Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Recepty na chutné vánoční cukroví aneb i bez másla a ztužených rostlinných tuků to jde!

Přemýšlíte, jakým cukrovím byste si osladily letošní vánoční čas? Máme pro vás tři tipy – jeden skutečně zdravý, druhý opravdu dobrý a celkem levný. A třetí je vskutku unikátní…

Ať vám chutná. Koneckonců nejde o kvantitu, ale kvalitu. A tu si můžeme dovolit i při počítání kalorií.

Proteinové bonbony Martiny Jandové

S výživovou poradkyní Martinou Jandovou spolupracujeme již delší čas. Číst jste mohli například její hodnocení jídelníčku a ukázku práce s klientem vidět tady.

Do naší vánoční sbírky cukroví nám poskytla recept na unikátní cukrovinky, které neobsahují téměř žádné sacharidy, a přesto chutnají prý sladce.

Suroviny:

hrst mandlí
hrst lískových ořechů
hrst slunečnicových semínek
hrst vlašských ořechů
hrst ovesných vloček (pokud nechcete sacharidy, tak místo vloček přidejte víc nasekaných ořechů)
dvě hrsti proteinového prášku (ideálně příchuť cookies, vanilka nebo čokoláda) – pro zvýšení množství bílkovin a zároveň pro oslazení
2 lžíce arašídového másla
2 lžíce kokosového oleje
1 lžíce medu (nemusí být, záleží na chuti)
trocha mléka na zředění (lze obyč. nebo třeba mandlové…)

Postup:

Ořechy a vločky rozsekáme v sekáčku do jemné konzistence. Přidáme proteinový prášek, arašídové máslo, rozehřátý kokosový olej a promícháme. Podle potřeby vlijeme mléko, aby vznikla „mazlavá“ konzistence, která drží pohromadě. Podle potřeby dochutíme medem. Vzniklou hmotu dáme do silikonových formiček na led, přikryjeme potravinářskou fólií a dáme do mrazáku ztuhnout na jednu až dvě hodiny. Následně vyloupneme bonbony z tvořítka a obalíme je v kokosu, rozemletých ořeších nebo v čokoládě či v kakau. Vložíme do papírových košíčků a pokud je hned nesníme, tak si je můžeme zmrazit a postupně ujídat.

Pokud chcete bonbony pro děti, tak tam protein nedávejte. Můžete přidat více vloček a med na doslazení. Množství si pak upravte podle konzistence, aby hmota držela při sobě. Místo arašídového másla můžete zvolit mandlové, kešu, atd. Dosladit se dá krásně i rozmixovanými datlemi, které zajistí i lepivost, takže hmota hezky drží.

Letošní hysterie kolem másla vytočila cenu této tradiční vánoční ingredience do nevídaných výšin. Nejen proto vám přinášíme recept, v kterém se snoubí dokonalá chuť a poctivé domácí suroviny, v kterých máslo nenajdete. Vyzkoušejte a pak teprve suďte….

Sádlové koláčky

Suroviny:

150 g ‏domácího sádla
150 g ‏cukru moučka
160 g ‏hladké mouky
60 g ‏kakaa
1 ‏malinová marmeláda na zdobení

Postup:

Sádlo necháme odstát v pokojové teplotě a následně všechny suroviny kromě marmelády smícháme a vypracujeme vláčné těsto, které zabalíme do potravinové fólie. Dáme přes noc do lednice. Z těsta uválíme malé kuličky bez puklin, prstem nebo koncem vařečky uděláme důlek a do něj dáme trochu malinové marmelády. Případně je možné dát na každý koláček místo marmelády půlku oloupané mandle. Pečeme v mírné troubě (cca 150°) přibližně 20 minut. Zkoušeli jsme i verzi bez marmelády a mandle. A uspěli jsme taktéž.

A na závěr jeden skutečný bonbónek…

Cukroví s příchutí historie

Na kouzelném zámku Žleby probíhají každý rok speciální vánoční prohlídky, při kterých návštěvníci mohou nejen ochutnat místní dobroty (napečené přímo v zámecké kuchyni), ale také se dozvědět zajímavosti o tom, jak se panstvo stravovalo. A co připravovalo na sváteční stůl.

Letos zde odtajnili mimo jiné recepty na zapomenuté druhy cukroví. Základem byly prý oplatky, které se v 19. století těšily velké oblibě. A mnozí z nás je vlastně mají rádi dodnes – vždyť komu by nechutnaly legendární plněné karlovarské oplatky?

Citronové lusky ze zámku Žleby

Udělej ze čtvrt libry cukru bílý led, tj. utluč čtvrt libry pěkného cukru na mouku a prosej ho (tak se to musí stát na každý led), pak ho dej na šáleček, přidej k němu z jednoho bílku sněhu, a hodně to tři, potom do toho naceď z půl citronu šťávu, tak led pěkně zbělí; musí se ale nejméně půl hodiny míchat. Do ledu přimíchej čtvrt libry oloupaných, na nudličky rozkrájených, sladkých mandlí. Nastříhej z oplatků kousky co prst široké a rovněž tak dlouhé, namaž je tím ledem, posyp je nadrobno rozsekanými pistáciemi; dej je na plech a usuš je v troubě.

Přejeme příjemný adventní čas!

Nejlepší vánoční recepty Zuzany Švédové – tradiční i moderní

Kuchařka ze Svatojánu: Moje Vánoce

Mejte své mlsání pod kontrolou – Kalorické tabulky.cz

Ing. Macáková Marcela

Studium na VŠCHT ji inspirovalo k zájmu o výživu a zdravý životní styl. Po promoci psala na toto téma pro řadu časopisů – Vlasta, Fit styl, Longevity, Moje zdraví, aj. a také působila jako šéfredaktorka na několika webech, včetně vlastního úzce specializovaného projektu www.aerobic.cz. Vedle teorie se věnovala i praxi – vedla lekce cvičení a byla lektorkou ve STOBu.

Některé postřehy z oblasti fitness sepsala v roce 2001 do knihy Aerobik (Grada). Jako editorka se podílela také na knize Kalorické Tabulky – nejlepší recepty (Nakladatelství Jota). Od roku 2011 připravuje blog Kalorických Tabulek a je jedním ze správců týmu KT na na Facebooku.

7.12.2017 Ing. Macáková Marcela Články, Recepty a výživa

Z archivu

Věra (63 let): Pracovat s aplikací v mobilním telefonu byla pro mě výzva, ale postupně jsem se s ní spřátelila

Přinášíme další krásný příběh z naší skupiny na Facebooku Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami.

Nás naplnil obrovskou radostí a pocitem z dobře odvedené práce. A vám, kteří v tuto chvíli začínáte, snad pomůže vytrvat.

Celý článek 12.7.2023

Související články

Andy z Fitfab Strong: Jak se zorientovat na internetu v informačním chaosu ohledně hubnutí a pohybu

Internet je boží věc. Najdeme tam do pár vteřin všechno, co jsme o stravě chtěli vědět.

Nebo možná skoro víc, než bychom potřebovali a vědět vůbec chtěli.

Celý článek 2.11.2024

Jídla z jednoho hrnce aneb eintopf

Vaření jídel v jednom hrnci je v podstatě staré jako lidstvo samo. Archeologické nálezy dokladují tento způsob přípravy do doby před 16 tisíci lety.

Vlastně se není co divit. Pokud jste žili jako nomádi, těžko jste mohli mít široce vybavenou kuchyni s mnoha pánvičkami, hrnci, pekáči a několika plotýnkami.

Celý článek 29.10.2024

Lucie (minus 46 kg): Kalorické Tabulky mi zachránily život

S podzimními dny opět rozjíždíme náš volný cyklus „proměny“.

Jde o příběhy uživatelů aplikace Kalorické Tabulky, v kterých najdete nejen návody, jak na to (jak dotyčný dokázal změnit svůj život a postavu), ale také notnou dávku motivace.

Celý článek 25.10.2024

Ing. Barbora Karásková, výživový specialista a technolog potravin: Hubnutí začíná v obchodě

Ať už je vaším cílem zhubnout, zlepšit krevní tlak, snížit hladinu cholesterolu, zvýšit svalovou hmotu, mít více energie nebo zkrátka jen jíst zdravěji, tak jedno je jisté –  váš úspěch začíná už v obchodě, v kterém nakupujete potraviny.

Přesně tam začínáte rozhodovat, zda svých cílů dosáhnete nebo ne, protože to, co nakoupíte, se poté promítnete do vašeho jídelníčku.

Celý článek 21.10.2024

Romana (minus 38 kg): Císařovna tančící v dešti

Je odpoledne a já sedím v kavárně, ve které si dopřávám ledový čaj bez cukru. Mnozí z těch, jež mě znají, by se nad tím hned zarazili – bez cukru? Spousta z nich mě již léta neviděli, a tak nevědí, že jsem nedávno prošla nejen fyzickou proměnou.

Ale to už trochu předbíhám, vezmu to od začátku, i když příběh bude trochu delší.

Celý článek 19.10.2024

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner