Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Cecílie Jílková: Raw strava. Lék nebo hladovění?

Když jsem před několika lety vyzkoušela raw stravu, zažila jsem mnoho překvapení.

Zjistila jsem, že vlastně ještě nejsem tak stará, aby mě už bolela kolena, pozorovala jsem, jak se zkracuje doba mého spánku a jak mizí odpolední únava, bolesti hlavy i kilogramy nadváhy. Raw strava mi pomohla od chronických trávicích problémů a nikdy jsem neměla vyšší imunitu.

Raw strava je založena na konzumaci tepelně neupravovaných potravin. Hlavními složkami syrové stravy jsou ovoce a zelenina, ořechy a semínka, klíčené luštěniny, obiloviny, mořské řasy. Tato strava má vysoký obsah živin a nulový obsah aditiv, přidávaných cukrů a ztužených tuků.

Dnes je mi pětatřicet let, vypadám o deset let mladší, mám stále optimální hmotnost a netrápí mě trávení, ani rýma či kašel několikrát do roka. Nejsem však vitariánkou. Proč?

Cecílie Jílková

Cecílie Jílková

Zůstaňte objektivní

Ať už nás ve výživě láká jakýkoli směr včetně veganství, vitariánství nebo paleo diety, vždy je nutné zůstat objektivní.

Například panu Davidovi pomohla raw strava zhubnout a zbavit se bolesti zad. Bylo by snadné říct si, že živá strava je lék na všechno, ale nebylo by to objektivní. Pan David nemusí až do konce života jíst pouze syrovou stravu. Bohatě mu postačí jídelníček, který bude syrový jen zčásti.

V jistém ohledu bude každá změna našeho jídelníčku ve prospěch rostlinné stravy k dobru. Vyřazení největších zel naší stravy, jako je nadmíra živočišného tuku, soli a emulgátorů také tělu prospěje. Lpět pro to však na jediném výživovém směru by bylo příliš krátkozraké.

Tělo má své potřeby, které se však neustále mění. Pokud vám detoxikační strava pomohla ozdravit se, ještě to není záruka, že vám tato strava dokáže dlouhodobě, rok za rokem, poskytovat dostatek všech důležitých živin. Zásoby vitaminů rozpustných v tucích se mohou vyčerpat, nižší příjem některých minerálů může začít působit negativně a tak dále.

Rizika raw stravy

Obecně se říká, že je raw strava chudá na bílkoviny, vápník, jód a zcela zde chybí vitamin B12. Ne že by nebylo možné sestavit raw jídelníček, který je obohacený o rostlinné zdroje vápníku i jódu, obsahuje nejnutnější množství rostlinného proteinu a počítá se suplementací B12. Takový jídelníček si ale dokáže sestavit jen málokterý laik.

Přestože sama takový jídelníček sestavit umím, daleko přirozenější, snadnější a udržitelnější mi připadá jídelníček obsahující třeba jen 60% čerstvé stravy jako je ovoce a zelenina. Sama takový jídelníček dlouhodobě aplikuji na sobě i své rodině a nemoci se nám úspěšně vyhýbají.

Raw strava jako inspirace do kuchyně

Když jsem před lety objevila fenomén raw, zaujaly mě možnosti experimentování se syrovými surovinami. Od té doby pravidelně publikuji recepty na nejrůznější raw laskominy na svém webu www.najimseazhubnu.cz. Věděli jste, že můžete vyrobit raw dorty, vánoční cukroví, palačinky, štrůdl, rizoto a dokonce i pizzu? A je toho ještě mnohem více. Některé recepty se v naší rodině tak uchytily, že nakonec zcela nahradily původní pečené, vařené či kupované méně zdravé varianty. V tomto ohledu raw stravě vděčím za mnohé.

Cecílie Jílková

Cecílie Jílková

Láska k jídlu a konec posedlosti…

Dalším pozitivem raw stravy je její příznivé působení na psychiku. Pokud mlsáte zdravě, nemusíte se trápit výčitkami svědomí. Kdysi jsem se ztrácela ve spirále negativních emocí – snažila jsem se hubnout, ale stále dokola jsem selhávala a propadala pocitům bezmoci, sebenenávisti a apatie. Díky raw stravě jsem si ale mohla konečně dovolit jíst dostatečně a dokonce mlsat sladká nebo tučná jídla, aniž bych měla pocity viny.

Raw strava ano nebo ne?

Po zkušenostech s vlastním tělem i praxi s klienty doporučuji rozhodně věnovat raw stravě větší prostor v našem jídelníčku a lednici. Čerstvé ovoce k snídani a na svačinu a čerstvá zelenina jako příloha k obědu a večeři by měly být každodenní rutinní záležitostí. Pravidelná dávka zdravých rostlinných tuků v podobě semínek či ořechů zrovna tak. Nebojte se také zaexperimentovat s raw dezerty nebo cukrovím.

Vedle těchto potravin ale můžeme jíst i tepelně upravené obilniny, luštěniny a brambory, kvalitní živočišné produkty jako jsou ryby, bio nebo domácí vejce, kysané mléčné produkty a maso. Pamatujte jen, že rostlinná strava by měla tvořit alespoň dvě třetiny jídelníčku.

Přeji Vám mnoho úspěchů a radosti v kuchyni i mimo ni!

Z archivu aneb přečtěte si také:

Jak jsem zhubnul 70 kg aneb strava, pohyb a intenzita vaší touhy dokáží zázraky

Cecílie Jílková
https://eshop.najimseazhubnu.cz

Cecílie Jílková (narozena v Praze r. 1981) je česká spisovatelka, novinářka a scenáristka, dcera spisovatelů Ludvíka Vaculíka a Lenky Procházkové. V posledních letech se věnuje především tématu zdravého hubnutí, je autorkou webu „Najím se a zhubnu“ a tří knih, v nichž poskytuje čtenářům vtipnou a čtivou formou praktické návody, jak krok za krokem přejít na nový a účinný způsob stravování. Cecílie od dětství trpěla nadváhou, nakonec se jí ale podařilo boj vyhrát, zhubla 25 kg a nyní radí ostatním, jak na to. Je mimo jiné lektorkou kurzů o zdravé stravě a kvalifikovanou poradkyní pro výživu.

9.5.2016 Články, Jak si udržet zdraví, Jak zhubnout

Související články

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Informovanost lidí ohledně výběru potravin se velmi zlepšuje. Nicméně někdy ne natolik, aby lidé přestali kupovat nekvalitní potraviny a výrobci takových produktů by to už neměli komu prodávat. Prostě by nebyla poptávka.

Tímto článkem bych chtěla znovu přispět k edukaci v oblasti výběru každodenních potravin.

Celý článek 3.3.2024

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Dvě ze tří rodiček trápí vystouplé břicho, necitlivost – „odpojení“ středu těla nebo nevzhledný „převis“, a to i dlouhou dobu po porodu. A nejen je. Ženy podstupující hormonální léčbu, ženy s nadváhou či ženy procházející menopauzou se též potýkají s mnohými tělesnými výzvami.

Pokud se ve svém těle necítíte dobře, stydíte se nosit upnutá trička (natož plavky) a nevíte, kdy, jak a jestli vůbec se vám podaří břicho oploštit do uspokojivé podoby, tento článek je tu pro vás.

Celý článek 20.2.2024