Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Recepty na chutné vánoční cukroví aneb i bez másla a ztužených rostlinných tuků to jde!

Přemýšlíte, jakým cukrovím byste si osladily letošní vánoční čas? Máme pro vás tři tipy – jeden skutečně zdravý, druhý opravdu dobrý a celkem levný. A třetí je vskutku unikátní…

Ať vám chutná. Koneckonců nejde o kvantitu, ale kvalitu. A tu si můžeme dovolit i při počítání kalorií.

Proteinové bonbony Martiny Jandové

S výživovou poradkyní Martinou Jandovou spolupracujeme již delší čas. Číst jste mohli například její hodnocení jídelníčku a ukázku práce s klientem vidět tady.

Do naší vánoční sbírky cukroví nám poskytla recept na unikátní cukrovinky, které neobsahují téměř žádné sacharidy, a přesto chutnají prý sladce.

Suroviny:

hrst mandlí
hrst lískových ořechů
hrst slunečnicových semínek
hrst vlašských ořechů
hrst ovesných vloček (pokud nechcete sacharidy, tak místo vloček přidejte víc nasekaných ořechů)
dvě hrsti proteinového prášku (ideálně příchuť cookies, vanilka nebo čokoláda) – pro zvýšení množství bílkovin a zároveň pro oslazení
2 lžíce arašídového másla
2 lžíce kokosového oleje
1 lžíce medu (nemusí být, záleží na chuti)
trocha mléka na zředění (lze obyč. nebo třeba mandlové…)

Postup:

Ořechy a vločky rozsekáme v sekáčku do jemné konzistence. Přidáme proteinový prášek, arašídové máslo, rozehřátý kokosový olej a promícháme. Podle potřeby vlijeme mléko, aby vznikla „mazlavá“ konzistence, která drží pohromadě. Podle potřeby dochutíme medem. Vzniklou hmotu dáme do silikonových formiček na led, přikryjeme potravinářskou fólií a dáme do mrazáku ztuhnout na jednu až dvě hodiny. Následně vyloupneme bonbony z tvořítka a obalíme je v kokosu, rozemletých ořeších nebo v čokoládě či v kakau. Vložíme do papírových košíčků a pokud je hned nesníme, tak si je můžeme zmrazit a postupně ujídat.

Pokud chcete bonbony pro děti, tak tam protein nedávejte. Můžete přidat více vloček a med na doslazení. Množství si pak upravte podle konzistence, aby hmota držela při sobě. Místo arašídového másla můžete zvolit mandlové, kešu, atd. Dosladit se dá krásně i rozmixovanými datlemi, které zajistí i lepivost, takže hmota hezky drží.

Letošní hysterie kolem másla vytočila cenu této tradiční vánoční ingredience do nevídaných výšin. Nejen proto vám přinášíme recept, v kterém se snoubí dokonalá chuť a poctivé domácí suroviny, v kterých máslo nenajdete. Vyzkoušejte a pak teprve suďte….

Sádlové koláčky

Suroviny:

150 g ‏domácího sádla
150 g ‏cukru moučka
160 g ‏hladké mouky
60 g ‏kakaa
1 ‏malinová marmeláda na zdobení

Postup:

Sádlo necháme odstát v pokojové teplotě a následně všechny suroviny kromě marmelády smícháme a vypracujeme vláčné těsto, které zabalíme do potravinové fólie. Dáme přes noc do lednice. Z těsta uválíme malé kuličky bez puklin, prstem nebo koncem vařečky uděláme důlek a do něj dáme trochu malinové marmelády. Případně je možné dát na každý koláček místo marmelády půlku oloupané mandle. Pečeme v mírné troubě (cca 150°) přibližně 20 minut. Zkoušeli jsme i verzi bez marmelády a mandle. A uspěli jsme taktéž.

A na závěr jeden skutečný bonbónek…

Cukroví s příchutí historie

Na kouzelném zámku Žleby probíhají každý rok speciální vánoční prohlídky, při kterých návštěvníci mohou nejen ochutnat místní dobroty (napečené přímo v zámecké kuchyni), ale také se dozvědět zajímavosti o tom, jak se panstvo stravovalo. A co připravovalo na sváteční stůl.

Letos zde odtajnili mimo jiné recepty na zapomenuté druhy cukroví. Základem byly prý oplatky, které se v 19. století těšily velké oblibě. A mnozí z nás je vlastně mají rádi dodnes – vždyť komu by nechutnaly legendární plněné karlovarské oplatky?

Citronové lusky ze zámku Žleby

Udělej ze čtvrt libry cukru bílý led, tj. utluč čtvrt libry pěkného cukru na mouku a prosej ho (tak se to musí stát na každý led), pak ho dej na šáleček, přidej k němu z jednoho bílku sněhu, a hodně to tři, potom do toho naceď z půl citronu šťávu, tak led pěkně zbělí; musí se ale nejméně půl hodiny míchat. Do ledu přimíchej čtvrt libry oloupaných, na nudličky rozkrájených, sladkých mandlí. Nastříhej z oplatků kousky co prst široké a rovněž tak dlouhé, namaž je tím ledem, posyp je nadrobno rozsekanými pistáciemi; dej je na plech a usuš je v troubě.

Přejeme příjemný adventní čas!

Nejlepší vánoční recepty Zuzany Švédové – tradiční i moderní

Kuchařka ze Svatojánu: Moje Vánoce

Mejte své mlsání pod kontrolou – Kalorické tabulky.cz

Ing. Macáková Marcela

Studium na VŠCHT ji inspirovalo k zájmu o výživu a zdravý životní styl. Po promoci (1993) psala na toto téma pro řadu časopisů – Vlasta, Fit styl, Longevity, Moje zdraví, aj. Vedle blogu Kalorických tabulek, kde pracuje jako editorka a správce facebooku, provozuje již téměř dvacet let vlastní webík www.aerobic.cz. Tam si přijdou na své všichni, které baví jakékoliv skupinové cvičení (aerobik, jóga, pilates…)

7.12.2017 Ing. Macáková Marcela Články, Recepty a výživa

Z archivu

Nastavení aplikace Kalorické Tabulky – snadno a rychle

Stáhl sis aplikaci Kalorické Tabulky a nevíš, co dál? Zhlédl jsi návod, a stejně si nejsi jistý, jak na to? Nevadí. Vše se zvládne.

Postupuj podle jednoduchých kroků, které sestavil Jan Freudl ze skupiny Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami.

Celý článek 30.1.2023

Související články

Salsa, dip, pesto, čatní, omáčky – jaké jsou mezi nimi rozdíly?

Ochucování jídel nekončí jen u koření a bylinek, o nichž jsme psali minule. Od pradávna si lidé jídlo také ochucovali různými směsmi ze zeleniny, bylinek, olejů, medů, lesních plodů, ovoce, mléka, ryb apod.

Z podobných směsí později vznikly omáčky tak, jak je známe dnes. A to nejenom křenová, svíčková, rajská, ale i ty teplé indické, o nichž jsme rovněž psali. Nebo italské jako ta boloňská.

Celý článek 22.7.2024

Marcela Szlauerová: Moje cesta k vaření a oblíbené recepty

V rámci volného cyklu pro blog Kalorických Tabulek „jak jsem se naučil/a mít ráda přípravu jídel“ vám představujeme další příběh.

S prosbou o sepsání osobnějších řádků jsme se obrátili jak na odborníky, kteří s námi spolupracují, tak na některé členy skupiny Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami.

Celý článek 19.7.2024

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Jak si připravovat kvalitní jídlo a zároveň nestrávit v kuchyni celý den

Milí čtenáři blogu aplikace Kalorické Tabulky, než se dostanu k tomu, abych vám předala moje tipy, jak nestrávit v kuchyni příliš času, ráda bych se s vámi krátce podělila o to, jak jsem k přípravě vyváženého jídla našla cestu já.

A jak jsem se naučila zacházet s časem, který je třeba tomu věnovat.

Celý článek 16.7.2024

Ovlivňuje stanovení cíle proces hubnutí?

Můžeme si to říct rovnou – ano, stanovování cílů je jedním z nejúčinnějších a zároveň nejlevnějších nástrojů, který můžeme využít při snaze o úpravu hmotnosti a udržení dlouhodobé motivace.

Ať už jste muž nebo žena, tento proces může zásadně ovlivnit (ne) úspěch ve snaze o zlepšení životního stylu.

Celý článek 14.7.2024

Jan Lipšanský o kaloriích nevážně: Buďme rádi za uzavírky

Jako každé léto, i letos jsou centra velkých měst rozkopaná. Asi aby to turisté měli zábavnější. Ale nejenom centra, i na okrajích měst se kutá, zavírají se silnice, chodníky…

Jde o nemilou věc, ale všechno zlé bývá k něčemu dobré. A pro nás, kteří se snažíme zhubnout, jde doslova o požehnání. Skutečně.

Celý článek 12.7.2024

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner