Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Recepty na chutné vánoční cukroví aneb i bez másla a ztužených rostlinných tuků to jde!

Přemýšlíte, jakým cukrovím byste si osladily letošní vánoční čas? Máme pro vás tři tipy – jeden skutečně zdravý, druhý opravdu dobrý a celkem levný. A třetí je vskutku unikátní…

Ať vám chutná. Koneckonců nejde o kvantitu, ale kvalitu. A tu si můžeme dovolit i při počítání kalorií.

Proteinové bonbony Martiny Jandové

S výživovou poradkyní Martinou Jandovou spolupracujeme již delší čas. Číst jste mohli například její hodnocení jídelníčku a ukázku práce s klientem vidět tady.

Do naší vánoční sbírky cukroví nám poskytla recept na unikátní cukrovinky, které neobsahují téměř žádné sacharidy, a přesto chutnají prý sladce.

Suroviny:

hrst mandlí
hrst lískových ořechů
hrst slunečnicových semínek
hrst vlašských ořechů
hrst ovesných vloček (pokud nechcete sacharidy, tak místo vloček přidejte víc nasekaných ořechů)
dvě hrsti proteinového prášku (ideálně příchuť cookies, vanilka nebo čokoláda) – pro zvýšení množství bílkovin a zároveň pro oslazení
2 lžíce arašídového másla
2 lžíce kokosového oleje
1 lžíce medu (nemusí být, záleží na chuti)
trocha mléka na zředění (lze obyč. nebo třeba mandlové…)

Postup:

Ořechy a vločky rozsekáme v sekáčku do jemné konzistence. Přidáme proteinový prášek, arašídové máslo, rozehřátý kokosový olej a promícháme. Podle potřeby vlijeme mléko, aby vznikla „mazlavá“ konzistence, která drží pohromadě. Podle potřeby dochutíme medem. Vzniklou hmotu dáme do silikonových formiček na led, přikryjeme potravinářskou fólií a dáme do mrazáku ztuhnout na jednu až dvě hodiny. Následně vyloupneme bonbony z tvořítka a obalíme je v kokosu, rozemletých ořeších nebo v čokoládě či v kakau. Vložíme do papírových košíčků a pokud je hned nesníme, tak si je můžeme zmrazit a postupně ujídat.

Pokud chcete bonbony pro děti, tak tam protein nedávejte. Můžete přidat více vloček a med na doslazení. Množství si pak upravte podle konzistence, aby hmota držela při sobě. Místo arašídového másla můžete zvolit mandlové, kešu, atd. Dosladit se dá krásně i rozmixovanými datlemi, které zajistí i lepivost, takže hmota hezky drží.

Letošní hysterie kolem másla vytočila cenu této tradiční vánoční ingredience do nevídaných výšin. Nejen proto vám přinášíme recept, v kterém se snoubí dokonalá chuť a poctivé domácí suroviny, v kterých máslo nenajdete. Vyzkoušejte a pak teprve suďte….

Sádlové koláčky

Suroviny:

150 g ‏domácího sádla
150 g ‏cukru moučka
160 g ‏hladké mouky
60 g ‏kakaa
1 ‏malinová marmeláda na zdobení

Postup:

Sádlo necháme odstát v pokojové teplotě a následně všechny suroviny kromě marmelády smícháme a vypracujeme vláčné těsto, které zabalíme do potravinové fólie. Dáme přes noc do lednice. Z těsta uválíme malé kuličky bez puklin, prstem nebo koncem vařečky uděláme důlek a do něj dáme trochu malinové marmelády. Případně je možné dát na každý koláček místo marmelády půlku oloupané mandle. Pečeme v mírné troubě (cca 150°) přibližně 20 minut. Zkoušeli jsme i verzi bez marmelády a mandle. A uspěli jsme taktéž.

A na závěr jeden skutečný bonbónek…

Cukroví s příchutí historie

Na kouzelném zámku Žleby probíhají každý rok speciální vánoční prohlídky, při kterých návštěvníci mohou nejen ochutnat místní dobroty (napečené přímo v zámecké kuchyni), ale také se dozvědět zajímavosti o tom, jak se panstvo stravovalo. A co připravovalo na sváteční stůl.

Letos zde odtajnili mimo jiné recepty na zapomenuté druhy cukroví. Základem byly prý oplatky, které se v 19. století těšily velké oblibě. A mnozí z nás je vlastně mají rádi dodnes – vždyť komu by nechutnaly legendární plněné karlovarské oplatky?

Citronové lusky ze zámku Žleby

Udělej ze čtvrt libry cukru bílý led, tj. utluč čtvrt libry pěkného cukru na mouku a prosej ho (tak se to musí stát na každý led), pak ho dej na šáleček, přidej k němu z jednoho bílku sněhu, a hodně to tři, potom do toho naceď z půl citronu šťávu, tak led pěkně zbělí; musí se ale nejméně půl hodiny míchat. Do ledu přimíchej čtvrt libry oloupaných, na nudličky rozkrájených, sladkých mandlí. Nastříhej z oplatků kousky co prst široké a rovněž tak dlouhé, namaž je tím ledem, posyp je nadrobno rozsekanými pistáciemi; dej je na plech a usuš je v troubě.

Přejeme příjemný adventní čas!

Nejlepší vánoční recepty Zuzany Švédové – tradiční i moderní

Kuchařka ze Svatojánu: Moje Vánoce

Mejte své mlsání pod kontrolou – Kalorické tabulky.cz

Z archivu aneb přečtěte si také:

RNDr. Lucie Svobodová: Co ještě do svého těla pustit a co už raději ne aneb proč je dobré číst pečlivě etikety a znát nevhodná éčka

Ing. Macáková Marcela

Studium na VŠCHT ji inspirovalo k zájmu o výživu a zdravý životní styl. Po promoci (1993) psala na toto téma pro řadu časopisů – Vlasta, Fit styl, Longevity, Moje zdraví, aj. Vedle blogu Kalorických tabulek, kde pracuje jako editorka a správce facebooku, provozuje již téměř dvacet let vlastní webík www.aerobic.cz. Tam si přijdou na své všichni, které baví jakékoliv skupinové cvičení (aerobik, jóga, pilates…)

7.12.2017 Články, Recepty a výživa

Související články