Recepty na chutné vánoční cukroví aneb i bez másla a ztužených rostlinných tuků to jde!
Přemýšlíte, jakým cukrovím byste si osladily letošní vánoční čas? Máme pro vás tři tipy – jeden skutečně zdravý, druhý opravdu dobrý a celkem levný. A třetí je vskutku unikátní…
Ať vám chutná. Koneckonců nejde o kvantitu, ale kvalitu. A tu si můžeme dovolit i při počítání kalorií.
Do naší vánoční sbírky cukroví nám poskytla recept na unikátní cukrovinky, které neobsahují téměř žádné sacharidy, a přesto chutnají prý sladce.
Suroviny:
hrst mandlí hrst lískových ořechů hrst slunečnicových semínek hrst vlašských ořechů hrst ovesných vloček (pokud nechcete sacharidy, tak místo vloček přidejte víc nasekaných ořechů) dvě hrsti proteinového prášku (ideálně příchuť cookies, vanilka nebo čokoláda) – pro zvýšení množství bílkovin a zároveň pro oslazení 2 lžíce arašídového másla 2 lžíce kokosového oleje 1 lžíce medu (nemusí být, záleží na chuti) trocha mléka na zředění (lze obyč. nebo třeba mandlové…)
Postup:
Ořechy a vločky rozsekáme v sekáčku do jemné konzistence. Přidáme proteinový prášek, arašídové máslo, rozehřátý kokosový olej a promícháme. Podle potřeby vlijeme mléko, aby vznikla „mazlavá“ konzistence, která drží pohromadě. Podle potřeby dochutíme medem. Vzniklou hmotu dáme do silikonových formiček na led, přikryjeme potravinářskou fólií a dáme do mrazáku ztuhnout na jednu až dvě hodiny. Následně vyloupneme bonbony z tvořítka a obalíme je v kokosu, rozemletých ořeších nebo v čokoládě či v kakau. Vložíme do papírových košíčků a pokud je hned nesníme, tak si je můžeme zmrazit a postupně ujídat.
Pokud chcete bonbony pro děti, tak tam protein nedávejte. Můžete přidat více vloček a med na doslazení. Množství si pak upravte podle konzistence, aby hmota držela při sobě. Místo arašídového másla můžete zvolit mandlové, kešu, atd. Dosladit se dá krásně i rozmixovanými datlemi, které zajistí i lepivost, takže hmota hezky drží.
Letošní hysterie kolem másla vytočila cenu této tradiční vánoční ingredience do nevídaných výšin. Nejen proto vám přinášíme recept, v kterém se snoubí dokonalá chuť a poctivé domácí suroviny, v kterých máslo nenajdete. Vyzkoušejte a pak teprve suďte….
Sádlové koláčky
Suroviny:
150 g domácího sádla 150 g cukru moučka 160 g hladké mouky 60 g kakaa 1 malinová marmeláda na zdobení
Postup:
Sádlo necháme odstát v pokojové teplotě a následně všechny suroviny kromě marmelády smícháme a vypracujeme vláčné těsto, které zabalíme do potravinové fólie. Dáme přes noc do lednice. Z těsta uválíme malé kuličky bez puklin, prstem nebo koncem vařečky uděláme důlek a do něj dáme trochu malinové marmelády. Případně je možné dát na každý koláček místo marmelády půlku oloupané mandle. Pečeme v mírné troubě (cca 150°) přibližně 20 minut. Zkoušeli jsme i verzi bez marmelády a mandle. A uspěli jsme taktéž.
Na kouzelném zámku Žleby probíhají každý rok speciální vánoční prohlídky, při kterých návštěvníci mohou nejen ochutnat místní dobroty (napečené přímo v zámecké kuchyni), ale také se dozvědět zajímavosti o tom, jak se panstvo stravovalo. A co připravovalo na sváteční stůl.
Letos zde odtajnili mimo jiné recepty na zapomenuté druhy cukroví. Základem byly prý oplatky, které se v 19. století těšily velké oblibě. A mnozí z nás je vlastně mají rádi dodnes – vždyť komu by nechutnaly legendární plněné karlovarské oplatky?
Citronové lusky ze zámku Žleby
Udělej ze čtvrt libry cukru bílý led, tj. utluč čtvrt libry pěkného cukru na mouku a prosej ho (tak se to musí stát na každý led), pak ho dej na šáleček, přidej k němu z jednoho bílku sněhu, a hodně to tři, potom do toho naceď z půl citronu šťávu, tak led pěkně zbělí; musí se ale nejméně půl hodiny míchat. Do ledu přimíchej čtvrt libry oloupaných, na nudličky rozkrájených, sladkých mandlí. Nastříhej z oplatků kousky co prst široké a rovněž tak dlouhé, namaž je tím ledem, posyp je nadrobno rozsekanými pistáciemi; dej je na plech a usuš je v troubě.
Studium na VŠCHT ji inspirovalo k zájmu o výživu a zdravý životní styl. Po promoci (1993) psala na toto téma pro řadu časopisů – Vlasta, Fit styl, Longevity, Moje zdraví, aj. Vedle blogu Kalorických tabulek, kde pracuje jako editorka a správce facebooku, provozuje již téměř dvacet let vlastní webík www.aerobic.cz. Tam si přijdou na své všichni, které baví jakékoliv skupinové cvičení (aerobik, jóga, pilates…)
Mezi základní složky stravy patří sacharidy, bílkoviny (proteiny) a tuky (lipidy). Tyto organické látky nazýváme makroživiny nebo také makrosložky.
Výživu pak doplňují vitamíny, minerální látky a fytonutrienty – těmto látkám říkáme mikroživiny nebo také mikrosložky, protože tělu většinou neposkytují energii, ale hrají nepostradatelnou roli v našem metabolismu a na celkové množství jich potřebujeme významně méně.
Říkaly nám to už naše babičky, ale je to pravda? Dokáže nás zasytit jenom polévka?
Na tu druhou otázku jsem nedávno dostal odpověď v pražském areálu SAPA, kam si občas se synem zajdeme koupit nějaké exotické pochoutky, koření a na oběd. Na jednom rohu je bistro, kde pán vaří jen a pouze kapří polévku. Nečekal jsem však, že dostaneme skoro litrový lavor, pardon velký talíř, plný rybího vývaru, nudlí, zeleniny a opečených kousků kapra. Měli jsme problém polévku dojíst a vlastně jsme pak dlouho, dlouho neměli hlad.
Jíme ovesné vločky zalité studeným mlékem či rozmíchané v jogurtu, veškeré druhy pečiva jak běžného, tak celozrnného, které se z obilnin vyrábějí…
A to vše samozřejmě proto, že obiloviny jsou významným zdrojem vlákniny, bílkovin, vitamínů skupiny B včetně riboflavinu, minerálních látek, především železa, ale také zinku, jódu, mědi, manganu, vápníku, draslíku a hořčíku, a rovněž jsou zdrojem antioxidantů (selen, vitamín E).