Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Markéta Nevěčná – fitness instruktorka: Jak neztratit motivaci při hubnutí

Pokud je tohle váš první pokus zhubnout, tak gratuluji k rozhodnutí. A tohle je článek přesně pro vás. Pokud začínáte s hubnutím už na několikátý pokus, gratuluji, že to nevzdáváte.

A tento článek by měl pomoct, aby to tentokrát byl už pokus poslední – a samozřejmě úspěšný.

Markéta Nevěčná - fitness instruktorka: Jak neztratit motivaci při hubnutí

Na základě svých zkušeností z praxe trenéra a výživového poradce jsem sepsala pár doporučení, co udělat předem, aby vaše cesta k vysněné postavě vedla k vytouženému cíli. Dovolím si celý ten proces hubnutí přirovnat k road tripu, před kterým je třeba promyslet následujících 11 bodů. Není to nic komplikovaného a věřte, že to velmi pomůže. Co tedy udělat?

1. Určit cílovou destinaci

Znamená to stanovit si, jaká má být moje vysněná hmotnost.

2. Určit si dobu, po kterou pojedu

Znamená to stanovit si, kdy chci do své vybrané destinace dorazit (dosáhnout své vysněné váhy).

3. Zvolit dopravní prostředek

Tady u toho bodu bych se ráda trošku zastavila, protože vybrat si dopravní prostředek je opravdu důležité.

  • Jít pěšky – je případ, kdy se rozhodnete hubnout čistě podle své intuice. Bez znalostí, potřebných informací. Takhle cesta je velice náročná, únavná, trvá dlouho… Cíl může být v nedohlednu a často se vrátíte dřív, než dorazíte ani ne do poloviny cesty.
  • Jet na kole – je případ, kdy využijete rady, která vám poskytne třeba kamarádka, nějaký časopis nebo dnes tolik oblíbený internet. Hubnout na základě takových informací bude asi snadnější, ale určitě je i lepší dopravní prostředek…
  • Jet autem (využít aplikaci Kalorické Tabulky) – znamená, že si sednete za volant, můžete jet, kudy chcete, víceméně tak, jak si určíte vy. Máte nad tím kontrolu, ale i odpovědnost, jež vyžaduje pozornost a vlastní vynalézavost.
  • Jet autobusem nebo vlakem (s pomocí solidního odborníka, jenž obvykle tak jako tak využívá aplikaci Kalorické Tabulky) – znamená, že někdo řídí průběh vaší cesty. Nemáte to úplně ve svých rukou, ale zodpovědnost je na řidiči. Vy jen musíte dodržovat instrukce, připoutat se, sedět na místě podle pokynů.
  • Letět tryskáčem, vrtulníkem nebo se nechat se teleportovat (pytlíčková dieta, omezení na pár potravin) – znamená, že to bude drahé, bude to krátké a bohužel dlouhodobě nereálné. Zhubnout můžete, a to i celkem rychle, ale v mžiku jste zpátky tam, kde jste byli na začátku – navíc bez peněz, energie a touhy ještě někdy někam jet.

Trenérka a výživová poradkyně Markéta Nevěčná: Fyzikální zákony stále fungují

4. Uvědomit si, proč chcete jet

Znamená to sepsat si své důvody, proč chcete zhubnout. Podrobně si napište, jak byste chtěl/a vypadat, jak se cítit, co vše bez těch kil navíc zvládnete, jak to zlepší vaše zdraví. Až se objeví na cestě nějaká překážka, budete stát v koloně, autobus bude mít zpoždění nebo píchnete kolo, je fajn si připomenout, proč jste chtěli jet (obrazně řečeno, podívat se na fotku moře z katalogu, ve skutečnosti si přečíst to, co jste si na počátku cesty sepsali).

5. Připravit si výbavu

Na cestu si zabalte jen pár základních věcí, bez kterých se neobejdete. Vše ostatní lze pořídit až cestou. V hubnoucím procesu bych doporučila osobní a kuchyňskou váhu a hodně krabiček, do kterých si bude připravovat jídlo. Nic víc není pro začátek potřeba.

6. Naplánovat režim

K tomu, aby vaše plány vyšly a road trip byl úspěšný, je potřeba dát tomu potřebný řád. A ten dodržet. Pokud místo odjezdu brzy ráno vyjedete až před polednem, protože jste ještě narychlo balili a doplňovali do auta naftu či benzin, potkáte po cestě kolony aut a do cíle dorazíte pozdě, navíc unavení, vystresovaní a znechucení. Možná vás napadnou i myšlenky, že by bylo nejlepší to otočit a vrátit se do pohodlí domova. Proto je fajn mít už večer naplánované, kam se pojede (co se bude jíst), mít natankováno (nakoupeno a uvařeno) a další den si jen užívat cestu (jíst).

7. Sehnat parťáka na cestu

Jsou různé typy lidí – a ano, někdo cestuje rád sám. Ale mít parťáka na cestu, zvlášť do neznámých končin, je velká výhoda. Může hodně pomoci, když po cestě píchnete kolo (ujedete z režimu a potřebujete podpořit/povzbudit), může vzít řízení za vás, když jste unavení (uvařit něco dobrého, nachystat krabičky) nebo se v řízení můžete střídat (chystat si krabičky navzájem). Hubnout s parťákem je super! Navzájem se motivujete, hecujete, podporujete.

Markéta Nevěčná - fitness instruktorka: Rozhovor s klientkou, jež zhubla úpravou stravy a pohybem

8. Naplánovat „zdravotní“ zastávky

Na road tripu si zvolte místa, kde se chcete zastavit a trošku si odpočinout. Tím myslím dát si “dietní” pauzu. Je úplně v pohodě se na chvilku na striktní dodržování tzv. vyprdnout, zvlášť když cestujete hodně daleko (hubnete z vysoké váhy).

9. Vážit si všech zážitků na cestě

I když vás primárně zajímají památky (v případě hubnutí je to samozřejmě hmotnost, kterou ukazuje váha), je dobré na vaší cestě hledat i jiná super místa – užívat si přírodu, moderní architekturu a koncerty (ubývající centimetry, zlepšení tlaku, krevního cukru, cholesterolu a kondice). To je důležité, protože jednou za čas se přestane váha hýbat a člověk trošku ztratí chuť pokračovat, a pak jsou další ukazatele pokroku obrovskou pomocí pro udržení motivace.

10. Nebát se občas odbočit

Experimentujte! Zkuste jet občas jinou cestou, než bylo původně v plánu. (Přeloženo do řeči hubnoucích – zkoušejte nová jídla, nové sporty, objevujte nové potraviny.) Cesta bude zajímavější, dobrodružnější a možná zjistíte, že touhle cestou se vám prostě jede líp. Pokud ne, vrátit se na původní můžete vždycky.

Pět různých jídel, v kterých využijete dopředu připravené trhané kuřecí maso

11. Nebýt přehnaným otrokem svého plánu

Ne vždycky vyjde počasí, ne vždycky máte volnou cestu, občas se zaseknete v koloně. Tak to prostě je. Stalo se vám někdy, že jste vyrazili na krásnou rozhlednu a najednou začalo pršet, a díky tomu jste ve městě poblíž objevili super muzeum? Ani na hubnoucí cestě nepůjde všechno tak, jak si naplánujete, věřte mi. Je fajn s tím dopředu počítat. Budou se dít situace jako nemoc, vytíženost v práci, v rodině – a priority padnou jinam. Nebo si dáte jen ke kafíčku větší kus dortu, než bylo původně zamýšleno. Nic se neděje, důležité je si cestu užívat a postupovat k svému cíli.

foto: archiv autorky článku

Můj tip: Veďte si „cestovatelský“ deník

K tomu, abyste si dobře pamatovali všechny milé a méně milé chvilky, viděli své pokroky a neztráceli motivaci, je dobré si vedle zapisování jídelníčku do aplikace Kalorické Tabulky vést papírový „cestovatelský deník“. Snadno pak můžete zalistovat zpět, pochválit se za své mezivýsledky, připomenout cíle a přání.

Markéta Nevěčná

Facebook profil

Trenérka a výživová poradkyně, která nepíše jídelníček na papír, protože takový končí nejčastěji na dně šuplíku nebo v koši, ale snaží se pomocí Kalorických Tabulek své klienty vést k pochopení jídla, vytvoření povědomí o nutričních hodnotách potravin a zjednodušení cesty za jejich vysněnou postavou.

26.8.2024 Markéta Nevěčná Články, Jak zhubnout

Z archivu

Markéta Nevěčná – fitness instruktorka: Jak mě Kalorické Tabulky dostaly do latě

Bylo, nebylo – v časech, kdy jsem se ještě před seznámení s aplikací Kalorické Tabulky, tak asi jako asi jako každý, kdo se snaží hubnout, zkoušela různé typy diet.

Tou dobou jsem ještě (díky bohu) negooglila a zkoušela tedy vše, co jsem našla v různých časopisech: dělená strava, vynechání pečiva, vynechání příloh, poslední jídlo v 17 hodin…

Celý článek 5.7.2024

Související články

Ing. Barbora Karásková: Tajemství úspěšné změny stravovacích návyků

Když se mě klienti ptají, kde začít se změnou stravovacích návyků, aby dosáhli štíhlé postavy a podpořili své zdraví, tak moje odpověď je vždy stejná: vyváženou stravou.

Často vidím, že lidé mají tendenci přeskočit základy a zabývat se složitostmi a detaily ve stravě. Tím jim uniká podstata a neuvědomují si zásadní chyby ve svém jídelníčku, což vede ke ztrátě času, vůle, energie i financí.

Celý článek 11.9.2024

Když to nesníš, nedostaneš sladkost aneb jak vzorce chování z dětství ovlivňují nejen vztah k jídlu v dospělosti

Vzorce chování, které si osvojíme v dětství, nás následně formují a ovlivňují po celý život.

Přemýšleli jste někdy nad tím, jaké stopy v nás zanechávají fráze, které jsme slýchávali jako děti?

Celý článek 9.9.2024

Průvodce vhodnými sporty pro pacienty s křečovými žílami

Křečové žíly jsou často spojeny s nepříjemnými pocity, které se souhrnně označují jako žilní bolest. U pacientů s chronickým žilním onemocněním patří fyzická aktivita obecně mezi doporučovaná režimová opatření.

Některé druhy cvičení a sportování jsou z hlediska žil pro pacienty prospěšnější, některé méně, jiná se dokonce vůbec nedoporučují.

Celý článek 6.9.2024

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Vliv spánku na proces hubnutí

Spánek je přirozená a základní lidská potřeba, přičemž potřeba délky a kvality spánku se individuálně liší.

Jsou lidé, kteří bez svých osmi hodin spánku „nezačnou den“, a pak jsou tací, kterým stačí spát pět hodin na to, aby přes den běžně fungovali.

Celý článek 2.9.2024

Saša Fraisová: Vše, co potřebujete vědět o pitném režimu

Téma pitného režimu je opředeno poměrně dost mýty. Je tedy logické, že každý věří něčemu a že se občas úporně drží při životě i tvrzení, která nejsou tak úplně podložená.

Kolik tekutin skutečně potřebujeme?

Celý článek 29.8.2024

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner