, jeho kamarád Kendy se dvěma dívkami z televizního štábu.

Celý článek 14.3.2024