O kaloriích nevážně: Buk jako zdroj potravy
V dobách válek a hladu se lidé snažili zpracovat kde co z přírody.
Třeba listí z buku nebo bukvice.

Botanický název buku je fagus sylvatica, přičemž je zajímavé, že v řečtině slovo fagus znamená „jedlík“ a slovo sylva „lesní“. Zdá se tedy, že už minimálně v helénském světě listy a plody buku zpracovávali, a to nejen na krmení domácích zvířat. Ve starých herbářích se nachází rovněž množství léčivých receptů. Například proti zažívacím potížím, bolestem hlavy, proti nachlazení a kašli, na pročištění krve, srážení horečky, na mírné snížení krevního tlaku, hojení aftů v ústech.
Nutriční hodnoty
Hrst sušených bukvic obsahuje 163 kalorií 682 kJ a také 14 g tuku, 1,8 g bílkovin a 9,5 g sacharidů plus 15,5 mg vitamínu C, něco málo vitamínů řady B a dále železo, draslík, mangan. Bukvice neobsahují cholesterol ani lepek.
Najdeme v nich ale rovněž taniny neboli třísloviny, s nimiž se setkáme i u vína nebo zeleného čaje, vyznačující se trpkou a svíravou chutí. Mají sice antioxidační, protizánětlivý a antiseptický účinek, ale jen v malém množství, ve větším mohou být mírně toxické. Stačí však bukvice tepelně zpracovat (opražit, podusit, upéct…), a tím se toxiny v podstatě odstraní.
Mladé listy
V dubnu a květnu se sbírají mladé listy nejlépe ještě v rozkvětu a pupeny. Jsou dobré na salát – mají nakyslou chuť podobnou šťovíku. Případně jsou dobré jako „zelí“ na cibulce. Listy se dají sbírat i později, ale bývají už o něco hořčí a tužší. Bukové listí bývá občas i základem zelené barvy v některých jarních pivech nebo v likérech. A rovněž se z nich vaří čaj proti dušnosti, astmatu a na podporu správné funkce dýchacích cest.

Bukvice
V září a říjnu je možné sbírat bukvice. Najdeme je ale i přes zimu, někdy dokonce také na jaře. Buk sice plodí bukvice jednou za čtyři roky, ale pokud je dubů na jednom místě víc, vždycky se nějaký zrovna plodící najde. Plody je nutné vyloupnout ze slupky, což nebývá jednoduché, ale po přelití vařící vodou se loupou bukvice snadněji.
Plody mají oříškovou chuť podobnou mandlím, ale nedoporučuje se jíst jich příliš mnoho za syrova, právě kvůli obsahu tříslovin. Proto se doporučuje jejich tepelná úprava. Když se usušené plody pomelou, je možné je přidávat do mouky, protože taniny v malém množství podporují trávení. Nebo je můžete upražit (stačí nasucho na pánvi nebo v troubě po dobu 15 minut při teplotě 180 stupňů) a buď jíst jako ořechy, nebo pomlít na falešnou kávu. Stačí ji pak připravit jako Meltu nebo turka – prostě se lžička dvě bukvicové kávy zalijí vařící vodou.
Protože bukvice obsahují až 40 % tuku, je možné z oloupaných plodů za studena lisovat olej. Ze 2,5 kg se dá vylisovat litr oleje. Pokud nemáte doma lis, lze semena rozdrtit a nějakou dobu vařit – po vychladnutí olej vystoupá na hladinu a dá se sesbírat. Podle některých znalců se kvalitou rovná olivovému. Využití je obdobné – jako zálivka na saláty, za studena na pečivo, ale i na zapečení pečiva, na krátké, rychlé smažení třeba zeleniny.
foto: cz.depositphotos.com
Tip redakce Kalorické Tabulky

Autor článku přispěl svými texty také do naší kuchařky Kalorické Tabulky – nejlepší recepty a Diáře plného motivace. Nyní oba tituly zakoupíte ve zvýhodněném balíčku na e-shopu Kalorických Tabulek.
Chcete zhubnout? Mohlo by se vám hodit:
Jan Lipšanský
Absolvent scenáristiky, novinář, spisovatel, spolupracovník České televize, v současné době si užívající svých dvou synů a výletů s nimi.
21.3.2025
Jan Lipšanský
Články, O kaloriích nevážně