Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Deset důvodů, proč nehubnete podle svých představ

Snažíte se dodržovat kalorický deficit, ale stejně se v určitou chvíli zastaví váha na jedné jediné hodnotě a nejde dál? V čem může být problém?

Tomuto tématu jsme se už několikrát věnovali, ale pojďme si pár bodů jen tak v krátkosti shrnout. Ostatně, opakování je matka moudrosti, jak se říká.

Nedávno jsem si o tom povídal s manželkou, která aplikaci Kalorické Tabulky používá nějaký ten pátek, a nyní se jí zdálo, že už to nejde tak dobře jako dřív. Tak jsme si spolu sedli a krok za krokem, tak jak jsem zvyklý ze své práce novináře, probrali. Kéž jsou následující řádky k užitku i vám.

Deset důvodů, proč nehubnete podle vašich představ

1. Fyzická indispozice

Tento nadpis sice zní až moc sofistikovaně, ale jednoduše řečeno, pokud máte robustní stavbu těla po rodičích, holt s tím nic moc nenaděláte. Twiggy z vás nikdy nebude. Nezbývá, než se smířit s tím, že zkrátka v určité chvíli se vám počet kilogramů zastaví na určité hodnotě. Podobně můžete mít problém zhubnout kvůli hormonálním poruchám, PMS, lékům, jež berete apod.

2. Málo vody

Do těla by se měl dostat alespoň jeden litr až litr a půl vody denně (a to počítána i voda v ovoci, zelenině či polévkách). Každý má potřeby individuální, ale obecně, pokud omezíte spotřebu vody pod potřebnou normu, tělo ji začne zadržovat. A pokud jíte převážně slané potraviny, pak tělo vodu zadržuje také, ale váha jde překvapivě nahoru.

3. Není dosaženo správného kalorického deficitu

Když začínáte hubnout, máte určitou hodnotu bazálního metabolismu, určitou míru pohybové aktivity a podle toho se vypočítává kalorický deficit, který vám pomáhá hubnout. Jenže – v určitou chvíli se dostanete do bodu, kdy je nutné vypočítat si nový kalorický deficit, protože po zhubnutí na určitý počet kilogramů ten první vypočítaný údaj zkrátka už neplatí.

Tip redakce Kalorické Tabulky

4. Máte svaly místo tuku

Jestliže se začnete při snaze zhubnout více hýbat (běhat, chodit, cvičit…), a přitom dodržujete kalorický deficit, začne tělo spotřebovávat uložený tuk. Což je fajn. Jenže hýbáním se (a správnou životosprávou s dostatkem bílkovin) se vám také upevňují a rozvíjejí svaly. Velmi volně a velmi zjednodušeně řečeno se vám hmotnost tuku změní na hmotnost nově nabytých svalů. A to je samozřejmě dobře.

5. Máte málo tuků

Ha, říkáte si, tuky jsou přece zlo, tuky se při hubnutí nemají v přijímané potravě snad vůbec objevovat! Jde o hojně rozšířený omyl. Tělo pro svůj správný chod tuky nutně potřebuje. (Každý stroj je potřeba promazat, aby dobře šlapal.) Pokud si chcete váhu udržet, potřebujete alespoň 1 g tuku na 1 kg hmotnosti. Pokud chcete hubnout, pořád tělo potřebuje alespoň 0,7 – 0,8 g na jeden kilogram vaší váhy za den.

6. Jíte málo

O to přece při hubnutí snad jde, ne? Jíst málo. Pokud si to myslíte, propadli jste obecně oblíbenému omylu (zdravíme Ludvíka Součka). Vaše tělo potřebuje minimálně tolik kalorií, kolik činí váš bazální metabolismus, aby mohlo správně fungovat. Plus to, co vydá na další aktivity. Pokud tedy nasadíte drastickou dietu a snížíte příjem třeba o 2 – 3 tisíce kilojoulů, pak musí vaše tělo hledat zásoby jinde. Třeba ve svalech. A to není zdravé hubnutí.

7. Jíte jako na horské dráze

Na horské dráze jste jednou nahoře, jednou dole. A jednomu z toho bývá pěkně špatně. Podobně je na tom vaše tělo. Jeden den jíte málo, tělo má pocit hladu. Druhý den se najíte až moc a tělo má pocit sytosti. Ve výsledku se zde ale nepočítá průměrná hodnota obou dnů, ale spíše skutečnost, že tělo je totálně zmatené.

8. Zapomínáte si zapisovat „hrsti“

„Hrst“ říkám jídlu, které pokládáme za drobnosti. Také o tom už jsme psali. Bezmyšlenkovitě si naberete hrst oříšků. Dostanete od syna bonbón. Dáte si karamelku. Je vám nabídnutá čokoláda. Přidáte si med do čaje. Dáte si s kolegou frťana v práci na oslavu narození syna. Do salátu si dáte lžíci olivového oleje. Všechno to jsou ale kalorie, které máme ve zvyku zapomenout nebo je nepočítat. S tím souvisí zapisování si jídel „od oka“, kdy porci v restauraci podceníte a místo 200 gramů hranolek si započítáte jen 150 gramů. Což je sakra rozdíl.

9. Jíte skryté tuky a cukry

Máte pocit, že váš jídelníček je v pořádku, ale vysněné hubnutí nenastává? Zkuste si aspoň dva týdny zapisovat vše do aplikace Kalorické Tabulky a dobře si prohlédněte zastoupení makroživin (sacharidy, bílkoviny, tuky) v každém jídle. Zřejmě budete překvapeni a u některých jídel zmenšíte porci nebo je raději nahradíte něčím jiným.

Nejen bílé pečivo je plné tuků a cukrů. Jistě, často se hodí jako příloha, ke snídani či k večeři. Ale přece jen, pokud chcete zhubnout, zkuste si místo dvou tří tlustých krajíců chleba dát jen jeden, případně místo dvou tří rohlíků opět jen jeden.

10. Psychika

Pokud se vážíte třikrát denně a až úzkostlivě pečlivě sledujete vše, co jíte a pijete a jak moc či málo se pohybujete, dostanete se jedině tak do stresu. Podobným nepřítelem je stres z práce nebo nedostatek spánku. V takové chvíli bude vaše tělo chtít stresu zabránit. A začne u prvního vhodného nepřítele, kterým je právě vaše úporná snaha za každou cenu zhubnout. Podobnému stresu se vyhnete, když se nebudete vážit tak často. Doporučuje se stoupnout si na váhu maximálně jednou denně, a to ráno po návštěvě WC. Jinde se dočtete dokonce o vážení jednou za týden. A nakonec samotná kila nejsou vlastně ani nijak směrodatná. Měřte se místo vážení pravidelně v pase. Pokud jdou centimetry dolů, jste na dobré cestě, ačkoliv podle váhy se zdá, že kila stojí a nehubnete.

foto: cz.depositphotos.com

Jan Lipšanský

Absolvent scenáristiky, novinář, spisovatel, spolupracovník České televize, v současné době si užívající svých dvou synů a výletů s nimi.

17.9.2024 Jan Lipšanský Články, O kaloriích nevážně

Z archivu

Jak pracovat s Kalorickými Tabulkami?

Na internetu – a rovněž jako mobilní aplikace – je již řadu let dostupná aplikace Kalorické Tabulky. Řada uživatelů se díky hlídání jídelníčku pomocí této aplikace zbavila léků a je zajímavé, že ji využívají ve svých ordinacích i praktičtí a odborní lékaři.

V čem může pomoci vám, podobně jako pomohla již tisícům lidí?

Celý článek 16.1.2023

Související články

Ing. Barbora Karásková: Tajemství úspěšné změny stravovacích návyků

Když se mě klienti ptají, kde začít se změnou stravovacích návyků, aby dosáhli štíhlé postavy a podpořili své zdraví, tak moje odpověď je vždy stejná: vyváženou stravou.

Často vidím, že lidé mají tendenci přeskočit základy a zabývat se složitostmi a detaily ve stravě. Tím jim uniká podstata a neuvědomují si zásadní chyby ve svém jídelníčku, což vede ke ztrátě času, vůle, energie i financí.

Celý článek 11.9.2024

Když to nesníš, nedostaneš sladkost aneb jak vzorce chování z dětství ovlivňují nejen vztah k jídlu v dospělosti

Vzorce chování, které si osvojíme v dětství, nás následně formují a ovlivňují po celý život.

Přemýšleli jste někdy nad tím, jaké stopy v nás zanechávají fráze, které jsme slýchávali jako děti?

Celý článek 9.9.2024

Průvodce vhodnými sporty pro pacienty s křečovými žílami

Křečové žíly jsou často spojeny s nepříjemnými pocity, které se souhrnně označují jako žilní bolest. U pacientů s chronickým žilním onemocněním patří fyzická aktivita obecně mezi doporučovaná režimová opatření.

Některé druhy cvičení a sportování jsou z hlediska žil pro pacienty prospěšnější, některé méně, jiná se dokonce vůbec nedoporučují.

Celý článek 6.9.2024

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Vliv spánku na proces hubnutí

Spánek je přirozená a základní lidská potřeba, přičemž potřeba délky a kvality spánku se individuálně liší.

Jsou lidé, kteří bez svých osmi hodin spánku „nezačnou den“, a pak jsou tací, kterým stačí spát pět hodin na to, aby přes den běžně fungovali.

Celý článek 2.9.2024

Saša Fraisová: Vše, co potřebujete vědět o pitném režimu

Téma pitného režimu je opředeno poměrně dost mýty. Je tedy logické, že každý věří něčemu a že se občas úporně drží při životě i tvrzení, která nejsou tak úplně podložená.

Kolik tekutin skutečně potřebujeme?

Celý článek 29.8.2024

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner