Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Eva, jež zhubla 30 kg: Kalorické Tabulky mě naučily přemýšlet o jídle a daly možnost dopřát si to, na co mám chuť, bez výčitek

Z úžasných proměn uživatelů aplikace Kalorické Tabulky se pravidelně radujeme v našich uzavřených skupinách na Facebooku.

Největší radost máme samozřejmě z těch, kde vidíme jejich cestu, tj. když na počátku čteme příspěvek začátečníka a po nějakém odpovídajícím čase pak výsledek jeho snažení.

A přesně tak to bylo se sympatickou Evou, která sepsala na naše přání svůj příběh i pro blog Kalorických Tabulek, aby mohl motivovat každého, kdo v tuto chvíli ještě váhá nebo se mu hubnutí zastavilo a neví, jak dál.

Eva, jež zhubla 30 kg: Kalorické Tabulky mě naučily přemýšlet o jídle a daly možnost dopřát si to, na co mám chuť, bez výčitek

Ve skupině Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami začínala Eva, maminka tří dětí, jako tichý pozorovatel, časem přidávala své jídelníčky, ale i dotazy – zkrátka bylo vidět, že je na dobré cestě. No a pak zhruba před rokem vložila do skupiny svou parádní proměnu, včetně grafu, jak jí klesala váha. Tady už jsou její slova…

Jak jsem zhubla 30 kg?

Zhruba rok mě dělí ode dne, kdy jsem se rozhodla začít každý den používat aplikaci Kalorické Tabulky. Je to nejen rok, ale i 30 kilogramů a několik konfekčních velikostí.

Odmala jsem bojovala s nadváhou a někdy i obezitou. V podstatě celý život byl jako na houpačce – lepší měsíce, kdy jsem nějak intuitivně držela stravu a snažila se více hýbat a sportovat, střídaly horší měsíce a roky, které byly plné stresu, nekontrolovatelného stravování a pocitu, že stejně nemá smysl nad tím, jak se stravuji, přemýšlet, že to stejně skončí jako vždy.

Jenže před rokem jsem si řekla, že to přece už dál takhle nejde. Měla jsem ročního syna, který byl a je stále velmi aktivní. Bylo náročné se mu při takové obezitě věnovat, především fyzicky jsem nezvládala.

Chtěla jsem to zvládnout kvůli dětem – aby ve mně měly vzor a parťáka pro své aktivity

Věděla jsem, že pokud chci svým dětem věnovat ze sebe to nejlepší a být jim nejen vzorem, ale i dobrým parťákem, musím se sebou konečně něco udělat. A tentokrát trvale. Tak, aby nenastal jojo efekt, abych opět po pár měsících tvrdé snahy vše nevzdala.

Stáhla jsem si aplikaci Kalorické Tabulky a začala si každý den poctivě zapisovat nejen to, co jsem jedla, ale i pila. Opravdu všechno.

Hlídala jsem si pitný režim, protože nedostatek pití tělo paradoxně zavodňuje, ale to také nebylo žádoucí.

Po několika dnech jsem si zaplatila verzi Premium, kde jsem mohla sledovat množství jednoduchých cukrů a nasycených mastných kyselin ve stravě, protože v rodině máme výskyt cukrovky druhého typu a zvýšený špatný cholesterol. S nastavením mi pomohli ve facebookové skupině Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami, kterou spravuje tým Kalorických Tabulek, a pak už jsem jen začala plnit kolečka tak, aby byla převážně v zelených číslech.

Nepopírám, z počátku to bylo náročné, Tabulky hrály barvami a já se musela čím dál víc zamýšlet na tím, co vlastně jím. Ale člověk se nesmí hned vzdát, musí se trochu snažit a zatnout zuby a ono to jde.

Eva, jež zhubla 30 kg: Kalorické Tabulky mě naučily přemýšlet o jídle a daly možnost dopřát si to, na co mám chuť, bez výčitek

Co mě naučily Kalorické Tabulky

Pochopila jsem, že je dobré jídlo si alespoň den dopředu plánovat. Pak už bylo hodně snadné jídelníček sestavit – viděla jsem reálně, čeho ubrat, kde přidat a měla jsem ze sebe radost.

Opadl stres z toho, že zase splácám páté přes deváté. Navíc pokud jsem si chtěla dopřát něco méně zdravého, nebyl to problém, protože jsem si takové jídlo zapsala třeba v menším množství a v jiném jídle v daném dni zase přidala na zelenině a bílkovině, které pak celý jídelníček vybalancovaly.

Zní to možná složitě, ale složité to nakonec vůbec nebylo. Proč? Protože jsem takto mohla jíst vlastně vše, na co jsem měla chuť, jen jsem snížila porci nezdravého a zpracovaného jídla a zvýšila příjem toho zdravějšího.

Moje počáteční váha byla opravdu ostudná, tedy pro mě. Celých 87 kg na mých 158 cm výšky – bylo to hodně znatelné. Pokud je člověk malý, o to více jsou ta kila navíc na něm vidět. A to byl další z faktů, které mě hnaly dál.

Já a pohyb

Zprvu jsem ani nemusela cvičit, chodila jsem se synem několikrát týdně na procházky s kočárem po okolí, navíc denně musím vyjít do třetího patra, nosila jsem u toho v rukou syna. Ráda jsem nosila nákupy, prostě jsem si ty schody s plnými taškami vyběhla, stačilo to k tomu, abych se zadýchala. Ale nebyl to pro mě pocit zmaru, naopak – věděla jsem, že takto přirozeně zvyšuji svoji výkonnost, která byla zpočátku velmi špatná.

Postupem měsíců se moje fyzička zlepšovala a nyní ta tři patra schodů vyběhnu bez zadýchání. Ale to trochu předbíhám.

První půlrok byl ve znamení především přirozeného pohybu, občas bylo nějaké to plavání. Takto se mi podařilo za půl roku shodit 25 kilogramů, i když jsem si jednou za dva týdny dovolila dopřát mít Tabulky i lehce v červených číslech. Nevěděla jsem však, zda a kolik jsem mimo tuku zhubla bohužel i svalovou hmotu. Myslím, že k tomu docházet muselo, protože jsem svaly nezatěžovala nijak více, než bylo nutné, a bílkoviny jsem sice držela v doporučených hodnotách, ale ne pokaždé se mi to podařilo.

Přiznávám, že jsem vše často dodržovala v poměru 80:20, nebyl to zkrátka žádný extrémní dril.

Když se hubnutí zastaví…

S příchodem podzimu jsem začala pociťovat více únavy a po několika radách odborníků v již zmíněné skupině na Facebooku jsem přenastavila Kalorické Tabulky do udržovacího módu. Přišla zima a já věděla, že si musím odpočinout – necítila jsem se dobře, dlouhé večery a méně sluníčka, náročná péče o syna, horší spánek, to vše mi dávalo zabrat. Začala jsem proto i více jíst, ale snažila jsem stále nad stravou přemýšlet a v zapisování Tabulek nepolevovat.

Od listopadu do ledna jsem přibrala zpět zhruba tři kilogramy, ale nepropadala jsem panice. Bylo důležité zjistit, proč k tomu dochází a jak tělo zase nakopnout. Pomohlo mi zajít si na měření InBody a situaci zkonzultovat s odborníkem, který mě doprovází dodnes.

Rady pro pohodové hubnutí

Důležité bylo dát tělu nový impuls a kupodivu i energii, kterou potřebovalo.

  • Navýšila jsem kalorie a bílkoviny, které konečně ochránily moje svaly (a přestala je tak ztrácet).
  • Jednou týdně cvičím silově, abych postavu zpevnila.
  • Přestala jsem se bát ovoce – zjistila jsem, že pokud jej jím v přiměřeném množství spolu s bílkovinou, nezvýší se mi rapidně cukr v krvi, a přitom tělu dodám důležité vitamíny a vlákninu.
  • Kávu jsem z několika hrnků denně omezila pouze na dopolední dva šálky, a tím se i zkvalitnil můj spánek, a tedy i regenerace, kterou tělo potřebuje ve stejné míře, jako je pohyb a vyvážená strava.

Udržitelně jsem pokračovala ve své cestě a váha se zase začala hýbat. Díky InBody měření vím, že jsem za další tři měsíce zhubla jen tuk a udržela svaly, cítím se navíc skvěle, mám více energie a více radosti ze života.

Největší podíl však připisuji tomu, že jsem neopustila zapisování do Kalorických Tabulek, protože díky nim jsem si mohla a můžu dopřávat i více jídla a moje tělo nestrádá. Naopak vidím, že si mohu dovolit i více kalorií díky menšímu procentu tuku v těle, protože aktivní svalová hmota zůstává a spaluje tak více kalorií (zvýšil se mi díky tomu bazální metabolismus, což mi potvrdilo i měřeni InBody).

I když jsem stále v procesu 80:20, moje tělo pracuje efektivněji, v menší míře si stále mohu dovolit svá oblíbená jídla, jako je například pizza nebo smažený řízek.

Eva, jež zhubla 30 kg: Kalorické Tabulky mě naučily přemýšlet o jídle a daly možnost dopřát si to, na co mám chuť, bez výčitek

Poučení pro začínající uživatele aplikace Kalorické Tabulky

Kalorické Tabulky mě naučily jedno. Mohu si dopřát to, co mám ráda, a bez výčitek, v případě, že nad jídlem alespoň trochu přemýšlím. Během mé dosavadní cesty jsem zhubla 30 kilogramů, vážím 57 kg a rozhodně už pro mě není důležité jen číslo na váze. Vidím, jak se moje tělo zpevňuje, mám více energie a síly, a přesto nemusím jíst jako vrabec, přestože jsem do výšky opravdu moc nevyrostla.

Vím, že je moje cesta udržitelná a už se nemusím bát nájezdů na lednici ani obrovské únavy, protože když má mé tělo to, co potřebuje, není ta potřeba to dělat.

Samozřejmě to nešlo rychle – za měsíc nebo dva, byl to proces a je to proces dodnes, i když už tak nějak probíhá přirozeně. Mám radost ze života, z pohybu, ze svých dětí, kterým se mohu naplno věnovat.

Moc bych proto chtěla poděkovat tvůrcům aplikace Kalorické Tabulky, která mi každý den pomáhá v budování svého lepšího a zdravějšího já, díky čemuž snad bude můj život i delší a kvalitnější.

foto: archiv paní Evy

Chcete zhubnout? Mohlo by se vám hodit:

Z archivu aneb přečtěte si také:

redakce
www.kaloricketabulky.cz

2.6.2024 Články, Jak zhubnout

Související články

Erythritol, čekankový sirup a flavdrops – klady a zápory v kostce

Erythritol, čekankový sirup a flavdrops – klady a zápory v kostce

Erythritol, čekankový sirup a flavdrops – oblíbená sladidla zejména u lidí, kteří si hlídají příjem. A často také velmi diskutovaná sladidla, jako ostatně vše, co je spojené s výživou a hubnutím. 

Nikdy nic není jen černé, nebo jen bílé, a proto je dobré vědět, že každé z těchto sladidel má své specifické výhody a nevýhody.

Celý článek 10.6.2024