Nehledej překážky tam, kde nejsou
Pustit se do hubnutí bývá pro mnohé zatraceně těžké.
Ti, kteří se o hubnutí už někdy bezúspěšně pokoušeli, pak často navíc svůj stav zaklínají prohlášeními: Já nikdy nezhubnu, máme to v rodině, v genech atd.
Vláknina je důležitou složkou našeho jídelníčku. Pozitivně působí na náš zdravotní stav a – co mnohé asi zajímá nejvíce – pomáhá při redukci váhy. Ptáte se jak?
Tak se na to pojďte podívat a vše se dozvíte.
Bohužel téměř každý nový uživatel aplikace Kalorické Tabulky s překvapením zjišťuje, že jí konzumuje málo.
Podle doporučení by měl dospělý zdravý člověk přijmout přibližně 25 – 30 g vlákniny za den, obvykle však průměrný Čech prý zkonzumuje méně než polovinu tohoto množství. Co s tím?
Na úvod špetka teorie. Základní rozdělení vlákniny je podle rozložitelnosti na rozpustnou a nerozpustnou. Oba druhy vlákniny se v potravinách (viz níže) nacházejí většinou pohromadě a také tak působí na náš organismus. Tohle vědět nám v tuto chvíli a pro naše potřeby stačí. Podrobnější informace lze dohledat na našem blogu, případně kdekoliv na internetu či u odborníků, jako jsou výživoví poradci nebo nutriční terapeuti.
Vláknina v jídle pomáhá zvyšovat objem stravy, vyvolává pocit nasycení, ale nezvyšuje energetický příjem. Ale pozor – zdraví nade vše! Kdykoliv budete s aplikací Kalorické Tabulky sestavovat svůj jídelníček, dělejte to především s ohledem na to, aby výsledek byl prospěšný pro vaše zdraví – abyste se zkrátka cítili dlouhodobě dobře.
Dlouhodobý a výrazný nadbytek vlákniny lidskému tělu neprospívá. Pozor by si měli dát zejména lidé se střevními problémy, vláknina může rovněž ovlivňovat vstřebávání léků a minerálních látek.
Při konzumaci potravin bohatých na vlákninu je důležitý dostatečný příjem tekutin, vodou nabobtnaná vláknina udržuje obsah střev vláčný a usnadňuje trávení a vyprazdňování. Při nedostatečném pitném režimu může naopak zvýšený příjem vlákniny způsobit zácpu.
Samotnou kapitolou je pak výživa dětí – tam se doporučuje vlákniny méně než u dospělého jedince a nastavení jídelníčku (pomocí aplikace Kalorické Tabulky) patří do rukou kvalifikovaného odborníka.
Vlastně velmi jednoduše a kupodivu často i levně. Stačí, když do našeho jídelníčku zařadíme zcela jednoduchá a obyčejná jídla připravená ze základních surovin.
Pojďme se podívat, co si nakoupit a zařadit do jídelníčku, pokud chceme dodržovat optimální příjem vlákniny. Jaké jsou tedy hlavní zdroje vlákniny ve stravě?
Luštěniny – vedle klasické čočky a fazolí například vynikající cizrnu (recepty na polévky, saláty, ale také netradiční moučníky najdete v databázi KT a také v naší knize).
Obiloviny – každému se asi správně vybaví minimálně staré dobré ovesné vločky (mimochodem cenově velmi příjemné) a celozrnné pečivo.
Ovoce – není třeba zkoušet exotiku, báječná jsou tuzemská jablka, švestky a hrušky (i sušené).
Zelenina – brokolice, kukuřice, kedlubny, papriky, ale i vařené brambory ve slupce dokážou s kolečkem vlákniny skutečné divy.
Ořechy a semínka – opět není třeba pokukovat po zdrojích vlákniny v dalekých zemích. Příslušné kolečko se bude krásně zelenat, když zařadíte dýňové a slunečnicové semínko, lískové a vlašské ořechy (s jejich množstvím opatrně – obsahují také tuky) atd. Také lněné semínko je skvělým zdrojem vlákniny a zároveň velmi zdraví prospěšné.
Množství vlákniny všech základních potravin najdete v aplikaci Kalorické Tabulky.
Teorie je jedna věc, praxe druhá. Zkuste pár osvědčených rad:
Více informací o vláknině a jak ji dostat do jídelníčku
Navyšování konzumace vlákniny aplikujte pomalu a postupně, aby si organismus a hlavně střeva stihly zvyknout. Je třeba pít také dostatek vody. Nesnažte se zelené kolečko vlákniny dohánět nesmyslnými doplňky. Pečujte o svůj mikrobiom především pestrou stravou bohatou nejen na vlákninu. Ačkoliv to zní překvapivě, vaše dobré zdraví záleží především na vašich střevech a tom, jak se o ně budete starat. Plnit doporučený denní příjem vlákniny je krokem k úspěchu. Bezmyšlenkovité nasazení doplňků stravy bývá mnohdy spíše ke škodě než k užitku.
Jelikož zákonem není požadováno, aby se údaje o množství vlákniny vyskytovaly na obalu potraviny (a tím pádem někdy chybí v naší databázi), často se lidem může zdát, že i v době, kdy se začnou snažit vylepšit jídelníček, nekonzumují vlákniny dost (ono magické kolečko se v aplikaci Kalorické Tabulky nezelená a nezelená). Není třeba propadat panice. Po cca měsíci zapisování a pročítání blogu budete mít zřejmě znalosti o výživě na takové úrovni, že budete v moci v klidu vyhodnotit, jak to s tou vlákninou vypadá: Pokud jíte pravidelně to, co zde bylo uvedeno (ve stručnosti – kvalitní obiloviny, luštěniny, ovoce a zeleninu, ořechy), máte zřejmě doporučený denní příjem vlákniny v naprostém pořádku.
Odborná spolupráce: Hellča Vávrová, cobuduzasvarit.cz.
foto: cz.depositphotos.com
20.3.2024 redakce Články, Recepty a výživaPustit se do hubnutí bývá pro mnohé zatraceně těžké.
Ti, kteří se o hubnutí už někdy bezúspěšně pokoušeli, pak často navíc svůj stav zaklínají prohlášeními: Já nikdy nezhubnu, máme to v rodině, v genech atd.
Celý článek 27.6.2023
Aplikaci Kalorické Tabulky jsem si poprvé stáhla do svého mobilu v roce 2012, když můj přítel /nynější manžel odcestoval služebně do Švédska a já jsem se rozhodla pro trvalou změnu svého „tělesného já“.
Ale pojďme hezky od začátku.
Celý článek 17.5.2025
Jasně, každý z nás by nejraději viděl výsledky hned. Ale je potřeba si uvědomit, že na svou aktuální váhu jsme se taky nedostali přes noc. Takže rychle to dolů také nejde.
Vlastně… ani by nemělo.
Celý článek 15.5.2025
Pokud znáte hořčici jen tu světlou ze stánků s párky v rohlíku nebo z bufetů na stadionech, vězte, že její historie a počet druhů a možností je daleko širší.
A je dobré o tom něco málo vědět…
Celý článek 11.5.2025
Možná jste si všimli, že se vám v Kalorických Tabulkách změnil doporučený denní příjem, aniž byste sami měnili vstupní hodnoty. Abychom podrobně vysvětlili, co se stalo, vytvořili jsme tento článek.
Celý článek 7.5.2025
Dalším článkem se dostáváme do fáze, která je pro spoustu z nás klíčová – budování zdravého životního stylu jako nového standardu.
Už to není jen o tom počátečním nadšení, počítání kalorií…
Celý článek 3.5.2025