Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Užijte si klidné a pohodové Vánoce díky radám našich odborníků na výživu

Na Vánoce se těšíme, ale na druhou stranu se jich i obáváme, zvlášť když nás trápí nějaké to kilo navíc.

Pečení cukroví, štědrovečerní večeře, návštěvy příbuzných… a všude tolik jídla.

Neklesejte na mysli a přečtěte si pár rad od našich spolupracovníků. Snad díky nim budete mít letošní Vánoce skutečně šťastné a veselé…

Jak si užít Vánoce

Jarka Matoušková: O Vánocích si dopřejte…

Vánoce, Vánoce přicházejí. A troufnu si tvrdit, že 90 procent čtenářů se trápí, aby tím, co budou jíst o Vánocích a mezi Vánocemi a Novým rokem, nepřibrali, místo toho, aby přemýšleli o tom, co jedí mezi Novým rokem a Vánocemi. Na tuto časovou osu přibývá ještě jeden důležitý milník. Dovolená a plavky. A tak to jde pořád dokola, rok za rokem. A přitom by to tak být nemuselo. Uvědomte si, že za rok průměrně sníme 1100 – 1900 jídel, nepočítám uzobávání. Opravdu jsou Vánoce tou největší stravovací hrozbou?

V první řadě je třeba si na misky vah položit, o čem Vánoce jsou. Jídlo nebo radost?  Pokud se miska vah nachýlila tak, že někde nahoře se klepe radost, pak místo toho, abyste se připravovali na následky požitkářství a přejídání, přijměte předběžná stravovací opatření a plánujte už při nákupech. Lepší je se jednou zamyslet, než se potom zbytečně cpát. Naštěstí bude v obchodech zavřeno.

Jak si tedy užít Vánoce a nepřibrat?

DOPŘEJTE SI!

V množství větším než obvyklém:

  • Rodinu, blízké přátele a kamarády
  • Lásku
  • Smích
  • Zábavu
  • Objímání, polibky, blízkost
  • Soucit

V množství menším než obvyklém:

  • Malé stravovací hříšky. Pokud si něco striktně zakážeme, budeme na to mít tak dlouho chuť, až svůj zákaz porušíme a sníme toho několikanásobně víc. A ještě z toho budeme v depresi.

V množství svátkům přiměřeném:

  • Pohyb.Vypněte televizi, vyražte ven a hejbejte se. Naplánujte si cíle vánočních procházek.
    Pokořte pěšky všechny schody, které se vám postaví co cesty. V reklamní pauze u pohádky nedojděte pro buráky a nedolijte si sklenku vína, ale protáhněte se nebo vyvenčete vašeho mazlíčka.

Nezapomeňte:

  • Nenakupujte tak, jako by to byly poslední svátky a poslední oblíbená jídla. Rozlišujte mezi opravdovým a emocionálním hladem. Zamyslete se nad pokušiteli a ošidnými okamžiky. Které to jsou?
  • Ujídání zbytků při odnášení talířů. To že vás nikdo nevidí při jídle, neznamená, že nejíte. A budete mít na sebe ještě větší vztek.
  • Hostitelé s dotěrnými otázkami typu: „Ty si vážně nedáš? Tak to mne bude fakt mrzet. Co ti to udělá? Jak to, že jsi neochutnala mojí vánočku a vaječný koňak? Dala jsem s tím takovou práci.“
  • Nenechte se vydírat a naučte se říkat ne, případně použijte malou lest. Přijměte, ochutnejte a řekněte, je to fakt moc dobrý, ale už nemůžu a nechci. Nikdo vás totiž nemůže nutit a nikdo se na vás za to, pokud je normální, nemůže zlobit.
  • A hlavně, mějte se rádi a užijte si Vánoce,  aniž byste z nich dělali stravovací obřad. Dobrou chuť, dobrou náladu a dobrou energii o Vánocích.

Hezké svátky, Mgr. Jaroslava Matoušková – www.fitalita.cz.

Martin Škába: Tipy, jak si užít vánoce, aniž bychom rapidně ztloustli

Tvar i vitalita těla vždy souvisí s rovnováhou třech faktorů: strava, pohyb a psychosomatika (emoce, podvědomé vzorce a myšlení). V tomto se shoduje velká řada odborníků, specialistů na výživu i lékařů. Pokud nechceme o vánočních svátcích zažívat obrovské nárůsty centimetrů našich obvodů těla, pak je vhodné se zaměřovat na všechny tyto tři faktory.

Strava:

Doporučuji naučit se skládat talíř tak, že si vždy pomyslně rozdělím talíř na čtvrtiny:

  • 1/4 je zdroj bílkovin (nejlépe ryby, maso, vejce, sýr),
  • 1/4 patří na sacharidy (bramborový salát, rýže, quinoa, amarant, pohanka, brambory, …),
  • 1/4 patří pro tuky (avokádo, kokosový tuk, mandle natural -nejlépe 12 hodin namočené ve vodě, lněné semínko – nejlépe 12 hodin namočené ve vodě, konopný olej)
  • a 1/4 patří na vlákninu (zeleninová polévka, grilovaná zelenina, zelenina na páře nebo restovaná na kokosovém tuku).

Nezapomínejte na podporu udržování střevní mikroflóry a konzumujte typickou potravinu pro období zimy a tím je kvašená (chcete-li fermentovaná) zelenina jako je kysané zelí, mrkev, cibule, česnek apod. Pokud se řídím těmito principy z hlediska stravy, pozitivně se to projeví na snížené chuti a  nebudou nastávat velké výkyvy energie a v neposlední řadě ani váš obvod pasu.

Pohyb:

Víte, že i organizace NASA ve svých studiích potvrzuje, že lidé, kteří každou půlhodinu vstávají, projdou se nebo udělajíně kolik dřepů velmi razantně ovlivňují metabolismus tuků směrem k lepšímu využívání tuku jako zdroje energie? V neposlední řadě pohyb ráno na lačno (udělat si několik dřepů ráno na lačno, projít se, nebo i klidně běh po zasněžené krajině) velmi podporuje efektivnější využívání tuků jako hlavního zdroje energie.

Psychosomatika:

Za léta praxe poslouchám mnoho lidí i klientů, kteří říkají, že nedovedou zvládat výčitky, když – jak oni říkají  – „o Vánocích hřeší“. Faktem je, že když jíte pokrm, o kterým víte nebo si to myslíte, že vám může ublížit (např. bude vám těžko nebo po něm budete přibírat), pak je to nejhorší. Možná jste slyšeli, že jste tím, na co myslíte nebo také že myšlenky přitahují realitu. A tento druh doslova „zhoubného“ myšlení postihuje velké množství lidí. Čím více na své prohřešky myslí, tím to má větší negativní dopad. Jak na tloustnutí, nedostatku energie a výkyvům nálad. Když už chci „hřešit“, musím při tom myslet na to, že mé tělo je silné, mám skvělé trávení, všechny tuky organismus využije a budu se cítit báječně.

O Vánocích se dá užít skvělá atmosféra – plná pohody, rodinného zázemí, štěstí, ale i zdravého a chutného jídla a pití, aniž bych musel mít 1. ledna o 5 kg více. Stačí pracovat na oblasti stravy, pohybu a práce se svým myšlením a emocemi. Pochopitelně bych mohl poukázat na dalších 30 věcí, které je potřeba mít odladěné. Ale toto je základní pohled. Jako spoluzakladatel unikátního programu v ČR pod názvem Emoční hubnutí (www.emocnihubnuti.cz) to za roky praxe vnímám jako klíčové.

Mamina Zdenina

Celý rok se za něčím ženeme – abychom vše stihli, splnili, abychom přišli včas, abychom měli uklizeno, o děti postaráno, prostě abychom vše zvládali. Celý ten shon završíme ke konci roku, kdy blázníme s vánočním úklidem, pečením a nakupováním. Proto bych nám všem ráda popřála, aby se nám alespoň na Vánoce podařilo na chvilku se zastavit a užívat si klidnou a rodinnou vánoční atmosféru.

Vánoce nejsou o tom, kdo stihl umýt okna, a kdo ne. Nejsou o tom, kdo napekl dvacet druhů cukroví, a kdo ne. Vánoce jsou svátky klidu, míru, pohody a lásky. Proto si je užívejme plnými doušky, relaxujme s rodinou u vánočního stromečku a zapomeňme – alespoň na chvíli – na všechny starosti.

Chcete-li si dát zdravější verzi bramborového salátu, dejte si ji. Těšíte-li se na klasický nezdravý kalorický bramborový salát, dopřejte si ho. Jednou za rok má nárok každý, důležité je, co děláme a jak se stravujeme ostatní dny v roce. Krásné a pohodové Vánoce přeje Zdenka Vlasáková – www.doboje.blogspot.cz.

David Slevinský

O Vánocích máme minimálně dvě možnosti, jak se stresovat. První možnost je používat Kalorické tabulky k výpočtu našeho kalorického příjmu a ta druhá je je nepoužívat a stresovat se tím, co všechno jsme snědli a vypili.

Máme také dvě možnosti, jak se o Vánocích nestresovat. První možnost je používat Kalorické tabulky k výpočtu našeho kalorického příjmu, zasmát se tomu a naplánovat si, jak do toho v novém roce zase kopneme. Anebo je během těch sváteční dní nepoužívat a nestresovat se tím, co jsme všechno snědli a vypili. Věřím, že vyberete druhou variantu a prožijete krásné vánoční svátky bez stresu v kruhu své rodiny. A v novém roce opět s radostí začneme… David Slevinský – www.natur-sport.cz.

Lucie Tvrdoňová

Vánoce jsou jedním z nejkrásnějších období v roce. Milují je velcí i malí –  pro ty kouzelné okamžiky s rodinou, pro tu lahodnou vůni, která se line z kuchyně a navozuje nám nezapomenutelné vzpomínky na krásné dětství. A také pro všechny ty krásné tradice, které si neseme po generace. Jednou z nich je pečení cukroví, vánočky a dalších kalorických dobrot.

Ale co s nabranými kilogramy po Vánocích? A co kdybyste je vůbec nenabrali? Vyzkoušejte stejně výborné a zároveň mnohem zdravější recepty a nebudete muset řešit problém číslo jedna, který trápí mnohé po vánočních svátcích –  a to zimní kila navíc, kterých se jen těžko zbavujeme.

Vybrala jsem pro vás svou oblíbenou kokosovou vánočku. A pokud se vám bude líbit, tak se určitě podívejte i na ostatní recepty ne mém www.krabickujeme.cz/blog.

vánočka podle Lucie Tvrdoňové

Vánočka podle Lucky

  • 300 g celozrnné žitné mouky hladké
  • 300 g celozrnné mouky polohrubé
  • 1 balení vanilkové fruktózy
  • 7 polévkových lžic tekutého kokosového oleje
  • Šťáva a kůra z ½ citrónu
  • 1 a 2/3 šálku mandlového mléka
  • 1 lžička kokosového cukru
  • 2 polévkové lžíce sušeného sójového nápoje
  • Mandle, rozinky a strouhaný kokos – od každého přibližně ½ hrnku
  • 30 g droždí
  • Špetka soli

Z vlažného mléka, kvasnic a cukru připravíme kvásek. Smícháme mouku, sůl, sójový nápoj, fruktózu, citronovou kůru a kokos. Do důlku uprostřed vlijeme kvásek, pomalu zapracováváme do těsta a přiléváme zbytek mléka, citrónovou šťávu a rozinky. Vypracujeme hladké nelepivé těsto, které necháme kynout přibližně 30 minut.

Následně již postupujeme klasicky. Pleteme vánočku, klademe na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v troubě vyhřáté na 200°C přibližně 20 minut. Průběžně kontrolujeme, případně provádíme test špejlí. Hotovou vánočku sypeme sušeným sójovým nápojem a kokosem.

Z archivu aneb přečtěte si také:

Jarní bylinky pro naše zdraví

Ing. Macáková Marcela

Studium na VŠCHT ji inspirovalo k zájmu o výživu a zdravý životní styl. Po promoci (1993) psala na toto téma pro řadu časopisů – Vlasta, Fit styl, Longevity, Moje zdraví, aj. Vedle blogu Kalorických tabulek, kde pracuje jako editorka a správce facebooku, provozuje již téměř dvacet let vlastní webík www.aerobic.cz. Tam si přijdou na své všichni, které baví jakékoliv skupinové cvičení (aerobik, jóga, pilates…)

19.12.2016 Články, Recepty a výživa

Související články