Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Markéta Nevěčná – fitness instruktorka: Jak mě Kalorické Tabulky dostaly do latě

Bylo, nebylo – v časech, kdy jsem se ještě před seznámení s aplikací Kalorické Tabulky, tak asi jako asi jako každý, kdo se snaží hubnout, zkoušela různé typy diet.

Tou dobou jsem ještě (díky bohu) negooglila a zkoušela tedy vše, co jsem našla v různých časopisech: dělená strava, vynechání pečiva, vynechání příloh, poslední jídlo v 17 hodin…

No, mohlo být ještě hůř, taky jsem mohla zkusit okurkovou dietu, žvýkací dietu, dodržování různých časů a nebýt v té době „chudou“ studentkou, určitě bych si objednala i „zaručenou“ pytlíčkovou dietu. Přiznávám: Nebavilo mě to, nechutnalo mi to, byla jsem unavená, a tak jsem se na to s odpuštěním vyprdla. Ale stále jsem se snažila jíst dle různých návodů „zdravě“.

Markéta Nevěčná - fitness instruktorka: Jak mě Kalorické Tabulky dostaly do latě

Jenže ono sníst půl skleničky arašídového másla denně není úplně kaloricky v pohodě. Nebo takový obložený (byť celozrnný) chlebíček s avokádem a ztraceným vejcem dokáže roztočit kolečko tuků v Kalorických Tabulkách nevídaně. Jenže jmenovaná aplikace v té době ještě nebyla nebo jsem o ní možná jen nevěděla, a tak jsem i na „zdravé stravě“ hezky přibírala.

A to jsem opravdu nejedla fastfood, brambůrky, sladkosti. Jen jsem zkrátka vůbec netušila, kolik má jaká potravina kalorií a jaké obsahuje makronutrienty, jako jsou bílkoviny, sacharidy a tuky. A už vůbec jsem neměla ponětí, kolik by holka, jako jsem byla já, měla toho všeho sníst.

Ale pak přišel zlom. Objevila jsem Kalorické Tabulky. Nechala jsem se změřit na InBody, zjistila jsem si hodnotu bazálního metabolismu, spočítala si svůj příjem. A nestačila se divit!

Markéta Nevěčná - fitness instruktorka: Jak mě Kalorické Tabulky dostaly do latě

Opravdu je velký rozdíl dát si do snídaně jahody, a dát si banán. Opravdu je velký rozdíl dát si 30 g ovesných vloček nebo 30 g zapékaných musli. Také rozdíl mezi řeckým jogurtem a jogurtem řeckého typu je obrovský. Rozdíl mezi bílým jogurtem a řeckým jogurtem… Zkrátka přišlo velké uvědomění.

Díky Kalorickým Tabulkám jsem získala potravinovou gramotnost. Postupem času jsem se cvičení a stravování začala věnovat víc a udělala si dokonce potřebné kurzy. Dnes mě trénování a poradenství ohledně výživy živí. A stále ke své práci využívám primárně aplikaci Kalorické Tabulky.

Markéta Nevěčná - fitness instruktorka: Díky Kalorickým Tabulkám jsem získala potravinovou gramotnost.Dnes mě trénování a poradenství ohledně výživy živí.

Podle mě by si měl každý člověk alespoň tři týdny v každém ročním období zkusit zapisovat, co jí. Proč tři týdny? Protože za tři týdny se vystřídá více sezonních potravin. Proč každé roční období? Protože naše strava je jiná (nebo by alespoň měla být jiná) v každém ročním období.

  1. Na jaře se začne přirozeně odlehčovat. Všichni už se těšíme na čerstvou zeleninu a ovoce.
  2. Léto je zase ve znamení grilovaček a často i popíjení nějakého alkoholu. Zmrzlinky jedou ve velkém. A možná by bylo fajn mít přehled o tom, jaký je rozdíl mezi panenkou a krkovičkou, vinným střikem a piňa coladou a kolik kalorií sebere smetanová zmrzlina proti ovocnému sorbetu.
  3. Na podzim se zase vracíme k teplejším pokrmům a nápojům. Jenže ono takové latte a mrkvový dort může mít i 600 kalorií a to se jen těžko odhaduje. Teplé polévky a omáčky plné smetany jsou taky dost ošemetné. Nemluvě o tom, že s přicházejícím sychravým počasím ubývá i aktivit, takže je méně příležitostí tyhle kalorické bomby spálit.
  4. No a zima, advent, vánoční večírky, Vánoce, silvestr… To nikdo snad ani zapisovat nechce. Nicméně zima pokračuje a také počátkem roku si přirozeně pořád vybíráme spíš teplé potraviny. Takže místo jogurtu raději ovesnou kaši, nad zeleninovým salátem vyhraje teplý toust. Omáčky vedou.

Díky zapisování do aplikace Kalorické Tabulky získáváme lepší povědomí o jednotlivých sezonních potravinách a pokrmech.

Díky zapisování průběžně během celého roku získáváme lepší povědomí o jednotlivých sezonních potravinách a pokrmech. Třeba do mě by teď rozhodně nikdo nedostal vanilkový rohlíček. Ale zmrzlinu? Vagon, prosím!

Navíc Kalorické Tabulky člověka „donutí“ experimentovat, objevovat a vařit, protože když zjistíš, že klasická hospodská svíčková ti zbarví polovinu koleček, krom bílkovin, možná si zkusíš udělat svoji zdravější verzi. A pokud se nechceš vzdát oblíbených moučníků a dortíků, možná začneš péct svoje „KalorickéTabulkyfriendly“ verze. A o tom to zkrátka je.

pokud se nechceš vzdát oblíbených moučníků a dortíků, možná začneš péct svoje „KalorickéTabulkyfriendly“ verze

Objevíš spoustu nových potravin, budeš si automaticky prohlížet složení a nutriční hodnoty. Tím získáš tzv. potravinovou a nutriční gramotnost a začne tě to celé bavit.

foto: autorka článku

Markéta Nevěčná

Facebook profil

Trenérka a výživová poradkyně, která nepíše jídelníček na papír, protože takový končí nejčastěji na dně šuplíku nebo v koši, ale snaží se pomocí Kalorických Tabulek své klienty vést k pochopení jídla, vytvoření povědomí o nutričních hodnotách potravin a zjednodušení cesty za jejich vysněnou postavou.

5.7.2024 Markéta Nevěčná Články, Jak zhubnout

Z archivu

Jak začít s Kalorickými Tabulkami, vydržet a nezbláznit se z toho

Možná se také ptáte, jak to udělat, aby vyplňování aplikace Kalorické Tabulky nestálo moc úsilí, nezabralo příliš času, ale naopak to bylo dlouhodobě udržitelné, efektivní, praktické a komfortní.

Věřím, že v tomto mohou pomoci tipy, jak to dělám já.

Celý článek 20.12.2022

Související články

O kaloriích nevážně: Jídla v těstíčku

Kdysi dávno lidstvo přišlo na to, že smícháním mouky a vody vznikne těsto, a začalo z něj péct chleba. A potom někoho napadlo dát do těsta náplň, zabalit a těsto uvařit či osmažit.

Časem dokonce vznikly i nové varianty těsta jako listové nebo odpalované.

Celý článek 6.11.2025

Veronika Mayová: I pozitivní myšlenky mohou být nechtěné a kazit nám hubnutí

Četl/a jste článek „Nechtěné myšlenky – tichý sabotér naší snahy zhubnout“?

Pokud ne, nezapomeňte se na něj později juknout. Teď se podíváme opět na myšlenky – tentokrát na první pohled pozitivní, jež mají ovšem také své ale…

Celý článek 3.11.2025

Gen Z delikatesa Gochujang

Gochujang, možná znáte pod slovním spojením „pasta z červené chilli papričky“. Je to sladko-slané fermentované koření velmi oblíbené v korejské kuchyni.

V poslední době začíná být velmi populární nejen kvůli svému exotickému názvu, ale také pro zajímavé spektrum chutí, které dodá běžným pokrmům.

Celý článek 31.10.2025

Ing. Barbora Karásková: Proč řešit ultrazpracované potraviny v jídelníčku?

Dnešní potravinářský průmysl dokáže hotové zázraky. Umí vyrobit potraviny, které vypadají skvěle, chutnají božsky a ještě se tváří jako něco, co prospěje našemu zdraví.

Krásný obal, lákavé slogany, sliby o zdraví, a to s hlavním cílem – přesvědčit nás, že kupujeme něco dobrého pro naše tělo.

Celý článek 28.10.2025

Jan Lipšanský O kaloriích nevážně: Jaké jídlo jedí řečtí mniši?

Tak trochu jako slepý k houslím jsem se dostal ke studijnímu výletu na pár dní do jednoho z řeckých monastýrů, kde jsem zjistil, že existují jídla jako patatopita, spanakopita, skordalia, koulourakia, koliva, bougatsa, tyrokafteri nebo arakas latheros.

A samozřejmě jsem si zapsal recepty – viz níže.

Celý článek 26.10.2025

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner