Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

O kaloriích nevážně: Buk jako zdroj potravy

V dobách válek a hladu se lidé snažili zpracovat kde co z přírody.

Třeba listí z buku nebo bukvice.

O kaloriích nevážně: Buk jako zdroj potravy

Botanický název buku je fagus sylvatica, přičemž je zajímavé, že v řečtině slovo fagus znamená „jedlík“ a slovo sylva „lesní“. Zdá se tedy, že už minimálně v helénském světě listy a plody buku zpracovávali, a to nejen na krmení domácích zvířat. Ve starých herbářích se nachází rovněž množství léčivých receptů. Například proti zažívacím potížím, bolestem hlavy, proti nachlazení a kašli, na pročištění krve, srážení horečky, na mírné snížení krevního tlaku, hojení aftů v ústech.

Nutriční hodnoty

Hrst sušených bukvic obsahuje 163 kalorií 682 kJ a také 14 g tuku, 1,8 g bílkovin a 9,5 g sacharidů plus 15,5 mg vitamínu C, něco málo vitamínů řady B a dále železo, draslík, mangan. Bukvice neobsahují cholesterol ani lepek.

Najdeme v nich ale rovněž taniny neboli třísloviny, s nimiž se setkáme i u vína nebo zeleného čaje, vyznačující se trpkou a svíravou chutí. Mají sice antioxidační, protizánětlivý a antiseptický účinek, ale jen v malém množství, ve větším mohou být mírně toxické. Stačí však bukvice tepelně zpracovat (opražit, podusit, upéct…), a tím se toxiny v podstatě odstraní.

Mladé listy

V dubnu a květnu se sbírají mladé listy nejlépe ještě v rozkvětu a pupeny. Jsou dobré na salát – mají nakyslou chuť podobnou šťovíku. Případně jsou dobré jako „zelí“ na cibulce. Listy se dají sbírat i později, ale bývají už o něco hořčí a tužší. Bukové listí bývá občas i základem zelené barvy v některých jarních pivech nebo v likérech. A rovněž se z nich vaří čaj proti dušnosti, astmatu a na podporu správné funkce dýchacích cest.

Hrst sušených bukvic obsahuje 163 kalorií 682 kJ a také 14 g tuku, 1,8 g bílkovin a 9,5 g sacharidů plus 15,5 mg vitamínu C, něco málo vitamínů řady B a dále železo, draslík, mangan.

Bukvice 

V září a říjnu je možné sbírat bukvice. Najdeme je ale i přes zimu, někdy dokonce také na jaře. Buk sice plodí bukvice jednou za čtyři roky, ale pokud je dubů na jednom místě víc, vždycky se nějaký zrovna plodící najde. Plody je nutné vyloupnout ze slupky, což nebývá jednoduché, ale po přelití vařící vodou se loupou bukvice snadněji.

Plody mají oříškovou chuť podobnou mandlím, ale nedoporučuje se jíst jich příliš mnoho za syrova, právě kvůli obsahu tříslovin. Proto se doporučuje jejich tepelná úprava. Když se usušené plody pomelou, je možné je přidávat do mouky, protože taniny v malém množství podporují trávení. Nebo je můžete upražit (stačí nasucho na pánvi nebo v troubě po dobu 15 minut při teplotě 180 stupňů) a buď jíst jako ořechy, nebo pomlít na falešnou kávu. Stačí ji pak připravit jako Meltu nebo turka – prostě se lžička dvě bukvicové kávy zalijí vařící vodou.

Protože bukvice obsahují až 40 % tuku, je možné z oloupaných plodů za studena lisovat olej. Ze 2,5 kg se dá vylisovat litr oleje. Pokud nemáte doma lis, lze semena rozdrtit a nějakou dobu vařit – po vychladnutí olej vystoupá na hladinu a dá se sesbírat. Podle některých znalců se kvalitou rovná olivovému. Využití je obdobné – jako zálivka na saláty, za studena na pečivo, ale i na zapečení pečiva, na krátké, rychlé smažení třeba zeleniny.

foto: cz.depositphotos.com

Tip redakce Kalorické Tabulky

Set Nejlepší recepty a Diář plný motivace

Autor článku přispěl svými texty také do naší kuchařky Kalorické Tabulky – nejlepší recepty a Diáře plného motivace. Nyní oba tituly zakoupíte ve zvýhodněném balíčku na e-shopu Kalorických Tabulek.


Chcete zhubnout? Mohlo by se vám hodit:

Jan Lipšanský

Absolvent scenáristiky, novinář, spisovatel, spolupracovník České televize, v současné době si užívající svých dvou synů a výletů s nimi.

21.3.2025 Jan Lipšanský Články, O kaloriích nevážně

Z archivu

Měření porcí jídla pomocí dlaně

Ze zahraničí i k nám pomaličku proniká jednoduchý způsob měření porcí jídla na talíři pomocí dlaně.

Kolikrát se vám stalo, že jste zašli do restaurace a měli problém zjistit, kolik jste toho vlastně snědli, abyste si to pak korektně zapsali do aplikace Kalorických Tabulek?

Celý článek 30.1.2025

Související články

Helena Franclová: Moje cesta s Kalorickými Tabulkami aneb od nadváhy k pin-up girl

Aplikaci Kalorické Tabulky jsem si poprvé stáhla do svého mobilu v roce 2012, když můj přítel /nynější manžel odcestoval služebně do Švédska a já jsem se rozhodla pro trvalou změnu svého „tělesného já“.

Ale pojďme hezky od začátku.

Celý článek 17.5.2025

Hubnutí, zdravý životní styl a motivace (5. díl): Proč raději hubnout pomalu, ale udržitelně. Příběh (nejen) mé hlavy

Jasně, každý z nás by nejraději viděl výsledky hned. Ale je potřeba si uvědomit, že na svou aktuální váhu jsme se taky nedostali přes noc. Takže rychle to dolů také nejde.

Vlastně… ani by nemělo.

Celý článek 15.5.2025

O kaloriích nevážně: Chvála hořčice

Pokud znáte hořčici jen tu světlou ze stánků s párky v rohlíku nebo z bufetů na stadionech, vězte, že její historie a počet druhů a možností je daleko širší.

A je dobré o tom něco málo vědět…

Celý článek 11.5.2025

Změna výpočtu bazálního metabolismu v Kalorických Tabulkách

Možná jste si všimli, že se vám v Kalorických Tabulkách změnil doporučený denní příjem, aniž byste sami měnili vstupní hodnoty. Abychom podrobně vysvětlili, co se stalo, vytvořili jsme tento článek.

Celý článek 7.5.2025

Hubnutí, zdravý životní styl a motivace (4. díl): Nový způsob života jako náš nový standard, nikoliv dočasná snaha o hubnutí

Dalším článkem se dostáváme do fáze, která je pro spoustu z nás klíčová – budování zdravého životního stylu jako nového standardu.

Už to není jen o tom počátečním nadšení, počítání kalorií

Celý článek 3.5.2025

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner