Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Jan Lipšanský o kaloriích nevážně: Buďme rádi za uzavírky

Jako každé léto, i letos jsou centra velkých měst rozkopaná. Asi aby to turisté měli zábavnější. Ale nejenom centra, i na okrajích měst se kutá, zavírají se silnice, chodníky…

Jde o nemilou věc, ale všechno zlé bývá k něčemu dobré. A pro nás, kteří se snažíme zhubnout, jde doslova o požehnání. Skutečně.

Jan Lipšanský o kaloriích nevážně: Buďme rádi za uzavírky

Nepotřebujeme na to žádné odborné studie, abychom si potvrdili skutečnost, že se málo hýbeme. Před ještě nějakými ani ne šedesáti lety se lidé jinak hýbali – ti v továrnách, sklárnách, potravinářském průmyslu i jinde dřeli docela hodně. Lidé na vesnici se měli co ohánět na polích, v kravínech, stodolách. Není to až tak daleká doba. Moje prababička mě brala na pole, kde jsem pomáhal sbírat mandelinky z brambor, sklízet ovoce a zeleninu, lezl jsem po stromech a trhal ovoce, nebo jsem se na dvorku pak staral o slepice.

Ostatně i dnešní padesátníci, šedesátníci byli zvyklí jako děti po škole běhat po venku (my jsme většinou dělali výpravy podél říčky ve městě nebo na venkově do blízkých obcí), na hřišti (kluci na fotbalovém) a jako dospělí pěstovat různé volnočasové aktivity.

S nástupem mobilů a počítačů, potažmo tabletů jsme si zvykli lát našim dětem, že sedí doma u virtuálních her. Ale ruku na srdce, jakým jim jako dospělí jdeme příkladem? Kam zmizely naše volnočasové aktivity? Proto říkám, buďme rádi za uzavírky.

volnočasové aktivity – blahodárný pohyb s dětmi

U nás na sídlišti zrušili jednu linku autobusu. Štvalo mě to a štve doposud, protože šlo o hodně dobré spojení hned dvěma směry do dvou různých čtvrtí. Linka je nyní rozdělená na dvě, přičemž kolem nás ani jedna už nejezdí – musím na začátek jedné linky jít deset minut buď z kopečka, nebo na začátek druhé linky dvacet minut do kopečka.

Podle různých zdravotních organizací by měl člověk ujít alespoň 6 000 kroků denně. Odpovídá to zhruba hodině rychlejší chůze. Mělo by jít o nepřetržitou chůzi. Podívejte se, jaké vám dopravní podniky a magistráty toho kterého města dávají najednou možnosti si tuto hranici bez problémů splnit!

Obecně se lidé začali vracet k pohybu. Nemyslím tím teď squash jednou za týden s kolegy z práce, ani golf, kde člověk jen tak popochází a párkrát máchne holí, a dokonce ani jízdu na kole, z níž se bohužel stala převážně jen módní záležitost.

Zde se chvilku zdržím. V roce 1994 zemřel ve věku 50 let na infarkt během jízdy na kole německý herec Eberhard Feik, kterého znáte jako kníratého kolegu inspektora Schimanského ze stejnojmenného seriálu. Jeho smrt podnítila vznik studie, jak mohl zemřít tak mladý, když žil aktivní život. Vědci posléze přišli na to, že nejvíce lidskému organismu škodí jednorázové aktivity. Takové ty, kdy si sednete na kolo jednou za týden, uděláte 50 a více kilometrů, a pak zase týden neděláte nic. Podobně to platí i o tom squashi.

Organismus není připraven na takovou dávku aktivity a často reaguje, jak reaguje – nemocemi, případně i smrtí, jako u výše zmíněného herce. Podle oné německé studie by se lidé měli hýbat pravidelně, klidně v „malých dávkách“, ale tak, aby tělo vědělo, že se aktivita objevuje na regulérní bázi, nikoliv nahodile. Zkrátka – náročnější či náročná sportovní aktivita jen jednou za týden zdraví nejen neprospívá, ale vyloženě mu škodí.

Než prostě začneme nadávat svým dětem, uvědomme si, že jim sami jdeme příkladem

Tím se vracím k tomu, jak se lidé začínají vracet k pohybovým aktivitám. Třeba moje bývalá kolegyně novinářka začala dávat na sociální sítě reely z toho, jak cvičí s obručí (doma i v přírodě). Má můj obdiv. Jde jí to. A když jsem ji tuhle potkal, říkala, že se sice stydí, ale že jí to hodně pomohlo. Musí cvičit často a pravidelně. Zlepšuje se postupně. Ale cítí, že má více energie i lepší náladu. Našla prý úplně na začátku na YouTube video s návodem, jak na to, a chtěla to původně jen tak zkusit.

Konají se malé fotbalové sídlištní ligy rodičů s dětmi. (S mladším synem v žádné sice nejsme, ale není problém jít s míčem na nějaké hřiště a hrajeme tam jen my dva proti sobě. Také to dá někdy zabrat.) Ostatně do onoho zvyšujícího se zájmu o pohyb můžeme započítat i áasany (cviky) z jógy, kdy stačí každé ráno 10 – 15 minut „protáhnout“ jak horní, tak dolní část těla a záda. A když se vrátím k začátku tohoto textu, není problém chodit sami či s dětmi na časté procházky – a to i během dne. Nemusíte na nákup do 10 minut pěšky vzdáleného obchodu jet autem. Vezměte děti, pomohou vám potom nést nákup, a jděte pěšky.

Než prostě začneme nadávat svým dětem, uvědomme si, že jim sami jdeme příkladem. Pokud u nás nebudou vidět žádnou aktivitu, nebudou mít nutkání ji zkusit také.

ilustrační foto: cz.depositphotos.com


Chcete zhubnout? Mohlo by se vám hodit:

Jan Lipšanský

Absolvent scenáristiky, novinář, spisovatel, spolupracovník České televize, v současné době si užívající svých dvou synů a výletů s nimi.

12.7.2024 Jan Lipšanský Články, O kaloriích nevážně

Z archivu

Svačinky na výlety s dětmi, jak je neznáte

V předešlém článku jsme si řekli něco málo o vhodném výběru výletů s dětmi z pohledu nabídek jídla a pohybových aktivit.

Dnes se zaměříme na konkrétní tipy, jak řešit jídlo během výletového dne, a na konkrétní návody a recepty na svačinky s sebou.

Celý článek 21.6.2024

Související články

Průvodce vhodnými sporty pro pacienty s křečovými žílami

Křečové žíly jsou často spojeny s nepříjemnými pocity, které se souhrnně označují jako žilní bolest. U pacientů s chronickým žilním onemocněním patří fyzická aktivita obecně mezi doporučovaná režimová opatření.

Některé druhy cvičení a sportování jsou z hlediska žil pro pacienty prospěšnější, některé méně, jiná se dokonce vůbec nedoporučují.

Celý článek 6.9.2024

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Vliv spánku na proces hubnutí

Spánek je přirozená a základní lidská potřeba, přičemž potřeba délky a kvality spánku se individuálně liší.

Jsou lidé, kteří bez svých osmi hodin spánku „nezačnou den“, a pak jsou tací, kterým stačí spát pět hodin na to, aby přes den běžně fungovali.

Celý článek 2.9.2024

Saša Fraisová: Vše, co potřebujete vědět o pitném režimu

Téma pitného režimu je opředeno poměrně dost mýty. Je tedy logické, že každý věří něčemu a že se občas úporně drží při životě i tvrzení, která nejsou tak úplně podložená.

Kolik tekutin skutečně potřebujeme?

Celý článek 29.8.2024

Výživový poradce a fitness instruktor Pavel Furch: Pohybem k radosti a ke zdraví

Mnoho z vás, kteří se pouští do hubnutí, si klade otázku, zda k tomu je nutný pohyb.

V zásadě není, jelikož zhubnout můžeme i bez pohybu prostřednictvím kalorického deficitu a díky tomu mohou hubnout i ti, kdo se z různých (zejména zdravotních) důvodů hýbat nemohou.

Celý článek 28.8.2024

Hellča Vávrová: Jak dosáhnout vnitřní spokojenosti při hubnutí

Když se řekne „hubnutí“, většina lidí si představí striktní diety, hodiny strávené v posilovně a neustálé sledování hodnoty, kterou ukazuje váha.

Co však často uniká pozornosti, je psychologická stránka celého procesu.

Celý článek 27.8.2024

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner