Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Jana Divoká, lektor a metodik kurzů snižování nadváhy: Ode dneška je povoleno přibírat na sebeváze!

Také začínáte den konfrontací s osobní váhou? Když naše ranní kamarádka ukáže méně, než obvykle, tak SUPER! Dnes bude prima den!  Ale běda, když nemá zrovna pozitivně hodnotící náladu, a ukáže o nějaké to deko více.

V hlavě pak naskočí nesčetně sebemrskačských myšlenek a den je často odsouzen k blbé náladě.

Mnoho žen, a možná i mužů, si bohužel určují pomocí ručičky či displeje osobní váhy svou momentální osobní hodnotu.

Pracuji několik let jako lektorka kurzů snižování nadváhy i jako individuální terapeut. Za ty roky jsem slyšela spousty příběhů lidí, kterým kilogramy navíc po dlouhá léta, ne-li celý život, ubírají energii, a přitom by ji mohli investovat do smysluplnějších činností.

  • Ano, obezita je problém, který má na svědomí řadu onemocnění, a není dobré, pokud člověk dlouhodobě nosí mnoho kil navíc.  Ale ze zdravotních důvodů hubne málokdo.

Motivace klientů, kteří navštěvují kurzy snižování nadváhy nebo přijdou do individuální poradny, k hubnutí je různá. Všímám si však, že se často přes zhubnutí chtějí dopracovat k jiné, a to často důležitější životní změně.

Jana Divoká

Jana Divoká

Když jsem začínala pracovat s klienty s nadváhou, bylo mým největším přáním, aby zhubli co nejvíce kilogramů. Čím déle však svou práci dělám, tím více si uvědomuji, jak pro mě množství zhubnutých kilogramů ztrácí význam. Cítím se více naplněná, když přijde klientka s tím, že si po mnoha letech koupila plavky a šla na plovárnu, změnila účes, začala studovat, našla si nového partnera, změnila zaměstnání či udělala jinou pozitivní změnu ve svém životě. Nejkrásnější odměnou je pro mě okamžik, kdy cítím, že mé konání pomohlo druhému hledat nové životní možnosti, které mohou přispět ke zvýšení kvality života.

Mnoho z nás má zakódováno, že pro úspěšné dosažení nějakého cíle – ať již jde o hubnutí, kariéru, vztah či jinou oblast života, musí být vykoupeno velkou dřinou, a tudíž i nepříjemnými a někdy až bolestivými pocity. Jinak to není ten pravý úspěch!?

  • Ale co když existuje i jiná – radostnější, příjemnější, a tím i trvalejší cesta?

Popustila jsem uzdu fantazii a pohrávala si s myšlenkou, jaké by to bylo, kdyby měl každý z nás možnost využívat nějaké měřidlo osobní hodnoty. Něco jako osobní váhu, která by nás ovšem vážila každé ráno v kilech štěstí, hodinách, kdy se cítím dobře a spokojeně, v množství okamžiků, kdy se mi něco povede, nebo dávkách chvil strávených činností, která nás naplňuje.

žena na váze

A pak mi došlo, že si takové měřidlo možná můžeme vytvořit sami v sobě. Jednotkami osobní hodnoty by byly například okamžiky, kdy děláme něco, co pro nás má hluboký smysl, naplňuje nás, a pomáhá i druhým. Lze ji měřit také množstvím dobrých vlastností, hezkých životních okamžiků, překonaných trablů, vyřešených úkolů, ale i možná velikostí či důležitostí cílů, které máme před sebou.

Existuje krásná kniha s názvem Moudrost soucitnosti, ve které jsou zprostředkovány krásné příběhy o setkání dalajlamy s různými lidmi. Kniha začíná tímto popisem ranního rituálu:

Každé ráno už více než půlstoletí se dalajlama budí v půl čtvrté ráno. Po rychlé sprše (nepatří k těm, kteří by plýtvali vodou a koupali se ve vaně) se ponoří do rutiny motliteb a meditací, které trvají pět hodin. V té době si také ´zformuje motivaci´ pro zbytek dne. Je vděčný, že je na světě, a každý okamžik vnímá jako vzácnou příležitost otevřít srdce a udělat vše, co je v jeho silách, aby mohl sloužit ostatním.“ (Jeho Svatost dalajlama a Victor Chan, Moudrost soucitnosti, Příběhy pozoruhodných setkání  a nadčasové moudrosti, Euromedia Group k.s – Knižní klub, 2014 str. 7)

Ano, dosáhnout duchovního rozměru života dalajlamy je pro normálního smrtelníka asi nepředstavitelné, ale inspirovat se zcela jistě můžeme.

Mám proto malou výzvu! Zkusme si namísto ranního pohovoru s kamarádkou váhou dát krátkou sprchu – a zformujme si motivaci pro daný den. Motivací se rozumí něco, co mi přidá alespoň pomyslnou jednotku osobní hodnoty.  Ode dneška je tedy dovoleno tloustnout –  přibírat na sebeváze v jakýchkoli jednotkách!

Jak se vám to líbí? A co pro to uděláte? Napište nám do komentářů.

Z archivu aneb přečtěte si také:

S Kalorickými Tabulkami to rozhodně není o hladovění, říká paní Zdenka

Jana Divoká
respekton.cz

pedagog, terapeut, poradce a lektor ve skupině RespektON

lektor a metodik kurzů snižování nadváhy STOB

28.8.2014 Články, Jak si udržet zdraví

Související články

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Informovanost lidí ohledně výběru potravin se velmi zlepšuje. Nicméně někdy ne natolik, aby lidé přestali kupovat nekvalitní potraviny a výrobci takových produktů by to už neměli komu prodávat. Prostě by nebyla poptávka.

Tímto článkem bych chtěla znovu přispět k edukaci v oblasti výběru každodenních potravin.

Celý článek 3.3.2024

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Dvě ze tří rodiček trápí vystouplé břicho, necitlivost – „odpojení“ středu těla nebo nevzhledný „převis“, a to i dlouhou dobu po porodu. A nejen je. Ženy podstupující hormonální léčbu, ženy s nadváhou či ženy procházející menopauzou se též potýkají s mnohými tělesnými výzvami.

Pokud se ve svém těle necítíte dobře, stydíte se nosit upnutá trička (natož plavky) a nevíte, kdy, jak a jestli vůbec se vám podaří břicho oploštit do uspokojivé podoby, tento článek je tu pro vás.

Celý článek 20.2.2024