Markéta Nevěčná – fitness instruktorka: Jak mě Kalorické Tabulky dostaly do latě
Bylo, nebylo – v časech, kdy jsem se ještě před seznámení s aplikací Kalorické Tabulky, tak asi jako asi jako každý, kdo se snaží hubnout, zkoušela různé typy diet.
Tou dobou jsem ještě (díky bohu) negooglila a zkoušela tedy vše, co jsem našla v různých časopisech: dělená strava, vynechání pečiva, vynechání příloh, poslední jídlo v 17 hodin…
No, mohlo být ještě hůř, taky jsem mohla zkusit okurkovou dietu, žvýkací dietu, dodržování různých časů a nebýt v té době „chudou“ studentkou, určitě bych si objednala i „zaručenou“ pytlíčkovou dietu. Přiznávám: Nebavilo mě to, nechutnalo mi to, byla jsem unavená, a tak jsem se na to s odpuštěním vyprdla. Ale stále jsem se snažila jíst dle různých návodů „zdravě“.
Jenže ono sníst půl skleničky arašídového másla denně není úplně kaloricky v pohodě. Nebo takový obložený (byť celozrnný) chlebíček s avokádem a ztraceným vejcem dokáže roztočit kolečko tuků v Kalorických Tabulkách nevídaně. Jenže jmenovaná aplikace v té době ještě nebyla nebo jsem o ní možná jen nevěděla, a tak jsem i na „zdravé stravě“ hezky přibírala.
A to jsem opravdu nejedla fastfood, brambůrky, sladkosti. Jen jsem zkrátka vůbec netušila, kolik má jaká potravina kalorií a jaké obsahuje makronutrienty, jako jsou bílkoviny, sacharidy a tuky. A už vůbec jsem neměla ponětí, kolik by holka, jako jsem byla já, měla toho všeho sníst.
Ale pak přišel zlom. Objevila jsem Kalorické Tabulky. Nechala jsem se změřit na InBody, zjistila jsem si hodnotu bazálního metabolismu, spočítala si svůj příjem. A nestačila se divit!
Opravdu je velký rozdíl dát si do snídaně jahody, a dát si banán. Opravdu je velký rozdíl dát si 30 g ovesných vloček nebo 30 g zapékaných musli. Také rozdíl mezi řeckým jogurtem a jogurtem řeckého typu je obrovský. Rozdíl mezi bílým jogurtem a řeckým jogurtem… Zkrátka přišlo velké uvědomění.
Díky Kalorickým Tabulkám jsem získala potravinovou gramotnost. Postupem času jsem se cvičení a stravování začala věnovat víc a udělala si dokonce potřebné kurzy. Dnes mě trénování a poradenství ohledně výživy živí. A stále ke své práci využívám primárně aplikaci Kalorické Tabulky.
Podle mě by si měl každý člověk alespoň tři týdny v každém ročním období zkusit zapisovat, co jí. Proč tři týdny? Protože za tři týdny se vystřídá více sezonních potravin. Proč každé roční období? Protože naše strava je jiná (nebo by alespoň měla být jiná) v každém ročním období.
- Na jaře se začne přirozeně odlehčovat. Všichni už se těšíme na čerstvou zeleninu a ovoce.
- Léto je zase ve znamení grilovaček a často i popíjení nějakého alkoholu. Zmrzlinky jedou ve velkém. A možná by bylo fajn mít přehled o tom, jaký je rozdíl mezi panenkou a krkovičkou, vinným střikem a piňa coladou a kolik kalorií sebere smetanová zmrzlina proti ovocnému sorbetu.
- Na podzim se zase vracíme k teplejším pokrmům a nápojům. Jenže ono takové latte a mrkvový dort může mít i 600 kalorií a to se jen těžko odhaduje. Teplé polévky a omáčky plné smetany jsou taky dost ošemetné. Nemluvě o tom, že s přicházejícím sychravým počasím ubývá i aktivit, takže je méně příležitostí tyhle kalorické bomby spálit.
- No a zima, advent, vánoční večírky, Vánoce, silvestr… To nikdo snad ani zapisovat nechce. Nicméně zima pokračuje a také počátkem roku si přirozeně pořád vybíráme spíš teplé potraviny. Takže místo jogurtu raději ovesnou kaši, nad zeleninovým salátem vyhraje teplý toust. Omáčky vedou.
Díky zapisování průběžně během celého roku získáváme lepší povědomí o jednotlivých sezonních potravinách a pokrmech. Třeba do mě by teď rozhodně nikdo nedostal vanilkový rohlíček. Ale zmrzlinu? Vagon, prosím!
Navíc Kalorické Tabulky člověka „donutí“ experimentovat, objevovat a vařit, protože když zjistíš, že klasická hospodská svíčková ti zbarví polovinu koleček, krom bílkovin, možná si zkusíš udělat svoji zdravější verzi. A pokud se nechceš vzdát oblíbených moučníků a dortíků, možná začneš péct svoje „KalorickéTabulkyfriendly“ verze. A o tom to zkrátka je.
Objevíš spoustu nových potravin, budeš si automaticky prohlížet složení a nutriční hodnoty. Tím získáš tzv. potravinovou a nutriční gramotnost a začne tě to celé bavit.
foto: autorka článku
Markéta Nevěčná
Trenérka a výživová poradkyně, která nepíše jídelníček na papír, protože takový končí nejčastěji na dně šuplíku nebo v koši, ale snaží se pomocí Kalorických Tabulek své klienty vést k pochopení jídla, vytvoření povědomí o nutričních hodnotách potravin a zjednodušení cesty za jejich vysněnou postavou.
5.7.2024
Markéta Nevěčná
Články, Jak zhubnout