Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Saša Fraisová: Vše, co potřebujete vědět o pitném režimu

Téma pitného režimu je opředeno poměrně dost mýty. Je tedy logické, že každý věří něčemu a že se občas úporně drží při životě i tvrzení, která nejsou tak úplně podložená.

Kolik tekutin skutečně potřebujeme?

Saša Fraisová: Vše, co potřebujete vědět o pitném režimu

Obecné pravidlo zní 30 až 40 ml na kilo. Což u mohutnějších lidí samozřejmě vydá vyšší číslo. Neznamená to vždy, že to musíme všechno vypít. Tekutiny přijímáme i potravou, v ovoci, zelenině, nebo třeba polévkách. Potíž je v tom, že spousta lidí nejí potraviny jako ovoce nebo zeleninu v syrovém stavu, proto obsah vody v potravě mají nižší. Z toho důvodu se obecně počítá s tím, co si člověk vypije. Pak samozřejmě stačí držet se na té spodní hranici výpočtu.

  • U stravy bohaté na méně vhodné sacharidy, s nízkým obsahem ovoce a zeleniny, ale taky u stravy výrazněji bohaté na bílkoviny je vhodné na pitný režim dbát trošku víc.

Jsou mezi námi lidé, kteří jsou nastavení na to, že pijí málo. A ti, kteří jsou nastavení na to, že pijí relativně hodně. Pak je nejobsáhlejší skupina – ti, kteří se můžou naučit pít, pokud dost nepijí jen proto, že na pití nemyslí. Jestliže tedy nezvládáme pít tolik, kolik říká vzoreček, a opravdu se to nedá „naučit“, není závada na našem přijímači, je to dáno naším nastavením. Ale je vhodné se snažit aspoň o to, abychom na pití mysleli a nezanedbávali ho úplně. Některým pomůže si svůj pitný režim zaznamenávat – ať už v nějaké aplikaci nebo na papír.

Kolik tekutin skutečně potřebujeme?

Je pravda, že je pití vody škodlivé?

Nebudu se rozepisovat o tom, k čemu všemu je voda dobrá. Ale dovolte pár řádek k často opakovaným tvrzením o škodlivosti vody. Pokud jste zvyklí na větší množství tekutin, není uváděné množství špatně, jestli není jiný zdravotní důvod pití omezit. Ne, každý opravdu nemá pít 1,5-2 litry a ani kapku navíc. Je pochopitelně špatně do sebe nahrnout větší množství vody naráz – ano, i čistá voda může velmi ohrozit zdraví, nebo dokonce zabít, to nepřeháním, ale pozor!, ne jen tak.

Řeč je o tom, že…

  • Nemáme do sebe nahrnout větší množství NAJEDNOU (bezpečný je ještě půllitr, litr už je ale moc).
  • Nemáme do sebe „nalít“ několik litrů v krátkém rozmezí.
  • Nemáme se divoce prolít v horký den, když jinak nejsme zvyklí pít víc. To pak pochopitelně ke kolapsům a ohrožení zdraví vede.

Pokud pijeme třeba 4 litry za den v průběhu celého dne, je to naprosto v pohodě, jestliže se víc hýbeme, je horko, nebo jsme mohutnější. A jsme na to zvyklí.

Pít raději vodu, nebo minerálku?

Proč se někdy říká, že nemáme pít jenom vodu, ale radši minerálku? To varování je kvůli elektrolytům – když je horký den, sportujeme a hodně se potíme, tak v těle ubývají minerály (odcházejí potem, močí, navíc je „vyplavujeme“ tím, jak se proplachujeme), a pak je organismus ohrožený, jak ledviny, tak třeba srdce. V takovém případě jsou minerálky naprosto na místě.

Je pravda, že je pití vody škodlivé?

U sportovců se často přidávají v létě přímo elektrolyty, protože se pocením při tréninkové zátěži odplaví hodně minerálů, které pak chybějí třeba i k tomu, aby srdce správně tlouklo – když to zjednodušíme.

První pomoc

V případě krize, když není po ruce minerálka, ale my se potíme opravdu hodně, je nám na omdlení, motá se nám hodně hlava (a hodně jsme se hýbali a hodně potili), si můžeme pomoct: nebojte se klidně si vodu trošku osolit i obyčejnou solí, stačí troška a asi bude potřeba přihodit i trošku cukru, ale pomůže to od nejhoršího.

V horkých dnech, které jsou u nás čím dál častější, není také ideální vyhýbat se soli u jídla. Naopak, nebojme se si v takový den více posolit (pokud ji nemusíme opravdu důsledně hlídat ze zdravotních důvodů).

FAQ

  1. Pít, až když máme žízeň? Ne, to je pozdě. Pocit žízně je už volání o pomoc, doslova.
  2. Odvodňuje kafe a čaj? Ne. Respektive, ten vliv je natolik zanedbatelný, že se o něm nemusíme bavit, pokud nepijeme kafe nebo silný černý čaj na litry (a i pak v něm přijímáme tekutiny).
  3. Jak poznáme, že máme tekutin akorát? Docela jednoduše podle barvy moči. Ideálně by měla být světlá, ale ještě ne úplně „voda“.
  4. Dá se zvyknout na to, že chodíme hodně na záchod? Ano, je to o zvyku, stabilizuje se to.
  5. Odrovnáme si pitím ledviny? Pokud jsou zdravé a pokud dodržíme to, o čem píšu výš, není důvod k obavám.

Co je dobré si zapamatovat ohledně pitného režimu

  • Pokud jsme zdraví, není čeho se bát.
  • Ideální je pít tekutiny neslazené, nekalorické.
  • Pokud jsme zvyklí na slazené pití, začněme si ho postupně ředit vodou.
  • Voda v ČR je jedna z nejkvalitnějších na světě (z veřejných zdrojů), takže žádné obavy v tomto směru.
  • Pokud se vám samotná voda zdá „mdlá“, můžeme ji vždy dochutit kouskem ovoce, citrusy, okurkou, bylinkami…

Některým pomůže si svůj pitný režim zaznamenávat – ať už v nějaké aplikaci nebo na papír.

Praktický tip na závěr

Svůj pitný režim můžete hlídat i v Kalorických Tabulkách, které všechno v průběhu dne sčítají za vás. Některým lidem vyhovuje vybarvovat si či odškrtávat na papíře políčka s počtem vypitých sklenic. Zejména ze začátku může být i takové hlídání pitného režimu k užitku.

foto: cz.depositphotos.com

Saša Fraisová

www.rohlikovka.cz

Výživová poradkyně, osobní trenérka a trenérka tanečních sportů, která se specializuje na práci s klienty s obezitou a nadváhou. Napsala na toto téma i úspěšnou knihu CHCI KONEČNĚ ZHUBNOUT, nedávno přidala další s názvem JÍST, ČI NEJÍST. Potkat ji můžete například ve skupině Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami nebo samozřejmě na jejích stránkách a také na jejích lekcích tance a sportu v Centru tance Praha a v Balance Club Brumlovka.

29.8.2024 Saša Fraisová Články, Jak si udržet zdraví, Recepty a výživa

Z archivu

Desatero rad, jak nastavit Kalorické Tabulky (2.část)

Jmenuji se Alexandra Rohlíková. Jako výživová poradkyně odpovídám často na dotazy uživatelů aplikace Kalorické Tabulky, jež se objevují ve skupině, která k oblíbené aplikaci patří.

Dnes budeme pokračovat tam, kde jsme minule skončili.

Celý článek 9.3.2021

Související články

Ing. Barbora Karásková: Tajemství úspěšné změny stravovacích návyků

Když se mě klienti ptají, kde začít se změnou stravovacích návyků, aby dosáhli štíhlé postavy a podpořili své zdraví, tak moje odpověď je vždy stejná: vyváženou stravou.

Často vidím, že lidé mají tendenci přeskočit základy a zabývat se složitostmi a detaily ve stravě. Tím jim uniká podstata a neuvědomují si zásadní chyby ve svém jídelníčku, což vede ke ztrátě času, vůle, energie i financí.

Celý článek 11.9.2024

Když to nesníš, nedostaneš sladkost aneb jak vzorce chování z dětství ovlivňují nejen vztah k jídlu v dospělosti

Vzorce chování, které si osvojíme v dětství, nás následně formují a ovlivňují po celý život.

Přemýšleli jste někdy nad tím, jaké stopy v nás zanechávají fráze, které jsme slýchávali jako děti?

Celý článek 9.9.2024

Průvodce vhodnými sporty pro pacienty s křečovými žílami

Křečové žíly jsou často spojeny s nepříjemnými pocity, které se souhrnně označují jako žilní bolest. U pacientů s chronickým žilním onemocněním patří fyzická aktivita obecně mezi doporučovaná režimová opatření.

Některé druhy cvičení a sportování jsou z hlediska žil pro pacienty prospěšnější, některé méně, jiná se dokonce vůbec nedoporučují.

Celý článek 6.9.2024

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Vliv spánku na proces hubnutí

Spánek je přirozená a základní lidská potřeba, přičemž potřeba délky a kvality spánku se individuálně liší.

Jsou lidé, kteří bez svých osmi hodin spánku „nezačnou den“, a pak jsou tací, kterým stačí spát pět hodin na to, aby přes den běžně fungovali.

Celý článek 2.9.2024

Výživový poradce a fitness instruktor Pavel Furch: Pohybem k radosti a ke zdraví

Mnoho z vás, kteří se pouští do hubnutí, si klade otázku, zda k tomu je nutný pohyb.

V zásadě není, jelikož zhubnout můžeme i bez pohybu prostřednictvím kalorického deficitu a díky tomu mohou hubnout i ti, kdo se z různých (zejména zdravotních) důvodů hýbat nemohou.

Celý článek 28.8.2024

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner