Deset kroků, jež pomohou správně začít hubnout
Máme za sebou vánoční svátky, jež bývají mnohdy spojené s větší konzumací jídla a také kalorií v podobě alkoholu.
Navíc řada z nás si v tuto dobu začne dávat nesmyslně náročná novoroční předsevzetí, která samozřejmě dlouho nevydrží plnit. Jak to tentokrát pojmout lépe?
Před pár dny jsem zde zveřejnila tipy Jak si užít svátky a zároveň nepřibrat, jež mám každoročně připravené pro své klienty.
Nyní vám nabízím opět velmi jednoduché a léty ověřené praktické kroky, které vám pomohou začít nový rok tak, abyste se bez většího omezování posunuli k svému cíli. Tady jsou:
- Neřeš, co dělají ostatní a jak dosáhli svého cíle. Ty jsi ty. Nepřebírej jídelníčky z internetu! Nekupuj zázračné nápoje! Důležité je zaměřit se na to, co pomáhá jen a jen tobě.
- Soustřeď se na malé kroky. Rozlož si svůj cíl na malé kousky a každý týden se zaměř na jeden krok, který tě pomalu posune k cíli, např. navýšit bílkoviny, svačit, dbát na dostatek hydratace.
- Odměňuj se za to, co se povedlo. Řekla sis, že týden budeš dostatečně pít a dodržela to? Kup si květinu do vázy.
- Myslet na sebe není sobecké. Nemyslím tím, že zapomeneš, že máš doma partnera/rodinu a budeš vařit jen sobě. Ale když upravuješ jídelníček podle pravidel zdravého stravování, může se stát, že některé potraviny přestaneš kupovat, a jiné pro změnu začneš. Je v pořádku, že se o sebe snažíš starat i skrze jídlo.
- Používej základní potraviny. Snaž se postavit vše na základních potravinách a kupovat co nejméně potravin předpřipravených od výrobce. Bílý řecký jogurt s trochou marmelády je lepší než kupovaný ochucený jogurt.
- Nauč se (například pomocí aplikace Kalorické Tabulky) kombinovat – do každého jídla patří jak bílkoviny, sacharidy i tuky. Vše by mělo být zastoupeno v každém jídle a doplněno o porci zeleniny nebo ovoce. Drž se zdravého talíře – ¼ zdroj bílkovin, ¼ zdroj sacharidů a ½ zelenina.
- Sacharidy nejez samotné, ale vždy s nějakou bílkovinou. Např. jablko k svačině je vhodné doplnit o řecký jogurt nebo kousek sýra. Hned je tam vše, co tam má být.
- Hydratuj – zkus si pár dní psát, kolik toho vypiješ, a pokud je to méně než 2 litry, tak postupně přidávej a navyšuj.
- Bílkoviny – používej kvalitní zdroje. Jelikož jsou to zároveň i nositelé tuků, hledej méně tučné varianty. Každá část zvířat je jinak tučná a rozdíl mezi krkovicí a plecí je několik gramů tuku. Stejně tak části hovězího mají různou tučnost. Zvol si méně tučné varianty sýrů a masa, např. eidam 30%, drůbeží maso, vepřová panenka apod.
- Když neodoláš a „podlehneš“ jídlu, které jsi úplně neměla v plánu, neházej flintu do žita. Není jedno, jestli sníš pytel brambůrků nebo dva.
Pamatuj, že chyba není konec. Je to součást procesu. Úspěšný nový rok.
Tip redakce Kalorické Tabulky
Autorka článku na svých stránkách nabízí za solidní ceny nutriční koučink – pomoc v podobě dlouhodobých i jednorázových konzultací.
foto: cz.depositphotos.com a archiv
Bc. Mayová Veronika
- Certifikovaná nutriční koučka
- Provází ženy za zdravějším životem tak, aby dokázaly své tělo a mysl ozdravit trvale
- @tenci_zvenci
- FB Tenčí zvenčí
9.1.2025
Bc. Mayová Veronika
Články, Jak zhubnout