Pět různých jídel, ve kterých využijete dopředu připravené trhané kuřecí maso
Své klienty vedu k tomu, aby jim jídlo, které si plánují do aplikace Kalorické Tabulky, chutnalo a zároveň jim jeho příprava zabrala co nejméně času.
Kupodivu se to dá dobře zvládnout. Stačí o tom jen trochu přemýšlet a používat ověřené fígle, díky kterým si připraví několik rozličných jídel najednou.
Dnes se podíváme na to, co se dá vykouzlit s kuřecím masem, které si připravíme jako základ.
Jak připravit trhané maso
Ingredience:
800 g kuřecích prsou
1 větší cibule
2 lžíce olivového oleje
2 vejce
2 lžíce hořčice
2 lžíce sojové omáčky
2 lžíce worcestrové omáčky
4 stroužky česneku
sůl
pepř
Postup:
Cibuli nakrájenou na plátky orestujte dozlatova ve větším hrnci. Přidejte osolená a opepřená kuřecí prsa a nechte dusit/vařit/péct asi hodinku.
Mezitím si v misce připravte marinádu – smíchejte sojovou a worcestrovou omáčku, hořčici, prolisovaný česnek, dvě vejce, sůl a pepř. Kdo si chystá krabičky dopředu (a řada mých klientů a uživatelů aplikace Kalorické Tabulky to dělá), může si připravit také rovnou různé přílohy (viz dále) a kompletní jídlo uložit na později do ledničky. Pokud dává někdo přednost co nejčerstvěji připraveným přílohám, může si jen k předem připravenému masovému základu dle libosti a potřeby dodělat libovolnou přílohu.
Po cca hodině tepelné úpravy masa do něj stačí zatlačit vařečkou a úplně se rozpadne. Zalijte ho připravenou marinádou a povařte ještě dvě minuty.
Takto připravený základ plný bílkovin lze následně podávat s různými přílohami, aby byla pestrost v jídelníčku:
brambory
rýže
těstoviny
kvalitní pečivo
tortilla
Vznikne tak pět různých jídel – stačí jen trochu masa přidat k uvařeným bramborám, trošku k rýži, část zabalit do tortilly a tu další vložit do rozkrojené kaiserky (například) a zbytek smíchat s těstovinou (viz foto). Ke každému jídlu samozřejmě zelenina, případně bylinky, kečup, sýr, zakysaná smetana, jogurt, majonéza… Dobrou chuť.
Možná se také ptáte, jak to udělat, aby vyplňování aplikace Kalorické Tabulky nestálo moc úsilí, nezabralo příliš času, ale naopak to bylo dlouhodobě udržitelné, efektivní, praktické a komfortní.
Věřím, že v tomto mohou pomoci tipy, jak to dělám já.
Trenérka a výživová poradkyně, která nepíše jídelníček na papír, protože takový končí nejčastěji na dně šuplíku nebo v koši, ale snaží se pomocí Kalorických Tabulek své klienty vést k pochopení jídla, vytvoření povědomí o nutričních hodnotách potravin a zjednodušení cesty za jejich vysněnou postavou.
Některé potraviny kdysi měly přízvisko „jídlo chudých“. Znamenalo to, že o takové pokrmy výše postavení pánové a dámy neměli zájem, neb takových bylo hodně a za lacino. Dokonce z toho vycházela a vychází i postní tradice.
Jogurt je znám už od pradávna nejen jako potravina, ale i jako léčivý produkt na vnější použití – například na lehké popáleniny nebo jako vyživující prostředek pro kůži (vyzkoušet ho lze i v podobě pleťové masky).
Na úvod musím říct, že jogurt je mou oblíbenou potravinou, a věřím, že po přečtení článku pochopíte, proč tomu tak je. A začnete jej také více zařazovat do svého jídelníčku.